Przetargi.pl
Przygotowanie i wydanie gorącego posiłku dla uczniów Zespołu Szkolno-Przedszkolnego i Gimnazjum w Lubochni, uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej w Glinniku oraz osób dorosłych

Gmina Lubochnia ogłasza przetarg

  • Adres: 97-217 Lubochnia, ul. Tomaszowska 9
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 044 7103510 , fax. 044 7103022
  • Data zamieszczenia: 2016-07-26
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Lubochnia
    ul. Tomaszowska 9 9
    97-217 Lubochnia, woj. łódzkie
    tel. 044 7103510, fax. 044 7103022
    REGON: 59064814900000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.lubochnia.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i wydanie gorącego posiłku dla uczniów Zespołu Szkolno-Przedszkolnego i Gimnazjum w Lubochni, uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej w Glinniku oraz osób dorosłych
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest gorący posiłek dl uczniów w szkołach na terenie gminy Lubochnia oraz innych osób doroslych objętych pomocą Ośrodka w roku szkolnym 2016/2017 i 2017/2018 zgodnie z ustawą z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej (tj. Dz. U. z 2016r. poz. 930), uchwałą Nr 221 Rady Ministrów z dnia 10 grudnia 2013r. w sprawie ustanowienia wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania Pomoc państwa w zakresie dożywiania na lata 2014-2020 w zakresie przygotowania, dostarczenia i rozładunku posiłków. Wykaz szkół, do których uczęszczają dzieci objęte gorącym posiłkiem: Zespół Szkolno-Przedszkolny w Lubochni (zerówka, przedszkole i szkoła podstawowa), Publiczne Gimnazjum w Lubochni, Publiczna Szkoła Podstawowa w Glinniku. Dożywianie odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej w okresie od dnia 02.09.2016r. roku szkolnego 2016/2017 do przedostatniego dnia roku szkolnego 2017/2018 tj. 28.06.2018 r., z uwzględnieniem przerw w nauce (wyłącznie ferie zimowe, wakacje). Przedmiotowa usługa obejmuje: 1)przygotowanie dzienne posiłku (tj. zupa z wkładką mięsną, drugie danie) dla około 25 uczniów Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Lubochni (zerówka, przedszkole). 2)przygotowanie dzienne posiłku (tj. na przemian zupa z wkładką mięsną, drugie danie) dla około 80 uczniów Szkoły Podstawowej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego oraz Gimnazjum w Lubochni. 3)przygotowanie dzienne i dostarczanie posiłku (tj. na przemian zupa z wkładką mięsną, drugie danie) dla około 15 uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej w Glinniku. 4)przygotowanie dzienne posiłku (tj. zupa z wkładką mięsną, drugie danie ) dla 1 osoby dorosłej. Posiłki będą przygotowywane w pomieszczeniach (kuchni) znajdujących się w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Lubochni. Sporządzone posiłki dla uczniów Zespołu Szkolno-Przedszkolnego oraz Gimnazjum w Lubochni będą wydawane w stołówce Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Lubochni i podawane w naczyniach znajdujących się w zasobie (kuchni) Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Lubochni. Posiłki dla osób dorosłych będą wydawane w naczyniach jednorazowych wraz ze sztućcami w stołówce Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Lubochni , natomiast posiłki dla uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej w Glinniku będą dostarczane w naczyniach jednorazowych wraz ze sztućcami w odpowiednich izotermicznych pojemnikach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Posiłki Wykonawca będzie dostarczał na własny koszt (wraz z załadunkiem i rozładunkiem) samochodem służącym do przewozu gotowych posiłków, spełniającym warunki sanitarne do transportu. Pojemniki powinny być szczelnie zamykane tak aby podczas transportu posiłki w formie płynnej nie uległy rozlaniu. Naczynia jednorazowe wraz ze sztućcami muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. Do obowiązków Wykonawcy należy codzienny odbiór brudnych naczyń i odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki pod kątem sprawdzenia ich temperatury, gramatury, zalecanych norm żywieniowych i jakości wykorzystywanych surowców. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu Zamawiający kosztami badania obciąża Wykonawcę. Wykonawca w ramach świadczonej usługi jest zobowiązany do współpracy z Dyrektorami Szkół i Kierownikiem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Lubochni. Wykonawca jest zobowiązany do sporządzania jadłospisu obejmującego okres dwóch tygodni roboczych oraz dostarczania go do Dyrektorów Szkół do wcześniejszego zatwierdzenia i Kierownikowi Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Lubochni najpóźniej na 3 dni przed rozpoczęciem jego realizacji. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Dyrektorów Szkół i Kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Lubochni będą wiążące dla Wykonawcy. Wykonawca w okresie wykonywania umowy będzie przygotowywał posiłki zgodnie z jadłospisem wcześniej sporządzanym i składanym Dyrektorom Szkół oraz Kierownikowi Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Lubochni. Godziny wydawania i dostarczania posiłków Wykonawca ustali z Dyrektorami poszczególnych szkół. Podana wyżej ilość uczniów i osób dorosłych jest ilością szacunkową. Rzeczywista ilość zakupionych posiłków dla uczniów i osób dorosłych uzależniona będzie od bieżących potrzeb zamawiającego. Zamawiający zastrzega możliwość mniejszej lub większej ilości posiłków dla uczniów i osób dorosłych w zależności od jego bieżących potrzeb, jednakże zmiany te nie spowodują zmiany ceny jednostkowej. Wykonawca nie może mieć w stosunku do Zamawiającego żadnych roszczeń z powodu realizacji świadczenia usługi w mniejszym zakresie co do ilości uczniów i osób dorosłych, natomiast w przypadku zwiększenia liczby uczniów i osób dorosłych objętych gorącym posiłkiem jest zobowiązany do zapewnienia również im posiłków w ramach powyższej usługi zgodnie z wykazem uczniów i osób dorosłych sporządzonym przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubochni. Przedmiot zamówienia dotyczy uczniów szkół i osób dorosłych , którym decyzją Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Lubochni została przyznana pomoc w formie bezpłatnych posiłków w ramach realizacji wieloletniego programu Pomoc państwa w zakresie dożywiania. Podstawą do wydania posiłku będzie sporządzony przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubochni wykaz uczniów i osób dorosłych uprawnionych do korzystania z posiłków, z możliwością zmniejszenia lub zwiększenia ich ilości. Rozliczenie finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będzie, co miesiąc, na podstawie faktycznie przygotowanych, wydanych i dostarczonych posiłków. Wykonawca jest zobowiązany do przestrzegania wymagań określonych w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (t. j. Dz. U. z 2015 r. poz. 594 z późn, zm. ). Charakterystyka posiłków: 1)gorący posiłek dla uczniów Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Lubochni (zerówka, przedszkole). zupa z wkładką mięsną 300 ml; wkładka w postaci sztuki mięsa (drobiowego lub wieprzowego lub wołowego) 100g ,pieczywo (bez ograniczeń) , drugie danie - ziemniaki lub ryż lub kasza lub makaron lub kopytka lub pyzy lub kluski śląskie 150g + sztuka mięsa (drobiowego , wieprzowego , wołowego) lub kotlet schabowy ( drobiowy , wieprzowy) lub kotlet mielony (wieprzowy, drobiowy) lub klops lub pulpet lub ryba 100g + surówka (surówki powinny być urozmaicone) lub warzywa gotowane 100g. Posiłek w postaci drugiego dania mogą też stanowić pierogi ruskie lub z mięsem lub naleśniki z serem, z dżemem 450 g. Do każdego posiłku kompot lub sok bez ograniczeń. 2)gorący posiłek jednodaniowy dla uczniów Szkoły Podstawowej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego i Gimnazjum w Lubochni oraz uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej w Glinniku przygotowywany będzie przemiennie: jeden dzień: pożywna zupa na wywarze mięsnym 400 ml; wkładka w postaci sztuki mięsa (drobiowego lub wieprzowego lub wołowego) 150g ,pieczywo (bez ograniczeń) oraz jako dodatek jogurt 200 ml. lub owoc itp.; drugi dzień: drugie danie: ziemniaki lub ryż lub kasza lub makaron lub kopytka lub pyzy lub kluski śląskie 200g + sztuka mięsa (drobiowego , wieprzowego , wołowego) lub kotlet schabowy ( drobiowy , wieprzowy) lub kotlet mielony (wieprzowy, drobiowy) lub klops lub pulpet lub ryba 150g + surówka (surówki powinny być urozmaicone) lub warzywa gotowane 100g. Jednodaniowy gorący posiłek mogą też stanowić pierogi ruskie lub z mięsem lub naleśniki z serem, z dżemem 450 g. Do każdego rodzaju posiłku kompot lub sok bez ograniczeń. Jednodaniowy gorący posiłek będzie przygotowywany w następujący sposób: w jednym tygodniu: 3 x zupa i 2 x drugie danie i w następnym tygodniu: 2 x zupa i 3 x drugie danie. 3)gorący posiłek dla osób dorosłych będzie się składał z zupy i drugiego dania: zupa z wkładką mięsną - pojemność 300 ml; wkładka w postaci sztuki mięsa (drobiowego lub wieprzowego lub wołowego) 100g ,pieczywo (bez ograniczeń) , drugie danie - ziemniaki lub ryż lub kasza lub makaron lub kopytka lub pyzy lub kluski śląskie 200g + sztuka mięsa (drobiowego , wieprzowego , wołowego) lub kotlet schabowy ( drobiowy , wieprzowy) lub kotlet mielony (wieprzowy, drobiowy) lub klops lub pulpet lub ryba 150g + surówka (surówki powinny być urozmaicone) lub warzywa gotowane 100g. Posiłek w postaci drugiego dania mogą też stanowić pierogi ruskie lub z mięsem lub naleśniki z serem, z dżemem 450 g. Do każdego posiłku kompot lub sok bez ograniczeń. Posiłki powinny być pełnowartościowe pod względem odżywczym, różnorodne zgodne z zasadami żywienia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu dwóch tygodni. Posiłki powinny być zgodne ze wskazaną powyżej charakterystyką posiłków i gramaturą. Posiłki powinny charakteryzować się wysoką jakością, powinny być przyrządzane ze świeżych produktów posiadających aktualne terminy ważności. Próbki posiłków powinny być przechowywane przez Wykonawcę zgodnie z przepisami sanitarnymi. Zamawiający nie dopuszcza możliwości przygotowywania posiłków z półproduktów . Posiłki powinny być przygotowywane z surowców świeżych i wysokiej jakości z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych. Nie dopuszcza się stosowania produktów masłopodobnych, mięsa oddzielanego mechanicznie, produktów typu instant i gotowych produktów np. gołąbki, pierogi, klopsy. Posiłki powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych - konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, musza być urozmaicone, smaczne i estetyczne sporządzone z pełnowartościowych produktów . Jadłospis powinien opierać się na wykorzystaniu sezonowości występowania produktów, z wykorzystaniem mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego( z wyłączeniem skrzydełek , kiełbasy i parówek) , filetów rybnych, wyrobów węglowodanowych i warzyw. Podawane mięso nie może być tłuste i przerośnięte. Kompoty lub soki powinny być sporządzane z owoców świeżych, mrożonek lub suszu owocowego. Nie dopuszcza się przygotowywania kompotu lub soku z syropu lub koncentratu. Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowywania i wydawania obiadów dla uczniów nie objętych dożywianiem ze środków Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Lubochni, a zgłaszających chęć odpłatnego korzystania z obiadów - w cenie i na warunkach ustalonych w wyniku niniejszego przetargu. Rozliczenia finansowe związane z odpłatnym korzystaniem z posiłków będą prowadzone bezpośrednio między Wykonawcą i osobami korzystającymi z posiłków.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie wykonawcy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.lubochnia.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach