Przetargi.pl
Przygotowywanie, porcjowanie i dostarczanie śniadań dla podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy

Ośrodek Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m.st. Warszawy ogłasza przetarg

  • Adres: 02-457 Warszawa, Ul. Czereśniowa 35
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 022 8639837 , fax. 022 8639837 w. 110
  • Data zamieszczenia: 2009-12-03
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Ośrodek Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m.st. Warszawy
    Ul. Czereśniowa 35 35
    02-457 Warszawa, woj. mazowieckie
    tel. 022 8639837, fax. 022 8639837 w. 110
    REGON: 01082724600000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie, porcjowanie i dostarczanie śniadań dla podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dostarczanie posiłków - śniadań dla osób korzystających z usług ośrodków wsparcia działających w ramach Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy pod adresami w Warszawie przy ul. Robotniczej 15 oraz ul. Potrzebnej 10. 2.Szacunkowa ilość wydawanych posiłków dziennie: 70 sztuk. 3.Zamawiający przyjął, iż w 2010 r. będzie 255 dni roboczych, w których będą dostarczane posiłki. 4.Zamawiający wymaga, aby gotowe śniadania dostarczane były w termosach i pojemnikach spełniających wymogi do transportu żywności, w tym gorących napojów oraz gorących dań (dań śniadaniowych). 5.W zakres przedmiotu zamówienia wchodzi codzienne przygotowywanie śniadań, obejmujące czynności określone w ppkt 3.2 we wszystkie dni robocze w roku kalendarzowym (oprócz sobót, niedziel i świąt) w ilości wskazanej poprzedniego dnia przez Zamawiającego telefonicznie do godziny 14.00 z zachowaniem następujących warunków: 1)jadłospis śniadań powinien być komponowany wg następujących typów: a)I typ: podstawą jest napój - herbata z cytryną lub napój mleczny (np. kakao, kawa zbożowa na mleku) oraz pieczywo z dodatkami zawierającymi białko zwierzęce (np. wędliny, jaja, sery, ryby), a także dodatek warzywny ( np. sałata, rzodkiewka, pomidor, papryka, ogórek), do smarowania pieczywa masło, b)II typ: podstawą jest potrawa gotowana (np. zupa mleczna, kiełbasa, parówki na gorąco) oraz pieczywo z dodatkami (dodatek białkowy bezmięsny, np. ser topiony, jajko), a także dodatek warzywny ( np. sałata, rzodkiewka, pomidor, papryka, ogórek) oraz dodatek do pieczywa: dżem, masło do smarowania, napój np. herbata z cytryną. 6.W ciągu tygodnia: 1)3 śniadania winny być śniadaniami I typu - w poniedziałek, wtorek, czwartek, 2)2 śniadania winny być śniadaniami - II typu - w środę i piątek , z zastrzeżeniem, że w piątek obowiązuje zasada śniadań bezmięsnych, 7.Dwa razy w tygodniu pieczywo mieszane (chleb biały, razowy), raz tylko białe, 2 razy w tygodniu bułki. 8.Dodatki do śniadań powinny być odpowiednio zestawione kolorystycznie i smakowo, dając możliwość odpowiedniej dekoracji śniadania (np. sałata, żółta lub czerwona papryka, pomidory, ogórki, ogórki konserwowe, rzodkiewka), a ich rodzaj powinien być dostosowany do sezonu. 9.W każdym posiłku powinny być uwzględnione przynajmniej 2 produkty dostarczające białka zwierzęcego (mleko, ser, wędliny, jaja, itp.). 10.Wykonawca winien komponować jadłospisy, w sposób zapewniający zachowanie kaloryczności śniadań z zastrzeżeniem, że wartość kaloryczna śniadania powinna być zgodna z normami śniadaniowymi i powinna uwzględniać rację pokarmową dla osób powyżej 40 roku życia, tj. około 600 cal, przy zachowaniu następującej gramatury: 1)zupa mleczna - 250 ml, w tym 20 g dodatku, tj. makaronu, płatków owsianych, ryżu itp.); 2)napój mleczny - 200 ml; 3)herbata - 200 ml; 4)pieczywo - 150 g; 5)wędlina - 60 g (bez innego dodatku), 40 g - w przypadku innego dodatku zawierającego białka zwierzęce; 6)dżem, marmolada - 30g. 11.Wykonawca zapewni dostarczanie posiłków - śniadań - na następujących warunkach: przygotowane przez wykonawcę posiłki w ilości wskazanej odrębnie przez Zamawiającego, Wykonawca dostarcza w termosach zabezpieczonych we własnym zakresie przez Wykonawcę i środkiem transportu Wykonawcy z uwzględnieniem następujących godzin i adresów w Warszawie: 1)ul. Robotnicza 15, - godzina 8.15, ok. 35 śniadań dziennie, 2)ul. Potrzebna 10, - godzina 8.45, ok. 35 śniadań dziennie. 12.Zamawiający dopuszcza możliwość powtarzania jadłospisu po 10- ciu dniach z możliwością zamiany kolejności posiłków. 13.Zamawiający żąda przedstawienia przykładowego jadłospisu na okres kolejnych 10 dni roboczych (od poniedziałku do piątku). 14.Wykonawca w trakcie realizacji umowy będzie zobowiązany przedstawić Zamawiającemu do akceptacji jadłospis najpóźniej do 4 dni przed rozpoczęciem realizacji 10-dniowego jadłospisu. 15.Wykonawca musi posiadać niezbędne do wykonania zamówienia narzędzia i urządzenia tj.: 1)lokal kuchenny wyposażony w niezbędne urządzenia do przygotowywania śniadań, 2)środek transportu (pojazd) przystosowany do przewozu żywności - śniadań; 16.Wykonawca jest obowiązany do dostarczenia w uzasadnionych przypadkach suchego prowiantu jako zamiennika za śniadanie po uprzednim telefonicznym uzgodnieniu. 17.Wykonawca musi dysponować niezbędnym do wykonania zamówienia potencjałem kadrowym, tj. personelem posiadającym kwalifikacje niezbędne do wykonania zamówienia, w tym: 1)technologa żywienia; zamawiający wymaga załączenia do oferty dokumentów potwierdzających kwalifikacje w wyżej wskazanym zawodzie tj. kopii dyplomu lub świadectwa uprawniającego do wykonywania zawodu, osoba powinna posiadać dyplom w zawodzie technolog żywienia, niezależnie od poziomu wykształcenia, 2)kucharza; zamawiający wymaga załączenia do oferty dokumentów potwierdzających kwalifikacje w wyżej wskazanym zawodzie - tj. kopii dyplomu lub świadectwa uprawniającego do wykonywania zawodu kucharza, 3)kierowcę; zamawiający wymaga załączenia do oferty ważnego dokumentu uprawniającego do wykonywania zawodu i potwierdzającego kwalifikacje kierowcy. 18.Wykonawca jest zobowiązany posiadać dokument Państwowej Inspekcji Sanitarnej o dopuszczeniu do użytkowania zakładu produkcyjnego (lokalu, pomieszczenia) niezbędnego do przygotowywania posiłków w zakresie zbiorowego żywienia stwierdzający spełnienie wymogów sanitarno-higienicznych określonych odrębnymi przepisami. 19.Wykonawca zobowiązany jest wskazać, które części zamówienia zamierza zlecić podwykonawcom.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1.W postępowaniu mogą brać udział Wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 22 ust. 1 uPzp i nie podlegają wykluczeniu z ubiegania się o udzielenie zamówienia publicznego na podstawie art. 24 uPzp.: 1)posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień; 2)posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponują potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia lub przedstawią pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia, 3)znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia. 2.Ocena spełniania warunków nastąpi na podstawie oświadczeń i dokumentów, określonych w pkt 6 niniejszej SIWZ. 3.Ocena spełniania warunków wymaganych w postępowaniu zostanie dokonana według formuły: spełnia - nie spełnia. Niespełnienie któregokolwiek z warunków spowoduje wykluczenie Wykonawcy z postępowania.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1.W celu potwierdzenia warunków udziału w postępowaniu Wykonawca w ramach złożonej oferty składa Zamawiającemu następujące dokumenty i oświadczenia potwierdzające spełnianie tych warunków: 1)oświadczenie, że Wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu określone w art. 22 ust.1 uPzp wraz z oświadczeniem, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 24 ust. 1 i 2 uPzp, sporządzone zgodnie ze wzorem określonym w Załączniku Nr 2 do SIWZ, 2)aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert, 3)aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego oraz właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, opłat oraz składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert, 4)aktualną informację z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 24 ust.1 pkt 4-8 uPzp, wystawioną nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert, 5)aktualną informację z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 24 ust.1 pkt 9 uPzp, wystawioną nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert, 6)wykaz co najmniej 2 wykonanych usług w okresie ostatnich 3 lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie niniejszego zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - wykaz usług wykonanych w tym okresie, których rodzaj i wartość była, nie mniejsza niż wartość złożonej oferty przez Wykonawcę, wraz z dokumentami potwierdzającymi, że usługi te zostały wykonane należycie według wzoru określonego w Załączniku Nr 3 do SIWZ. 7)wykaz osób i podmiotów, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji wskazującymi, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia posiadają odpowiednie kwalifikacje oraz wymagane uprawnienia zgodnie z wymogami określonymi w ppkt 3.18 SIWZ - sporządzony według wzoru określonego w Załączniku Nr 4 do SIWZ, 8)wykaz podwykonawców - sporządzony według wzoru określonego w Załączniku Nr 5 do SIWZ, 9)polisę, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej przez niego działalności na kwotę nie mniejszą niż 100.000,00 zł. 2.Wykaz innych dokumentów, które zobowiązani są dostarczyć Wykonawcy wraz ze złożoną ofertą: 1)dokument Państwowej Inspekcji Sanitarnej o dopuszczeniu do użytkowania zakładu produkcyjnego (lokalu, pomieszczenia) niezbędnego do przygotowywania posiłków w zakresie zbiorowego żywienia stwierdzający spełnienie wymogów sanitarno-higienicznych określonych odrębnymi przepisami, 2)oświadczenie, o dysponowaniu lokalem kuchennym do wykonania zamówienia wyposażonym w niezbędne urządzenia do przygotowywania śniadań oraz środkiem transportu (pojazdem) przystosowanym do przewozu żywności - śniadań; 3)przykładowy jadłospis na okres kolejnych 10 dni roboczych (od poniedziałku do piątku), 4)parafowaną każdą stronę wzoru umowy - Załącznik Nr 6 do SIWZ.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.opswlochy.waw.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach