Przetargi.pl
Dożywianie dzieci na terenie miasta i gminy Węgorzewo w roku budżetowym 2017

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Węgorzewie ogłasza przetarg

  • Adres: 11600 Węgorzewo, ul. Zamkowa
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 87 427 03 90 , fax. 87 427 03 94
  • Data zamieszczenia: 2016-12-06
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Węgorzewie
    ul. Zamkowa 4
    11600 Węgorzewo, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 87 427 03 90, fax. 87 427 03 94
    REGON: 79020872800000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie dzieci na terenie miasta i gminy Węgorzewo w roku budżetowym 2017
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi polegającej na przygotowaniu i dostarczaniu posiłków do: •świetlic przy Szkole Podstawowej nr 1 (Świetlica Socjoterapeutyczna „Dom”) i Szkole Podstawowej nr 2 (Ognisko Wychowawcze „Przyjazny Kącik”) na terenie miasta Węgorzewa •szkół (szkoła podstawowa i gimnazjum) i oddziałów przedszkolnych przy szkołach na terenie gminy Węgorzewo. 1) Posiłek na terenie miasta Węgorzewa (do świetlic) w formie: •II śniadania - kanapka (bułka nie mniej niż 80 g) z wędliną lub serem naprzemiennie oraz dodatkiem warzywnym (np. sałata, ogórek, pomidor), opakowana (np. w folię spożywczą, pergamin, torebkę papierową lub inny materiał do tego przystosowany) 2) Natomiast posiłek na terenie gminy Węgorzewo: a)do szkół w formie: •II śniadania - kanapka (bułka nie mniej niż 80 g) z wędliną lub serem naprzemiennie oraz dodatkiem warzywnym (np. sałata, ogórek, pomidor), opakowana (np. w folię spożywczą, pergamin, torebkę papierową lub inny materiał do tego przystosowany) •dwudaniowego obiadu - jedna porcja zupy do szkół musi posiadać objętość min. 300 ml + pieczywo 100 g, natomiast porcja drugiego dania musi posiadać gramaturę nie mniejszą niż 400 gram – w tym mięso i surówka lub gotowane jarzyny po 100 gram (co najmniej raz w tygodniu ryba) oraz ziemniaki lub zamiennik (ryż, kasza, makaron, itp.) 200 gram. Jeden raz w tygodniu drugie danie mogą stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, gołąbki, krokiety, placki ziemniaczane, itp. o wadze 300 gram. Do każdego obiadu musi być kompot, napój lub herbata 200 ml. Kaloryczność każdego posiłku nie może być mniejsza niż 800 kcal. b)do oddziałów przedszkolnych w formie: •II śniadania - kanapka (bułka nie mniej niż 45 g) z wędliną lub serem naprzemiennie oraz dodatkiem warzywnym (np. sałata, ogórek, pomidor), opakowana (np. w folię spożywczą, pergamin, torebkę papierową lub inny materiał do tego przystosowany) •dwudaniowego obiadu -jedna porcja zupy musi posiadać objętość min. 200 ml + pieczywo 50 g,natomiast porcja drugiego dania musi posiadać gramaturę nie mniejszą niż 200 gram – w tym mięso i surówka lub gotowane jarzyny po 50 gram (co najmniej raz w tygodniu ryba) oraz ziemniaki lub zamiennik (ryż, kasza, makaron, itp.) 100 gram. Jeden raz w tygodniu drugie danie mogą stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, gołąbki, krokiety, placki ziemniaczane, itp. o wadze 150 gram. Do każdego obiadu musi być kompot, napój lub herbata 200 ml. Kaloryczność każdego posiłku nie może być mniejsza niż 500 kcal. 2.Żywienie dzieci odbywać się będzie w dniach zajęć w szkołach, w okresie od 1 stycznia 2017 r. do 31 grudnia 2017 r. zgodnie z harmonogramem ustalonym z Zamawiającym – łącznie 195 dni. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zlecenia żywienia w okresie ferii, wakacji lub w innych uzasadnionych przypadkach w ramach realizacji niniejszego zamówienia. 3.Prognozowana dzienna ilość posiłków dla poszczególnych szkół i przedszkoli oraz świetlic:*Szkoła Podstawowa w Perłach – 35 posiłki•Zespół Szkół w Radziejach(szkoła podstawowa i gimnazjum)– 40 posiłki•Szkoła Podstawowa w Węgielsztynie – 15 posiłków•Oddział przedszkolny przy szkole w Perłach – 5 posiłków•Oddział przedszkolny przy szkole w Węgielsztynie – 5 posiłków•Świetlica Socjoterapeutyczna „DOM” przy Szkole Podstawowej nr 1 w Węgorzewie – 2 posiłków•Ognisko Wychowawcze „Przyjazny Kącik” przy Szkole Podstawowej nr 2 w Węgorzewie – 6 posiłków.Szacunkowa dzienna ilość posiłków to:•do szkół ok. 90, łącznie w okresie objętym zamówieniem ok. 17 550 posiłków,•do przedszkoli ok. 10, łącznie w okresie objętym zamówieniem ok. 1 950 posiłków,•do świetlic ok. 8, łącznie w okresie objętym zamówieniem ok. 1 560 posiłków.4.Powyższe zakresy usług są jedynie ilościami szacunkowymi określonymi dla potrzeb przeprowadzenia niniejszego postępowania. Zamawiający zastrzega sobie prawo i dopuszcza możliwość zlecenia mniejszej lub większej ilości poszczególnych usług, w zależności od bieżących potrzeb w/w placówek lub aktualnej liczby uczniów uprawnionych do posiłku. Przewidywane ilości poszczególnych usług będących przedmiotem niniejszego zamówienia nie mogą stanowić podstawy do wnoszenia roszczeń przez Wykonawcę, co do ilości faktycznie zamówionych przez Zamawiającego usług w toku realizacji umowy. 5.Posiłki powinny być dostarczane od poniedziałku do piątku do świetlic w godzinach 8.00 – 9.00, natomiast do szkół i oddziałów przedszkolnych w godzinach 9.00 – 12.00. 6.Dostarczane posiłki muszą być urozmaicone o wysokiej wartości odżywczej, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności, przygotowane zgodnie z zasadami żywienia dzieci, smaczne i atrakcyjne pod względem organoleptycznym. Urozmaicenie posiłków musi dotyczyć: doboru posiłków, barwy, smaku, zapachu, konsystencji i sposobu przyrządzania potraw. Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić: zalecaną wartość energetyczną dla dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym, normy produktów dla każdej z grup oraz wartość odżywczą przygotowanych posiłków. 7.Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. 8.Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu 10 dni wystąpiła powtarzalność tego samego posiłku. Posiłki do szkół i oddziałów przedszkolnych muszą być przygotowywane według wcześniej ustalonego dekadowego jadłospisu, który Wykonawca będzie zobowiązany przedstawić Dyrektorom Szkół z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym, kalorycznym, jak i wagowym. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz w specyfikacji istotnych warunków zamówienia kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę oraz nałoży na niego karę pieniężną. 9.Wykonawca powinien dysponować pracownikami, którzy posiadają aktualne wymagane do prowadzenia żywienia zbiorowego karty lub książeczki zdrowia oraz dysponować środkiem transportu do przewozu posiłków (właściwy stan sanitarno-techniczny potwierdzony przez Państwową Inspekcję Sanitarną). 10.Wykonawca zapewnia naczynia jednorazowe (talerze, sztućce, kubki), na których będą spożywane posiłki oraz opakowanie kanapki (II śniadania). 11.Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym transportem, na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości i higieny przewożonych potraw – posiłki mają być dostarczane w pojemnikach przystosowanych do kontaktu z żywnością (posiadające atesty). Dowiezione i podane w szkołach i oddziałach przedszkolnych posiłki mają być zawsze gorące. O czystość termosów zadba Wykonawca. 12.Wykonawca poniesie koszty załadunku i rozładunku wszystkich posiłków oraz usunięcia z terenu szkół wszelkich odpadków pokonsumpcyjnych. 13.W ramach zamówienia Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. 14.Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę na podstawie umowy o prace osób wykonujących kluczową cześć zamówienie, tj. przygotowywanie posiłków (art. 29 ust. 3a ustawy). Na udokumentowanie powyższego Wykonawca przekazuje informację o zatrudnianiu osób na umowę o pracę według wzoru stanowiącego załącznik nr 2 do umowy. Wykonawca zobowiązany jest do poddania się w tym zakresie kontroli przez Zamawiającego, a w szczególności do przedstawienia na każde wezwanie Zamawiającego wszelkich dokumentów potwierdzających spełnienie powyższego warunku (np. umowy o pracę do wglądu, deklaracje ZUS DRA itp.). W przypadku niedotrzymania tego warunku Wykonawca będzie zobowiązany do zapłacenia Zamawiającemu kary umownej. 15.Wykonawca gwarantuje, że realizacja zamówienia będzie przeprowadzona zgodnie z warunkami określonymi w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U z 2015 r. poz.594 z późniejszymi zmianami) oraz Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016r. poz. 1154 z późniejszymi zmianami). 16.Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach