Przetargi.pl
Świadczenie usług gastronomicznych w zakresie całodziennego żywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Głownie

Dom Pomocy Społecznej im. Jana Pawła II w Głownie ogłasza przetarg

  • Adres: 95-015 Głowno, ul. Karasicka 51
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 42 7163001 , fax. 42 7194165
  • Data zamieszczenia: 2015-11-18
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej im. Jana Pawła II w Głownie
    ul. Karasicka 51 51
    95-015 Głowno, woj. łódzkie
    tel. 42 7163001, fax. 42 7194165
    REGON: 47094720900000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.dps.glowno.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług gastronomicznych w zakresie całodziennego żywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Głownie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług gastronomicznych w zakresie całodobowego wyżywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Głownie (zwanego dalej - DPS w Głownie lub Domem) świadczona przez Wykonawcę w wynajętych od DPS w Głownie pomieszczeniach kuchennych (kuchnia i stołówka oraz pomieszczenia magazynowe), obejmujące codzienne przygotowanie i wydawanie 4 posiłków: I śniadanie, II śniadanie, obiad (posiłek dwudaniowy: zupa oraz II danie) i kolacja. Zamawiający informuje, że średnio miesięczna liczba mieszkańców DPS w Głownie z ostatnich 12 miesiącach wynosiła 62 osób, przy czym Zamawiający zastrzega, że liczba ta może ulec zmianie gdyż jest zależna od stanu chorobowego mieszkańców Domu i stanu obłożenia Domu. Z tego tytułu nie należy się Wykonawcy żadne roszczenie. 2.Kody CPV usług objętych przedmiotem Zamówienia: (CPV55321000-6, CPV: 55321000-6, CPV:55322000-3). 3.Na całodobowe wyżywienie składają się posiłki wydawane pensjonariuszom: 1)I śniadanie w godz. 7.30-9.00; 2)II śniadanie w godz. 10.30-11.00; 3)obiad w godz. 12.30-14.30; 4)kolacja w godz. 17.00-18.00 4.Przygotowanie posiłków musi opierać się na n/w dietach: 1)normalna - około 37 2)dieta wątrobowa - około 12; 3)dieta półpłynna - około 3; 4)dieta cukrzycowa - około 10; 5)dodatek żywieniowy do diet - około 62. 5.Oprócz posiłków, o których mowa w ust. 3 Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia całodziennego dostępu do napojów (herbata, mleko) oraz pieczywa w ilości: dwóch bochenków chleba, dwóch słoiczków dżemu,0,5 kg sera żółtego, dwóch kostek masła 200g do smarowania chleba - dziennie. Przy wyborze pieczywa należy uwzględnić przyzwyczajenia smakowe pensjonariuszy Domu; 6.Zamawiający będzie dostarczał Wykonawcy codziennie pisemny wykaz ilości mieszkańców oraz wymaganych diet w terminach: obiady i kolacje do godziny 9.00 tego samego dnia, śniadania do godz. 16.00 dnia poprzedniego. W przypadku planowanego wyjazdu grupy mieszkańców Domu, Zamawiający zobowiązany jest powiadomić o tym fakcie Wykonawcę z, co najmniej 2 dniowym wyprzedzeniem, podając określoną ilość posiłków (prowiant suchy) oraz wymaganą godzinę ich wydania. 7.Podstawę do sporządzania posiłków dla mieszkańców DPS stanowić będzie uzgodniony pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcą jadłospis dekadowy, z uwzględnieniem diet indywidualnych. Oferowany asortyment musi być urozmaicony w sposób zapewniający różnorodność i niepowtarzalność potraw w okresie 10-cio dniowym. 8.Minimalne wymagania Zamawiającego dotyczące składu posiłków i ich gramatury. Zamawiający wymaga: 1)podawania do obiadu, co najmniej 3 x w tygodniu szt. mięsa ( nie mielonego, nie podrobów) o gramaturze nie niższej niż 90 g. 2 x forma mielona lub rozdrobniona (np. kotlet mielony, gulasz - z podziałem na gramaturę sosu i mięsa, przy czym zawartość mięsa nie może być niższa niż 90 g.), 1 x ryba ( gramatura nie niższa niż 100 g.), 1 x obiad jarski ( placki ziemniaczane, naleśniki, pierogi, ryż z dodatkami, itp.); 2)gramatury dodatków typu: ziemniaki, kasza, ryż, makaron nie niższej niż 250 g, surówki nie mniej niż 100 g. 3)podawania, co najmniej 1 x w tygodniu porcji ciasta ( o gramaturze nie niższej niż 100 g), bułki słodkiej lub zamiennie ciastek; 4)aby surówki podawane do obiadu powinny być zgodne z dana porą roku i dietą, podanie tej samej surówki nie może przekraczać 7 dni; 5)podawania gorących posiłków w porze kolacji: 2 x w tygodniu np: gorącej kiełbasy, kaszanki, parówki nie może być mniejsza niż 100 g.; 6)podawania zup mlecznych w poprze śniadania: poniedziałek, środa, piątek lub kakao i kawę mleczną w pozostałe dni; 7)zachowania gramatury poniższych produktów w granicach: a)pieczywo nie mniej niż 150 g; b)wędlina (różna) nie mniej niż 60 g; c)sałatki (różne) nie mniej niż 100g; d)twarogi (różne) nie mniej niż 100g; e)ser żółty nie mniej niż 100 g; f)produkty podawane w zestawie np.: ser- wędliny gramatura dostosowana np.: 50/50; g)jajko nie mniej niż 1 sztuka; h)pasty (różne) nie mniej niż 100 g; i)zupy podawane do obiadu nie mniej niż 0,5 litra ;podawania produktów typu jogurt, kefir, mus, galaretki, kisiele minimum 1 raz w tygodniu - dla każdej diety; 8) aby posiłki podawane w formie papki zawierały wszystkie składniki z jadłospisu dla określonej diety, z wyłączeniem dodatków typu jogurt, pudding, galaretka, kisiel serwowanych oddzielnie; 9) podawania owoców sezonowych min 1 x dziennie; 10) aby podawane wędliny były urozmaicone tj. wędzonki, parzone, drobiowe, wieprzowe z zachowaniem proporcjonalności serwowania wędzonek i wędlin parzonych (nie wędzonych) podczas układania jadłospisu dekadowego. Zamawiający nie dopuszcza podawania tylko wędlin parzonych/konserwowych. 9.Każdorazowo przed I śniadaniem Wykonawca zobowiązany będzie do wywieszenia na tablicy informacyjnej usytuowanej w stołówce dziennego jadłospisu uwzględniającego wszystkie diety serwowane w danym dniu. W ramach realizacji przedmiotu Zamówienia Wykonawca zobowiązany będzie również do przygotowania tradycyjnych posiłków świątecznych (Boże Narodzenie) oraz okazjonalnych uroczystości wskazanych przez Zamawiającego tj. pikniki okazjonalne, 2 razy na sześć miesięcy dla 100 osób (zupa + potrawy z grilla: kiełbasa, kaszanka, karczek). Menu okolicznościowe musi zostać przedstawione do akceptacji Zamawiającego z co najmniej 7 - dniowym wyprzedzeniem. 10.Personel niezbędny do realizacji przedmiotu zamówienia zabezpiecza we własnym zakresie Wykonawca. Na Wykonawcy ciążyć będzie obowiązek zapewnienia właściwej organizacji pracy, sprawnego wydawania posiłków (w tym wyposażenie personelu w odpowiednią odzież) oraz sprawnego sprzątania stołówki po zakończonych posiłkach. 11.Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie w pomieszczeniach kuchennych za pomocą wyposażenia kuchennego Zamawiającego przekazanego odpłatnie na podstawie umowy na realizację zamówienia publicznego w użytkowanie Wykonawcy. Wykaz sprzętu i urządzeń do przekazania Wykonawcy stanowi załącznik Nr 2 do projektu umowy. 12.Wyżywienie, o którym mowa w ust. 3 musi spełniać wymóg dostarczenia 2800 kcal dziennie dla jednej osoby z dopuszczalnym odchyleniem +/- 5 % . W przypadku diety cukrzycowej lub trzustkowej wartość energetyczna posiłku dla jednej osoby nie może przekraczać 2.700 kcal z dopuszczalnym odchyleniem +/- 5 %.Posiłki muszą być przygotowywane z produktów świeżych nabywanych przez Wykonawcę. Posiłki muszą odpowiadać wymogom sztuki kulinarnej z zachowaniem norm żywieniowych i uwzględnieniem niezbędnych składników pokarmowych stosowanych przy żywieniu osób starszych i chorych. Posiłki muszą być urozmaicone i bogate w wartości odżywcze. 13.Minimalna wysokość całodobowego wsadu surowca na jednego mieszkańca nie może być mniejsza niż 9,00 zł (słownie: dziewięć złotych) brutto, liczona jako średnia z 1 miesiąca. Wsad surowca oznacza cenę zakupu wszelkich produktów przeznaczonych do przerobienia lub bezpośredniego spożycia przez mieszkańców zgodnie z jadłospisem. Wykonawca będzie przedkładał Zamawiającemu bez wezwania każdorazowo ostatniego dnia miesiąca rozliczenie wysokości wsadu na 1 mieszkańca, liczone jako średnia z ilości dni danego miesiąca. Nie stosowanie się Wykonawcy do tego zapisu jest podstawą do jednostronnego rozwiązania umowy żywienia z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy. 14.Przedmiot zamówienia obejmuje cały kompleks spraw związanych z prowadzeniem kuchni i stołówki w tym przejęcie pełnej odpowiedzialności za ich przygotowanie i wydawanie posiłków oraz ich jakość, stan higieniczno-sanitarny użytkowanych pomieszczeń (kuchnia i stołówka) i urządzeń itp. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania wszystkich aktualnych przepisów prawnych obowiązujących w polskim systemie prawnym w tym zakresie, w szczególności przestrzegania Dobrej Praktyki Higienicznej i HACCP. Sprzęt i środki do utrzymania czystości wynajmowanych pomieszczeń zapewnia Wykonawca. Zamawiający ma prawo - poprzez upoważnionego przedstawiciela - do kontrolowania produkcji posiłków ( m.in.: jakości produktów wyjściowych, świadectwa jakości ich pochodzenia, składu i gramatury posiłków, czystości personelu i posiadania przez nich aktualnych książeczek zdrowia, czystości pomieszczeń i wyposażenia kuchni). 15.W ramach realizacji przedmiotu zamówienia Wykonawca zobowiązany jest na koszt własny dostarczyć nową zastawę stołową (talerze, kubki, sztućce, zestawy przyprawowe). Zamawiający wymaga, aby zastawa stołowa (kubki, talerze) była koloru białego ze szkła hartowanego lub porcelany. Wyposażenie, o którym mowa powyżej będzie stanowić własność Wykonawcy. Zastawa stołowa dostarczona przez Zamawiającego będzie przechowywana i dezynfekowana w zmywali Domu. Zamawiający nie dopuszcza możliwości podawania posiłków w naczyniach jednorazowego użytku oraz sztućców jednorazowego użytku (nie dotyczy pikników okazjonalnych). 16.Wykonawca zobowiązany jest wyposażyć użytkowane pomieszczenia w podręczny sprzęt gaśniczy (zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami przeciwpożarowymi) oraz objąć je stałą kontrolą przeciwpożarową. 17.Wykonawca zobowiązany jest, na koszt własny, przeprowadzać dezynsekcję i deratyzację wynajmowanych pomieszczeń wg. potrzeb i zgodnie z przyjętymi procedurami Dobrej Praktyki Higienicznej, wcześniej informując o swoich zamiarach Zamawiającego. 18.Wykonawca zobowiązany jest przejmować wszelkie odpady komunalne, pokonsumpcyjne powstałe po spożyciu posiłków oraz odpowiada za ich właściwą segregację oraz ponosi koszty ich utylizacji, korzystając ze swoich pojemników na śmieci. 19.Wykonawca będzie zobowiązany ponosić opłaty z tytułu dzierżawy pomieszczeń i urządzeń oraz korzystania z mediów. 20.Przedmiotem dzierżawy jest część pomieszczeń kuchni o powierzchni 65,70 m? oraz pomieszczeń magazynowych o powierzchni 42,73 m? mieszczące się na terenie DPS Głowno. Wysokość czynszu określa Uchwała Nr 03/04/10 Zarządu Powiatu Zgierskiego z dnia 14.01.2010 r. miesięczna stawka czynszu wynosi: 1)za dzierżawę pomieszczeń magazynowych 2,50 zł za m? powierzchni magazynowej; 2)za dzierżawę powierzchni kuchni 8,00 zł za m? powierzchni produkcyjnej; miesięczna kwota czynszu wynosi 632, 42 zł brutto ( sześćset trzydzieści dwa złote, czterdzieści dwa grosze). Zamawiający za dzierżawę wystawi rachunek do 7 - go dnia następnego miesiąca. 21.Czynsz za urządzenia kuchenne wy specyfikowane w załączniku Nr 2 do umowy wynosi 250 zł (dwieście pięćdziesiąt złotych, zero groszy ) brutto miesięcznie. Zamawiający wystawi rachunek za czynsz do 7 - go dnia następnego miesiąca. 22.Zamawiający wystawi rachunek za energie elektryczną do 7 -go dnia następnego miesiąca na podstawie odczytu z pod-liczników. 23.Zamawiający wystawi rachunek za ciepłą i zimną wodę oraz nieczystości płynne do 7-go dnia następnego miesiąca na podstawie odczytu z pod-liczników
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie żąda wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.dps.glowno.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach