Przetargi.pl
Świadczenie usług żywienia zbiorowego dla osób przebywających w OSK CBA w Lucieniu

Centralne Biuro Antykorupcyjne ogłasza przetarg

  • Adres: 00-583 Warszawa, Al. Ujazdowskie 9
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 22 437 13 00 , fax. 22 437 13 90
  • Data zamieszczenia: 2014-08-04
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Centralne Biuro Antykorupcyjne
    Al. Ujazdowskie 9 9
    00-583 Warszawa, woj. mazowieckie
    tel. 22 437 13 00, fax. 22 437 13 90
    REGON: 14061045400000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.cba.gov.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Służba specjalna

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług żywienia zbiorowego dla osób przebywających w OSK CBA w Lucieniu
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług żywienia zbiorowego dla osób przebywających w Ośrodku Szkoleniowo-Konferencyjnym CBA w Lucieniu zwanym dalej Ośrodkiem, w oparciu o wynajęte od Zamawiającego pomieszczenia wraz z wykorzystaniem wyposażenia będącego w całości własnością Zamawiającego, w tym prowadzenie działalności gastronomiczno-handlowej w Ośrodku. 2. W chwili obecnej w pomieszczeniach, o których mowa w pkt. 1, realizowana jest usługa, zgodnie z systemem HACCP, w oparciu o umowę podpisaną w drodze zamówienia publicznego. Pomieszczenia kuchni odpowiadają przepisom prawa, a w szczególności HACCP, zasadom bezpieczeństwa i higieny pracy oraz bezpieczeństwa przeciwpożarowego. Podmiot świadczący usługę posiada decyzję Sanepid zatwierdzającą zakład. 3. Świadczenie usługi w okresie obowiązywania umowy będzie odbywało się sukcesywnie, w miarę potrzeb Zamawiającego w ramach organizowanego przez Zamawiającego pobytu osób w Ośrodku, poprzez każdorazowe składanie Wykonawcy zleceń przez Zamawiającego. 4. Termin realizacji usługi - od momentu wygaśnięcia obecnie obowiązującej umowy, jednak nie wcześniej niż od 1 października i nie później niż od 15 listopada 2014 roku do 30 kwietnia 2017 lub do wyczerpania kwoty przewidzianej na realizację przedmiotowej umowy 5. Świadczenie usługi żywienia zbiorowego dla osób przebywających w Ośrodku będzie odbywało się w systemie restauracyjnym - z zapewnieniem obsługi kelnerskiej w zakresie podania posiłku i zebrania naczyń po posiłku, a także na życzenie Zamawiającego w modelu bufetu szwedzkiego, zarówno w pomieszczeniach jadalni jak i na zewnątrz budynku. 6. Zakres działań Wykonawcy w okresie umownym obejmuje: 1) przygotowywanie z własnych surowców i wydawanie urozmaiconych posiłków, w tym napojów, o odpowiednich walorach smakowych i zapachowych, w ilościach, rodzajach oraz terminach wskazanych przez Zamawiającego, 2) przygotowywanie posiłków wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych o ważnym okresie przydatności do spożycia, w opakowaniach posiadających stosowne atesty, 3) wykonywanie potraw z podstawowych surowców wysokiej jakości bez dodatku preparatów zastępczych, zwiększających objętość itp. bez korzystania z żywności wysokoprzetworzonej, instant, środków spożywczych z konserw czy zlecania wykonania usługi na zasadach cateringu, za wyjątkiem sytuacji awaryjnych, 4) przestrzeganie przepisów sanitarno-epidemiologicznych w zakresie przechowywania i przygotowywania artykułów spożywczych m. in. ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia tj.: Dz. U. z 2010 r. Nr 136 poz. 914 z późn. zm., 5) przygotowywanie stołów w sposób uzgodniony z Zamawiającym oraz estetyczne podawanie posiłków, 6) podawanie posiłków na zastawie ceramicznej lub porcelanowej, z użyciem sztućców metalowych oraz podkładek bądź obrusów, dostarczonych przez Zamawiającego, pranie obrusów jest kosztem Zamawiającego, 7) zbieranie naczyń oraz resztek pokonsumpcyjnych najpóźniej 45 min. po zakończeniu każdego posiłku, z zastrzeżeniem iż w przypadku konieczności podawania posiłków w dwóch turach, czas na zebranie naczyń i resztek pokonsumpcyjnym po wydaniu posiłku w I turze i przygotowanie posiłków do II tury wynosi 30 min., 8) każdorazowe uprzątnięcie pomieszczeń jadalni a także altany grillowej - teren zewnętrzny wykorzystywanych do realizacji usługi, centralne zmywanie i dezynfekowanie naczyń stołowych, sztućców, a także innego sprzętu i urządzeń, służących do przechowywania, przewozu i podawania żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarno-epidemiologicznymi, 9) zaopatrywanie się przez cały okres świadczenia usługi w zużywający się drobny sprzęt i naczynia stołowe, niezbędne do wykonywania zamówienia, 10) zabezpieczenie odpadów stałych powstałych w trakcie realizacji usługi, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa w tym zakresie, 11) zawarcie we własnym zakresie, z właściwymi odbiorcami, oddzielnych umów dotyczących wywozu odpadów zwierzęcych i tłuszczów, w tym czyszczenia separatora tłuszczu, 12) obsługę dodatkowych zleceń Zamawiającego według odrębnych ustaleń Stron. 7. Zamawiający odda Wykonawcy w najem znajdujące się w Ośrodku następujące pomieszczenia wraz z przyległościami, korytarzami, w szczególności: pomieszczenie wydawania posiłków i zmywania, pomieszczenie przygotowywania posiłków, pomieszczenie kuchni, pomieszczenie chłodni i mroźni, pomieszczenie socjalne, toaleta, pomieszczenia jadalni i baru, pomieszczenie na odpady wyposażone w wodę i zlokalizowane na zewnątrz budynku kuchni z osobnym wejściem od zewnątrz. Przekazany w najem zespół pomieszczeń wyposażony jest w sprawną i funkcjonującą instalację: elektryczną siła, wodno-kanalizacyjną, grzewczą. Przed złożeniem oferty Zamawiający przewiduje możliwość przeprowadzenia wizji lokalnej po uprzednim uzgodnieniu terminu z Zamawiającym. 8. Zamawiający udostępni Wykonawcy wszystkie urządzenia i wyposażenie znajdujące się w wynajmowanych pomieszczeniach, zgodnie z projektem technicznym technologii restauracji. Zamawiający przekaże Wykonawcy świadczącemu usługę żywienia optymalne wyposażenie i sprawne urządzenia, niezbędne do wykonywania przedmiotowej usługi. Przekazanie nastąpi na podstawie protokołu zdawczo-odbiorczego. Wykonawca zobowiązuje się wykorzystać udostępnione urządzenia i wyposażenie zgodnie z ich przeznaczeniem oraz będzie ponosił koszty jego konserwacji i naprawy w trakcie obowiązywania umowy. Ponadto Wykonawca poniesie koszty drobnego sprzętu kuchennego i zastawy stołowej tj.talerze, szklanki, wazy itp. uszkodzonej z jego winy na podstawie wystawionych refaktur lub dokona samodzielnego ich uzupełnienia, zgodnie z obowiązującym wzorem i wyglądem naczyń, po wcześniejszej akceptacji przez Zamawiającego. 9. Wykonawca będzie wykorzystywał wynajmowane pomieszczenia na prowadzenie w nich usługi na rzecz osób przebywających w Ośrodku. 10. Z tytułu wynajmu Wykonawca będzie uiszczał na rzecz Zamawiającego czynsz w wysokości 680 zł. za pomieszczenie kuchenne wraz z jadalnią. W przypadku prowadzenia baru i kawiarni Wykonawca dodatkowo zobowiązany będzie do uiszczenia czynszu w wysokości 120 zł. Ponadto Wykonawca obowiązany jest do ponoszenia kosztów eksploatacyjnych związanych z funkcjonowaniem wynajętych i wyposażonych pomieszczeń. 11. Czynsz będzie płatny co miesiąc z góry w terminie 10-ciu dni od dnia wystawienia faktury. Zamawiający przewiduje możliwość odroczenia płatności czynszu jedynie w stosunku do trzech pierwszych płatności. Powyższe odroczenie może nastąpić na podstawie pisemnego wniosku Wykonawcy, skierowanego do Zamawiającego w terminie 3 dni od daty podpisania umowy. 12. Wykonawca, oprócz czynszu będzie ponosił następujące koszty eksploatacyjne, związane z funkcjonowaniem wynajętych i wyposażonych pomieszczeń: a) zużycie energii elektrycznej wg wskazań podliczników na podstawie refaktury, b) pobór gazu ziemnego na podstawie refaktury obejmującej całość kosztów związanych z obsługą umowy na dostawę gazu. W przypadku jeśli Wykonawca nie złoży zapotrzebowania na udostępnienie gazu, tym samym nie będzie ponosił jego kosztów. c) wywozu odpadów bytowo-gospodarczych Wykonawca określi liczbę pojemników na odpady stałe i na podstawie refaktury wystawionej przez Zamawiającego będzie płacił za ich faktyczny wywóz, d) wywozu odpadów zwierzęcych i oleju poprodukcyjnego na podstawie oddzielnej umowy zawartej z odbiorcą, dotyczącej wywozu odpadów zwierzęcych i tłuszczów we własnym zakresie; obiekt jest wyposażony w separator tłuszczów. e) bieżących napraw i remontów we własnym zakresie. 13. W przypadku zmiany cen za świadczenia dodatkowe wymienione w ust. 12 Zamawiający ma prawo do zmiany stawek oraz wysokości opłat miesięcznych wyliczonych w oparciu o ich nową wysokość. Zmiana w/w stawek i w związku z tym zmiana wysokości opłat miesięcznych za świadczenia dodatkowe nie wymaga wypowiedzenia/zmiany warunków umowy. O zmianach tych Zamawiający zawiadomi Wykonawcę na piśmie, podając termin ich obowiązywania. Powyższe nie dotyczy zmiany wysokości stawki podatku od towarów i usług - jej bieżąca korekta następować będzie na fakturze wystawianej Wykonawcy za najem pomieszczeń. 14. Wszystkie elementy wykonywanej usługi muszą być zgodne z zasadami GHP i GMP oraz Systemu Analizy Ryzyka i Kontroli Punktów Krytycznych Hazard Analysis and Critical Control Point - HACCP. 15. Wykonawca będzie zobowiązany, w ramach niniejszej usługi, do uzyskania, w odniesieniu do pomieszczeń, decyzji wydanej przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gostyninie, w sprawie zatwierdzenia zakładu i wpisania do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej na podstawie art. 61-65 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj.: Dz. U. z 2010 r. Nr 136 poz. 914 z późn. zm.), w związku z art. 6 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319). W zakres przedmiotowej decyzji, w szczególności, wchodzić będzie produkcja żywności od surowca do gotowego produktu. W związku z przedmiotową decyzją na Zamawiającym ciąży obowiązek dostosowania wynajętych pomieszczeń, a także ich wyposażenia, w niezbędny sprzęt AGD (np. lodówki, kuchenki, roboty kuchenne itp.) i oprzyrządowanie (np. garnki, patelnie, łyżki itp.) a na Wykonawcy ciąży obowiązek uzyskania dokumentów niezbędnych do wystawienia przedmiotowej decyzji. Wykonawca, po uzyskaniu decyzji o której mowa w zdaniu pierwszym, przedstawia ją Zamawiającemu w ciągu 3 dni od dnia jej wystawienia. W przypadku nieuzyskania przez Wykonawcę decyzji, o której mowa powyżej, w ciągu 2 miesięcy od dnia zawarcia umowy Zamawiający ma prawo odstąpić od umowy. 16. Zamawiający umożliwi Wykonawcy prowadzenie baru i kawiarni (wraz z alkoholami i wyrobami tytoniowymi) w miejscu wydzielonym, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa. Na prowadzenie baru Wykonawca musi uzyskać zgodę - decyzję lub rozszerzenie decyzji, o której mowa w pkt. 15, wydaną przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w sprawie zatwierdzenia zakładu i wpisania do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej na podstawie jw. Wykonawca, po uzyskaniu decyzji, o której mowa w niniejszym punkcie, przedstawi ją do zapoznania Zamawiającemu, wraz z zezwoleniem na sprzedaż alkoholi, w ciągu 3 dni od dnia jej otrzymania. Wykonawca zobowiązany będzie do świadczenia usług zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa, w szczególności ustawy z 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj.: Dz. U. z 2010 r. Nr 136 poz. 914 z późn. zm.) oraz ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (t.j. Dz. U. z 2012 r. poz 1356). Wyposażenie baru i kawiarni w niezbędne do ich prowadzenia szkło i akcesoria leży po stronie Wykonawcy. 17. Wykonawca zobowiązany będzie do zapewnienia ciągłości świadczonych usług nawet w sytuacjach awaryjnych, w których wystąpią przeszkody w przygotowaniu posiłków w wynajętych pomieszczeniach, zgodnie z warunkami umowy, bez ponoszenia dodatkowych kosztów przez Zamawiającego. Zamawiający w przypadku wystąpienia sytuacji awaryjnych dopuszcza dostarczanie posiłków na koszt Wykonawcy w specjalistycznych termosach(bemarach) gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury (temperatura podania dla dań gorących powinna wynosić co najmniej 63oC) oraz jakości przewożonych potraw - na miejsce wskazane przez Zamawiającego najpóźniej na 30 min. przed rozpoczęciem posiłku w poszczególnych kategoriach i turach. Zamawiający oczekuje, że potrawy, które w miejscu przeznaczenia będą konsumowane w postaci posiłków ciepłych, były przewożone w pojemnikach kontenerach środkami transportu, które zapewniają im odpowiednią temperaturę wewnątrz, do czego służą różnego rodzaju termosy i bemary. W przypadku stwierdzenia złej jakości posiłku, Wykonawca dokona wymiany dostarczonego posiłku najpóźniej w ciągu jednej godziny od powiadomienia. 18. W ramach świadczonych usług Zamawiający przewiduje dwa zestawy: Zestaw 1 (3 posiłki po jednym w każdej kategorii, tj. śniadanie, obiad i kolacja, wraz z napojami) Zestaw 2 (dania okolicznościowe wraz z napojami) 19. Zakres dotychczas świadczonych usług, w okresie kolejnych miesięcy (tj. od maja 2013 r. do maja 2014 r.) przedstawia się następująco i stanowić może podstawę do oszacowania ilości zamawianych posiłków na okres realizacji umowy: Zestaw 1- śniadanie 4791 szt., obiad 5612 szt., kolacja 3665 szt., Zestaw II- danie okolicznościowe 888 szt. 20. Wykonawca nie może rościć w stosunku do Zamawiającego żadnych żądań z tytułu realizacji umowy w mniejszym zakresie niż wskazany powyżej.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Przystępując do przetargu, Wykonawca nie jest zobowiązany do wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg ograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Możliwość aktualizacji zlecenia w zakresie ilości posiłków
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach