Przetargi.pl
Kompleksowe świadczenie usługi żywieniowej dla osób przebywających w Zakładzie Pielęgnacyjno - Opiekuńczym

Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Szydłowcu ogłasza przetarg

  • Adres: 26-500 Szydłowiec, ul. Wschodnia 23
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 048 6170300 , fax. 048 6170980
  • Data zamieszczenia: 2009-11-18
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Szydłowcu
    ul. Wschodnia 23 23
    26-500 Szydłowiec, woj. mazowieckie
    tel. 048 6170300, fax. 048 6170980
    REGON: 67012987000000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Kompleksowe świadczenie usługi żywieniowej dla osób przebywających w Zakładzie Pielęgnacyjno - Opiekuńczym
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest kompleksowe świadczenie usługi żywieniowej dla osób przebywających w Zakładzie Pielęgnacyjno - Opiekuńczym w Szydłowcu zgodnie z załącznikami numer 6, 6a do SIWZ. WYKAZ DIET SPECJALISTYCZNYCH DLA PACJENTÓW ZAKŁADU PIELĘGNACYJNO - OPIEKUŃCZEGO ŚREDNIA ILOŚĆ WYDAWANYCH POSIŁKÓW JEDNEGO DNIA Śniadanie - do 40 Obiad - do 40 Kolacja - do 40 PODZIAŁ NA GRUPY DIET W NASZYM ZAKŁADZIE I.DIETA PODSTAWOWA - Obejmuje pokarmy spożywane przez ludzi zdrowych. Dieta ta stanowi podstawę do kształtowania diet leczniczych. Normy zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia: Kalorie - 2600 Białko - 75 g Tłuszcze - 80 g Węglowodany - 370 g II.DIETA LEKKOSTRAWNA - Obejmuje żywienie wszystkich chorych, jest modyfikacja, diety podstawowej dzieli się na kilka diet: 1) Dieta wrzodowa - bogata w białko i tłuszcze, z odmierzeniem pokarmów pobudzających wydzielanie kwasów żołądkowych zarówno termicznie, chemicznie jak i mechanicznie. W diecie oprócz 3 podstawowych posiłków są jeszcze dwa dodatkowe - II śniadanie i podwieczorek. Normy: Kalorie - 2500 Białko - 80 - 100 g Tłuszcze - 80 g Węglowodany - 340 g 2) Dieta wysokobiałkowa - Dieta ze zwiększoną ilością białka w dziennej racji pokarmowej. W tej diecie również występują dwa posiłki: Normy: Kalorie - 2000 - 2500 Białko - 100 - 120 g Tłuszcze - 40 - 50 g Węglowodany - 340 g 3) Dieta wątrobowa - Dieta z ograniczeniem produktów wysokotłuszczowych i tłuszczy wzbogacone produktami białkowymi i węglowodanami. W diecie oprócz 3 podstawowych posiłków są jeszcze dwa dodatkowe - II śniadanie i podwieczorek. Normy: Kalorie - 2500 Białko - 100 g Tłuszcze - 30 - 400 g Węglowodany - 340 - 430 g 4) Dieta cukrzycowa - Dieta ta powinna być ustalona indywidualnie dla każdego pacjenta. Ustala się ją w zależności od wagi, wieku, wzrostu, pracy wykonywanej przez pacjenta. Zaleca się wartości kaloryczne: Dla chorego leżącego 20 - 25 kcl / 1 kg masy ciała Dla chorego niepracującego, ale czynnego - 25 -30 kcl / 1 kg masy ciała Dla chorego lekko pracującego 30 - 35 kcl / 1 kg masy ciała Dla chorego ciężko pracującego 35 - 40 kcl / 1 kg masy ciała W diecie tej dzienną rację pokarmową rozkłada się na 5 lub 6 posiłków. 5) Dieta dziecięca - Stosuje się dietę lekkostrawną, kalorie i składniki pokarmowe ustala się w zależności od wieku dziecka. W diecie tej dodatków jest II śniadanie i podwieczorek. Normy dla dzieci powyżej 10 roku życia: Kalorie - 2500 Białko - 900 g Tłuszcz - 800 g Węglowodany - 330 g III.DIETY POZOSTAŁE - W tej grupie znajdują się diety ustalone w zależności od jednostki chorobowej pacjenta, często niefizjologiczne niskokaloryczne. Stosowane przez kilka dni. 1)Dieta bezsolna 2)Dieta ziemniaczana 3)Dieta biegunkowa 4)Dieta w zatruciu pokarmowym 5)Dieta bez glutenowa 6)Dieta papkowata 7)Dieta płynna 8)Dieta miksowana 9)Dieta niskoresztkowa 10)Diety próbne 11)Dieta mleczna 12)Dieta kiełkowa 13)Dieta ścisła Za podstawę do przygotowania posiłków służą normy dziennej racji pokarmowej ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia w podziale na 12 grup: 1) Produkty zbożowe - 240 g - pieczywo mieszane - 200 g - mąka i makaron - 55 g - kasze - 40 g 2) Mleko i produkty mleczne - 1150 ml - mleko - 600 ml - sery twarogowe - 60 g - sery podpuszczkowe - 15 g 3) Jajka - 1 szt. 4) Mięso wędliny ryby - 200 g - mięso - 130 g - wędliny - 30 g - ryby - 30 g 5) Masło i śmietana - 40 g - masło - 30 g - śmietana - 30 g 6) Inne tłuszcze - 20 g 7) Ziemniaki - 400 g 8) Warzywa, owoce bogate w witaminę C - 150 g - owoce - 50 g 9) Warzywa i owoce bogate w karoten -150 g 10) Inne warzywa i owoce - 300 g - warzywa - 150 g - owoce - 150 g 11) Strączkowe suche - 2 g 12) Cukier i słodycze - 80 g - cukier - 70 g - dżemy - 25 g Przeciętne zużycie produktów rynkowych w gramach na 1 osobę do przygotowania potraw i planowania posiłków. 1)Produkty zbożowe - pieczywo - główne danie - 150 g - dodatek do zupy - 50 g - mąka pszenna - na pierogi - 80 - 100 g - do zupy - 3 - 5 g - do sosów - 5 - 7 g - do warzyw - 2 - 3 g - makaron - dodatek do zup - 20 - 30 g - samodzielne danie - 80 - 100 g - dodatek do II dania - 50 - 80 g - kasza, ryż - dodatek do zup - 20 - 30 g - samodzielne danie - 80 - 100 g 2)Mleko, produkty mleczne - mleko - do śniadania, kolacji -300 - 400 ml - dodatek do kawy - 200 ml - do zupy mlecznej - 250 ml - twaróg - pierogi, naleśniki - 100 g - do II dania - 100 g - do śniadania i kolacji - 100 g - dodatek do zupy mlecznej - 50 g 3)Jajka - podstawowy posiłek - 2 szt. - dodatek do zupy mlecznej - 1 szt. - do mięsa mielonego - ? szt. - do naleśników - 1/5 szt. 4)Mięso, wędliny i ryby - mięso - wołowe gotowane - 100 g - wołowe na pulpety - 70 g - schab gotowany - 120 g - schab pieczony - 120 g - mięso od szynki wieprzowe pieczone - 100 g - drób (kurczak) - 180 - 200 g - wędliny - dodatek do zup - 30 - 60 g - podstawowy posiłek - 60 - 100 g - ryby - gotowana (filet) -140 g - pieczona (filet) - 140 g - kotlet rybny -70 g - ryba wędzona - 130 g 5)Masło i śmietana - masło - do pieczywa - 10 - 20 g - śmietana - do zup i sosów - 30 g - do surówek - 20 - 30 g 6)Inne tłuszcze - olej - do smażenia - 20 - 30 g - do surówek - 5 g 7)Ziemniaki - do zupy - 150 - 250 g - do II dania - 300 - 400 g 8)Warzywa i owoce - buraki - na barszcz - 80 - 100 g - do II dania - 150 - 180 g - brukselka - do II dania -150 g - cebula - do zupy - 5 g - do mięsa i pieczywa - 10 g - fasolka szparagowa -do II dania - 150 g - do zupy - 50 g - fasola sucha - do zupy - 2 g - do II dania - 80 g - groszek zielony - do sałatek i zup - 150 g - jabłka - do kompotu - 150 g - do surówki - 30 g - dodatki posiłku - 50 g - kalafior - do zupy - 50 g - do II dani - 150 g - kapusta - do II dania - 120 - 150 g - do zupy - 50 - 80 g - na bigos - 300 - 350 g - na gołąbki -300 g - koper - do zupy - 200 g - marchew - do zupy - 40 g - do sosów - 30 g - do II dania - 140 g - ogórki - do zupy (kiszone) - 50 g - do II dania - 80 - 120 g - pieczarki - do zupy - 50 g - do sosów - 100 g - do sałatek - 100 g - pomidory - do II dania - 100 g 9)Cukier i słodycze - cukier - do kawy i herbaty - 20 g - do kompotu - 15 g - do surówki - 10 g - miód, dżem - do pieczeni - 50 g - do zupy mlecznej - 30 g Wymogi żywieniowe, co do całodobowych posiłków dla pacjentów ZPO w Szydłowcu objętych dietą: 1)Średnia ilość wydawanych posiłków jednego dnia: Śniadanie - do 40 II śniadanie - 10 Obiad - do 40 Podwieczorek - 10 Kolacja - do 40 2)DIETA LEKKOSTRAWNA - 30 pacjentów. Modyfikacja diety podstawowej wg norm zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia: Kalorie - 2600 Białko - 75 g Tłuszcze - 80 g Węglowodany - 370 g W tej diecie dzienna racja pokarmowa rozkłada się na 3 posiłki. 3)DIETA WĄTROBOWA - 10 pacjentów. Dieta z ograniczeniem produktów wysokotłuszczowych i tłuszczy wzbogacona o produkty białkowe i węglowodany. Normy zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia: Kalorie - 2500 Białko - 100 g Tłuszcze - 30 - 400 g Węglowodany - 390 - 430 g W tej diecie dzienna racja pokarmowa rozkład się na 5 posiłków. 4)Brak pacjentów nie objętych dietą.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 24 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wadium nie jest wymagane.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Opis warunków udziału w postępowaniu 1.O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy: 1.1. Złożą ofertę zgodnie z warunkami określonymi w SIWZ oraz ustawie z dnia 29 stycznia 2004 roku - Prawo zamówień publicznych. 1.2.Posiadają uprawnienia do wykonania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień. 1.3. Posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponują potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia. 1.4. Znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia. 1.5.Nie podlegają wykluczeniu na podstawie art. 24 ustawy Prawo Zamówień Publicznych. 1.6. Złożą oświadczenie o nie zaleganiu w płatnościach składek ZUS. 1.7. Złożą oświadczenie o nie zaleganiu w opłatach podatku. 1.8. Złożą aktualne odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wystawione niewcześnie niż 6 miesięcy przed upływem składania ofert ( lub kserokopię tych dokumentów poświadczone za zgodne z oryginałem). 1.9 Złożą oświadczenie oferenta dotyczące wskazania przez niego części zamówienia, które zamierza powierzyć podwykonawcom. 1.10 Złożą dokumenty określone w pkt. X. 2.Zamawiający oceni spełnienie warunków udziału w postępowaniu na podstawie dokumentów załączonych do oferty. Ocena spełnienia warunków wymaganych od Wykonawców prowadzona będzie na podstawie analizy w/w dokumentów metodą zero - jedynkową. 2.1. Zamawiający wykluczy Wykonawcę z postępowania, o ile zaistnieją okoliczności przewidziane przez art. 24 ust. 1 i ust. 2 ustawy. Zamawiający zawiadomi niezwłocznie Wykonawcę o wykluczeniu go z postępowania podając uzasadnienie faktyczne i prawne. 2.2. Zamawiający odczuci ofertę w przypadku zaistnienia okoliczności przewidzianych przez art. 89 ust. 1 ustawy, zawiadamiając o tym Wykonawcę podając uzasadnienie prawne i faktyczne. 2.3. W toku dokonywania badania i oceny ofert Zamawiający możę żądać udzielenia przez Wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych przez nich ofert. 2.4.Zamawiający wezwie Wykonawców, którzy w określonym terminie nie złożyli oświadczeń lub dokumentów lub zawierające błędy do ich uzupełnienia w wyznaczonym terminie, chyba, że mimo ich uzupełnienia oferta Wykonawcy podlega odrzuceniu lub koniecznym byłoby unieważnienie postępowania. 2.5.Zamawiający może wezwać Wykonawcę do złożenia w wyznaczonym terminie wyjaśnień dotyczących ceny oferty w celu ustalenia, czy oferta nie zawiera rażąco niskie ceny. 2.6. Zamawiający poprawi w tekście oferty oczywiste omyłki pisarskie, niezwłocznie zawiadamiając o tym wszystkich Wykonawców, którzy złożyli oferty. 2.7.Zamawiający poprawi omyłki rachunkowe w obliczeniu ceny w sposób określony w art. 88 ustawy i niezwłocznie zawiadomi o tym wszystkich Wykonawców, którzy, złożyli ofert. 3.Ofertę wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: W celu potwierdzenia, że Dostawca posiada uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności oraz nie podlega wykluczeniu na podstawie art. 24 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku - Prawo zamówień publicznych, wykonawca składa następujące dokumenty w terminie i formie wskazanej w SIWZ. 1.Dokumenty wymagane: a)Formularz ofertowy + wykaz diet specjalistycznych dla pacjentów Zakładu Pielęgnacyjno - Opiekuńczego oraz wymogi żywieniowe, co do całodobowych posiłków dla pacjentów ZPO w Szydłowcu objętych dietą (zał. nr 1 + zał. nr 6, 6a), b)Oświadczenie Dostawcy o nie podleganiu wykluczeniu - załącznik nr 2, c)Upoważnienie do podpisania oferty, potwierdzające uprawnienie osób podpisujących ofertę, o ile nie wynikają z przepisów prawa lub innych dokumentów rejestrowych (załącznik nr 3), d)Oświadczenie o nie zaleganiu w płaceniu podatków (załącznik nr 7a), e)Oświadczenie o nie zaleganiu w płatności składek ZUS (załącznik nr 7), f)Parafowany wzór umowy jako akceptacja jej treści - załącznik nr 4, g)Oświadczenie o spełnieniu warunków - załącznik nr 5. h) Aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wystawione niewcześnie niż 6 miesięcy przed upływem składania ofert ( lub kserokopię tych dokumentów poświadczone za zgodne z oryginałem), i) Oświadczenie Oferenta dotyczące wskazania przez niego części zamówienia, które zamierza powierzyć podwykonawcom. (zał. nr 8). 2. Jeżeli Dostawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentów o których mowa wyżej składa dokument lub dokumenty, wystawione zgodnie z prawem kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzające odpowiednio, że: 1)nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości, 2)nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie, 3)nie zalega z uiszczania podatków, opłat lub składek na ubezpieczenie społeczne lub zdrowotne.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zoz.szydlowiec.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach