Przetargi.pl
Świadczenie usług gastronomicznych w zakresie całodobowego żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Łodzi ul. Sierakowskiego 65

Dom Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 91-324 Łódź, ul. Sierakowskiego 65
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 42 6514408 , fax. 42 6511619
  • Data zamieszczenia: 2016-06-03
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej
    ul. Sierakowskiego 65 65
    91-324 Łódź, woj. łódzkie
    tel. 42 6514408, fax. 42 6511619
    REGON: 47001428000000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Dom Pomocy Społecznej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług gastronomicznych w zakresie całodobowego żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Łodzi ul. Sierakowskiego 65
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług gastronomicznych w zakresie całodobowego wyżywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Łodzi świadczona przez Wykonawcę w wynajętych od DPS pomieszczeniach kuchennych. Zamawiający informuje, że średniomiesięczna liczba mieszkańców DPS-u w roku 2015 wynosiła 46 osób, przy czym Zamawiający zastrzega, że liczba ta może ulec zmianie gdyż jest zależna od stanu chorobowego mieszkańców Domu. Z tego tytułu nie należy się Wykonawcy żadne roszczenie. Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia 1. Średnia miesięczna ilość przygotowanych posiłków wynosi: 5 posiłków dziennie x ilość dni w danym miesiącu x 46 osób. 2. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości zamawianych posiłków, w przypadku pobytu mieszkańców w szpitalu, na przepustce, turnus rehabilitacyjny 3. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem diet stosowanych w tutejszym Domu Pomocy Społecznej zgodnie z zaleceniem lekarza . 4. Posiłki dostarczane są w jeden punkt zbiorczy tj. do rozdzielni posiłków znajdującej się na parterze budynku DPS. 5. Wykonawca zobowiązany będzie świadczyć przedmiotową usługę w oparciu o zasady GMP i GHP oraz system HACCP zgodnie z ustawą z 2010 r tekst jednolity Dz.U. Nr 136, poz.914.z późn. zm. 6. Żywienie mieszkańców opiera się na n/dietach: - normalna (podstawowa) 11 posiłków w tym 1 posiłek gotowane mięso lub ryba - lekkostrawna papkowata 10 posiłków - lekkostrawna mix 25 posiłków I ŚNIADANIE - 32 porcje (400ml.) zupy mlecznej z dodatkiem węglowodanowym :ryżem, kaszą jęczmienną , płatkami owsianymi. kaszą kukurydzianą ,manną , makaronem. - 10 gęstych papek mlecznych (zmiksowanych) - pieczywo : chleb biały, angielka i graham - 4 kromki na osobę - masło 82% tłuszczu do posmarowania pieczywa- 15g na osobę - wędliny 40 g na osobę: 11 porcji wędliny w całości, 25 porcji wędliny zmiksowanej i 10 porcji zmiksowanych w osobnych pojemnikach z napisem papka - sery, jajka, ryby 11 porcji w całości, 25 porcji zmiksowanych i 10 porcji zmiksowanych w osobnych pojemnikach z napisem papka - dodatek warzywny (np. ogórek , pomidor, rzodkiewka, szczypiorek zmiksowane lub starte) - miód lub dżem raz w tygodniu - herbata słodzona z cytryną II ŚNIADANIE Może składać się z : - maślanki, kefiru, jogurtu , galaretki z owocami, kisielu, budyniu z sokiem, ciasta, lody w okresie letnim. OBIADY Powinny składać się z : - zup zawierających warzywa , węglowodany ryż, kasze, makarony, ziemniaki oraz tłuszcz - II dania w postaci węglowodanów ziemniaki, kasze ,ryż, makarony z dodatkiem białkowym chude mięsa, drób, ryby, twaróg, jaja, rośliny strączkowe, wieprzowina do diety podstawowej oraz warzywa w postaci gotowanej lub surowej. Obowiązkowo sos do II dania - kompot z cukrem - tłuszcz dodany do potraw śmietana 12%, masło, bez mąki Zamawiający wymaga ,aby zamawiane posiłki obiadowe dla każdej osoby składały się z zupy, drugiego dania oraz kompotu po obróbce termicznej w następujących ilościach wagowych : - zupa - 450ml - ziemniaki do drugiego dnia - 220g - ryba -100g - mięso b/k -100g - mięso mielone- 100g - mięso z /k - 140g - surówka - 150g - kasza/makaron/ryż, jako dodatek do II dania - 200g - kompot - 250 ml - posiłek bezmięsny II danie - 270 g normalna-podstawowa 11 zupa + II danie+ sos w tym 1 porcja mięsa zawsze gotowana kompot słodzony, surówki drobno starte- zawsze. papkowata lekkostrawna 10 - zupa + ziemniaki ,warzywa razem zmiksowane , - mięso lub ryby 100g na osobę dostarczone w osobnym pojemniku, zmiksowane i dokładane do papki przy wydawaniu posiłków - surówka po 150g na osobę do obiadu zmiksowana w osobnym pojemniku z napisem (papka) - kompot słodzony lekkostrawna mix 25 - 25 zup zmiksowanych II danie - 25 porcji mięsa lub ryby zmiksowane + sos - surówka lub warzywa zmiksowane - kompot słodzony PODWIECZOREK - Może składać się z: owoców w tym sezonowych, musów owocowych, jogurtów, galaretek i słodyczy miękkich : - 11 porcji w całości - 35 porcji zmiksowanych - Śliwki suszone 1 raz w tygodniu 20 g na osobę przez cały rok. KOLACJA - 32 porcje (400ml.) zupy mlecznej z dodatkiem węglowodanowym :ryżem, kaszą jęczmienną , płatkami owsianymi. kaszą kukurydzianą ,manną , makaronem. - 10 gęstych papek mlecznych (zmiksowanych) - pieczywo : chleb biały, angielka i graham - 4 kromki na osobę - masło 82% tłuszczu do posmarowania pieczywa- 15g na osobę - wędliny 40 g na osobę: 11 porcji wędliny w całości, 25 porcji wędliny zmiksowanej i 10 porcji zmiksowanych w osobnych pojemnikach z napisem papka - sery, jajka, ryby 11 porcji w całości, 25 porcji zmiksowanych i 10 porcji zmiksowanych w osobnych pojemnikach z napisem papka - dodatek warzywny (np. ogórek , pomidor, rzodkiewka, szczypiorek zmiksowane lub starte) - miód lub dżem raz w tygodniu - herbata słodzona z cytryną 7. Ponadto Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia : - codziennie 4 jogurtów i 4 danonków (ilość może być zmienna) oraz - raz w miesiącu: dodatku żywieniowego dla - 46 osób * (tj. zaopatrzenie trzech oddziałów w: - herbatę expresową 1op.x 100 szt. - herbatę owocową 3 op. co dwa miesiące - miętę expresową 3 op. co dwa miesiące - kaszkę smakowa błyskawiczną 3 op. co dwa miesiące - kleik ryżowy 3 op. co dwa miesiące - sok 0,5 l zagęszczony do rozcieńczania 3 szt. - iastka kruche, maślane lub biszkopty ok. 3.0 kg - miód lub dżem 3 szt. * Przez dodatek żywieniowy zamawiający rozumie podstawowe produkty żywnościowe i napoje dla diety ogólnej a w przypadku innych diet zgodnie ze wskazaniem lekarza dostępne przez całą dobę ( §6 ust.4 pkt d. Rozp. Min. Polityki Społecznej z dnia 19.10.2005r. w sprawie domów pomocy społecznej( Dz. U. 2005 Nr 217 poz. 1837). - Posiłki muszą odpowiadać wymogom sztuki kulinarnej z zachowaniem norm żywieniowych zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia uwzględniające niezbędne składniki pokarmowe ( wartości odżywcze) - Każdy posiłek obiadowy powinien zwierać produkty będące źródłem białka zwierzęcego takich jak: mięso, drób, ryby, jajka ser biały lub nabiał, uzupełniony o produkty będące źródłem białka roślinnego( dodatek owocowo-warzywny np. jarzyny, surówki, sałatki lub owoce) zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. - Posiłki muszą być sycące, smaczne, kaloryczne, zdrowe, urozmaicone, wysokiej jakości, zarówno co do wartości odżywczej, gramatury, jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną. Posiłki powinny zawierać dużo błonnika, warzyw i owoców. - Posiłki muszą być urozmaicone ze szczególnym uwzględnieniem owoców i warzyw - dodatek warzywny lub owocowy w każdym posiłku, chyba, że rodzaj diety je wyklucza. - Wykonawca dostarczy posiłki w odpowiednio przeznaczonych do tego celu pojemnikach termoizolacyjnych zabezpieczających posiłki przed wylaniem lub schłodzeniem, z uwzględnieniem: termosy jednoskładnikowe przeznaczone do transportu gorących posiłków ( zupa, napoje) oraz termosy wieloskładnikowe wypełnione pojemnikami GN, które występując w różnej konfiguracji zapewniają dostarczenie poszczególnych części posiłku. - Posiłki muszą posiadać odpowiednią temperaturę i muszą być estetycznie podane. - Zamawiający wymaga od Wykonawcy przedstawienia Zamawiającemu do akceptacji z 3 dniowym wyprzedzeniem planowanego na następną dekadę jadłospisu z uwzględnieniem gramatury. Posiłki powinny być urozmaicone, aby nie powtarzały się wciągu dekady. - Wykonawca wywiesi na tablicy ogłoszeń zaakceptowany przez Zamawiającego jadłospis. - W ramach zamówienia wykonawca zobowiązany jest do uwzględnienia w jadłospisach tradycyjnych posiłków w okresie świąt oraz okazjonalnych uroczystości. - Zamawiający zastrzega sobie prawo do wnoszenia zmian w jadłospisach w uzgodnieniu z Wykonawcą. - Wykonawca przygotowuje dla mieszkańców paczki z okazji Świąt i Dnia Dziecka uwzględniając asortyment z Dyrektorem DPS. - W przypadku jakichkolwiek awarii Wykonawca zobowiązuje się zapewnić posiłki na swój koszt z innych źródeł. - Wykonawca będzie rozdzielał posiłki przy pomocy własnych pracowników, którym zapewni odzież ochronną zgodną z wymogami sanitarno- higienicznymi. - Zamawianie ilości posiłków będzie się odbywało przez pielęgniarkę dyżurującą - pracownika tutejszego Domu codziennie do godziny 10 na następny dzień. - W przypadku wyjazdu grupy mieszkańców Zamawiający zgłosi z dwudniowym wyprzedzeniem potrzebne artykuły żywnościowe, które należy dostarczyć do DPS na określoną godziną. - Wykonawca zapewnia niezbędną ilość termosów, sztućców oraz zastawy stołowej - talerze, kubki, dzbanki ( lekkie z tworzywa z atestem). Zamawiający nie dopuszcza możliwości podawania posiłków w naczyniach jednorazowego użytku oraz sztućców jednorazowego użytku. - Wykonawca zapewni we własnym zakresie i na własny koszt lodówkę do przechowywania produktów żywnościowych oraz profesjonalną zmywarkę do naczyń i profesjonalny blender i wagę do wyrywkowej kontroli dostarczanych produktów. - Wykonawca ma obowiązek dostarczenia posiłków transportem samochodowym spełniającym wymogi Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Koszty dowozy posiłków do siedziby Zamawiającego ponosi Wykonawca. - Wykonawca zobowiązany jest do odbioru resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych. Przygotowanie resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych do odbioru należy do Wykonawcy. Koszt odbioru ponosi Wykonawca. - Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia pojemników do odbioru resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych i zabieranie ich każdego dnia. - Posiłki winny być dostarczone w odpowiednim czasie i wydawane w określonym czasie : - śniadanie od godz. 7.50 - 8.10 - II śniadanie od godz. 9.50 - 10.00 - obiad od godz. 12.50 - 13.15 - podwieczorek od godz. 15.20 - 15.30 - kolacja od godz. 17:50 -18:15 - Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność przed jednostkami uprawnionymi do kontroli w zakresie żywienia osób. - Rozliczenie za dostarczone posiłki następować będzie w okresach miesięcznych. Podstawą zapłaty za wydane posiłki będzie faktura wystawiona przez Wykonawcę, określająca ilość rzeczywiści wydanych posiłków.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wpłata wadium nie jest wymagana

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: Biuletyn Informacji Publicznej BIP http:/www.przetargi.bip.uml.lodz.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach