Przetargi.pl
Przetarg na przeprowadzenie kursu kelner-barman dla 20 uczniów Zespołu Zawodowych w Braniewie. Zamówienie jest realizowane w ramach projektu ZSZ-kuźnia dobrych praktyk Nr WND-POKL.09.02.00-28-00913 współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Działania 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.

Zespół Szkół Zawodowych im. Jana Liszewskiego ogłasza przetarg

  • Adres: 14-500 Braniewo, ul. Gdańska 19
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 0-55 243 26 06 , fax. 0-55 243 26 06
  • Data zamieszczenia: 2014-02-24
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkół Zawodowych im. Jana Liszewskiego
    ul. Gdańska 19 19
    14-500 Braniewo, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 0-55 243 26 06, fax. 0-55 243 26 06
    REGON: 00017970800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: zszbraniewo@o2.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: szkoła ponadgimnazjalna

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przetarg na przeprowadzenie kursu kelner-barman dla 20 uczniów Zespołu Zawodowych w Braniewie. Zamówienie jest realizowane w ramach projektu ZSZ-kuźnia dobrych praktyk Nr WND-POKL.09.02.00-28-00913 współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Działania 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie kursu kelner-barman dla 20 uczniów Zespołu Zawodowych w Braniewie. Zamówienie jest realizowane w ramach projektu ZSZ-kuźnia dobrych praktyk Nr WND-POKL.09.02.00-28-00913 współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Działania 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. 2. Po przeprowadzeniu kursu Wykonawca zorganizuje i przeprowadzi egzamin wewnętrzny, sprawdzający wiedzę uczestników z zakresu objętego tematyką kursu. 3. Zajęcia (w tym egzamin) odbędą się w systemie weekendowym (piątek - 4 godziny, sobota - 8 godzin, niedziela - 8 godzin) w terminach: grupa A I zjazd 21-23 marca 2014, II zjazd 28-30 marca 2014, grupa B: I zjazd 4-6 kwietnia 2014, II zjazd 11-13 kwietnia 2014. 4. Maksymalna liczba uczestników kursu wynosi 20 osób. 5. Utworzone zostaną 2 grupy, po 10 osób, składające się z uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Braniewie. Miejsce realizacji zajęć: Zespół Szkół Zawodowych w Braniewie, ul. Gdańska 19. Wykonawca nie ponosi kosztów wynajmu sali. ZSZ dysponuje wyposażoną pracownią gastronomiczną. Rodzaj wyposażenia i zasady jego udostępniania skonsultować można z Panią Wicedyrektor ZSZ Moniką Bejnarowicz, tel. 552432606. 6. Kurs obejmuje łącznie 40 godzin zajęć teoretycznych i praktycznych na każdą grupę (1 godzina zajęć = 45 min), piątki po 4 godziny, soboty i niedziele po 8 godzin (na ostatnim zjeździe 2 godziny egzamin wewnętrzny). 7. Tematyka zajęć musi obejmować w szczególności: barman: 2. wprowadzenie i terminologia - barman jako zawód - charakterystyka pracy barmana (organizacja pracy w barze, predyspozycje do wykonywania zawodu), 3. bar jako miejsce pracy - wyposażenie baru i prezentacja przyrządów barmana - podział na typy barów - umeblowanie, wyposażenie barów w sprzęt i produkty, aranżacja, 4. towaroznawstwo napojów alkoholowych, bezalkoholowych mieszanych - podział alkoholi na podstawowe grupy: wódki białe i gatunkowe, whisky, wermuty, brendy, koniaki, likiery, aperitif, digestif - wpływ alkoholu na organizm człowieka, 5. zasady komponowania napojów mieszanych, 6. elementy obsługi kelnerskiej: organizacja pracy restauracji, zasady estetyki, nakrywanie stołu, przenoszenie napojów na tacy, 7. podstawy miksologii - charakterystyka napojów (cocktaile, rodzaje drinków: long, short i inne) - techniki miksowania i mieszania napojów - zastosowanie receptur, 8. proces produkcji, podział oraz temperatura podawania rumów, ginów, tequli, whisky szkockiej, amerykańskiej i irlandzkiej - degustacja, 9. kawa w barze - nauka sporządzania drinków na bazie kawy - ekspres do kawy ciśnieniowy zasady parzenia i serwowania kawy. 10. Tematy teoretyczne powinny być podparte odpowiednimi zajęciami praktycznymi: 11. zasady praktyczne z obsługi ekspresu ciśnieniowego, 12. zasady komponowania napojów mieszanych, 13. zajęcia praktyczne z obsługi trudnego klienta, 14. zajęcia z aktywnej sprzedaży, inscenizowanie nietypowych sytuacji, 15. zajęcia praktyczne połączone z degustacją drinków własnoręcznie sporządzonych przez kursantów (w oparciu o nowo poznane alkohole). kelner: 16. jak być dobrym kelnerem - wprowadzenie do zawodu kelnera, ubiór i wizerunek kelnera i kelnerki 17. prezentacja zastawy stołowej: 1. prezentacja najważniejszych elementów zastawy stołowej i sztućców (sztuka układania sztućców); 2. dekoracja stołów w zależności od rodzaju imprezy, 18. zasady obsługi konsumenta: powitanie, serwis, podziękowanie i pożegnanie, podawanie rachunku, metody serwowania, kolejność podawania potraw i napojów, prezentacja i podawanie napojów alkoholowych; 19. zasady przygotowania deserów w obecności konsumenta - flambrowanie, 20. zarys organizacji bankietów. Tematy teoretyczne powinny być podparte odpowiednimi zajęciami praktycznymi m.in.: nakrywanie stołów - układ podstawowy i elegancki - (sposoby składnia i rozkładania obrusów, zmiana obrusów w obecności konsumenta), sztuka układania serwetek (sposoby układania serwetek - na leżąco i stojąco w zależności od rodzaju serwowanych dań). ćwiczenia z noszenia zastawy stołowej, szkła oraz tac, zasady zbierania zastawy stołowej po konsumpcji, ćwiczenia z zakresu serwowania. 8. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić wszelki sprzęt i wyposażenie niezbędne do należytego przeprowadzenia tego rodzaju kursu oraz materiałów dydaktycznych, surowców i niezbędnych produktów do prawidłowej realizacji programu. 9. Wykonawca przeprowadzi zajęcia teoretyczne i praktyczne zgodnie ze sporządzonym przez Wykonawcę harmonogramem zajęć (daty i godziny zajęć, tematyka zajęć), który zostanie ustalony wspólnie z Zamawiającym w ciągu 7 dni od dnia podpisania umowy. Harmonogram będzie oznakowany logotypami Unii Europejskiej, Europejskiego Funduszu Społecznego, Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki oraz opatrzony informacją, że Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. Wzór harmonogramu stanowi Załącznik nr 3 do umowy. Przy ustalaniu harmonogramu w pierwszej kolejności brane będą pod uwagę preferencje uczestników kursu. 10. Wszelkie zmiany harmonogramu zajęć Wykonawca przedstawi do zatwierdzenia Zamawiającemu w formie pisemnej na co najmniej 3 dni przed planowanym terminem realizacji zajęć. Po akceptacji zmian przez Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany jest do poinformowania uczestników o dokonanych zmianach w harmonogramie. 11. W przypadku odwołania zajęć z przyczyn niezależnych od Wykonawcy, Wykonawca jest zobowiązany do poinformowania Zamawiającego o tym fakcie najpóźniej w dniu, w którym miały odbyć się odwołane zajęcia. Wykonawca zobowiązany jest, w najkrótszym możliwym terminie, przedstawić do akceptacji Zamawiającego pisemną propozycję zmian w harmonogramie kursu uwzględniającą zajęcia, które się nie odbyły. 12. Wykonawca opracuje Program kursu z podziałem na liczbę godzin zajęć teoretycznych i praktycznych przypisanych do poszczególnych zagadnień, o których mowa w § 2 ust. 5. Przydział godzin do poszczególnych zagadnień określi Wykonawca bazując na swojej wiedzy i doświadczeniu, tak, aby godziny zajęć przypadające na jednego uczestnika zostały wykorzystane w sposób najbardziej racjonalny. Program kursu Wykonawca dostarczy Zamawiającemu w terminie 7 dni od dnia podpisania umowy. 13. Wykonawca opracuje materiały szkoleniowe na zajęcia teoretyczne (skrypt, prezentacja, itp.) oraz i przedłoży Zamawiającemu w terminie 7 dni od dnia podpisania umowy. Wykonawca jest zobowiązany zapewnić materiały szkoleniowe po 1 egzemplarzu dla każdego uczestnika kursu oraz 1 egzemplarz do dokumentacji prowadzonej przez Zamawiającego. 14. Wszystkie materiały opracowane przez Wykonawcę (wskazane w pkt 12 oraz 13) winny zostać oznakowane logotypami Unii Europejskiej, Europejskiego Funduszu Społecznego, Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki oraz opatrzone informacją, że Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. 15. Zajęcia teoretyczne i praktyczne muszą być prowadzone przez osobęy posiadającąe: a) odpowiednie kwalifikacje, zasób wiedzy, doświadczenie zawodowe, b) przygotowanie pedagogiczne. Kopie dokumentów potwierdzające kwalifikacje wykładowców (potwierdzone za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę) zostaną dostarczone Zamawiającemu najpóźniej w dniu rozpoczęcia zajęć. 16. Kurs ma zakończyć się egzaminem wewnętrznym z zakresu przeprowadzonego kursu, składającym się z części teoretycznej i praktycznej. Wykonawca przekaże Zamawiającemu protokół z przebiegu egzaminu. 17. Wykonawca zobowiązany jest wydać każdemu uczestnikowi kursu, który uczestniczył w 80% zajęć zaświadczenie sporządzone wg wzoru przekazanego Wykonawcy po podpisaniu umowy, natomiast uczestnikom, którzy zdali egzamin - odpowiedni certyfikat. Certyfikaty należy przygotować w 2 wersjach językowych: w polskiej i angielskiej. Dokumenty winny być oznakowane logotypami Unii Europejskiej, Europejskiego Funduszu Społecznego, Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki oraz opatrzone informacją, że Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. Dokumenty ponadt będą zawierać następujące informacje: nazwę kursu, ilość godzin, zakres tematyczny, termin realizacji kursu, a w przypadku zaświadczenia również informację o pozytywnym wyniku egzaminu. Wzór zaświadczenia i certyfikatu z logotypami Zamawiający prześle do Wykonawcy w formie elektronicznej. 18. Wykonawca zapewni realizację kursu w sposób rzetelny, tak aby jak największa liczba uczestników zdała egzamin z pozytywnym rezultatem. 19. Wykonawca zobowiązuje się do przeprowadzenia kursu z należytą starannością, zgodnie z zasadami współczesnej wiedzy i obowiązującymi przepisami. 20. Wykonawcy przysługuje wynagrodzenie za faktycznie przeszkoloną liczbę uczestników. 21. Za uczestnika przeszkolonego uważa się uczestnika, któremu wydano zaświadczenie potwierdzające udział w kursie. 22. Wykonawca jest zobowiązany do prowadzenia dokumentacji przebiegu kursu, na którą składają się: a) listy obecności - oznaczone logotypami Unii Europejskiej, Europejskiego Funduszu Społecznego, Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki oraz opatrzone informacją, że Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, b) dziennik zajęć zawierający: listę uczestników, wymiar godzin zajęć edukacyjnych, tematy zajęć edukacyjnych. 23. Wykonawca zobowiązany będzie udzielać na żądanie Zamawiającego informacji dotyczących stanu realizacji przedmiotu zamówienia (np. liczby osób uczestniczących w kursie - frekwencji na zajęciach). 24. Po zakończeniu kursu Wykonawca jest zobowiązany do przedłożenia Zamawiającemu dokumentów, w skład których wchodzą: a) dziennik zajęć - oryginał, b) listy obecności - oryginał, c) rozliczenie godzin zrealizowanych w trakcie kursu, uwzględniające dni, godziny oraz tematykę zrealizowanych zajęć, d) potwierdzenie odbioru materiałów szkoleniowych - oryginał, e) potwierdzenie odbioru zaświadczeń - oryginał, f) potwierdzenie odbioru certyfikatów - oryginał, g) ksero zaświadczeń potwierdzających uczestnictwo w kursie, potwierdzone za zgodność z oryginałem, h) ksero certyfikatów potwierdzone za zgodność z oryginałem, i) protokół z przebiegu egzaminu - oryginał, j) dokumentacja fotograficzna z zajęć praktycznych (min. 10 zdjęć) - w formie elektronicznej (na płycie CD), k) kopie dokumentów potwierdzających upoważnienie do przetwarzania danych osobowych. Dane zawarte w powyższej dokumentacji powinny być ze sobą spójne. 25. Zamawiający zastrzega sobie prawo przeprowadzenia wśród uczestników kursu ankiety ewaluacyjnej na zakończenie zajęć. 26. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli przez członków zespołu projektowego ZSZ - kuźnia dobrych praktyk prawidłowego wykonania umowy przez Wykonawcę. Ewentualne nieprawidłowości Zamawiający wskaże Wykonawcy w formie pisemnej.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 2 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zszbraniewo.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach