Przetargi.pl
Przygotowanie i dostarczanie posiłków obiadowych dla osób korzystających z pomocy społecznej

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 05-804 Pruszków, ul. Helenowska 3A
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 0-22 728-11-81 , fax. 0-22 728-11-81
  • Data zamieszczenia: 2014-01-09
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Helenowska 3A 3A
    05-804 Pruszków, woj. mazowieckie
    tel. 0-22 728-11-81, fax. 0-22 728-11-81
    REGON: 00216796890901
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostarczanie posiłków obiadowych dla osób korzystających z pomocy społecznej
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    . W zakres przedmiotu zamówienia wchodzą poniższe zadania (A i B): A. Usługa restauracyjna polegająca na wydawaniu posiłków obiadowych przygotowywanych do konsumpcji w lokalu Wykonawcy na terenie miasta Pruszkowa w dzielnicy Śródmieście wraz z obsługą kelnerską (pozycja A w Formularzu Oferty) Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia: 1) Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie, wydawanie i możliwość konsumpcji obiadu w lokalu Wykonawcy przez 6 dni w tygodniu od poniedziałku do soboty z wyłączeniem dni wolnych od pracy i dni ustawowo wolnych 2) Przewidywana dzienna liczba posiłków obiadowych to 50. 3) Wykonawca musi zapewnić możliwość jednoczesnego spożywania ciepłego posiłku w lokalu dla min.20 osób. 4) Zakres usług obejmuje zapewnienie obsługi kelnerskiej (min. nakrycie stołów, podanie obiadu, zebranie naczyń) 5) Obiady będą wydawane sukcesywnie w godzinach 12.00-14.00. 6) Wydawanie gorących posiłków może być prowadzone jedynie w punkcie spełniającym wymogi dotyczące żywienia zbiorowego (bar, jadłodajnia). Wykonawca zapewni odpowiednie miejsce spożycia posiłku na terenie swojej placówki, talerze oraz sztućce. Osoba korzystająca z posiłku będzie mogła wynieść posiłek poza placówkę we własnych naczyniach lub pojemnikach. 7) Wykonawca zapewnia salę konsumpcyjną w postaci wyznaczonego pomieszczenia usytuowanego w Pruszkowie w dzielnicy Śródmieście. 8) Wymogi dotyczące lokalu: Wykonawca musi dysponować lokalem gastronomicznym lub restauracyjnym położonym w centralnej części miasta Pruszkowa w dzielnicy Śródmieście, przeznaczonym na działalność zgodną z przedmiotem zamówienia i dopuszczonym do użytku przez SANEPID. Lokal musi posiadać jedną wydzieloną salę, z przeznaczeniem do konsumpcji obiadów przez świadczeniobiorców, wyposażoną w stoły i krzesła. Zamawiający nie dopuszcza możliwości korzystania z wieloosobowych ław. Wielkość sali i jej wyposażenie powinny pozwolić na jednoczesne spożywanie posiłku przez min. 20 osób. Wejście do lokalu musi być dostosowane dla osób niepełnosprawnych, bez barier architektonicznych. W lokalu do dyspozycji klientów musi być bezpłatnie udostępnione WC z umywalką wraz z podstawowymi środkami czystości. 9) Przygotowywanie, wydawanie i konsumpcja posiłków odbywać się będzie zgodnie z warunkami przewidzianymi w postanowieniach odpowiednich przepisów sanitarnych, epidemiologicznych i higienicznych. 10) Do obowiązków Wykonawcy i na jego koszt należeć będzie utrzymanie czystości i estetyki w lokalu oraz zapewnienie zastawy stołowej i sztućców dla podopiecznych spożywających posiłki na miejscu oraz zapewnienie zatrudnionym pracownikom stosownej odzieży ochronnej. 11) Zamawiający nie dopuszcza możliwości zastosowania atestowanych naczyń i sztućców jednorazowych. 12) Podczas wydawania posiłku w pomieszczeniu nie będą sprzedawane, podawane ani spożywane napoje alkoholowe, w tym piwo. Wykonawca zobowiąże się do nie wydawania napojów alkoholowych (łącznie z piwem), wyrobów tytoniowych za bon obiadowy upoważniający do sprzedaży i wydania wyłącznie gorącego posiłku. 13) Wykonawca zapewnia obsługę w zakresie wydawania gotowych, porcjowanych obiadów podopiecznym. 14) Punkt żywieniowy realizujący przedmiot zamówienia, nie może w zamian za realizację bonów obiadowych wydawać ekwiwalentu pieniężnego ani innych produktów niż gorący posiłek. 15) Gotowe posiłki porcjowane dla każdej osoby składać się będą dwóch dań po obróbce termicznej w ilości wagowej ustalonej (dopuszczalne jest odstępstwo od powyższej wagi w granicach ? 5%): a. zupy w ilości 400ml z chlebem b. drugiego dania składającego się z porcji mięsa: (Mięso b/k - 130g lub Mięso mielone - 130g lub Mięso z /k - 150g lub Ryby - 130g), Ziemniaków do drugiego dania - 220g (lub Kaszy/makaronu/ryżu -200g) oraz Surówki - 110g lub Posiłku bezmięsnego (np.pyzy, kluski, naleśniki, kopytka, pierogi- 300g) c. napoju/kompotu - 250ml 15) Obiady przyrządzane będą: trzy razy w tygodniu z porcją mięsa, raz w tygodniu z rybą oraz dwa razy jako posiłek bezmięsny. B. Realizacja usługi cateringu dla podopiecznych Dziennego Domu Pomocy Społecznej przy ul. Księcia Józefa 1w Pruszkowie oraz na wynos z lokalu Wykonawcy rzecz osób starszych i niepełnosprawnych (pozycja B w Formularzu Oferty) Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia: 1) Zakres usługi to przygotowanie i dostarczenie lub wydanie gorących dwudaniowych posiłków obiadowych przez 5 dni w tygodniu - od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni wolnych od pracy i dni ustawowo wolnych. 2) Przewidywana dzienna liczba posiłków dla podopiecznych Dziennego Domu Pomocy Społecznej to około 15. 3) Przewidywana dzienna liczba posiłków na wynos z lokalu Wykonawcy to około 40. 4) Wykonawca zapewni wydanie posiłku na wynos opiekunkom świadczącym usługi na rzecz osób starszych i niepełnosprawnych - podopiecznych Ośrodka lub innym osobom posiadającym stosowne upoważnienie. 5) Wydawanie obiadów w ilości uzgadnianej między stronami, o których mowa w pkt.4 z lokalu gdzie będzie świadczona usługa restauracyjna będzie w godzinach 12.00-14.00 6) Oferent wykonywał będzie zamówienie w zakresie usługi cateringu z dostawą obiadów do DDPS o godz. 13.00 - 13.15 w ilości uzgadnianej między stronami. 7) Obiady przyrządzane będą: trzy razy w tygodniu z porcją mięsa, raz w tygodniu z rybą oraz jeden raz jako posiłek bezmięsny. 8) Gotowe posiłki porcjowane dla każdej osoby składać się będą dwóch dań po obróbce termicznej w ilości wagowej ustalonej (dopuszczalne jest odstępstwo od powyższej wagi w granicach ? 5%): a. zupy w ilości 400ml b. drugiego dania składającego się z porcji mięsa: (Mięso b/k - 130g lub Mięso mielone - 130g lub Mięso z /k - 150g lub Ryby - 130g), Ziemniaków do drugiego dania - 220g (lub Kaszy/makaronu/ryżu -200g) oraz Surówki - 110g lub Posiłku bezmięsnego (np.pyzy, kluski, naleśniki, kopytka, pierogi- 300g) 9) Wykonawca zabezpiecza aby wszystkie posiłki były w jednorazowych, izotermicznych, zakrytych, atestowanych naczyniach do transportu żywności i do spożywania posiłków bezpośrednio z tych naczyń. Zamawiający nie dopuszcza porcjowania posiłków w Dziennym Domu Pomocy Społecznej. 10) Posiłki obiadowe powinny być dostarczone w temperaturze nie mniejszej niż 65°C i nadawać się bezpośrednio do spożycia bez konieczności podgrzewania. 11) Wykonawca zapewnia transport dopuszczony do przewozu posiłków, odpowiednie kosze do przewozu posiłków oraz pojemniki na odpady pokonsumpcyjne, które będzie zabierał każdego dnia w godzinach 14°° - 15°° z DDPS. 12) Zamawiający zapewnia obsługę w zakresie wydawania gotowych, porcjowanych obiadów podopiecznym. 3. ISTOTNE WARUNKI ZAMÓWIENIA: 1) Wielkość zamówienia w okresie trwania umowy Zamawiający szacuje na 28.860 posiłków obiadowych z ewentualnym zwiększeniem lub zmniejszeniem wielkości zamówienia o 15%. 2) Przewidywana średnia dzienna ilość obiadów to ogółem105. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości zamawianych posiłków. 3) Ilość wydawanych posiłków może ulec zmianie w zależności od faktycznej liczby potrzebujących, ilości te będą uzgadniane między stronami. 4) Wykonawca zobowiązuje się do przyrządzania i dostarczania posiłków obiadowych osobom korzystającym z pomocy Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej na podstawie bonów obiadowych. 5) Posiłki muszą być bezwzględnie świeże i przyrządzane w dniu wydawania. 6) Zamawiający zgłasza zapotrzebowanie ilościowe na wyżywienie do godz.16.00 dnia poprzedzającego dostawę a w pilnych przypadkach w danym dniu. 7) Wartość zrealizowanej umowy będzie wynikała z iloczynu ceny za jeden posiłek obiadowy i faktycznej liczby wydanych obiadów. 8) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia lub zwiększenia ilości zamawianych posiłków. W takim przypadku Wykonawcy będzie przysługiwać tylko wynagrodzenie wynikające ze zrealizowanych usług i nie będzie on zgłaszać roszczeń co do realizacji pozostałej części zamówienia. 9) Każdy posiłek obiadowy powinien zawierać: produkty będące źródłem białka zwierzęcego takich jak: mięso, drób, ryby, jaja, ser biały lub nabiał, uzupełnione o produkty będące źródłem białka roślinnego (dodatek owocowo - warzywny np. jarzyny, surówki, sałatki lub owoce), zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia dla osób dorosłych. 10) Posiłki muszą być sycące, smaczne, kaloryczne, uwzględniające racje pokarmowe dla osób powyżej 40 r.ż tj.1200 kcal, zdrowe, urozmaicone, wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury, jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną. 11) W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł. 12) Rozliczenie za obiady następować będzie w okresach miesięcznych. Podstawą zapłaty za wydane obiady będzie faktura wystawiona przez Wykonawcę raz w miesiącu, określająca ilości rzeczywiście dostarczonych obiadów na ceny wyszczególnione w ofercie oraz imienne bony obiadowe (druk określony i wystawiony przez Zamawiającego) wykorzystane przez podopiecznych Ośrodka w danym miesiącu. 13) Oferent zobowiązany jest do dostarczania jadłospisu miesięcznego który przedstawi Zamawiającemu do zatwierdzenia najpóźniej na 3 dni przed rozpoczęciem kolejnego jadłospisu. Posiłki powinny być urozmaicone aby nie powtarzały się w ciągu dekady oraz przygotowywane w dniu ich dostawy. W przypadku zmiany jadłospisu z przyczyn niezależnych od Wykonawcy powiadomi on Zamawiającego najpóźniej w tym samym dniu w godzinach porannych. 14) W dniach związanych ze Świętami Wielkanocnymi i Bożym Narodzeniem zamiast obiadu Wykonawca przygotuje i wyda w czasie ustalonym indywidualnie z Zamawiającym , tradycyjny posiłek świąteczny o uroczystym charakterze. 15) Zamawiający zastrzega sobie prawo weryfikacji jadłospisu oraz przeprowadzenia kontroli jakości posiłków przez wytypowanych pracowników Zamawiającego. 16) Potwierdzeniem realizacji przedmiotu umowy będą wystawiane przez Wykonawcę faktury wraz ze zwrotem zrealizowanych, wystawionych przez Zamawiającego bonów obiadowych. Faktury oraz zrealizowane bony obiadowe rozliczane będą w cyklach comiesięcznych. 17) Za zrealizowane bony obiadowe Zamawiający zobowiązuje się zapłacić cenę określoną w fakturze, będącą sumą wartości nominalnych dołączonych, zrealizowanych bonów obiadowych, w terminie do 14 dni od dnia przedstawienia faktury z wymaganymi dokumentami. 18) Za prowadzenie dokumentacji stanowiącej podstawę rozliczenia bonów obiadowych Zamawiający nie przewiduje dodatkowej opłaty.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Nie wymagane

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.mopspruszkow.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach