Przetargi.pl
ŚWIADCZENIE USŁUG CATERINGOWYCH DLA DZIECI Z PRZEDSZKOLA PUBLICZNEGO W NOWOGRODŹCU W ROKU 2016

Przedszkole Publiczne w Nowogrodźcu ogłasza przetarg

  • Adres: 59-730 Nowogrodziec, ul. Kolejowa 46
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 75 7316335 , fax. 75 7316335
  • Data zamieszczenia: 2015-12-03
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Przedszkole Publiczne w Nowogrodźcu
    ul. Kolejowa 46 46
    59-730 Nowogrodziec, woj. dolnośląskie
    tel. 75 7316335, fax. 75 7316335
    REGON: 00026343200000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.przedszkolepubliczne.nowogrodziec.edu.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Przedszkole publiczne

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    ŚWIADCZENIE USŁUG CATERINGOWYCH DLA DZIECI Z PRZEDSZKOLA PUBLICZNEGO W NOWOGRODŹCU W ROKU 2016
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług na rzecz Zamawiającego w zakresie: przygotowania, dostawy i dystrybucji posiłków dla dzieci z Przedszkola Publicznego w Nowogrodźcu w roku 2016. Liczba dzieci korzystających z posiłków na dzień 01.12.2015 roku: 1. śniadanie - 194 dzieci (bez Zebrzydowej); 2. zupa z deserem - 201 dzieci (w tym 7 w Zebrzydowej); 3. II danie - 152 dzieci (w tym 7 w Zebrzydowej). Ze względu na przewidywaną zmianę lokalizacji oddziału w Zebrzydowej, Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany miejsca, czasu oraz ilości dostarczanych posiłków. Zamawiający oświadcza, że wskazana powyżej ilość dzieci korzystających z posiłków ma charakter szacunkowy, a rzeczywista ilość dziennych zestawów wynikać będzie z bieżącej potrzeby Zamawiającego i uzależniona będzie od obecności dzieci w Przedszkolu. Wykonawca zobowiązany jest do : a) zapewnienia dostarczenia posiłków we wszystkie dni pracy przedszkola 3 razy dziennie zgodnie z poniższymi zasadami: ŚNIADANIE (godzina dostarczenia posiłku 8.15 - 8.45) - codziennie kakao naturalne lub inne napoje wymienione w pkt.8 - kanapki z pieczywa mieszanego z masłem (minimum 82 % tłuszczu bez dodatku margaryny), z wędliną; wysokiej jakości, pastą rybną, z pasztetu, jajeczną, z boczku, z serków np. z serka twarożkowego, topionego; - 1 x w tygodniu płatki z mlekiem i kanapki z miodem lub z dżemem; - parówki z ketchupem (nie częściej niż 1 x na 2 tygodnie), sałatka warzywna (co najmniej raz w miesiącu); - do kanapek warzywa świeże lub konserwowe. ZUPA Z DESEREM (godzina dostarczenia posiłku 10.15 - 10.45) - zupy na wywarach mięsnych; - gotować ze świeżych warzyw; - świeże owoce; - bułki słodkie; - jogurt, pudding; - marchew z jabłkiem lub marchew do chrupania (co najmniej raz na dekadę) II DANIE (godzina dostarczenia posiłku 12.30 - 13.00 z możliwością zmiany godzin) - kompot lub sok bez konserwantów; - co drugi dzień podawać dania mięsne wg schematu: - mięsne - mączne - półmięsne lub ryba (oprócz pangi) - mączne - mięsne - co najmniej raz w miesiącu pierogi ruskie ze śmietaną - dania mączne to np. makaron z serem, kopytka, kluski śląskie, parowce, naleśniki, racuchy z jabłkiem, pierogi leniwe na słodko; - dodatki do II dania: ziemniaki, ryż, różne kasze; - świeże surówki lub warzywa gotowane. Wykonawca powinien stosować : 1) produkty zbożowe lub ziemniaki (przetworzone): a) przy czym zbożowe produkty śniadaniowe zawierają nie więcej niż 15 g cukrów w 100 g produktu gotowego do spożycia, b) o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, c) zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia, d) jedną lub więcej porcji w śniadaniu, obiedzie e) trzy lub więcej różnych produktów z tej kategorii środków spożywczych w posiłkach obiadowych w tygodniu, f) nie więcej niż jedną porcję potrawy smażonej z tej kategorii środków spożywczych w tygodniu, g) przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%; 2) warzywa: a) surowe lub przetworzone, b) bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008, c) w przypadku przetworzonych - o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem produktów poddanych naturalnej fermentacji mlekowej, takich jak: kwaszona kapusta lub kwaszone ogórki, d) w przypadku warzyw suszonych: bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008, soli oraz tłuszczu, e) jedną lub więcej porcji warzyw każdego dnia w posiłku obiadowym, f) trzy lub więcej porcji surowych warzyw w posiłkach obiadowych w tygodniu, g) trzy lub więcej różnych warzyw w posiłkach obiadowych w tygodniu; 3) owoce: a) surowe lub przetworzone, b) bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008, c) w przypadku owoców suszonych: bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008, soli oraz tłuszczu, d) jedną lub więcej porcji owoców każdego dnia w posiłku obiadowym, e) trzy lub więcej różnych owoców w posiłkach obiadowych w tygodniu; 4) warzywa lub owoce, przy czym: a) dodatek warzyw lub owoców w każdym posiłku każdego dnia - w proporcji pomiędzy liczbą porcji warzyw i owoców w stosunku nieprzekraczającym trzech porcji warzyw na dwie porcje owoców; 5) mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona: a) przy czym w przypadku orzechów i nasion: bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008, soli oraz tłuszczu, b) jedną lub więcej porcji żywności z tej kategorii środków spożywczych każdego dnia, c) porcję ryby co najmniej raz w tygodniu, d) przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%, e) przy czym nie więcej niż jedną porcję potrawy smażonej w ciągu tygodnia szkolnego od poniedziałku do piątku, f) wędliny wysokiej jakości o zawartości co najmniej 70% mięsa 6) tłuszcze spożywcze - oleje, masło, margaryny miękkie kubkowe niearomatyzowane lub ich mieszanki; w przypadku smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%; 7) mleko lub produkty mleczne: a) zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia, b) przy czym co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych każdego dnia 8) inne napoje: a) woda - naturalna woda mineralna nisko- lub średniozmineralizowana, woda źródlana lub woda stołowa, b) napoje zastępujące mleko, czyli napój: sojowy, ryżowy, owsiany, kukurydziany, gryczany, orzechowy lub migdałowy: - zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 ml produktu gotowego do spożycia, bez dodatku substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008, - o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, c) soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne: - w porcjach nieprzekraczających 200 ml, - bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008 w przypadku soków warzywnych i owocowo-warzywnych, - o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, d) koktajle owocowe, warzywne, owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów zastępujących mleko, czyli napoju: sojowego, ryżowego, owsianego, kukurydzianego, gryczanego, orzechowego lub migdałowego, produktów mlecznych lub produktów zastępujących produkty mleczne, zgodnie z wymaganiami, o których mowa w ust. 5 załącznika nr 1 do rozporządzenia, e) napoje przygotowywane na miejscu bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008: - herbata - w tym z: owocami, mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem: sojowym, ryżowym, owsianym, kukurydzianym, gryczanym, orzechowym lub migdałowym; dozwolone jest słodzenie naturalnym miodem pszczelim, - napary owocowe z naturalnym aromatem, w tym z owocami; dozwolone jest słodzenie naturalnym miodem pszczelim, - kawa zbożowa - w tym z: mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem: sojowym, ryżowym, owsianym, kukurydzianym, gryczanym, orzechowym lub migdałowym; dozwolone jest słodzenie naturalnym miodem pszczelim, - kakao naturalne - z: mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem: sojowym, ryżowym, owsianym, kukurydzianym, gryczanym, orzechowym lub migdałowym; dozwolone jest słodzenie naturalnym miodem pszczelim, - kompot owocowy, f) bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008 oraz tauryny, guarany i kofeiny; 9) inne produkty: a) sól: - w procesie przygotowania posiłku jest stosowana sól o obniżonej zawartości sodu (sodowo-potasowa), - sól nie jest stosowana po procesie przygotowania posiłku, - przy czym należy uwzględnić, że dzienne spożycie soli powinno wynosić nie więcej niż 5 g, b) zioła lub przyprawy świeże lub suszone bez dodatku soli, c) zupy, sosy oraz potrawy sporządzane z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników, d) zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia, e) zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia. Zamawiający uzgodni z Wykonawcą sposób dostarczania poszczególnych posiłków do lokalizacji wskazanych w rozdziale 8 pkt 8.2. Zamawiający zastrzega sobie prawo do wprowadzenia kilku porcji bezmlecznych, posiłków jarskich itp. (dla dzieci na różnych dietach). Ponadto Wykonawca dostarczy wodę mineralną niegazowaną w ilości wskazanej przez pracowników Przedszkola. Zamawiający przewiduje również podwieczorek dla dzieci, które pozostają w przedszkolu do godziny 16.00 (ok. 18 osób, liczba ta może ulegać zmianie). Podwieczorek zostanie przygotowany przez pracowników Przedszkola, a Wykonawca dostarczy potrzebne do tego składniki (bochenek chleba, dżem, masło, krem czekoladowy, ser żółty, ketchup, pasztet itp.) wraz z dostarczanym obiadem (po uprzednim zgłoszeniu takiego zapotrzebowania przez pracowników Przedszkola). b) ilość posiłków będzie uzależniona od frekwencji dzieci - zapotrzebowanie na dany dzień składane będzie przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego do godz. 8.00, z możliwością korekty obiadów do godz. 9.00; c) posiłki należy dostarczyć na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Dla dań gorących w momencie przekazywania posiłków dzieciom na talerze powinna wynosić co najmniej 63 stopnie C; d) pojemniki, termosy muszą być zamykane szczelnie, tak aby podczas transportu posiłki w formie płynnej nie uległy rozlaniu; e) Wykonawca zapewni naczynia, talerze, kubki, odpowiednie do wieku dziecka wykonane z porcelany lub porcelitu, sztućce wykonane ze stali nierdzewnej (dotyczy wyłącznie lokalizacji oddziałów w Szkole Podstawowej w Nowogrodźcu ul. Sienkiewicza 8 - sala 15 i 16); f) po upływie ? godziny po zakończeniu pory wydawania poszczególnych posiłków Wykonawca odbierze brudne naczynia, talerze, sztućce (dotyczy wyłącznie lokalizacji oddziałów w Szkole Podstawowej w Nowogrodźcu ul. Sienkiewicza 8 - sala 15 i 16) oraz naczynia służące do dostarczenia i przechowywania żywności z przedszkola oraz zapewni we własnym zakresie ich mycie i dezynfekcję we własnych pomieszczeniach zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymi i mikrobiologicznymi oraz normami HACCP; g) jadłospis powinien być układany przez Wykonawcę na okres 10 dni i zatwierdzony przez Zamawiającego (poszczególne posiłki nie mogą powtarzać się w ciągu 10 dni); powinna być w nim umieszczona także informacja o składnikach alergennych użytych do przygotowania żywności i nadal obecnych w produkcie gotowym; h) posiłek mleczny co najmniej 1 raz dziennie; i) posiłki muszą być wykonywane z naturalnych produktów metodą tradycyjną, nie można używać produktów typu instant oraz gotowych produktów (np. mrożone pierogi, klopsy, gołąbki itp.), masło musi być świeże - nie można używać produktów masłopodobnych; j) wędliny muszą być wysokiej jakości, nie mogą zawierać dodatków soi, mięso nie może być MOM (mięso odkostnione mechanicznie); k) co najmniej raz w tygodniu należy dostarczyć wykaz poszczególnych produktów, z których został sporządzony posiłek dla Przedszkola Publicznego w Nowogrodźcu z wykazem gramatury (raport żywieniowy); l) Wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek podanych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godz. od upływu dnia podania - pobór i ich przechowywanie zgodnie z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 roku w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakład żywienia zbiorczego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 r. Nr 80, poz. 545 ze zm.); m) Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonywania kontroli w trakcie przygotowania posiłków w miejscu ich produkcji wskazanym przez Wykonawcę; n) za uchybienie ujawnione w trakcie kontroli np. Sanepidu wynikające ze świadczonej przez Wykonawcę usługi, której następstwem będą m.in. mandaty, kary, odpowiada Wykonawca; o) wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi wg Instytutu Żywienia i Żywności, jak również z przepisami prawa w zakresie higieny żywienia i norm HACCP oraz muszą spełniać wymogi żywieniowe zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla danej grupy wiekowej; p) w przypadku wyjazdu dzieci na wycieczkę Wykonawca powinien przygotować w ramach środków przeznaczonych na dany dzień żywieniowy tzw. suchy prowiant, o planowanej wycieczce Zamawiający poinformuje Wykonawcę telefonicznie z 3 dniowym wyprzedzeniem. Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015, poz. 594 ze zm.) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w tym zaleceń dotyczących: 1) wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń); 2) personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie); 3) cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzeganie zasad sanitarnohigienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składania i magazynowania produktów, przewozu posiłków). Liczba dni żywienia w roku 2016 - 231
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553220003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wadium nie jest wymagane

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Warunki płatności
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip-gzosznowogrodziec.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach