Przetargi.pl
Modernizacja i urządzenie pomieszczeń kuchni szkolnej z zapleczem w Szkole Podstawowej nr 3 w Obornikach - I etap

Gmina Oborniki, Urząd Miejski w Obornikach ogłasza przetarg

  • Adres: 64-600 Oborniki, ul. Piłsudskiego 76
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 061 6559100; 6559133 , fax. 061 6559101
  • Data zamieszczenia: 2012-07-09
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Oborniki, Urząd Miejski w Obornikach
    ul. Piłsudskiego 76 76
    64-600 Oborniki, woj. wielkopolskie
    tel. 061 6559100; 6559133, fax. 061 6559101
    REGON: 00052576000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.oborniki.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Modernizacja i urządzenie pomieszczeń kuchni szkolnej z zapleczem w Szkole Podstawowej nr 3 w Obornikach - I etap
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: roboty budowlane
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.Modernizacja i urządzenie pomieszczeń kuchni szkolnej z zapleczem w Szkole Podstawowej nr 3 w Obornikach - I etap. 2.Projekt obejmuje swym zakresem modernizację technologiczno - budowlaną oraz urządzenie pomieszczeń istniejącej kuchni wraz ze stołówką i zapleczem przy Szkole Podstawowej nr 3 w Obornikach (bez zmiany jej przeznaczenia). Opracowanie ma na celu poprawę warunków pracy, warunków higieniczno- sanitarnych zakładu, dostosowanie do obowiązujących przepisów oraz usprawnienie procesów technologiczno- produkcyjnych. Kuchnia ze stołówką będzie zakładem niezależnym. Przewiduje się serwowanie około 120- 130 posiłków obiadowych jedno i dwudaniowych. Możliwe będzie przygotowanie także innych posiłków: śniadań i kolacji. 3. Ogólne dane o obiekcie i terenie: 3.1 Działka ogrodzona, zabudowana, zagospodarowana i uzbrojona, zlokalizowana w Obornikach przy ul. Czarnkowskiej 57 (po jej zachodniej stronie). Teren działki płaski, częściowo utwardzony. 3.2 Kuchnia szkolna ze stołówką wraz z zapleczem znajduje się w wydzielonej części wolnostojącego budynku, poza głównym budynkiem szkoły. Pomieszczenia kuchni i zaplecza zlokalizowane są na dwóch kondygnacjach: kondygnacji piwnic i parteru. 3.3 Przedmiotowa część budynku parterowa z częściowym podpiwniczeniem. Drogi i dojścia istniejące, utwardzone. Przedmiotowy obiekt nie podlega ochronie konserwatorskiej. 3.4 Budynek o konstrukcji tradycyjnej. Fundamenty ławowe, stan dobry. Ściany murowane z elementów drobnowymiarowych na zaprawie cementowo - wapiennej. Stan dobry. Od wewnątrz i z zewnątrz ściany otynkowane. Ściany izolowane termicznie. Strop nad piwnicą i stropodach o konstrukcji żelbetowej. Stropodach wentylowany, płaski, dwuspadowy, pokryty papą termozgrzewalną. Stan dobry. W obiekcie wymieniono okna oraz instalację centralnego ogrzewania. Całość obiektu pod względem konstrukcyjnym w dobrym stanie technicznym. Posadzki pomieszczeń kuchni i zaplecza parteru- lastrykowe. W piwnicach posadzki cementowe. Ścianki wewnętrzne murowane. Istniejące wykończenie ścian wewnętrznych: płytki ceramiczne (do wymiany) bądź powłoki malarskie. Wewnętrzne instalacje wodne (bez C.O.), kanalizacyjne, elektryczne i wentylacji mechanicznej oraz elementy wykończeniowe w złym stanie technicznym, wymagana wymiana i remont. 3.5 Pomieszczenia kuchni wraz ze stołówką i zapleczem obsługiwane są poprzez dwa niezależne wejścia zewnętrzne oraz windę towarową wewnętrzną łączącą piwnicę z parterem. 3.6 Poziom wody gruntowej- poniżej poziomu posadowienia obiektu. 3.7 Posadzka pomieszczeń parteru ( poziom ? 0.00 m ) położona jest ok. 88- 101 cm powyżej powierzchni przyległego terenu. Na kondygnacji piwnic nie przewiduje się lokalizacji pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi. Średnia wysokość pomieszczeń w świetle wynosi: kondygnacja piwnic- 2,21 m, kondygnacja parteru - 3,20 m. 3.8 Dane gabarytowe zewnętrzne obiektu- istniejące, bez zmian. Łączna powierzchnia użytkowa pomieszczeń kuchni wraz ze stołówką i zapleczem- 412,06 m2. 3.9 Zestawienie pomieszczeń kuchni szkolnej z zapleczem (wg projektu). 4. Istniejące uzbrojenie wewnętrzne i zewnętrzne 4.1 Obiekt wyposażony jest w następujące instalacje: - elektryczną - wodną ( ciepłej i zimnej wody ) - kanalizacyjną - C.O. ( wodne ) - gazową 4.2 Energia elektryczna NN doprowadzona do budynku przyłączem kablowym. 4.3 Instalacja wodna zasilana poprzez przyłącze z istniejącej miejskiej sieci wodociągowej. 4.4 Instalacja kanalizacyjna wewnętrzna podłączona jest przyłączem do istniejącej miejskiej sieci kanalizacyjnej. 4.5 Centralne ogrzewanie wodne i ciepła woda użytkowa zasilane z kotłowni zdalaczynnej. 4.6 Instalacja gazowa wewnętrzna podłączona jest przyłączem do istniejącej miejskiej sieci gazowej. 4.7 Stan instalacji wewnętrznych (za wyjątkiem instalacji C.O.) - zły. Wymagany remont i wymiana. 4.8 Istniejąca wentylacja pomieszczeń- grawitacyjna i mechaniczna. Elementy wentylacji mechanicznej: wentylatory, okapy, kanały nawiewne i wywiewne- uszkodzone i skorodowane. Projektuje się całkowity demontaż urządzeń. Uzupełnienie wentylacji istniejącej wg rysunków i opisu technicznego. 5. Zakres prac budowlanych (modernizacyjnych): 5.1 O prowadzonych robotach oraz o niezbędnych środkach bezpieczeństwa, jakie należy stosować w czasie trwania prac, pracodawca powinien poinformować pracowników przebywających lub mogących przebywać na terenie prowadzenia robót albo w jego sąsiedztwie. 5.2 Ze względu na konieczność zapewnienia ciągłości pracy zakładu lub przynajmniej zminimalizowania czasu przestojów, zaleca się wykonanie wszystkich prac w tym szczególnie prac brudzących, w sposób planowy i systematyczny. Najlepiej prace te przeprowadzać po kolei w poszczególnych działach, izolując miejsce przeprowadzenia prac poprzez stosowanie szczelnych przepon z folii, zabezpieczając tym samym inne miejsca przed zabrudzeniem oraz kurzem. Dowóz materiałów, usuwanie gruzu itp. należy przeprowadzać tak by prace te nie kolidowały z procesem produkcyjnym. Celowym będzie konsultowanie i uzgadnianie poszczególnych robót z kierownictwem zakładu, szczególnie co do terminu, kolejności, zakresu działań oraz dróg przepływu osób i towarów. 5.3 Fundamenty i układ konstrukcyjny obiektu (ściany nośne, elementy nośne stropowe)- istniejące, bez zmian. 5.4 Rozebrać oznaczone na rysunkach fragmenty ścianek wewnętrznych oraz zdemontować drzwi. Rozkuć otwory oraz wykuć nowe otwory w miejscach wskazanych na rysunkach i zamontować drzwi. 5.5 Nadproża nad otworami projektowanymi w ścianach nośnych, wykonać z belek żelbetowych typu L-19 odmiany D. 5.6 Wykonać ścianki działowe projektowane, wraz z montażem stolarki otworowej wg rysunków. Ścianki działowe wykonać z płyt gipsowo- kartonowych, ognioodpornych, impregnowanych (GKFI), mocowanych do profili metalowych o szerokości 75 mm. Przestrzeń wewnętrzną wypełnić wełną mineralną. Na kondygnacji piwnic (oraz oznaczone ścianki na parterze) wykonać jako ścianki murowane z płytek z betonu komórkowego odmiany 500, gr. 10- 12 cm, lub pustaków POROTHERM gr. 10- 12 cm, na zaprawie cementowo- wapiennej. Należy zadbać o prawidłowe połączenie ścianek z pozostałymi przegrodami. 5.7 Wypełnić otwory ścienne oznaczone na rysunkach (na pełną ich grubość). Do wypełnień użyć materiały z których wykonane są ścianki istniejące. 5.8 Wszelkie rozbiórki ścianek działowych, fragmentów ścian nośnych, wykucia i przekucia, wykonywać bardzo starannie. Podczas prac należy zachować szczególne środki bezpieczeństwa i postępować zgodnie z zasadami sztuki budowlanej. Płyty lub belki stropowe bądź stropodachowe należy stemplować każdorazowo kiedy przeróbka dotyczy ściany nośnej na której są one oparte. Przed wykuciem otworów w miejscach gdzie nie ma nadproży, należy w pierwszej kolejności wyznaczyć otwór. Dalej należy zamontować belki nadprożowe. Pamiętać aby bruzdy w ścianie (z obu jej stron), dla zamontowania nadproża, wykonywać oddzielnie. Przed wykuciem bruzdy dla pierwszej belki nadprożowej (najpierw z jednej strony ściany) należy podstemplować strop położony po tej samej stronie ściany ,zabezpieczając w ten sposób górną jej krawędź przed ścięciem. W wykutą bruzdę wkładamy nadprożową belkę żelbetową, prefabrykowaną lub belkę stalową- dwuteową, bądź ceową. Belki powinny mieć odpowiednią długość i nośność- zgodną z zatwierdzonym projektem konstrukcyjnym. Na podporach belkę układa się na zaprawie cementowej. Zaprawą także należy dokładnie wypełnić szczelinę pomiędzy grzbietem belki a górną powierzchnią bruzdy. Do wypełnień używać zaprawy cementowej klasy min. 8. Drugą bruzdę wykonać analogicznie, dopiero gdy w pierwszej bruździe zamontowano już belkę nadprożową, a zaprawa dokładnie wypełniająca jej szczeliny uzyskała odpowiednią wytrzymałość. Zaleca się drugą montowaną belkę nadprożową połączyć z uprzednio osadzoną za pomocą śrub lub przyspawanych nakładek. Otwór pod nadprożem wykuwać dopiero, gdy całe nadproże jest zamontowane, a zaprawa uzyskała odpowiednią wytrzymałość. 5.9 Istniejąca winda towarowa: sprawdzić jej stan techniczny i ewentualnie przeprowadzić jej remont. 5.10 Instalacje wewnętrzne: wodne, kanalizacyjne, elektryczne i wentylacji mechanicznej w złym stanie technicznym, wymagana wymiana i remont. Instalacja C.O. - po remoncie, stan dobry. Instalacja gazowa- do kontroli, ewentualna wymiana lub przeróbka. 5.11 Wykonać niezbędne wewnętrzne przyłącza instalacji: - wody użytkowej (ciepłej i zimnej) oraz C.O. - kanalizacji wewnętrznej - elektrycznej (w tym oświetleniowej) - wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej pomieszczeń (uzupełnienie istniejącej). - gazowej (wg potrzeb) Przyłącza wewnętrzne i ewentualne zewnętrzne (kanalizacyjne) podłączać do instalacji istniejących. Wszystkie instalacje należy wykonać zgodnie z odpowiednimi projektami branżowymi, zaleceniami dostawców i producentów urządzeń oraz przepisami higieniczno- sanitarnymi. Jeżeli zakład nie był wyposażony w łapacze tłuszczu i piasku należy je zainstalować poza obiektem na przyłączu kanalizacyjnym. 5.12 Należy unikać prowadzenia grup przewodów nad stanowiskami pracy szczególnie nad odkrytym wyrobem. 5.13 Wewnętrzne instalacje wodne wykonać z rur miedzianych lub odpowiedniego PVC . Przewody ciepłej wody izolować termicznie łupinami z pianki poliuretanowej. Stosować grzejniki C.O. łatwe do utrzymania w czystości. Widoczne przewody instalacji wod - kan. i C.O. zabezpieczyć w sposób umożliwiający ich łatwe czyszczenie. Należy przewidzieć dodatkowe ujęcie wody dla celów p.poż. (2 hydranty HP-25). Wewnętrzną, dodatkową instalację kanalizacyjną wykonać z rur PVC i podłączyć do istniejącej kanalizacji zewnętrznej. Zewnętrzne przyłącza kanalizacyjne wykonać z rur PVC-U klasy S. Kanalizacyjne wpusty podłogowe muszą być zabezpieczone kratkami, wyposażone w syfon i łatwy do oczyszczenia osadnik. Wymagana jest jedna kratka ściekowa na 36 m2 powierzchni pomieszczenia. Wszystkie przewody kanalizacyjne muszą być przewietrzane na zewnątrz budynku oraz być wyposażone w siatki przeciw gryzoniom. 5.14 Po montażu instalacji uzupełnić warstwy posadzkowe i ścienne. 5.15 Rozebrać i wykonać ponownie betonowe schody zewnętrzne przy wejściu od strony stołówki. Zamontować przy schodach zewnętrznych, w miejscach oznaczonych na rysunkach, balustrady stalowe. 5.16 Tynki wewnętrzne na projektowanych ściankach murowanych, (jeżeli w tej technologii zostaną wykonane), oraz uzupełnienia tynkarskie: cementowo- wapienne, 3- warstwowe. 5.17 Sprawdzić drożność kanałów kominowych oraz ich dostępność. W przypadku zagruzowania kanałów- udrożnić je. 5.18 Okna muszą mieć konstrukcję zapobiegającą gromadzeniu się brudu oraz umożliwiającą wietrzenie pomieszczeń. Powinny być łatwe do otwierania z poziomu podłogi i być wyposażone w zdejmowalne siatki ochronne przeciw insektom (szczególnie okna otwierane kuchni i myjni naczyń). 5.19 Drzwi wewnętrzne z profili PCV. Należy używać drzwi o gładkich i nienasiąkliwych powierzchniach. Drzwi do sanitariatów i kabin ustępowych powinny otwierać się na zewnątrz i posiadać w dolnej części otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 m? dla dopływu powietrza. 5.20 Drzwi zewnętrzne powinny posiadać wewnętrzną izolację termiczną ze styropianu o gr. min. 3 cm. Przy drzwiach dwuskrzydłowych przynajmniej jedno skrzydło powinno mieć szerokość w świetle min. 90 cm. 5.21 W części piwnicznej posadzki wykończone obecnie warstwą gładzi cementowej. Posadzki piwnic w pomieszczeniach magazynowych- bez zmian. Projektowane wykończenie posadzek w pomieszczeniach personelu (korytarz, pomieszczenie socjalne i sanitariat) płytkami ceramicznymi. Na parterze we wszystkich pomieszczeniach projektowane wykończenie posadzek: płytki ceramiczne. W pomieszczeniu świetlicy szkolnej- wykładzina obiektowa PCV. W projekcie przewidziano ułożenie płytek ceramicznych mocowanych klejem na istniejącym podłożu posadzkowym (po jego uprzednim, odpowiednim przygotowaniu). Podłogi muszą być stabilne, równe, nieśliskie, niepylące, odporne na ścieranie i nacisk, utrzymane w dobrym stanie, łatwe do czyszczenia oraz, jeżeli jest to niezbędne, do dezynfekcji. Do wykonania podłóg należy używać materiałów nieprzepuszczających, nienasiąkliwych, zmywalnych i nietoksycznych. W pomieszczeniach wyposażonych w wpusty podłogowe, posadzki powinny być ułożone ze spadkiem umożliwiającym spływ wody z ich powierzchni (ok. 2 %). 5.22 Powierzchnie ścian w pomieszczeniach produkcyjnych (roboczych) i magazynowych muszą być wykonane z materiałów łatwych do czyszczenia oraz, jeżeli to niezbędne, do dezynfekcji. Muszą także być utrzymywane w dobrym stanie technicznym. Do wykonania ścian należy używać materiałów nieprzepuszczających, nienasiąkliwych, zmywalnych i nietoksycznych. 5.23 Projektuje się w sanitariatach na ścianach (do wysokości minimum 2,0 m) płytki ceramiczne glazurowane, klejone zaprawą. W pomieszczeniach: kuchni, przygotowalni wstępnej i zmywalniach naczyń zaleca się montaż płytek na całej wysokości ścian. W korytarzu wydawki, w magazynie dobowym i w magazynie artykułów spożywczych zaleca się montaż ściennych płytek ceramicznych do wysokości 2 m. Nad umywalkami, zlewami i zlewozmywakami zainstalowanymi w pozostałych pomieszczeniach: pas płytek ściennych glazurowanych do wysokości min. 1,6 m. W korytarzach, i w pomieszczeniu socjalnym personelu wykonać lamperie olejne do wysokości 1,6 m. W pomieszczeniach magazynowych piwnic ściany gładkie, malowane farbą zmywalną, nienasiąkliwą, łatwą do czyszczenia do wysokości min. 2 m. Ściany powyżej pasów zmywalnych i sufity malować białą, niełuszczącą się farbą. Ściany stołówki i świetlicy- wg uznania: lamperie olejne do wysokości 1,6 m lub ściany pomalowane farbą zmywalną na całej wysokości- możliwość doboru barw i motywów ściennych. 5.24 Parapety wewnętrzne w pomieszczeniach roboczych i magazynowych powinny być układane ze spadkiem 450. 5.25 Ściany nowe i w miejscach uzupełnień wykończyć analogicznie jak pozostałe ściany pomieszczenia. 5.26 Sufity i zamocowane w górze elementy muszą być wykonane w taki sposób, aby zapobiegać gromadzeniu się brudu i ograniczać kondensację pary wodnej oraz wzrost pleśni. 5.27 Wszystkie materiały wykończeniowe powinny posiadać niezbędne atesty. Powierzchnie będące w kontakcie z żywnością (w tym powierzchnie wyposażenia) muszą być utrzymane w dobrym stanie, łatwe do czyszczenia, wykonane z materiałów gładkich, zmywalnych i nietoksycznych. 5.28 Należy zamontować w pomieszczeniach objętych projektem, niezbędną armaturę sanitarną, zgodnie z rysunkami technicznymi. Każdy punkt czerpalny powinien być wyposażony w armaturę umożliwiającą mieszanie ciepłej i zimnej wody. 5.29 Istniejąca wentylacja pomieszczeń- grawitacyjna i mechaniczna. Istniejące elementy wentylacji mechanicznej: wentylatory, okapy, kanały wywiewne- uszkodzone i skorodowane. Projektuje się ich demontaż. W kuchni nad kuchenkami, patelniami i taboretami gazowymi okapy z wentylatorami mechanicznymi. Okapy i kanały wykonać z blachy kwasoodpornej. Montaż wentylatorów, zgodnie z instrukcjami montażu dołączanymi do urządzeń. W celu umożliwienia odpowiedniej wentylacji pomieszczeń należy wykonać otwory nawiewu powietrza. W kabinie ustępowej należy zamontować wentylator działający automatycznie. 5.30 Wszystkie otwory, przebicia i kanały (w tym wentylacyjne), powinny być zabezpieczone przed dostępem owadów i gryzoni np. siatkami stalowymi. 5.31 Oświetlenie: światłem naturalnym i sztucznym. Punkty oświetlenia pomieszczeń powinny być wyposażone w nietłukące osłony chroniące przed odpryskami szkła i zapewniać w pomieszczeniach pracy natężenie nie mniejsze niż 300 luksów, na stanowiskach kontroli 500 luksów, a w pozostałych pomieszczeniach 200 luksów. 5.32 Malowanie elementów stalowych 2 x farbą olejną na podkładzie 1 x z farby miniowej, po uprzednim oczyszczeniu i przygotowaniu powierzchni do malowania.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 450000007
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 40 dni

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.oborniki.pl (bip.oborniki.pl)
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach