Przetargi.pl
ŚWIADCZENIE USŁUG CATERINGOWYCH DLA DZIECI Z PRZEDSZKOLA PUBLICZNEGO W NOWOGRODŹCU W ROKU 2015

Przedszkole Publiczne w Nowogrodźcu ogłasza przetarg

  • Adres: 59-730 Nowogrodziec, ul. Kolejowa 46
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 75 7316335 , fax. 75 7316335
  • Data zamieszczenia: 2014-12-08
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Przedszkole Publiczne w Nowogrodźcu
    ul. Kolejowa 46 46
    59-730 Nowogrodziec, woj. dolnośląskie
    tel. 75 7316335, fax. 75 7316335
    REGON: 00026343200000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.przedszkolepubliczne.nowogrodziec.edu.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Przedszkole publiczne

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    ŚWIADCZENIE USŁUG CATERINGOWYCH DLA DZIECI Z PRZEDSZKOLA PUBLICZNEGO W NOWOGRODŹCU W ROKU 2015
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług na rzecz Zamawiającego w zakresie: przygotowania, dostawy i dystrybucji posiłków dla dzieci z Przedszkola Publicznego w Nowogrodźcu w roku 2015. Liczba dzieci korzystających z posiłków na dzień 01.12.2014 roku: 1. śniadanie - 194 dzieci (bez Zebrzydowej); 2. zupa z deserem - 206 dzieci (w tym 12 w Zebrzydowej); 3. II danie - 125 dzieci (w tym 12 w Zebrzydowej). Zamawiający oświadcza, że wskazana powyżej ilość dzieci korzystających z posiłków ma charakter szacunkowy, a rzeczywista ilość dziennych zestawów wynikać będzie z bieżącej potrzeby Zamawiającego i uzależniona będzie od obecności dzieci w Przedszkolu. Wykonawca zobowiązany jest do : a) zapewnienia dostarczenia posiłków we wszystkie dni pracy przedszkola 3 razy dziennie zgodnie z poniższymi zasadami: ŚNIADANIE (godzina dostarczenia posiłku 8.15 - 8.45) - codziennie kakao; - kanapki z pieczywa mieszanego z masłem (minimum 82 % tłuszczu bez dodatku margaryny), z wędliną; wysokiej jakości, pastą rybną, z pasztetu, jajeczną, z boczku, z serków np. z serka twarożkowego, topionego; - 1 x w tygodniu płatki z mlekiem i kanapki z kremem czekoladowym, z miodem lub z dżemem; - parówki z ketchupem (nie częściej niż 1 x na 2 tygodnie), sałatka warzywna (co najmniej raz w miesiącu); - do kanapek warzywa świeże lub konserwowe. ZUPA Z DESEREM (godzina dostarczenia posiłku 10.15 - 10.45) - zupy na wywarach mięsnych; - gotować ze świeżych warzyw; - świeże owoce; - bułki słodkie; - jogurt, pudding; - marchew z jabłkiem lub marchew do chrupania (co najmniej raz na dekadę) II DANIE (godzina dostarczenia posiłku: od 01.01.2015 do 30.06.2015 - 12.45 - 13.15 od 01.08.2015 do 31.12.2015 - 12.30 - 13.00) - kompot lub sok bez konserwantów; - co drugi dzień podawać dania wg schematu: - mięsne - mączne - półmięsne lub ryba (oprócz pangi) - mączne - mięsne - co najmniej raz w miesiącu pierogi ruskie ze śmietaną - dania mączne to np. makaron z serem, kopytka, kluski śląskie, parowce, naleśniki, racuchy z jabłkiem, pierogi leniwe na słodko; - dodatki do II dania: ziemniaki, ryż, różne kasze; - świeże surówki lub warzywa gotowane. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany godziny dostaw w okresie od 01.08.2015 do 31.12.2015 na godziny obowiązujące w okresie od 01.01.2015 do 30.06.2015. b) ilość posiłków będzie uzależniona od frekwencji dzieci - zapotrzebowanie na dany dzień składane będzie przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego do godz. 8.00; c) posiłki należy dostarczyć na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Dla dań gorących w momencie przekazywania posiłków dzieciom na talerze temperatura powinna wynosić co najmniej 63 stopnie C; d) pojemniki, termosy muszą być zamykane szczelnie, tak aby podczas transportu posiłków w formie płynnej nie uległy rozlaniu; e) Wykonawca zapewni naczynia, talerze, kubki, odpowiednie do wieku dziecka wykonane z porcelany lub porcelitu, sztućce wykonane ze stali nierdzewnej (dotyczy wyłącznie lokalizacji oddziałów w Szkole Podstawowej w Nowogrodźcu ul.Sienkiewicza 8 - sala 15 i 16); f) po upływie ? godziny po zakończeniu pory wydawania poszczególnych posiłków Wykonawca odbierze brudne naczynia, talerze, sztućce (dotyczy wyłącznie lokalizacji oddziałów w Szkole Podstawowej w Nowogrodźcu ul. Sienkiewicza 8 - sala 15 i 16) oraz naczynia służące do dostarczenia i przechowywania żywności z Przedszkola oraz zapewni we własnym zakresie ich mycie i dezynfekcję we własnych pomieszczeniach zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymi i mikrobiologicznymi oraz normami HACCP; g) jadłospis powinien być układany przez Wykonawcę na okres 10 dni i zatwierdzony przez Zamawiającego (poszczególne posiłki nie mogą powtarzać się w ciągu 10 dni); h) posiłek mleczny co najmniej 1 raz dziennie; i) posiłki muszą być wykonywane z naturalnych produktów metodą tradycyjną, nie można używać produktów typu instant oraz gotowych produktów (np. mrożone pierogi, klopsy, gołąbki itp.), masło musi być świeże - nie można używać produktów masłopodobnych; j) wędliny muszą być wysokiej jakości, nie mogą zawierać dodatków soi, mięso nie może być MOM (mięso odkostnione mechanicznie); k) co najmniej raz w tygodniu należy dostarczyć wykaz poszczególnych produktów, z których został sporządzony posiłek dla Przedszkola Publicznego w Nowogrodźcu z wykazem gramatury (raport żywieniowy); l) Wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek podanych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godz. od upływu dnia podania - pobór i ich przechowywanie zgodnie z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 roku w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakład żywienia zbiorczego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 r. Nr 80, poz. 545 ze zm.); m) Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonywania kontroli w trakcie przygotowania posiłków w miejscu ich produkcji wskazanym przez Wykonawcę; n) za uchybienie ujawnione w trakcie kontroli np. Sanepidu wynikające ze świadczonej przez Wykonawcę usługi, której następstwem będą m.in. mandaty, kary, odpowiada Wykonawca; o) wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi wg Instytutu Żywienia i Żywności, jak również z przepisami prawa w zakresie higieny żywienia i norm HACCP oraz muszą spełniać wymogi żywieniowe zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla danej grupy wiekowej; p) w przypadku wyjazdu dzieci na wycieczkę Wykonawca powinien przygotować w ramach środków przeznaczonych na dany dzień żywieniowy tzw. suchy prowiant, o planowanej wycieczce Zamawiający poinformuje Wykonawcę telefonicznie z 3 dniowym wyprzedzeniem. Zamawiający uzgodni z Wykonawcą sposób dostarczania poszczególnych posiłków do lokalizacji wskazanych w rozdziale 8 pkt. 8.2. SIWZ Zamawiający zastrzega sobie prawo do wprowadzenia kilku porcji bezmlecznych, posiłków jarskich itp. (dla dzieci na różnych dietach). Ponadto Wykonawca dostarczy wodę mineralną niegazowaną w ilości wskazanej przez pracowników Przedszkola. Zamawiający przewiduje również podwieczorek dla dzieci, które pozostają w przedszkolu do godziny 16.00 (ok. 18 osób, liczba ta może ulegać zmianie). Podwieczorek zostanie przygotowany przez pracowników Przedszkola, a Wykonawca dostarczy potrzebne do tego składniki (bochenek chleba, dżem, masło, krem czekoladowy, ser żółty, ketchup, pasztet itp.) wraz z dostarczanym obiadem (po uprzednim zgłoszeniu takiego zapotrzebowania przez pracowników Przedszkola). Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 ze zm.) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w tym zaleceń dotyczących: 1) wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń); 2) personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie); 3) cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzeganie zasad sanitarno - higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składania i magazynowania produktów, przewozu posiłków).
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553220003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wadium nie jest wymagane

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Warunki płatności
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip-gzosznowogrodziec.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach