Przetargi.pl
Usługi cateringowe - dostarczanie posiłków do Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Żoliborz m. st. Warszawy. Wartość szacunkowa zamówienia nie przekracza kwoty 206 000 EURO Nr postępowania 16 / 2009

Ośrodek Pomocy Społecznej Dzielnicy Żoliborz m.st. Warszawy ogłasza przetarg

  • Adres: 01-644 Warszawa, ul. Henryka Dembińskiego 3
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 022 5692800 , fax. 833 64 24
  • Data zamieszczenia: 2009-11-05
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Ośrodek Pomocy Społecznej Dzielnicy Żoliborz m.st. Warszawy
    ul. Henryka Dembińskiego 3 3
    01-644 Warszawa, woj. mazowieckie
    tel. 022 5692800, fax. 833 64 24
    REGON: 00200420300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.ops-zoliborz.waw.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Pomoc społeczna

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługi cateringowe - dostarczanie posiłków do Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Żoliborz m. st. Warszawy. Wartość szacunkowa zamówienia nie przekracza kwoty 206 000 EURO Nr postępowania 16 / 2009
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia stanowi załącznik Nr 7 do SIWZ (tożsamy z treścią przedmiotu umowy): 1. Przedmiotem zamówienia są usługi cateringowe - przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków dla uprawnionych klientów Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Żoliborz m. st. Warszawy, korzystających z Ośrodków Wsparcia: - Żoliborskie Centrum Integracji i Aktywizacji Seniorów, ul Wyspiańskiego 6/8 - Dom Seniora Piękny Brzeg ul. Popiełuszki 16 - Środowiskowy Dom Samopomocy I ul. Rydygiera 3 - Środowiskowy Dom Samopomocy II ul. Rydygiera 3 - Wczasy w ogrodzie w ŻCIiAS 1.1. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki i dowoził do ww placówek. 1.2 . Z posiłków korzystać będą uczestnicy Placówek i Wczasów w Ogrodzie. 2. Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy (12 miesięcy) na 43 910 obiadów, w tym: - 33 455 - obiadów dwudaniowych, - 10 455 - obiadów jednodaniowych. 2.1. Ostateczna ilość posiłków może ulec zmniejszeniu, w zależności od faktycznej liczby potrzebujących. 2.2. Z tytułu ewentualnego zmniejszenia wielkości zamówienia Zamawiający nie ponosi żadnych konsekwencji. 3. Posiłki dostarczane będą do poszczególnych Placówek Ośrodka w następujących ilościach: - do Żoliborskiego Centrum Integracji i Aktywizacji Seniorów przy ul. Wyspiańskiego 6/8 w Warszawie (zwanego dalej ŻCIiAS): - 80 obiadów dwudaniowych dziennie x 233 dni, tj. 18 640 obiadów w okresie umowy, - do Domu Seniora Piękny Brzeg przy ul. Popiełuszki 16 w Warszawie (zwanego dalej DS Piękny Brzeg): - 55 obiadów dwudaniowych dziennie x 233 dni, tj. 12 815 obiadów w okresie umowy, - do Środowiskowego Domu Samopomocy Nr I przy ul. Rydygiera 3 w Warszawie (zwanego dalej ŚDS I): - 26 obiadów jednodaniowych (drugie danie) dziennie x 255 dni, tj.6 630 obiadów w okresie umowy, - do Środowiskowego Domu Samopomocy Nr II przy ul. Rydygiera 3 w Warszawie (zwanego dalej ŚDS II): - 15 obiadów jednodaniowych (drugie danie) dziennie x 255 dni, tj. 3 825 obiadów w okresie umowy, - w okresie wakacyjnym ( 05.VII. -27.VIII.2010 r.) do Żoliborskiego Centrum Integracji i Aktywizacji Seniorów przy ul. Wyspiańskiego 6/8 w Warszawie (zwanego dalej ŻCIiAS) w związku z prowadzonymi Wczasami w Ogrodzie - 50 obiadów dwudaniowych dziennie x 40 dni tj. 2 000 obiadów w okresie umowy. 4. Dziennie, w rozbiciu na poszczególne miesiące z posiłków korzystać będzie około: - 176 osób w okresie 4.I -30.VI. 2009 r. [DS Piękny Brzeg; ŻCIiAS; ŚDSI; ŚDSII.] - 96 osób w okresie 01.VII. - 2.VII. 2010 r. [ŻCIiAS - nieczynne w lipcu; DS Piękny Brzeg; ŚDS I; ŚDS II], - 206 osób w okresie 05.VII. - 31.VII. 2010 r. [ŻCIiAS - nieczynne w lipcu; DS Piękny Brzeg; ŚDS I; ŚDS II; Wczasy w Ogrodzie w ŻCIiAS], - 211 osób w okresie 02.VIII - 27.VIII.2010 r.[ŻCIiAS; DS Piękny Brzeg - nieczynny w sierpniu; ŚDS I; ŚDS II; Wczasy w Ogrodzie w ŻCIiAS], - 121 osób w okresie od 30.VIII. - 31.VIII 2010 r. ( ŻCIiAS, ŚDS I, ŚDS II) . - 176 osób w okresie 01.IX-31.XII 2010 r. [DS Piękny Brzeg; ŻCIiAS; ŚDSI; ŚDSII]. 5. Posiłki będą dostarczane w godzinach 11.30 - 13.30 codziennie: - przez 5 dni w tygodniu od poniedziałku do piątku włącznie (ŻCIiAS, DS Piękny Brzeg, ŚDS I, ŚDS II ), - przez 5 dni w tygodniu (Wczasy w Ogrodzie w ŻCIiAS), Minutowy, szczegółowy harmonogram dostaw w godzinach podanych w pkt 5 przedstawia się następująco: - Godz. 12.00 - ŻCIiAS - Godz. 12.00 - Wczasy w Ogrodzie w ŻCIiAS - Godz. 12.15 - DS Piękny Brzeg - Godz. 13.00 - ŚDS Nr I - Godz. 13.00 - ŚDS Nr II 6. Posiłki do placówek wymienionych w pkt 4 dostarczane będą w zbiorczych opakowaniach termoizolacyjnych np. termosach i szczelnych pojemnikach, własnym transportem Wykonawcy, spełniającym wymagania sanitarne. Za utrzymanie pojemników w czystości odpowiada firma cateringowa 7. Posiłki muszą być bezwzględnie świeże i przyrządzane w dniu dostawy. 8. Posiłek obiadowy powinien być gorący (min. 85o C) oraz składać się z: Dwudaniowy: - pierwsze danie : zupa (450gram), - drugie danie : ziemniaki lub zamiennie: ryż, makaron, kasza, kopytka) - każde po 250 gram, sztuka mięsa ( 100 gram - bez sosu, z sosem - 120 gram), kotlet schabowy ( bez panierki - 100 gram, z panierką - 120 gram), ryba (z panierką 120gram, bez panierki 100 gram), udziec z kurczaka - 150 gram, gulasz - potrawka 150 gram, kotlet mielony (120 gram), surówka (100 gram), warzywa gotowane (150 gram). Drugie danie przynajmniej 3x w tygodniu powinno być mięsne ( np. sztuka mięsa, udziec kurczaka, kotlet schabowy, stek z piersi kurczaka, bitki wołowe, gulasz itp.). Dwa razy w tygodniu zamiast mięsa zamawiający dopuszcza inny produkt np. ryba, pirogi, naleśniki knedle. Jednodaniowy: - drugie danie (jak dla obiadu dwudaniowego), bez zupy. Podane gramatury dotyczą żywności po obróbce termicznej. 9. Posiłki muszą być urozmaicone, wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną. 10. Wykonawca, najpóźniej na 7 dni roboczych przed rozpoczęciem każdego kolejnego miesiąca świadczenia usługi ustali i przedstawi do zatwierdzenia Zamawiającemu propozycję jadłospisu na okres kolejnego miesiąca. Zamawiający ma prawo do dokonywania zmian w jadłospisie. 11. Posiłki obiadowe Wykonawca przygotowuje z podziałem na obiady standardowe i lekkostrawne (około 20%), ich liczbę Zamawiający określa każdorazowo i przekazuje pisemnie (np.mail, fax) Wykonawcy na 3 dni przed rozpoczęciem każdego kolejnego miesiąca świadczenia usługi. 12. 24 grudnia i 02 kwietnia 2010 r. zamiast obiadu Wykonawca przygotuje i dostarczy tradycyjny posiłek świąteczny o uroczystym charakterze i w czasie ustalonym indywidualnie z Zamawiającym. 13. Posiłki oraz miejsce ich przygotowania i wydawania muszą spełniać wymogi: - ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25.08.2006 (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) wraz z aktami wykonawczymi, 14. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki, o nie gorszej jakości na swój koszt, z innych źródeł. 15. Wykonawca poda cenę netto i brutto obiadu. Cena powinna uwzględniać dowiezienie posiłku do miejsc wskazanych w pkt 4 oraz wszystkie inne koszty i czynniki cenotwórcze. Wykonawca obliczy i poda łączną wartość oferowanych posiłków. 16. Posiłki będą wydawane w Placówkach wymienionych w punkcie 4 przez pracowników Zamawiającego. 17. Do obowiązku Wykonawcy należy także codzienny odbiór pojemników i odpadków pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości. Zamykane pojemniki na posiłki i odpady stanowią własność Wykonawcy. Zamykane pojemniki na posiłki i odpady po obiadach będą zabierane wraz z pojemnikami w dniu dostawy posiłków maksymalnie do godz. 15.30. 18. Wykonawca przed dostarczeniem posiłków do Placówek pobiera próbki żywności zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17.04.2007 r. (Dz.U. 07.80.545). 19. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli stosowanych surowców, przebiegu procesów technologicznych oraz norm racji pokarmowych. 20. Rozliczenia finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będą na podstawie ilości faktycznie dostarczonych posiłków i ich ceny jednostkowej. 21. Faktury Wykonawca będzie sporządzał oddzielnie na każdy obiekt dostawy. 22. Wynagrodzenie za sukcesywne wykonywanie przedmiotu umowy będzie wypłacane Wykonawcy w terminie 14 dni od daty przyjęcia przez Zamawiającego poprawnie wystawionej faktury za każdy miesiąc świadczonej usługi. 23. Płatność za posiłki zrealizowane w okresie 01 - 20 grudnia 2010 r. nastąpi na podstawie faktury wystawionej w dniu 20 grudnia 2010 r. dostarczonej do Ośrodka najpóźniej w dniu następnym . Płatność nastąpi do końca grudnia 2010 r. 24. Płatność za posiłki zrealizowane w okresie 21 - 31 grudnia 2010 r. nastąpi w styczniu 2011 r.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wymagania dotyczące wadium oraz termin związania ofertą. 1. Składający ofertę winien wnieść wadium w wysokości 5 500,00 zł (słownie: pięć tysięcy pięćset zł.) przed upływem terminu składania ofert. Wadium może być wnoszone w następujących formach: 1) pieniądzu; 2) poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, z tym że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym; 3) gwarancjach bankowych; 4) gwarancjach ubezpieczeniowych; 5) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. Nr 109, poz. 1158, z późn. zm.); 2. Wadium wnoszone w pieniądzu należy wpłacić przelewem na konto Zamawiającego: BANK CITI HANDLOWY Nr: 50 1030 1508 0000 0005 5046 2044 Na poleceniu przelewu należy wpisać: Wadium - postępowanie nr 16 / 09 na usługi cateringowe. Za termin wniesienia wadium przyjmuje się datę uznania na rachunku Zamawiającego. Dowód wniesienia wadium należy załączyć do oferty. 3. Wadium wniesione w pieniądzu będzie przechowywane na rachunku bankowym oprocentowanym i zostanie zwrócone wraz z odsetkami, pomniejszone o koszty prowadzenia tego rachunku oraz prowizji bankowej. 4. W przypadku wniesienia wadium w formie gwarancji lub poręczenia oryginał dokumentu należy złożyć w kasie Zamawiającego czynnej w poniedziałki - piątki w godz. 12.00 - 15.00. 4.1. Kserokopię zdeponowanego w kasie dokumentu należy załączyć do oferty. 4.2. Wadium wniesione w formie gwarancji ubezpieczeniowej lub bankowej będzie akceptowane pod warunkiem, że jest zgodne z Prawem zamówień publicznych, a w szczególności: 1) gwarancja będzie zawierała wszystkie przypadki utraty wadium przez wykonawcę określone w art. 46 ust. 5 Prawa zamówień publicznych, 2) okres ważności gwarancji będzie nie krótszy niż okres związania ofertą określony w specyfikacji istotnych warunków zamówienia. 4.3. Wadium wniesione w formie poręczenia bankowego, poręczenia spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej lub poręczenia udzielonego przez podmiot, o którym mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości będzie akceptowane pod warunkiem, że jest zgodne z Prawem zamówień publicznych, a w szczególności: 1) poręczenie będzie zawierało wszystkie przypadki utraty wadium przez wykonawcę określone w art. 46 ust. 5 Prawa zamówień publicznych, 2) poręczenie będzie zawierało określony datą termin odpowiedzialności, nie krótszy niż okres związania ofertą określony w specyfikacji istotnych warunków zamówienia. 5. Szczegółowe informacje na temat form wnoszenia wadium, terminu zwrotu wadium zawarto w art. 45 - 46 ustawy Pzp. 6. Wykonawca jest związany złożoną ofertą 30 dni od wyznaczonej w SIWZ daty składania ofert.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Opis warunków udziału w postępowaniu. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy: 1) spełniają warunki o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp; 2) w okresie od września 2008 r. do września 2009 r. posiadali średniomiesięczne zatrudnienie wynoszące co najmniej 5 pracowników; 3) dysponują co najmniej 3 osobami, które wykonywać będą zamówienie po stronie wykonawcy, posiadającymi aktualne badania lekarskie - zgodnie z odpowiednimi wymogami sanitarno - epidemiologicznymi, upoważniającymi do przygotowywania i wydawania posiłków; 4) wykonali w sposób należyty w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania, co najmniej 1 zamówienie polegające na trwającym minimum 6 miesięcy, przygotowywaniu i dostarczaniu na rzecz tego samego odbiorcy (zamawiającego) gorących posiłków o łącznej wartości nie mniejszej niż 200 000,00 zł brutto; 5) osiągnęli przychody z działalności operacyjnej za ostatni rok obrotowy na poziomie nie niższym niż 600.000,00 zł; 6) posiadają aktualne ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej (OC) w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej na kwotę 400 000,00 zł. 7) dysponują lokalem gastronomicznym (kuchnia) usytuowanym na terenie Warszawy.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wykaz oświadczeń i dokumentów, jakie mają dostarczyć Wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu. 1. W celu potwierdzenia spełnienia warunków o których mowa w pkt V niniejszej SIWZ Zamawiający wymaga przedłożenia niżej wymienionych dokumentów: 1) oświadczenie zgodne z treścią art. 22 ust. 1 ustawy Pzp, sporządzone według treści załącznika nr 1 do SIWZ; 2) aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert; 3) aktualne zaświadczenia: a) właściwego naczelnika Urzędu Skarbowego oraz b) właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego); potwierdzających odpowiednio, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, opłat oraz składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne, lub zaświadczeń, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawionych nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert; 4) aktualna informacja z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 ustawy Pzp, wystawiona nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert; 5) aktualna informacja z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 9 ustawy Pzp, wystawiona nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert; 6) wykaz osób, które uczestniczyć będą w realizacji zamówienia, z którego treści wynikać będzie potwierdzenie spełnienia warunku o którym mowa w pkt V.3 niniejszej SIWZ posiadających wraz z załączeniem dokumentów potwierdzających posiadanie przez wymienione w wykazie osoby aktualnych badań lekarskich - zgodnie z odpowiednimi wymogami sanitarno - epidemiologicznymi, upoważniającymi do przygotowywania i wydawania posiłków. Wykaz należy sporządzić według treści załącznika nr 4 do SIWZ; 7) informacja (oświadczenie) na temat przeciętnej (średniomiesięcznej) liczbie zatrudnionych przez Wykonawcę pracowników w okresie od wrzesień 2008 r. do wrzesień 2009 r., zgodnie z treścią formularza - załącznik nr 2 do SIWZ; 8) wykaz wykonanych zamówień potwierdzający spełnienie warunku o którym mowa w pkt V.4. niniejszej SIWZ, z podaniem ich wartości, daty, miejsca wykonania oraz podmiotu na rzecz którego zamówienie było wykonywane - zgodnie z treścią załącznika nr 3 do SIWZ oraz załączeniem dokumentów (np. referencji) potwierdzających, że zamówienia te zostały wykonane należycie; 9) rachunek zysków i strat za rok 2008 r. z którego wynikać będzie, iż wykonawca uzyskał przychody z działalności operacyjnej w wysokości wymaganej w warunku, o którym mowa w pkt V.5. W przypadku wykonawców niezobowiązanych do sporządzania sprawozdania finansowego - inne dokumenty określające wysokość uzyskanych w 2008 r. przychodów; 10) polisa, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej; 11) dokument stwierdzający prawo dysponowania lokalem gastronomicznym (kuchnia) zlokalizowanym na terenie Warszawy. 2. Stosownie do wymagań rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 maja 2006 roku w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. Nr 87 poz. 605), dokumenty o których mowa powyżej winny być złożone w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę. 3. Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zobowiązany jest, odpowiednio złożyć dokumenty określone w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 maja 2006 roku w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. Nr 87 poz. 605). 4. W celu potwierdzenia, iż oferowane przez Wykonawcę usługi odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego wymagane jest przedłożenie niżej wymienionych dokumentów: 1) zezwolenie/opinia stacji sanitarno-epidemiologicznej potwierdzająca, że pomieszczenia Wykonawcy spełniają wymogi do świadczenia usług objętych niniejszym zamówieniem (przygotowywanie posiłków oraz usługa cateringowa/dystrybucja); 2) zezwolenie/opinia stacji sanitarno-epidemiologicznej potwierdzająca, że środki transportu Wykonawcy za pomocą, których będzie on wykonywał zamówienie spełniają wymogi do transportu żywności; 3) posiadają procedury Dobrej Praktyki Produkcyjnej (HACCP) i Dobrej Praktyki Higienicznej oraz Księgę HACCP w zakresie przedmiotu zmówienia lub inne równoważne dokumenty;

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: DOŚWIADCZENIE Wykonawcy - wyrażone wartością wykonanych usług odpowiadających opisowi (warunkowi) o którym mowa w pkt V.4 SIWZ
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.ops-zoliborz.waw.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach