Przetargi.pl
Kurs kucharza, kod CPV 80500000 - 9 Usługi szkoleniowe w wymiarze czasowym 80 godz. dla grupy 8 skazanych odbywających karę pozbawienia wolności w Areszcie Śledczym w Łodzi. Kurs będzie przeprowadzony w ramach oddziaływania penitencjarnego w związku z realizacją zadań mających na celu readaptację społeczną osób pozbawionych wolności.

Areszt Śledczy w Łodzi ogłasza przetarg

  • Adres: 91-729 Łódź, ul. Smutna 21
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. (42) 675 00 00 , fax. (42) 675 03 55
  • Data zamieszczenia: 2011-03-25
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Areszt Śledczy w Łodzi
    ul. Smutna 21 21
    91-729 Łódź, woj. łódzkie
    tel. (42) 675 00 00, fax. (42) 675 03 55
    REGON: 00059040900000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.sw.gov.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Areszt Śledczy w Łodzi

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Kurs kucharza, kod CPV 80500000 - 9 Usługi szkoleniowe w wymiarze czasowym 80 godz. dla grupy 8 skazanych odbywających karę pozbawienia wolności w Areszcie Śledczym w Łodzi. Kurs będzie przeprowadzony w ramach oddziaływania penitencjarnego w związku z realizacją zadań mających na celu readaptację społeczną osób pozbawionych wolności.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    KURS Kurs kucharza Cel kursu: Teoretyczne i praktyczne przygotowanie uczestników kursu do pracy w kuchni zbiorowego żywienia. Poznanie zasad żywienia, organizacji produkcji, przepisów kulinarnych oraz uzyskanie przez nich podstawowych umiejętności niezbędnych do wykonywania zawodu po odbyciu kary pozbawienia wolności. 1.1.Zakres tematyczny kursu winien zawierać: a)organizacja stanowiska pracy, przepisy BHP i p.poż na stanowisku pracy, budowa i zasady działania urządzeń usprawniających przygotowywanie posiłków, będących na wyposażeniu kuchni Aresztu Śledczego w Łodzi np. maszyna do rozdrabniania warzyw, obieraczka do warzyw, patelnie elektryczne, urządzenie do rozdrabniania mięsa typu wilk, kotły parowe, utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie naczyń i sprzętu kuchennego) oraz porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy, warunki sanitarne w produkcji, przechowywania, przewozu i obrotu środków spożywczych. stosowanie systemu HACCP poprzez wdrażanie zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP i Dobrej Praktyki Higienicznej GHP. b)podstawowe wiadomości z zakresu terminologii kulinarnej, obliczanie kaloryczności produktów, wartości odżywczej i energetycznej potraw, pobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych, obróbka wstępna i termiczna pobranych produktów, zabezp. przed procesami rozkładu surowców, półproduktów i wyrobów gotowych. c)technologia gastronomiczna, wykonywanie różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różnych asortymentów potraw z warzyw i owoców, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych; d)składniki pokarmowe i ich rola w organizmie człowieka, według planu nauczania e)zajęcia praktyczne. 1.2. Organizacja kursu: a)kurs obejmuje 8 osadzonych, b)termin przeprowadzenia kursu: 11 kwietnia 2011 r. do 6 maja 2011 r. c)miejsce realizacji zamówienia: Areszt Śledczy w Łodzi, 91-729 Łódź, ul. Smutna 21, d)szkolenie winno obejmować 80 godzin (30 godzin zajęć teoretycznych oraz 50 godzin zajęć praktycznych). Przy czym jedną godzinę ZAMAWIAJĄCY rozumie jako godzinę lekcyjną tj. 45 min. e)Zajęcia teoretyczne i praktyczne odbywać się będą na terenie Aresztu Śledczego w Łodzi ul. Smutna 21, 91-729 Łódź, f)szkolenie musi odbywać się od poniedziałku do piątku, g)zajęcia nie mogą zaczynać się wcześniej niż 8.30, a kończyć później niż 15.45, h)maksymalna liczba godzin szkoleniowych w ciągu dnia nie może przekroczyć 7 godzin, i)szkolenie musi zakończyć się egzaminem (egzamin będzie miał charakter egzaminu wewnętrznego, który potwierdzi wiedzę zdobytą podczas kursu) oraz wydaniem odpowiedniej dokumentacji stwierdzającej ukończenie przedmiotowego szkolenia zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z 3 lutego 2006r. w sprawie uzyskania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (DZ.U z 2006r., nr 31, poz. 216). - Załącznik nr 1 do w/w rozporządzenia. Egzamin sprawdzający przeprowadzi komisja powołana przez WYKONAWCĘ. Do składu komisji WYKONAWCA powoła jednego przedstawiciela ZAMAWIAJĄCEGO. Czas trwania egzaminu nie wlicza się do czasu trwania kursu. WYKONAWCA pokryje koszty egzaminu końcowego. Po ukończeniu kursu, WYKONAWCA poza wydaniem zaświadczeń o ukończeniu kursu, przekaże każdemu uczestnikowi oddzielnie certyfikaty wg . załączonego wzoru do dokumentacji. 1.3. Zobowiązania WYKONAWCY a)WYKONAWCA składający ofertę w postępowaniu o udzielanie zamówienia publicznego może stawić się w miejscu wskazanym jako miejsce do przeprowadzenia kursu, w celu zapoznania się z warunkami panującymi w miejscu prowadzenia kursu, b)WYKONAWCA zobowiązany jest wyposażyć każdego uczestnika kursu w niezbędne materiały dydaktyczne zgodnie z zakresem tematycznym kursu w pierwszym dniu rozpoczęcia kursu. c)W trakcie zajęć uczestnicy muszą otrzymać materiały biurowe do zajęć i ćwiczeń teoretycznych w postaci: długopisy, zeszyty, i tym podobne oraz niezbędne podręczniki niezbędne do nauki podczas w/w kursu. d)WYKONAWCA zobowiązuje się do dostarczenia dodatkowego kompletu materiałów dydaktycznych przekazywanych beneficjentom w ramach kursu, bądź też ich kserokopii podpisanych za zgodność z oryginałem przez kierownika instytucji szkoleniowej lub upoważnionego pracownika z uwzględnieniem obowiązujących ochrony danych osobowych określonych przez: przepisy prawa europejskiego oraz prawa krajowego. e)WYKONAWCA zobowiązany jest do prowadzenia dokumentacji przebiegu szkolenia tj: m.in.: programu nauczania (Program nauczania powinien odpowiadać wymogom określonym w: 1.§ 5 rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki z dnia 3.02.2006r. w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (Dz.U.06.31.216), 2.rozporządzeniu Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. u. nr 180, poz. 1860 z póź. Zmn.), 3.oraz rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości z dnia 13 lutego 2004 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu prowadzenia nauczania w zakładach karnych (Dz. U. z 2004 r. nr 37, poz. 337 z póź. zmn.). dziennika zajęć edukacyjnych zawierającego: listę obecności, wymiar godzin, tematy zajęć edukacyjnych, protokołu egzaminacyjnego, rejestru wydawanych zaświadczeń lub innych dokumentów potwierdzających ukończenie szkolenia i uzyskanie kwalifikacji ankiet oceny szkolenia i wykładowcy dla uczestników i absolwentów szkolenia rejestru odbioru materiałów szkoleniowych. Powinien on zawierać informację dotyczącą: tytułu podręcznika, książki, skryptu, autora, wydawnictwa, roku wydania, numeru ISBN f)WYKONAWCA zobowiązuje się sprawdzać listę obecności każdego dnia kursu potwierdzeniem jest podpis uczestnika kursu przy konkretnej dacie. g)WYKONAWCA uzyskuje wszelkie dane osobowe niezbędne do przeprowadzenia kursu bezpośrednio od osadzonych z chwilą rozpoczęcia kursu. h)WYKONAWCA zapewnia w ramach zajęć teoretycznych uprawnionych wykładowców, a w ramach zajęć praktycznych uprawnionych instruktorów praktycznej nauki zawodu. Wykonawca przed rozpoczęciem kursu dostarczy Zamawiającemu kopie dokumentów potwierdzające - zgodnie z obowiązującymi przepisami - uprawnienia osób prowadzących zajęcia do nauczania zawodu zarówno w części teoretycznej jak i praktycznej. i)WYKONAWCA zobowiązuje się do wypełnienia certyfikatu dla każdego uczestnika kursu. 1.4. Do kosztów WYKONAWCY należy: a)koszt niezbędnych materiałów dydaktycznych: podręczników do nauki, oraz materiałów biurowych w postaci min. długopisów i zeszytów. b)koszt ubezpieczenia uczestników kursu od następstw nieszczęśliwych wypadków powstałych w związku ze szkoleniem w tym dwóch osób z listy rezerwowej. (Przed rozpoczęciem kursu WYKONAWCA przekaże kopie polisy ZAMAWIAJĄCEMU). WYKONAWCA przed rozpoczęciem zajęć kopie polis przekaże ZAMAWIAJĄCEMU (na kwotę min. 20 000,00 zł). c)materiały zakupione ze środków przeznaczonych na realizację kursu stają się własnością ZAMAWIAJĄCEGO po jego zakończeniu. 1.5. ZAMAWIAJĄCY zapewnia dla uczestników kursu: dostęp do miejsca zajęć teoretycznych - salę multimedialną, dostęp do projektora multimedialnego wyposażonego min. w wyjście VGA, badania lekarskie niezbędne do pracy w kuchni jednostki (badanie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy, do której uczestnik szkolenia uzyskuje przygotowanie w wyniku ukończenia tego szkolenia), ubrania ochronne (strój kucharza - bluza, spodnie, czapka, zapaska), obuwie robocze, zobowiązuje się do posiadania listy rezerwowej uczestników kursu umożliwiającej łatwe wprowadzenie nowej osoby na miejsce osoby rezygnującej z uczestnictwa w kursie, lub która przed zakończeniem kursu zostanie skreślona z listy uczestników. 1.6. Program nauczania powinien odpowiadać wymogom określonym w paragrafie 5 rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki z dnia 3.02.2006r. w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (Dz.U.06.31.216). Wydane zaświadczenia muszą być zgodne z rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z dnia 03.02.2006 r. w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (Dz. U. Nr 31, poz. 216). - zgodnie z załącznikiem nr 1 do rozporządzenia
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805000009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.sw.gov.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach