Przetargi.pl
Świadczenie usługi prowadzenia kuchni i przygotowywania całodziennego wyżywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Koszelewie w roku 2016

Powiat Płocki reprezentowany przez Zarząd Powiatu w Płocku ogłasza przetarg

  • Adres: 09-400 Płock, ul. Bielska 59
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 024 2676800 , fax. 024 2676848
  • Data zamieszczenia: 2015-11-10
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiat Płocki reprezentowany przez Zarząd Powiatu w Płocku
    ul. Bielska 59 59
    09-400 Płock, woj. mazowieckie
    tel. 024 2676800, fax. 024 2676848
    REGON: 61101603400000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.powiat-plock.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usługi prowadzenia kuchni i przygotowywania całodziennego wyżywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Koszelewie w roku 2016
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest Świadczenie usługi prowadzenia kuchni i przygotowywania całodziennego wyżywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Koszelwie w roku 2016 z wykorzystaniem przekazanej Wykonawcy od Zamawiającego wyposażonej kuchni, znajdującej się w odrębnym budynku na terenie Domu Pomocy Społecznej w Koszelewie. Wykonawca zobowiązany jest do przejęcia pracowników Zamawiającego zgodnie z art. 23 1 Kodeksu pracy Wykonawca po przejęciu części zakładu pracy Zamawiającego na podstawie umowy zgodnie z art. 23 1 par. 1 Kodeksu pracy będzie pracodawcą dla następujących pracowników: kucharz 2 osoby, 2 etaty, pomoc kuchenna 2 osoby 2 etaty Szczegółowe informacje dotyczące przejęcia pracowników zgodnie z art. 23 1 KP Wykonawca zgodnie z art. 23 1 par. 1 Kodeksu pracy z mocy prawa stanie się stroną w dotychczasowych stosunkach pracy Przejęcie dotyczy pracowników zatrudnionych w Domu Pomocy Społecznej w Koszelewie: kucharz 2 osoby 2 etaty, pomoc kuchenna 2 osoby, 2 etaty,1 Liczba zatrudnionych osób: 4 2 Ogólny miesięczny koszt zatrudnienia pracowników wynosi 10.766,00 zł 3. Wśród przejmowanych pracowników 1 osoba objęta jest ochroną przedemerytalną 4 Wśród pracowników do przejęcia nie ma osób niepełnosprawnych 5 Urlopy pracowników odpowiednio do wykorzystania na dzień 30.10.2015 roku 1 osoba 7 dni 1 osoba 11 dni 1 osoba 26 dni 1 osoba 20 dni 1 6 W grupie pracowników do przejęcia są osoby będące członkami związków zawodowych 7 Wśród pracowników przewidzianych do przejęcia nie będzie nieuregulowanych należności 8 Akty wewnętrzne takie jak Regulamin pracy Regulamin Wynagradzania dostępne są u obecnego pracodawcy 9 Bliższych informacji związanych ze stosunkiem pracy w/w pracowników udziela dotychczasowy pracodawca Dom Pomocy Społecznej w Koszelewie 09/530 Gąbin Koszelew 2 Szczegółowe informacje dotyczące jakości posiłków oraz pozostałe warunku realizacji umowy W okresie realizacji zamówienia Wykonawca będzie zobowiązany do przygotowania następującej ilości posiłków śniadania 36.600 porcji /1 posiłek x 366 dni x 100 mieszkańców/ obiady 36.600 porcji /1 posiłek x 366 dni x 100 mieszkańców/ kolacje 36.600 porcji /1 posiłek x 366 dni x 100 mieszkańców/ Zamawiający zastrzega iż liczba osób nie jest stała może ulec zmniejszeniu ze względu na stan zdrowia mieszkańców pobyty mieszkańców w szpitalach, sanatoriach wyjazdy mieszkańców na urlopy przepustki stan obłożenia domu Z tytułu zmiany liczby osób a co z tym związane zmiany ilości posiłków nie należy się Wykonawcy żadne roszczenie Zamawiający będzie dostarczał Wykonawcy codziennie pisemny wykaz ilości mieszkańców w terminach śniadania do godziny 15/00 dnia poprzedniego obiady i kolacje do godziny 9/00 tego samego dnia Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem diet stosowanych w Domu Pomocy Społecznej w Koszelewie zgodnie z zaleceniami lekarza oraz kaloryczności Żywienie mieszkańców opiera się na niżej wymienionych dietach dieta cukrzycowa dieta wątrobowa dieta wysokobiałkowa dieta miksowana dieta indywidualna dieta inna w zależności od zaleceń lekarskich Zamawiający będzie dostarczał Wykonawcy codziennie pisemny wykaz rodzaju i ilości wymaganych diet w terminach: śniadania do godziny 15/00 dnia poprzedniego obiady i kolacje do godziny 9/00 tego samego dnia Posiłki dla mieszkańców winny być dostarczane do budynku PAWILON /kuchenka podręczna/ DPS w ściśle określonych porach dnia: śniadanie i dodatek cukrzycowy godzina 7/00 obiad godzina 13/00 kolacja i dodatek cukrzycowy godzina 17/30 Drugie śniadanie i druga kolacja dotyczy mieszkańców na diecie cukrzycowej insulinozależnej Po wydaniu posiłków przez pracowników Zamawiającego Wykonawca zobowiązany jest do odbioru sprzętu Dla mieszkańców ustala się dzienną normę kaloryczności 2 800 kcal dla jednego mieszkańca z dopuszczalnym odchyleniem plus/ minus 5 procent Temperatura podawanych potraw winna wynosić zupy 75 stopni do 80 stopni drugie danie 65 stopni do 70 stopni surówki 4 stopni płyny 75 do 80 stopni Oprócz posiłków o których mowa w ust. 3 Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia całodziennego dostępu do napojów /herbata, kawa zbożowa/ oraz pieczywa w ilości: dwóch bochenków chleba 0,70 kg jednego słoiczka dżemu 0,25 kg, dziennie Przy wyborze pieczywa i dżemu należy uwzględnić przyzwyczajenia smakowe mieszkańców Domu W przypadku planowanego wyjazdu grupy mieszkańców Domu Zamawiający zobowiązany jest powiadomić o tym fakcie Wykonawcę z co najmniej 2 dniowym wyprzedzeniem podając określoną ilość posiłków /prowiant suchy/ oraz wymaganą godzinę ich wydania W razie wystąpienia posiłków niepełnych /wyjazd mieszkańca przyjęcie nowego mieszkańca powrót mieszkańca ze szpitala lub z urlopu/ przyjmuje się następujące wartości procentowe udziału poszczególnych posiłków w cenie jednostkowej usługi śniadanie i dodatek cukrzycowy 25 procent wartości ceny jednostkowej usługi obiad 50 procent wartości jednostkowej usługi kolacja i dodatek cukrzycowy 25 procent wartości ceny jednostkowej usługi Podstawę do sporządzania posiłków dla mieszkańców DPS stanowić będzie uzgodniony pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcą jadłospis dekadowy z uwzględnieniem diet indywidualnych Oferowany asortyment musi być urozmaicony w sposób zapewniający różnorodność i niepowtarzalność potraw w okresie 10-cio dniowym Minimalne wymagania Zamawiającego dotyczące składu posiłków i ich gramatury Zamawiający wymaga 1/podawania do obiadu co najmniej 3 x w tygodniu szt. Mięsa /nie mielonego nie podrobów/ o gramaturze nie niższej niż 120 g. 2 x forma mielona lub rozdrobniona /np. kotlet mielony gulasz z podziałem na gramaturę sosu i mięsa przy czym zawartość mięsa nie może być niższa niż 90 g./ 1 x ryba /gramatura nie niższa niż 100 g./ 1 x obiad jarski /placki ziemniaczane naleśniki pierogi ryż z dodatkami itp./ 2/ gramatury dodatków typu: ziemniaki kasza ryż makaron nie niższej niż 250 g surówki nie mniej niż 100 g. 3/ podawania, co najmniej 1 x w tygodniu porcji ciasta /o gramaturze nie niższej niż 100 g/ bułki słodkiej lub zamiennie ciastek 4/ aby surówki podawane do obiadu powinny być zgodne z dana porą roku i dietą, podanie tej samej surówki nie może przekraczać 7 dni 5/ podawania gorących posiłków w porze kolacji 2 x w tygodniu np.: gorącej kiełbasy kaszanki parówki nie może być mniejsza niż 100 g. 6/ podawania zup mlecznych w poprze śniadania: poniedziałek środa piątek lub kakao i kawę mleczną w pozostałe dni 7/ zachowania gramatury poniższych produktów w granicach: a/ pieczywo nie mniej niż 150 g b/ wędlina /różna/ nie mniej niż 100 g; c/ sałatki /różne/ nie mniej niż 100g d/ twarogi /różne/ nie mniej niż 100g e/ ser żółty nie mniej niż 100 g f/produkty podawane w zestawie np.: ser wędliny gramatura dostosowana np. 50/50 g/ jajko nie mniej niż 2 sztuki h/ pasty /różne/ nie mniej niż 100 g i/zupy podawane do obiadu nie mniej niż 0,5 litra; podawania produktów typu jogurt kefir mus galaretki kisiele minimum 1 raz w tygodniu dla każdej diety 8/aby posiłki podawane w formie papki zawierały wszystkie składniki z jadłospisu dla określonej diety z wyłączeniem dodatków typu jogurt, pudding, galaretka, kisiel serwowanych oddzielnie 9/ podawania owoców sezonowych min 1 x dziennie;10/aby podawane wędliny były urozmaicone tj. wędzonki parzone, drobiowe, wieprzowe z zachowaniem proporcjonalności serwowania wędzonek i wędlin parzonych /nie wędzonych/ podczas układania jadłospisu dekadowego Zamawiający nie dopuszcza podawania tylko wędlin parzonych/konserwowych W ramach realizacji przedmiotu zamówienia Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania poczęstunku dla mieszkańców obchodzących imieniny raz na kwartał w formie kawy 0,25 kg herbaty 0,25 kg w saszetkach i ciasta 15 kg., każdorazowo dla około 60 osób W ramach realizacji przedmiotu zamówienia Wykonawca zobowiązany będzie do zapewnienia na terapię zajęciową co miesiąc kawy naturalnej 1 kg herbaty 0,5 kg w saszetkach cukru 1 kg W ramach realizacji przedmiotu zamówienia Wykonawca zobowiązany będzie również do przygotowania tradycyjnych posiłków świątecznych /Wielkanoc Boże Narodzenie/ oraz okazjonalnych uroczystości wskazanych przez Zamawiającego tj. Styczeń Jasełka 2 x Ciastka 6 kg kawa rozpuszczalna 0,25 herbata 0,25 cukier 1 kg Dzień Babci i Dziadka 3x ciasto 15 kg kawa naturalna 0,25 herbata 0,25 cukierki 3kg cukier 1 kg dzieci młodzież 2x ciastka 6 kg kawa naturalna 0,25kg herbata 0,25kg cukier 1 kg Luty Imieniny mieszkańców ciasto15 kg kawa naturalna 0,25 kg herbata 0,25 kg cukier 1 kg /60 osób/ ognisko 1x kiełbasa 8 kg musztarda 0,5 kg chleb 5 szt. ketchup 0,5 kg herbata 0,25 cukier 1 kg /40 osób/ Zabawa Walentynkowa 1x /kolacja dla zaproszonych gości/ ciasto 15 kg owoce 3 kg cukierki 3 kg kawa rozpuszczalna 0,25kg herbata 0,25kg cukier 1kg napoje 18 szt. x 1,5 l, 20 czekolad 0,25 kg Zajęcia kulinarne faworki /mąka ocet jajka cukier puder olej/ Marzec Dzień Kobiet 3x ciasto 15 kg kawa naturalna 0,25 kg herbata 0,25 kg cukier 1 kg cukierki praliny 5 kg ciastka 6 kg napoje 6 szt. x 1,5 l Kwiecień Zajęcia kulinarne tosty /chleb tostowy wędlina ser masło/ 30 osób Maj Dzień Gier Towarzyskich 1x ciastka 3 kg kawa naturalna 0,25 kg herbata 0,25 kg /20 osób czekolady/ Imieniny mieszkańców ciasto 15 kg kawa naturalna 0,25 kg herbata 0,25 kg cukier 1 kg /60 osób/ Czerwiec Noc Świętojańska 300 350 osób Grochówka Grill kiełbasa i kaszanka Kotlet mielony Bigos Ciasto Chleb ze smalcem i ogórkiem Napoje Kawa Herbata Lipiec Zajęcia kulinarne sałatka warzywna /marchew pietruszka jabłka jajka ogórek kiszony cebula majonez musztarda groszek seler por ziemniaki/ 30 osób Sierpień Wieczorek poetycki ciastka 6 kg, kawa naturalna 0,25 kg, herbata 0,25 kg /40 osób/ Imieniny mieszkańców ciasto 15 kg kawa naturalna 0,25 kg, herbata 0,25 kg, cukier 1 kg /60 osób/ Wrzesień Ognisko kiełbasa 8 kg, kaszanka 7 kg, musztarda 1 kg, ketchup 1 kg chleb 7 szt. napoje 18 szt. 20 paczek biszkoptów z galaretką w czekoladzie ogółem 70 osób Październik Zajęcia kulinarne leczo kabaczek, marchew, cebula, pietruszka, pomidor, ketchup, papryka, kiełbasa, pieprz, mieszanka przypraw i suszonych warzyw, majeranek Listopad Święto Niepodległości 1x ciastka 3 kg ,napoje 6 szt. x 1,5 l Imieniny mieszkańców ciasto 15 kg kawa naturalna 0,25 kg, herbata 0,25 kg, cukier 1 kg /60 osób/ Andrzejki ciasto 15 kg ,owoce, kawa naturalna 0,25 kg, herbata 0,25 kg kawa rozpuszczalna 0,25 kg, 20 paczek biszkoptów z galaretką w czekoladzie Grudzień Wigilia Paczki paczka biszkoptów z galaretką w czekoladzie, pomarańcza, czekolada, herbata, kawa 100 g Sylwester ciasto 15 kg, szampan, owoce, cukierki 3 kg, kawa naturalna 0,25 kg, herbata 0,25 kg 20 paczek biszkoptów z galaretką w czekoladzie /konkursy/ ogółem 60 osób Zamawiający preferuje ciastka typu wafle, wafle polewane czekoladą, kruche słonka z marmoladą, ciastka z polewą czekoladową, ciastka kruche przekładane kremem, francuskie, pierniki ciasta typu jabłecznik, piernik z czekoladą i przekładany kremem lub marmoladą, ciasto z owocami sezonowymi, rolada, ciasto z kremem Menu okolicznościowe oraz termin jego podania będzie uzgadnianie z Zamawiającym z co najmniej 7 dniowym wyprzedzeniem. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia lub zwiększenia podanych wyżej imprez z uwagi na okoliczności jakich nie można było przewidzeń w chwili ogłoszenia SIWZ. Wykonawca musi prowadzić ewidencję ilościową wydanych posiłków z podziałem na poszczególne diety, o których mowa w pkt. Zamawiający wymaga dostarczania powyższej ewidencji wraz z fakturą. Na Wykonawcy ciążyć będzie obowiązek zapewnienia właściwej organizacji pracy, sprawnego wydawania posiłków Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie w budynku kuchni na terenie Domu Pomocy Społecznej w Koszelewie, za pomocą wyposażenia kuchennego Zamawiającego przekazanego na podstawie umowy na realizację zamówienia publicznego w użytkowanie Wykonawcy Spis wyposażenia budynku kuchni głównej i magazynów spożywczych stanowi załącznik do projektu umowy Posiłki muszą być przygotowywane z produktów świeżych nabywanych przez Wykonawcę. Posiłki muszą odpowiadać wymogom sztuki kulinarnej z zachowaniem norm żywieniowych i uwzględnieniem niezbędnych składników pokarmowych stosowanych przy żywieniu osób starszych i chorych Posiłki muszą być urozmaicone i bogate w wartości odżywcze. Przedmiot zamówienia obejmuje cały kompleks spraw związanych z prowadzeniem kuchni w tym przejęcie pełnej odpowiedzialności za przygotowanie i wydawanie posiłków oraz ich jakość, stan higienicznosanitarny użytkowanych pomieszczeń i urządzeń itp. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania wszystkich aktualnych przepisów prawnych obowiązujących w polskim systemie prawnym w tym zakresie, w szczególności przestrzegania Dobrej Praktyki Higienicznej i HACCP Sprzęt i środki do utrzymania czystości wynajmowanych pomieszczeń zapewnia Wykonawca. Zamawiający ma prawo poprzez upoważnionego przedstawiciela do kontrolowania produkcji posiłków m.in.: jakości produktów wyjściowych, świadectwa jakości ich pochodzenia, składu i gramatury posiłków, temperatury wydawanych posiłków, czystości personelu i posiadania przez nich aktualnych książeczek zdrowia, czystości pomieszczeń i wyposażenia kuchni/ Zakwestionowane posiłki pod względem ilości i jakości Wykonawca będzie zobowiązany do ich wymiany na koszt własny. Wykonawca zobowiązany jest, na koszt własny, przeprowadzać dezynsekcję i deratyzację wynajmowanych pomieszczeń wg. potrzeb i zgodnie z przyjętymi procedurami Dobrej Praktyki Higienicznej. Wykonawca ponosić będzie odpowiedzialność prawną i materialną wobec organów kontroli tj.: Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna, PIP, BHP i inne w zakresie wykonywanej usługi w tym m.in. w zakresie jakości produktów i przygotowywanych posiłków, w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych. Przedmiotem najmu jest budynek kuchni o powierzchni 228,70 m kw. znajdujący się na terenie Domu Pomocy Społecznej w Koszelewie. Wykonawca będzie ponosił koszty remontów i napraw bieżących przedmiotu najmu oraz bieżących przeglądów technicznych przewidzianych w prawie budowlanym. Wykonawca będzie ponosił miesięcznie koszty opłat za dostarczone media tj. energia elektryczna, centralne ogrzewanie i podgrzanie wody, woda zimna i ścieki wg następujących zasad energia elektryczna w wysokości 25 procent wartości faktury wystawionej na Dom Pomocy Społecznej przez Dostawcę centralne ogrzewanie i podgrzanie wody w wysokości 10 procent wartości faktury za zakup oleju opałowego wystawionej na Dom Pomocy Społecznej w Koszelewie, woda zimna w wysokości 20 procent miesięcznego poboru wody według głównego licznika poboru wody w Domu Pomocy Społecznej w Koszelewie zgodnie ze stawkami obowiązującymi na terenie Miasta i Gminy Gąbin ścieki w wysokości 20 procent kosztów poniesionych przez Dom Pomocy Społecznej w Koszelewie przeglądy techniczne dotyczące użytkowanego budynku kuchni przewidziane w prawie budowlanym Dla przykładu podajemy informację o wysokościach w/w opłat obowiązujących na dzień 30.10.2015 w DPS tj. Media Udział procentowy Koszty utrzymania kuchni ponoszone przez DPS w Koszelewie Koszty ponoszone przez Wykonawcę usługi: Energia elektryczna: 25 procent, 9.700,00 zł / 2.425,00 zł Centralne ogrzewanie i podgrzewanie wody: 10 procent, 26.000,00 zł / 2.600,00 zł Woda zimna: 20 procent, 2.464,00 zł / 4912, 80 zł Ścieki: 20 procent, 1.896,00 zł / 379,20 zł Razem: 40.060,00 zł / 5.897,00 zł Wysokość opłat za dostarczone media może ulec zmianie w zależności od wysokości stawek jakie będą obowiązywały u dostawców Ponadto Wykonawca będzie ponosił koszty dostawy gazu oraz usług telefonicznych i internetowych na podstawie samodzielnie zawartych umów Zamawiający sugeruje Wykonawcy dokonania wizji lokalnej pomieszczeń i wyposażenia kuchni przed sporządzeniem oferty.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie żąda wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://bip.powiat-plock.pl/wiadomosci/3/lista/przetargi
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach