Przetargi.pl
Zakup i dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby stołówki szkolnej w roku 2017

Zespół Szkół w Świątnikach Górnych ogłasza przetarg

  • Adres: 32-040 Świątniki Górne, Bruchnalskiego
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 12-270-50-40 , fax. 12-270-50-40
  • Data zamieszczenia: 2016-12-05
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkół w Świątnikach Górnych
    Bruchnalskiego 35
    32-040 Świątniki Górne, woj. małopolskie
    tel. 12-270-50-40, fax. 12-270-50-40
    REGON: 356-346-145
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: jednostka organizacyjna administracji samorządowej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zakup i dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby stołówki szkolnej w roku 2017
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest zakup i dostawa artykułów spożywczych dla potrzeb stołówki szkolnej funkcjonującej przy Zespole Szkół w Świątnikach Górnych, zgodnie z wykazem zamieszczonym w załącznikach nr 1a, 1b, 1c,1d, 1e, 1f, 1g, 1h, 1i, 1j. 2. Zakres części zamówienia: I-przetwory sypkie, II-przyprawy, przetwory produkty strączkowe, III-jaja, IV-warzywa, owoce, kiszonki, V-mięso, wędliny, VI-drób, VII-nabiał i przetwory nabiałowe, VIII-mrożonki, IX-pieczywo, X-woda mineralna, soki i napoje. 3. Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych. Wykonawca może złożyć ofertę tylko na jedną, na kilka, lub na wszystkie grupy. Oferta częściowa musi obejmować wszystkie pozycje określone w danej grupie. 4. Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych. Jeżeli w podane w Formularzu cenowym (Załącznik nr 1a-1j do SIWZ) są podane nazwy własne, należy je rozumieć jako przykład i wymagany typ produktu. Produkty równoważne, to produkty o parametrach porównywalnych lub lepszych aniżeli uwzględnione w dokumentacji przetargowej. Wykonawca może zaproponować produkt o innej nazwie pod warunkiem, że posiadać on będzie nie gorsze parametry oraz właściwości co produkty podane przykładowo, tzn. spełniają ten sam poziom technologiczny, wydajnościowy, smakowy i jakościowy. Pojemność, gramatura produktu nie może odbiegać od pojemności, gramatury sugerowanej przez Zamawiającego. W przypadku zaoferowania produktu o wyższej lub niższej niż wskazana przez zamawiającego pojemności, gramaturze, Wykonawca zobowiązany jest do wskazania takiej samej ilości sztuk zamawianego produktu, która po przemnożeniu będzie wynosić ilość jaką żąda zamawiający (informację o wyższej lub niższej gramaturze należy podać w uwagach). W takim przypadku należy zaznaczyć jakiego produktu dotyczy oferta równoważna oraz dołączyć oświadczenie o równoważności wraz z opisem. Udowodnienie równoważności leży po stronie Wykonawcy. 5. Przez okres obowiązywania umowy obowiązywać będzie niezmienność cen, za wyjątkiem zmiany stawki podatku VAT w ramach niniejszej umowy - zmiana stawki nastąpi z dniem wejścia w życie aktu prawnego. 6. Ilości asortymentu podane w załącznikach 1a – 1j są szacunkowe i mogą ulec zmianie. Dotyczy to zmniejszenia lub zwiększenia ilości zamawianego towaru do 15%. Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego. Rzeczywiste ilości przedmiotu zamówienia dostarczone przez Wykonawcę w okresie obowiązywania umowy będą uzależnione od bieżących potrzeb Zamawiającego. 7. Czynności objęte przedmiotem zamówienia winny być wykonywane zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 ze zm.), w szczególności z zachowaniem przez podmioty zobowiązane, zasad systemu analizy i krytycznych punktów kontroli (HACCP). Dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia Wykonawca zobowiązany jest posiadać wdrożony system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP. 8. Dostawa przedmiotu zamówienia wraz z rozładunkiem, odbywać się będzie na koszt i ryzyko Wykonawcy, transportem spełniającym wymogi sanitarnohigieniczne. Zamówienie obejmuje również wniesienie przez Wykonawcę towaru do magazynu żywnościowego, znajdującego się w budynku szkoły – ul. K. Bruchnalskiego 35, miejscowość Świątniki Górne. Zamawiający zastrzega sobie prawo odmowy przyjęcia towaru oraz dokonania za niego zapłaty w przypadku nie wniesienia zamawianego asortymentu w wyznaczone miejsce. 9. Przedmiot zamówienia będzie realizowany sukcesywnie w ilościach wynikających z zapotrzebowania składanego bezpośrednio przez Zamawiającego. Dostawy następować będą na podstawie telefonicznego lub pisemnego zamówienia lub w czasie bieżącej dostawy, którego dokona pracownik upoważniony przez Zamawiającego, najpóźniej do godziny 14.00 dnia poprzedzającego datę dostawy. 10. Zamawiający wymaga, aby dostawa produktów nastąpiła do godziny 6.30 następnego dnia roboczego od złożenia zamówienia od Zamawiającego - w przypadku grup produktów nr VI (mięso, wędliny), VII (drób świeży) i X (pieczywo) oraz do godziny 8.30 w przypadku pozostałych grup produktów. Zamawiający ustala, że zamówienia dotyczące poniedziałków oraz dni poświątecznych składane będą w piątek lub dzień poprzedzający dzień lub dni świąteczne. W przypadkach awaryjnych, Zamawiający zastrzega sobie możliwość zlecenia Wykonawcy zamówień doraźnych, w których dostawa do siedziby Zamawiającego musi nastąpić do 2 godzin od momentu zlecenia dostawy. 11. Wykonawca powinien posiadać atesty i pozwolenia potwierdzające, że produkty będące przedmiotem dostawy odpowiadają określonym normom i wymaganiom opisanym w SIWZ. Zamawiający zastrzega sobie prawo do żądania przedstawienia przez Wykonawcę odpowiednich dokumentów potwierdzających jakość produktów przy danej dostawie. Dostarczane produkty muszą być wysokiej jakości, muszą spełniać wymagania jakościowe, dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich Normach oraz posiadać ważne terminy przydatności do spożycia. IV. WYMAGANIA STAWIANE WYKONAWCY: IV.1. Szczegółowe wymagania dotyczące części III zamówienia, tj. dostawy jaj: 1) klasa jakości handlowej "A", 2) kategoria wagowa "L" 63 g - 73 g , zgodnie z gramaturą unijną, 3) ilość średnioroczna - 16.000 szt., 4) Produkt powinien być dostarczony w stanie nieuszkodzonym, w specjalistycznych opakowaniach (wytłoczki, skrzynie), 5) Dostarczany produkt powinien być czysty, z oznaczonymi cechami identyfikowalności, specyfikacja każdej partii, 6) Dostarczone jaja muszą przejść proces naświetlania promieniami UV – wymagane jest zaświadczenie wydane przez właściwego terytorialnie lekarza weterynarii o zastosowaniu na linii produkcyjnej lamp bakteriobójczych, do okazania na każde żądanie Zamawiającego. 7) Dostawca dostarczy towar w czystym stroju ochronnym, 8) Z dostawą łączy się usługa transportowa specjalistycznym samochodem (chłodnia lub izoterma) oraz rozładunek u zamawiającego, 9) Od dostawcy wymaga się, aby posiadał wdrożony system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP oraz przestrzegał zasad higieny żywności określonych w przepisach ustawy. IV.2. Szczegółowe wymagania dotyczące grup V i VI zamówienia, tj. dostawy mięsa, wędlin i drobiu: 1) Dostarczany towar musi być: a) świeży, b) I klasy gatunkowej, c) mający odpowiedni termin przydatności do spożycia podany na opakowaniu, d) mięso z uboju młodych sztuk, e) wędliny – I gatunek, f) drób – zasypywany lodem, w pojemnikach, pozbawiony resztek pierza, nieuszkodzony, g) towar ma być dostarczony w przykrywanych pojemnikach, dopuszczonych do kontaktu z żywnością. 2) Dostawca gwarantuje, że mięso jest każdorazowo badane, a na żądanie przedstawi stosowne zaświadczenie właściwego terytorialnie lekarza weterynarii. 3) Do każdorazowej dostawy towaru, Wykonawca ma obowiązek uwzględniać ubytek towaru na opakowania (sznurki, folie, siatki). 4) Wraz z każdorazowym dostarczaniem towaru Wykonawca ma obowiązek dostarczenia Handlowego Dokumentu Identyfikacyjnego. 5) Wykonawca dokonuje nieodpłatnego użyczenia pojemników przy każdorazowej dostawie towaru do siedziby zamawiającego na okres następnej dostawy. 6) Dostawca dostarczy towar w czystym stroju ochronnym. 7) Uchybienia w zakresie jakości towaru, naruszenia w sposób rażący warunków umowy, bądź specyfikacji przedmiotu zamówienia będą podstawą do odstąpienia od umowy przez Zamawiającego ze skutkiem natychmiastowym. 8) Od dostawcy wymaga się, aby posiadał wdrożony system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP oraz przestrzegał zasad higieny żywności określonych w przepisach ustawy. IV.3. Szczegółowe wymagania dotyczące części VIII zamówienia, tj. dostawy nabiału: 1) Dostarczany towar musi być: a) świeży, odpowiedniej jakości, b) pierwszego gatunku, c) posiadający nienaruszone cechy pierwotnego opakowania (worki foliowe nieuszkodzone, d) czyste, odpowiedni termin ważności do spożycia podany na opakowaniu, e) wraz z każdorazową dostawą towaru wykonawca musi dołączyć Handlowy Dokument Identyfikacyjny. 2) Wykonawca zobowiązuje się do zachowania tzw. ciągu chłodniczego tj. transportu i przechowywania wyrobów mleczarskich w urządzeniach chłodniczych spełniających warunki techniczne przewidziane w Polskiej Normie. 3) Do każdorazowej dostawy towaru, Wykonawca ma obowiązek uwzględniać ubytek towaru na opakowania np. ( folie, kartony) oraz stłuczki. 4) Wykonawca dokonuje nieodpłatnego użyczenia pojemników przy każdorazowej dostawie towaru do siedziby zamawiającego na okres do następnej dostawy. 5) Uchybienia w zakresie jakości towaru, naruszenia w sposób rażący warunków umowy, bądź specyfikacji przedmiotu zamówienia będą podstawą do odstąpienia od umowy przez Zamawiającego ze skutkiem natychmiastowym. IV.4. Szczegółowe wymagania dotyczące części IX zamówienia, tj. dostawy pieczywa: 1) Dostarczany towar musi być świeży i dobrej jakości z określoną datą do spożycia; 2) Opis wymaganego towaru: - Chleb podłużny krojony na kromki jednakowej grubości; - Pieczywo dobrze wypieczone, skórka pieczywa powiązana z miękiszem; - Miękisz elastyczny nie może się kruszyć; - Zapach i smak swoisty dla danego rodzaju pieczywa. 3) Cechy dyskwalifikujące pieczywo: - Pieczywo zdeformowane, zgniecione, uszkodzone mechanicznie; - Pieczywo zabrudzone, przypalone; - Miękisz lepki niedopieczony z zakalcem z obecnością grudek mąki i soli; - Smak gorzki, kwaśny, zbyt słony lub niesłony; - Zapach stęchły lub inny obcy; 4) Pieczywo nie może być produkowane z ciasta mrożonego i głęboko mrożonego. IV.5. 1. Zamawiającemu przysługuje prawo odmowy przyjęcia towaru w przypadku wad ilościowych lub jakościowych. 2. Reklamacji podlegają wszystkie artykuły lub pojedyncze artykuły danej dostawy, które w szczególności: a) dostarczono transportem nie spełniającym wymogów sanitarnych; b) dostarczono w opakowaniach nie spełniających wymogów sanitarnych; c)  nie zostały oznakowane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U. Nr 137, poz. 966 z późn. zm.); d) nie odpowiadają wymaganiom wskazanym w niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia. 3. W przypadku zakwestionowania przez Zamawiającego dostarczonego towaru Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na towar wolny od wad, w terminie nie dłuższym niż 2 godziny od zgłoszenia reklamacji (termin wykonania reklamacji stanowi jedno z kryterium oceny ofert). Jeśli Wykonawca nie uzna reklamacji, pobraną próbkę wadliwego towaru Zamawiający dostarczy w ciągu 2 godz. do Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie, w celu wydania orzeczenia co do jakości dostarczonego towaru. W przypadku nie zakwestionowania przez SSE próbki towaru koszt badań poniesie Zamawiający. W przypadku potwierdzenia przez SSE zasadności reklamacji badanej próbki, kosztami badania próbki żywności oraz jej transportu do SSE zostanie obciążony Wykonawca. Jeśli Wykonawca uzna reklamację, zakwestionowany towar będzie zwrócony Wykonawcy i odebrany transportem na koszt Wykonawcy. Zamawiający nie odpowiada za straty poniesione przez Wykonawcę z tytułu zwrotu kwestionowanej partii towaru. 4. W przypadku dwukrotnej uzasadnionej reklamacji złożonej przez Zamawiającego ma on możliwość rozwiązania umowy ze skutkiem natychmiastowym. IV.6.  1. Zamawiający wymaga, aby produkty będące przedmiotem zamówienia posiadały ważne terminy przydatności do spożycia. Wykonawca udziela gwarancji na dostarczany asortyment w zakresie jego jakości oraz zobowiązuje się, że termin przydatności do spożycia znajdujący się na każdym opakowaniu jednostkowym danego asortymentu w chwili dostawy nie będzie krótszy niż ½ terminu przydatności określonego przez producenta. 2. Dostarczone produkty spożywcze muszą być najwyższej jakości, w tym przede wszystkim muszą odpowiadać wymaganiom jakościowym stosownie do obowiązujących przepisów oraz muszą spełniać obowiązujące w tym zakresie normy sanitarno-epidemiologiczne, a także muszą być przechowywane i transportowane w warunkach gwarantujących najwyższą jakość. Dostarczane produkty spożywcze w zależności od ich kategorii muszą przy każdej dostawie posiadać wszystkie niezbędne dokumenty wymagane przepisami prawa żywnościowego. IV.7.  1. Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia towarów do magazynu żywnościowego znajdującego się w budynku szkoły. Upoważnieni pracownicy będą dokonywać odbioru towaru pod względem ilościowo – wartościowym oraz obowiązujących norm jakościowych, a także dokonywać sprawdzenia zgodności cen z formularzem cenowym. 2. Dostarczone produkty spożywcze muszą być odpowiednio posortowane przez Wykonawcę. 3. Dostawy mięsa i przetworów mięsnych powinny odbywać się w zamkniętych opakowaniach, lub pojemnikach plastikowych z pokrywami, posiadającymi stosowne atesty, pojemnikach plombowanych lub metkowanych, czystych i nieuszkodzonych. 4. Warzywa i owoce powinny być świeże, bez oznak zepsucia i pleśni. 5. Produkty spożywcze powinny być dostarczone w oryginalnych, nienaruszonych opakowaniach zawierających znaczenia fabryczne, tzn. rodzaj, nazwę wyrobu, ilość, datę przydatności do spożycia, nazwę i adres producenta oraz inne oznakowania zgodne z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego. 6. Towar dostarczany przez Wykonawcę zawsze będzie pierwszego gatunku oraz dostarczany asortyment winien być dobrej jakości oraz spełniać, w zależności od zaoferowanej przez Wykonawcę części zamówienia, wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności: - w ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywości i żywienia (Dz.U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.) w tym HACCP; - w ustawie z dnia 21.12.2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych (Dz.U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 z póź . zm.); - w ustawie z dnia 16.12.2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 z póź . zm.) - w Rozporządzeniu (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139, 30/04/2004); - w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10.07.2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U. z 2007 r. Nr 137, poz. 966 z późn. zm.), - w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154). IV.8. Wszyscy pracownicy Wykonawcy, mający bezpośredni kontakt z dostarczaną na rzecz Zamawiającego żywnością, muszą posiadać aktualne, określone przepisami o chorobach zakaźnych i zakażeniach orzeczenia lekarskie do celów sanitarno – epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. Wykonawca zobowiązuje się do okazania w razie potrzeby wszystkich niezbędnych badań Zamawiającemu. IV.9. Zamawiający będzie zamawiał u Wykonawcy wybrane artykuły żywnościowe w dni powszednie, z wyłączeniem dni, w których stołówka nie podaje obiadów. IV.10. Ustalenia i decyzje dotyczące wykonywania zamówienia uzgadniane będą przez zamawiającego z ustanowionym przedstawicielem wykonawcy. Zobowiązuje się Wykonawcę do określenia telefonów kontaktowych i numerów fax. oraz innych danych niezbędnych dla sprawnego i terminowego wykonania zamówienia. IV.11. Wykonawca zobowiązuje się: a) dostarczać produkty zgodnie z treścią zawartą w SIWZ oraz załącznikami do SIWZ stosownie dla właściwej grupy, b) dostarczać produkty, które są dopuszczone do sprzedaży, c) dostarczać artykuły nie wykazujące oznak nieświeżości, zepsucia lub żerowania szkodników, świeże, zgodnie z Systemami Bezpieczeństwa Jakości Żywności i Polskimi Normami Żywieniowymi oraz okresem przydatności do spożycia dla danego produktu, d) dostarczać produkty pierwszego gatunku, e) dostarczać produkty czyste, niezabrudzone, nieuszkodzone mechanicznie, spełniające wymagania jakościowe, dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich Normach, posiadające właściwe atesty, certyfikaty oraz posiadające ważne terminy ważności do spożycia, f) dostarczać asortyment własnymi środkami transportowymi, dostosowanymi do przewozu artykułów spożywczych, na swój koszt, zgodnie z wymogami sanitarnymi i HACCP. g) dostarczać żywność w sposób zapobiegający utracie walorów smakowych i odżywczych, w warunkach zapewniających utrzymanie właściwej ich jakości, tak, by dostawy realizowane były zgodnie z zasadami "dobrej praktyki higienicznej" (dotyczy to głównie: stanu higienicznego samochodu, higieny osobistej kierowcy, daty przydatności do spożycia, temperatury przewozu), h) wnosić przedmiot zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Zamawiającego, znajdujących się w jego siedzibie. Dostawa, rozładunek i wniesienie realizowane będą na koszt dostawy wkalkulowany w cenę dostarczanych produktów.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15000000-8

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach