Przetargi.pl
Przygotowanie i dostawa dwudaniowych obiadów oraz kanapek dla Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Łodzi.

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Łodzi ogłasza przetarg

  • Adres: 90-440 Łódź, ul. Piotrkowska 149
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 0-42 6324034 , fax. 0-42 6324130
  • Data zamieszczenia: 2014-01-09
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Łodzi
    ul. Piotrkowska 149 149
    90-440 Łódź, woj. łódzkie
    tel. 0-42 6324034, fax. 0-42 6324130
    REGON: 00434557500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.lodz.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostawa dwudaniowych obiadów oraz kanapek dla Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Łodzi.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest: przygotowanie i dostarczenie 8 233 szt. dwudaniowych obiadów ( posiłki gorące ) dla podopiecznych Domu Dziennego Pobytu przy ul. Fabrycznej 19 oraz przy ul. Zbocze 2a a także 1 680 szt. kanapek dla dzieci uczestniczących w zajęciach Świetlicy Środowiskowej przy ul. Tybury 16 Posiłki będą przygotowywane w okresie od 3 lutego 2014 roku do 30 czerwca 2014 roku. Przygotowanie i dostarczanie obiadów odbywać się będzie dla podopiecznych Domu Dziennego Pobytu przy ul. Fabrycznej 19 oraz przy ul. Zbocze 2a, 5 razy w tygodniu tj. od poniedziałku do piątku ( za wyjątkiem świąt przypadających w te dni ) w godzinach 12.00- 13.00, a kanapek gotowych dla dzieci uczestniczących w zajęciach Świetlicy Środowiskowej przy ul. Tybury 16, 5 razy w tygodniu tj. od poniedziałku do piątku ( za wyjątkiem świąt przypadających w te dni ) w godzinach wcześniej uzgodnionych z Zamawiającym. Zamawiający będzie informować każdorazowo Wykonawcę o ilości dostarczanych posiłków do godziny 10:00, w dniu poprzedzającym dostawę. W przypadku dostaw przypadających w poniedziałki, Zamawiający będzie składał zapotrzebowanie w piątek poprzedzający dostawę na podany w ofercie przez Wykonawcę numery faksu lub adres poczty elektronicznej. Obowiązującą formą zamówienia będzie zgłoszenie pisemne za pomocą faksu lub e- maila. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym przez Zamawiającego na dany dzień; Posiłki Wykonawca dostarczał będzie własnym transportem w przeznaczonych do tego celu pojemnikach, w przypadku: (a) obiadów - termosy będące własnością Wykonawcy, gwarantujące utrzymanie odpowiedniej temperatury i jakości przewożonych potraw, (b) kanapki - każda oddzielnie opakowana w folie, dostarczone w pojemnikach zabezpieczających przed zgnieceniem lub innym uszkodzeniem. Wykonawca zobowiązany będzie do umycia i dezynsekcji opakowań po każdej dostawie posiłków. Wykonawca dostarczać będzie przygotowane posiłki samochodem przystosowanym do świadczenia usług cateringowych. Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania posiłków obiadów o najwyższym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości, zgodnie z przepisami o bezpieczeństwie i normami HACCP a także powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w szczególności zgodnie z ustawą z dnia 25.08.2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. z 2010 roku nr 136 poz. 914 z późniejszymi zmianami ) oraz w przepisach wykonawczych. Przygotowywane posiłki muszą być różnorodne. Przy przygotowywaniu posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględnić normy produktów. Wykonawca zobowiązany będzie do sukcesywnego przygotowywania posiłków - obiadów, zgodnie z następującymi zasadami: (a) obiady powinny odpowiadać następującym kryteriom: - zawartość energii 850 kcal, - udział białka nie mniej niż 12% wartości energetycznej posiłku, - udział białka zwierzęcego średnio 50% ogólnej ilości białka zawartego w posiłku, - udział energii z tłuszczu do 30%; (b) Zamawiający oczekuje, że Wykonawca będzie przygotowywał obiady zgodnie z zaleconym modelem żywienia o charakterze pro zdrowotnym poprzez: - stosowanie tłuszczów roślinnych, - ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych, - umiarkowane stosowanie mięsa ( czerwonego ), - stosowanie mięsa drobiowego, - stosowanie ryb, - miarkowane stosowanie jaj, cukru i soli, - duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasiona roślin strączkowych; (c) każdy obiad będzie się składał z dwóch dań w tym: - zupa 500 ml przygotowana na wywarach jarskich ( warzywnych ) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, zupy na wywarach z kości w ograniczonych ilościach. Zupa doprawiona będzie nisko tłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem czy mąką sporadycznie zasmażką, - drugie danie - danie mięsne z kaszą, ryżem, ziemniakami ( zmiennie ), makaron, danie rybne, danie mączne ( pierogi, kopytka, placki itp. ) oraz surówki lub jarzyny; (d) ustala się obowiązującą gramaturę posiłków - obiadów, w tygodniu ( 5 dni roboczych ): - trzy dania mięsne ( 100 g porcja po przygotowaniu ) stosując naprzemiennie trzy różne techniki kulinarne (mielone, bite i sztuka mięsa) - jedno danie jarskie ( 200 g dania + 50 g dodatek ) typu naleśniki ze śmietaną, kopytka z sosem, pierogi z zasmażką, - jedno danie rybne ( 100 g porcja po przygotowaniu ), typu ryba w kawałku, kotlet rybny, - dodatek skrobiowy ( 150 g porcja po przygotowaniu ) na przemiennie: ziemniaki, ryż, makaron, kasza, - dodatek owocowo - warzywny ( 150 g porcja po przygotowaniu ) na przemiennie gotowany i surowy; (e) w każdym dniu musi wystąpić dodatek owocowo - warzywny, (f) w ciągu 10 dni roboczych ( dwóch tygodni ) dania nie mogą się powtórzyć, 15) Wykonawca zobowiązany będzie do sukcesywnego przygotowania kanapek o następującej gramaturze i składzie: - bułka z przedziałkiem 90 g, masło roślinne, jajko na twardo, dodatek warzywny w postaci: rzodkiewki, papryki, ogórka, sałaty lodowej, pomidora, - rogal maślany 80 g, masło roślinne, dżem min. 35% owoców ( truskawkowy, wiśniowy, morelowy, owoce leśne )- słodzone cukrem, - bułka graham 90 g, masło roślinne, szynka wieprzowa min. 80% mięsa - 2 plasterki, ser żółty - 1 plasterek, dodatek warzywny w postaci: rzodkiewki, papryki, ogórka, sałaty lodowej, pomidora, - bułka z przedziałkiem 90 g, masło roślinne, polędwica drobiowa min. 80% mięsa- 2 plasterki, ser żółty- 1 plasterek, dodatek warzywny w postaci: rzodkiewki, papryki, ogórka, sałaty lodowej, pomidora, - bułka z przedziałkiem 90 g, masło roślinne, ser żółty- 3 plasterki, - bułka wieloziarnista 80 g. masło roślinne, kiełbasa krakowska min. 80% mięsa - 2 plasterki. Kanapki muszą być sporządzone i wydane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego oraz wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Wyklucza się wędliny z puszek konserwowych. Wykonawca zobowiązany będzie do nieodpłatnego przechowywania próbek odpowiedniej gramatury dla celów badań przez Państwową Stację Sanitarną - Epidemiologiczną, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Wykonawca zabierać będzie pozostałości posiłków. Zamawiający zastrzega sobie prawo do niewykorzystania pełnego limitu ilościowego i wartościowego przedmiotu zamówienia, bez prawa roszczeń z tego tytułu przez Wykonawcę. Zamawiający odmówi przyjęcia dostawy w przypadku: (a) stwierdzenia nieświeżości dostarczonego posiłku; (b) dostarczenia innego asortymentu niż zamówiony; (c) dostarczenia posiłków w terminie nie uzgodnionym z Zamawiającym; Wymagania stawiane Wykonawcy: (a) Wykonawca odpowiedzialny jest za całokształt, w tym za przebieg oraz terminowe wykonanie zamówienia; (b) Wykonawca odpowiedzialny jest za jakość dostaw, zgodność z wymaganiami jakościowymi określonymi dla przedmiotu zamówienia; (c) Wykonawca zapewni należytą staranność przy realizacji zamówienia, rozumianą jako staranność profesjonalną w działalności objętej przedmiotem zamówienia; (d) Wykonawca wyda przedmiot zamówienia zgodnie ze zgłoszonym zapotrzebowaniem ilościowym; (e) na każde żądanie Zamawiającego, Wykonawca okaże w stosunku do każdego produktu odpowiednie certyfikaty zgodności z Polska Normą lub normami europejskimi; (f) zgłaszanie na piśmie Zamawiającemu wszelkich zmian numerów telefonów, faksu lub adresu poczty elektronicznej. W razie stwierdzenia wad lub braków w dostarczanych posiłkach, Zamawiający prześle faksem lub mailem, pisemną reklamację do Wykonawcy. W przypadku zgłoszenia reklamacji, Zamawiający odmówi przyjęcia dostawy i zwróci na koszt Wykonawcy wyroby będące przedmiotem reklamacji, celem wymiany na wolne od wad. Wykonawca w ciągu 2 godzin wymieni towar na inny, odpowiadający Zamawiającemu. W przypadku nie dotrzymania terminu o którym mowa w pkt.24, Zamawiający zastrzega sobie możliwość nabycia posiłków na koszt Wykonawcy. W cenę posiłku wliczony będzie transport (zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi), zapakowanie i dostarczenie do miejsca wskazanego przez Zamawiającego. Należność za dostarczone posiłki, Wykonawca będzie ustalał każdorazowo w oparciu o ceny jednostkowe, określone przez Wykonawcę w ofercie. Podstawą do wystawienia faktury będzie potwierdzony odbiór dostawy przez upoważnionego pracownika Zamawiającego. Wykonawca będzie wystawiał faktury na koniec każdego miesiąca po dokonaniu dostaw. Zapłata za dostarczone artykuły nastąpi do 30 dni od daty dostarczenia prawidłowo wystawionych faktur Zamawiającemu. Dniem zapłaty jest dzień obciążenia rachunku Zamawiającego. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.uml.lodz.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach