Przetargi.pl
Sukcesywne przygotowywanie i dostawa posiłków do placówek oświatowych Gminy Wiązowna w roku szkolnym 2016-2017

Gmina Wiązowna ogłasza przetarg

  • Adres: 05-462 Wiązowna, ul. Lubelska 59
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 022 7890128
  • Data zamieszczenia: 2016-07-08
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Wiązowna
    ul. Lubelska 59 59
    05-462 Wiązowna, woj. mazowieckie
    tel. 022 7890128
  • Adres strony internetowej zamawiającego: urzad@wiazowna.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywne przygotowywanie i dostawa posiłków do placówek oświatowych Gminy Wiązowna w roku szkolnym 2016-2017
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest sukcesywne przygotowywanie i dostawa posiłków dla placówek oświatowych Gminy Wiązowna w roku szkolnym 2016-2017. Zamówienie będzie realizowane w częściach dla niżej wymienionych placówek oświatowych: 1.Gminne Przedszkole w Zakręcie Zakręt ul. Szkolna 13, 05-077 Warszawa- Wesoła, gmina Wiązowna, powiat otwocki, województwo mazowieckie. 2.Zespół Szkolno- Gimnazjalny w Zakręcie Zakręt ul. Szkolna 11, 05-077 Warszawa, gmina Wiązowna, powiat otwocki, województwo mazowieckie. 3.Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana Pawła II w Gliniance ul. Napoleońska 53a, 05-408 Glinianka, gmina Wiązowna, powiat otwocki, województwo mazowieckie. Opis zamówienia CZĘŚĆ I: przygotowywanie i dostawa posiłków dla Przedszkola Gminnego w Zakręcie. 1.Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dostawa posiłków standardowych oraz dietetycznych dla dzieci w wieku 2,5- 8 lat dla Gminnego Przedszkola w Zakręcie, zgodnie z poniższym zestawieniem rodzajowym: 1) śniadanie, 2) obiad (dwudaniowy - zupa, II danie, napój), 3) podwieczorek. 2.Przewidywana ilość posiłków- ok.110 dziennie. 3.Zamawiający składa zamówienia ilościowe na poszczególne rodzaje posiłków. Podana ilość posiłków jest szacunkowa i może ulec zmniejszeniu, tzn. nie stanowi ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie może stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian ilościowych dostaw posiłków w przedmiocie zamówienia z zastrzeżeniem, iż wartość umowy nie ulegnie zmianie. 4.Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen posiłków zawartych w ofercie wykonawcy w trakcie realizacji niniejszego zamówienia. Cena jednostkowa posiłków standardowych i dietetycznych będzie taka sama przez cały okres realizacji zamówienia. 5.Wykonawca zobowiązany jest, ze względu na rozliczanie kosztów przez Zamawiającego, na dołączanie do wystawianej faktury VAT dokumentu określającego podział kosztów na: 1) koszt surowców zużytych do przygotowania posiłków, 2) koszt wykonania usługi (pozostałe koszty związane z realizacją zamówienia), z zastrzeżeniem, że koszt surowców zużytych do przygotowania posiłków musi stanowić 60-70% ceny dostawy poszczególnych rodzajów posiłków. 3) Podział kosztów i zaoferowana cena będą stałe przez cały okres trwania zamówienia. 6.Szczegółowe Wytyczne do sporządzania posiłków dla przedszkola w Zakręcie stanowi Załącznik nr 1 do SIWZ. 7.Dostawy realizowane będą na podstawie bieżących zamówień telefonicznych składanych przez uprawnionego pracownika przedszkola. Śniadania zostają zgłoszone telefonicznie dnia poprzedniego, a obiady i podwieczorki danego dnia do godz. 9.30 przez upoważnionego pracownika Przedszkola, od poniedziałku do piątku, z tym, że zamówienie na śniadanie w poniedziałek składane będzie w piątek lub w dzień poprzedzający piątek. W zamówieniu określa się liczbę i rodzaj zamawianych posiłków tj. śniadań, obiadów i podwieczorków, a także ewentualne wymagania dietetyczne do ich przygotowania. 8.Dostawy realizowane będą od poniedziałku do piątku: śniadania do godziny 08:00, obiady i podwieczorki do godziny11:30. 9.Wykonawca sporządza i dostarcza posiłki samodzielnie i własnym transportem (bez udziału podwykonawców). 10.Wykonawca będzie wnosił przedmiot zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez pracownika przedszkola, znajdujących się w jego siedzibie w Zakręcie ul. Szkolna 13. Dostawa, rozładunek i wniesienie realizowane będą na koszt wykonawcy wkalkulowany w cenę posiłków objętych zamówieniem. 11.Dostawa przedmiotu zamówienia wykonywana będzie środkami transportu spełniającymi wymogi obowiązujących przepisów prawnych udokumentowane decyzją, opinią sanitarną na przewóz żywności wydaną przez Państwowego Inspektora Sanitarnego uwzględniającą transport posiłków w termosach w ramach usług cateringowych, którą wykonawca zobowiązany jest okazać przy dostawie na każde żądanie dyrektora przedszkola. 12.Osoby wykonujące dostawę muszą posiadać aktualne orzeczenie lekarskie, które okazują na każde żądanie dyrektora przedszkola. 13.Transport posiłków do przedszkola powinien odbywać się z zapewnieniem właściwej ochrony i temperatury, środkami transportu przystosowanymi do przewozu tego typu ładunków. Środki transportu żywności powinny posiadać atesty PZH. Posiłki dostarczane będą w dostosowanych do tego celu termoportach i pojemnikach GEN, gwarantujących utrzymanie temperatury dań gorących (zupa - min. 75?C, drugie danie - min. 65?C, herbata - min. 80?C, dania zimne - 4?C do 15?C) przez okres minimum 2 godzin od momentu dostawy. 14.Brudne termosy nie mogą zostać w placówce do dnia następnego i będą odbierane przez Wykonawcę każdorazowo w dniu dostawy kolejnych posiłków. 15.Dostarczane posiłki muszą spełniać wszystkie wymagania określone w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594 z późn. zm.) wraz z aktami wykonawczymi a szczególnie w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. 16.Zakład produkcyjny Wykonawcy musi posiadać opracowane i wdrożony system jakości HACCP. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli Wykonawcy w tym zakresie, np. poprzez przeprowadzenie audytu pomieszczeń zakładu, przegląd dokumentacji systemów jakości. 17.Poszczególne rodzaje posiłków dostarczane są w pojemnikach zbiorczych, z zachowaniem rozdziału poszczególnych składników danego posiłku - pracownik przedszkola we własnym zakresie nakłada i wydaje poszczególne rodzaje posiłków. 18.Jakość produktów spożywczych, z których sporządzane są dostarczane posiłki, winna być zgodna z obowiązującymi normami dla produktów pierwszego gatunku, klasy. Dostawca, na każde żądanie dyrektora przedszkola, zobowiązany jest przedstawić stosowne zaświadczenie właściwego lekarza weterynarii poświadczające badanie dostarczanego w posiłkach mięsa. 19.Materiał opakowaniowy winien być dopuszczony do kontaktu z żywnością, tj. musi spełniać ogólne wymogi dotyczące bezpieczeństwa i zdrowia zgodnie z Rozporządzeniem nr 1935-2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością uchylającą dyrektywy 80-590-EWG i 89-109-EWG. Wykonawca na żądanie dyrektora przedszkola okaże stosowne deklaracje zgodności. 20.Dostarczane posiłki będą sporządzone w dobie dostawy, pełnowartościowe, wysokiej jakości. 21.Wyklucza się posiłki na bazie fast food. 22.Wyklucza się sporządzania potraw z proszku za wyjątkiem budyniu i kisielu. 23.Dostarczone posiłki muszą być zgodne ze złożoną ofertą oraz ze złożonym zamówieniem. 24.Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostarczanych posiłków (ukryte, nie ukryte) i za uszkodzenia powstałe w wyniku ich transportu oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego posiłku we własnym zakresie i na własny koszt. 25.Wykonawca, najpóźniej na 3 dni robocze przed rozpoczęciem każdej dekady świadczenia dostawy, przedstawi do zatwierdzenia dyrektorowi przedszkola propozycję jadłospisu, obejmującego skład i gramaturę poszczególnych dań. Dyrektor przedszkola zastrzega sobie prawo zmian w przedstawionym jadłospisie. Jadłospis musi być podpisany i opieczętowany przez osobę ze strony Wykonawcy posiadającą kwalifikacje zawodowe Dietetyka, Technologa Żywności, Żywienia lub Gastronomii, na co przedstawia stosowne dokumenty. 26.Miejsce dostawy przygotowanych i gotowych posiłków: Gminne Przedszkole w Zakręcie Zakręt ul. Szkolna 13 05-077 Warszawa- Wesoła Opis zamówienia CZĘŚĆ II: przygotowywanie i dostawa posiłków dla Zespołu Szkolno-Gimnazjalnego w Zakręcie w roku szkolnym 2016/2017. 1.Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie ciepłych posiłków wraz z dostawą, w formie dań obiadowych (zupa, drugie danie, napój) do Zespołu Szkolno-Gimnazjalnego w Zakręcie w trakcie roku szkolnego 2016- 2017, tj. w okresie od 02.09.2016 r. do 29.06.2017 r. od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej. 2.Dostawy posiłków odbywać się będą pomiędzy godz. 10.30 a 11.30. Posiłki powinny być dostarczone w ilości do 140 sztuk dziennie. Dokładna liczba posiłków będzie ustalana na bieżąco z upoważnionym pracownikiem - intendentem Zespołu Szkolno-Gimnazjalnego w Zakręcie. 3.Przez posiłek należy rozumieć posiłek gorący (zupa, drugie danie) o wartości odżywczej i kalorycznej zgodnej z wymogami obowiązującymi w żywieniu dzieci i młodzieży. Posiłki powinny odpowiadać następującym kryteriom: zawartość energii - 850 kcal; udział energii z białka - nie mniej niż 12% wartości energetycznej posiłku; udział białka zwierzęcego - średnio 50% ogólnej ilości białka zawartego w posiłku; udział energii z tłuszczu - do 30%. 4.Zupy powinny być przygotowane na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika. Zupy na wywarach z kości w ograniczonych ilościach. Zupy powinny być podprawiane niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem, albo masłem czy mąką, sporadycznie zasmażką. Przeciętna waga 1 porcji zupy 400 g. 5.Drugie danie - powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób, np: kotlet mielony, kotlet schabowy, udko z kurczaka pieczone, kotlet z piersi kurczaka, indyka, gołąbki z mięsem, pulpety w sosie, itp), produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, makaron, ryż, kasza, kluski śląskie itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane). 6.Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze prozdrowotnym poprzez: stosowanie tłuszczów roślinnych; ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych; umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego; stosowanie mięsa drobiowego; stosowanie ryb; umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli; duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych. 7.Napój powinien być dostarczony w ilości 200 ml (kompot ze świeżych lub mrożonych owoców, woda mineralna). 8.Wykonawca gwarantuje przygotowywanie i dowóz gorącego posiłku dla dzieci, własnym środkiem transportu i we własnych: opakowaniach zbiorczych i specjalistycznych termosach (własnych). Gwarantuje utrzymanie właściwej temperatury posiłku w sposób zgodny z wymaganiami higieniczno-sanitarnymi. 9.Wykonawca będzie wnosił przedmiot zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez intendenta, znajdujących się w jego siedzibie w Zakręcie, ul. Szkolna 11. Dostawa, rozładunek i wniesienie realizowane będą na koszt wykonawcy wkalkulowany w cenę posiłków objętych umową. 10.Posiłki winny spełniać normy żywieniowe zgodnie z polskimi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym, w szczególności określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. (Dz. U. z 2015 r. poz. 1256). Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i z bezpieczeństwem zgodnie z wymogami Państwowego Inspektora Sanitarnego, norm systemu HACCP. Posiłki muszą spełniać wymogi żywieniowe zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla danej grupy wiekowej. 11.Personel Wykonawcy winien posiadać bieżące przeszkolenie z zakresu BHP oraz HACCP, a także aktualne książeczki zdrowia. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Powiatowym Państwowym Inspektorem Sanitarnym dla Powiatu Otwockiego. Placówka oświatowa zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność zamawianego posiłku. 12.W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu, dyrektor placówki kosztami badania obciąży Wykonawcę. 13.ZSG w Zakręcie nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu tygodnia (5 dni)- co najmniej 3x w tygodniu obiad mięsny, 1 x w tygodniu ryba, 1x w tygodniu obiad bezmięsny. 14.Danie mięsne powinno być tak przygotowane, aby można było jednoznacznie określić rodzaj mięsa, z którego jest wykonane. Mięso mielone nie powinno być częściej niż 1 raz w ciągu 3 dni. 15.Wyklucza się sporządzania potraw z proszku. 16.Wykonawca będzie przygotowywał posiłki we własnym zakresie zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. 17.Wykonawca zobowiązany jest do podawania tygodniowego jadłospisu do wiadomości intendenta Zespołu Szkolno - Gimnazjalnego w Zakręcie. Wykonawca zobowiązany jest do wywieszania jadłospisu na kolejne 5 dni na tablicy ogłoszeń Zespołu Szkolno-Gimnazjalnego w Zakręcie. 18.O czystość termosów zadba Wykonawca zapewniając mycie, wyparzanie oraz odbiór termosów po wydaniu posiłku. Brudne termosy nie mogą zostać w placówce do dnia następnego i będą odbierane przez Wykonawcę każdorazowo w dniu dostawy kolejnych posiłków Wykonawca dostarczy pojemniki na pozostałości posiłków i zabierze pozostałości posiłków tego samego dnia. 19.ZSG w Zakręcie nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. Zastrzega się możliwość do przeprowadzenia kontroli prawidłowości przygotowania posiłku. 20.ZSG w Zakręcie zastrzega sobie możliwość zmiany- zmniejszenia lub zwiększenia ilości posiłków w zależności od bieżących potrzeb bez konieczności zmiany umowy. 21.Szczegółowe Wytyczne do sporządzania posiłków dla Zespołu Szkolno- Gimnazjalnego w Zakręcie określa Załącznik nr 4 do SIWZ. 22.Miejsce dostawy przygotowanych i gotowych posiłków: Zespół Szkolno- Gimnazjalny w Zakręcie Zakręt ul. Szkolna 11 05-077 Warszawa Opis zamówienia CZĘŚĆ III: przygotowywanie i dostawa posiłków dla Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana Pawła II w Gliniance. 1.Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dostawa posiłków standardowych oraz dietetycznych dla dzieci w wieku 13-15 lat do Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana Pawła II w Gliniance , zgodnie z poniższym zestawieniem rodzajowym: zupa + pieczywo (kromka chleba) + dodatek (owoc, jogurt, baton), drugie danie + napój. 2.Przewidziana liczba wydawanych posiłków- ok.60 szt. dziennie. 3.Poszczególne rodzaje posiłków dostarczane będą w pojemnikach zbiorczych, z zachowaniem rozdziału poszczególnych składników danego posiłku. 4.Zamawiający składa zamówienia ilościowe na poszczególne rodzaje posiłków. Podana ilość posiłków jest szacunkowa i może ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu, tzn. nie stanowi ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie może stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian ilościowych dostaw posiłków w przedmiocie zamówienia z zastrzeżeniem, iż wartość umowy nie ulegnie zmianie. 5.Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen posiłków zawartych w ofercie wykonawcy w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia. Cena jednostkowa posiłków standardowych i dietetycznych będzie taka sama przez cały okres realizacji zamówienia. 6.Wykonawca zobowiązany jest, ze względu na rozliczanie kosztów przez Zamawiającego, na dołączanie do wystawianej faktury VAT dokumentu określającego podział kosztów na: koszt surowców zużytych do przygotowania posiłków, koszt wykonania usługi (pozostałe koszty związane z realizacją zamówienia), z zastrzeżeniem, że koszt surowców zużytych do przygotowania posiłków musi stanowić 60-70% ceny dostawy poszczególnych rodzajów posiłków. Podział kosztów i zaoferowana cena będą stałe przez cały okres trwania zamówienia. 7.Szczegółowe Wytyczne do sporządzania posiłków dla Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana Pawła II w Gliniance stanowi Załącznik nr 7 do SIWZ. 8.Dostawy realizowane będą na podstawie bieżących zamówień telefonicznych składanych przez uprawnionego pracownika gimnazjum do godz. 9.00 każdego dnia. W zamówieniu określa się liczbę i rodzaj zamawianych posiłków tj. liczbę zup i II dań, a także ewentualne wymagania dietetyczne do ich przygotowania. 9.Dostawy realizowane będą od poniedziałku do piątku do godziny11:00. 10.Wykonawca sporządza i dostarcza posiłki samodzielnie, własnym transportem (bez udziału podwykonawców). 11.Wykonawca będzie wnosił przedmiot zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez pracownika gimnazjum, znajdujących się w jego siedzibie w Gliniance, ul. Napoleońska 53 a. Dostawa, rozładunek i wniesienie realizowane będą na koszt wykonawcy wkalkulowany w cenę posiłków objętych zamówieniem. 12.Dostawa przedmiotu zamówienia wykonywana będzie środkami transportu spełniającymi wymogi sanitarne, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594 z późn. zm.) oraz rozporządzeniem w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności (Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 179), udokumentowane decyzją,opinią sanitarną wydaną przez Państwowego Inspektora Sanitarnego lub Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną dla transportu artykułów spożywczych niewymagających chłodzenia oraz przewozu posiłków w termosach w ramach cateringu samochodem, którą wykonawca zobowiązany jest okazać przy dostawie na każde żądanie dyrektora gimnazjum. 13.Osoby wykonujące dostawę muszą legitymować się aktualnym zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno-epidemiologicznych, które okazują na każde żądanie dyrektora gimnazjum. 14.Posiłki dostarczane będą w dostosowanych do tego celu termoportach i pojemnikach GEN, gwarantujących utrzymanie temperatury dań gorących (zupa - min. 75?C, drugie danie - min. 65?C, herbata - min. 80?C, dania zimne - 4?C do 15?C) przez okres minimum 2 godzin od momentu dostawy. 15.Wykonawca zobowiązuje się na własny koszt do odbierania, w terminie dostawy obiadów wraz z brudnymi termoportami i pojemnikami GEN odpadków organicznych pozostałych po posiłkach (na drugi dzień od dostawy) i zapewnienia stosownego pojemnika do tego celu. 16.Oferowane posiłki winny spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego produkcji i obrotu żywności, a w szczególności: ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594 z późn. zm.), wraz z przepisami wykonawczymi oraz ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2015 r poz. 678 z późn. zm.). Każdy produkt winien być wyprodukowany i wprowadzony do obrotu zgodnie z normami systemu HACCP. 17.Materiał opakowaniowy winien być dopuszczony do kontaktu z żywnością, tj. musi spełniać ogólne wymogi dotyczące bezpieczeństwa i zdrowia zgodnie z Rozporządzeniem nr 1935-2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością uchylającą dyrektywy 80-590-EWG i 89-109-EWG (Wykonawca na żądanie dyrektora gimnazjum okazuje stosowne deklaracje zgodności). 18.Poszczególne rodzaje posiłków dostarczane są w pojemnikach zbiorczych, z zachowaniem rozdziału poszczególnych składników danego posiłku - pracownik gimnazjum we własnym zakresie nakłada i wydaje poszczególne rodzaje posiłków. Jakość produktów spożywczych, z których sporządzane są dostarczane posiłki, winna być zgodna z obowiązującymi normami dla produktów pierwszego gatunku, klasy. Dostawca, na każde żądanie dyrektora gimnazjum, zobowiązany jest przedstawić stosowne zaświadczenie właściwego lekarza weterynarii poświadczające badanie dostarczanego w posiłkach mięsa. 19.Dostarczane posiłki będą świeże (sporządzone w dobie dostawy), pełnowartościowe, należytej jakości. 20.Dostarczone posiłki muszą być zgodne ze złożoną ofertą i ze złożonym zamówieniem. 21.Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostarczanych posiłków (ukryte, nie ukryte) i za uszkodzenia powstałe w wyniku ich transportu oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego posiłku we własnym zakresie i na własny koszt. 22.Wykonawca, najpóźniej na 3 dni robocze przed rozpoczęciem każdej dekady świadczenia dostawy, przedstawi do zatwierdzenia dyrektorowi gimnazjum propozycję jadłospisu, obejmującego skład i gramaturę poszczególnych dań. Dyrektor gimnazjum zastrzega sobie prawo zmian w przedstawionym jadłospisie. Jadłospis musi być podpisany i opieczętowany przez osobę ze strony Wykonawcy posiadającą kwalifikacje zawodowe Dietetyka, na co przedstawia stosowny dokument. 23.Posiłki muszą być urozmaicone, smaczne i estetyczne, uwzględniające zapotrzebowanie na posiłki dietetyczne dla poszczególnych dzieci (np. bezglutenowe, bezmleczne, bez cukru, bez wołowiny, bez ryb, bez owoców itp.) oraz powinny być łatwe do rozdrobnienia. 24.Świadczenie usług żywieniowych przez Wykonawcę (sporządzenie i dostawa posiłków) powinno być zgodne z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594 z późn. zm.) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących wyposażenia (stan techniczny i sanitarny pomieszczeń oraz urządzeń), personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów oraz w zakresie jakości usług. Dyrektor gimnazjum zastrzega sobie prawo kontroli Wykonawcy w tym zakresie. 25.Miejsce dostawy przygotowanych i gotowych posiłków: Gimnazjum z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jana Pawła II w Gliniance ul. Napoleońska 53a 05-408 Glinianka
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Termin płatności faktur
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.tuwiazowna.pl; http://bip.wiazowna.pl/public/.
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach