Przetargi.pl
Kompleksowe świadczenie usługi żywieniowej dla osób przebywających w Zakładzie Pielęgnacyjno - Opiekuńczym, zgodnie z załącznikami 6 i 6a do SIWZ.

Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Szydłowcu ogłasza przetarg

  • Adres: 26-500 Szydłowiec, ul. Wschodnia 23
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 048 6170300 , fax. 048 6170980
  • Data zamieszczenia: 2013-11-04
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Szydłowcu
    ul. Wschodnia 23 23
    26-500 Szydłowiec, woj. mazowieckie
    tel. 048 6170300, fax. 048 6170980
    REGON: 67012987000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zoz.szydlowiec.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Kompleksowe świadczenie usługi żywieniowej dla osób przebywających w Zakładzie Pielęgnacyjno - Opiekuńczym, zgodnie z załącznikami 6 i 6a do SIWZ.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    PRZEDMIOT ZAMÓWIENIAWYKAZ DIET SPECJALISTYCZNYCH DLA PACJENTÓW ZAKŁADU PIELĘGNACYJNO - OPIEKUŃCZEGO ŚREDNIA ILOŚĆ WYDAWANYCH POSIŁKÓW JEDNEGO DNIA Śniadanie do 40 Obiad do 40 Kolacja do 40 PODZIAŁ NA GRUPY DIET W NASZYM ZAKŁADZIE I. DIETA PODSTAWOWA Obejmuje pokarmy spożywane przez ludzi zdrowych. Dieta ta stanowi podstawę do kształtowania diet leczniczych. Normy zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia: Kalorie 2600 Białko 75 g Tłuszcze 80 g Węglowodany 370 g II. DIETA LEKKOSTRAWNA Obejmuje żywienie wszystkich chorych, jest modyfikacja, diety podstawowej dzieli się na kilka diet: Dieta wrzodowa - bogata w białko i tłuszcze, z odmierzeniem pokarmów pobudzających wydzielanie kwasów żołądkowych zarówno termicznie, chemicznie jak i mechanicznie. W diecie oprócz 3 podstawowych posiłków są jeszcze dwa dodatkowe II śniadanie i podwieczorek. Normy: Kalorie 2500 Białko - 80 - 100 g Tłuszcze 80 g Węglowodany 340 g.Dieta wysokobiałkowa Dieta ze zwiększoną ilością białka w dziennej racji pokarmowej. W tej diecie również występują dwa posiłki: Normy: Kalorie 2000 2500 Białko 100 120 g Tłuszcze 40 50 g Węglowodany 340 g Dieta wątrobowa Dieta z ograniczeniem produktów wysokotłuszczowych i tłuszczy wzbogacone produktami białkowymi i węglowodanami. W diecie oprócz 3 podstawowych posiłków są jeszcze dwa dodatkowe II śniadanie i podwieczorek. Normy: Kalorie 2500 Białko 100 g Tłuszcze 30 400 g Węglowodany 340 430 g Dieta cukrzycowa - Dieta ta powinna być ustalona indywidualnie dla każdego pacjenta. Ustala się ją w zależności od wagi, wieku, wzrostu, pracy wykonywanej przez pacjenta. Zaleca się wartości kaloryczne: Dla chorego leżącego 20 25 kcl 1 kg masy ciała Dla chorego niepracującego, ale czynnego 25 30 kcl 1 kg masy ciała. Dla chorego lekko pracującego 30 35 kcl 1 kg masy ciała Dla chorego ciężko pracującego 35 40 kcl 1 kg masy ciała. W diecie tej dzienną rację pokarmową rozkłada się na 5 lub 6 posiłków. Dieta dziecięca Stosuje się dietę lekkostrawną, kalorie i składniki pokarmowe ustala się w zależności od wieku dziecka. W diecie tej dodatków jest II śniadanie i podwieczorek. Normy dla dzieci powyżej 10 roku życia: Kalorie 2500 Białko 900 g Tłuszcz 800 g Węglowodany 330 g. III. DIETY POZOSTAŁE W tej grupie znajdują się diety ustalone w zależności od jednostki chorobowej pacjenta, często niefizjologiczne niskokaloryczne. Stosowane przez kilka dni. Dieta bezsolna, Dieta ziemniaczana, Dieta biegunkowa, Dieta w zatruciu pokarmowym, Dieta bez glutenowa, Dieta papkowata, Dieta płynna, Dieta miksowana, Dieta niskoresztkowa, Diety próbne, Dieta mleczna, Dieta kiełkowa, Dieta ścisła. Za podstawę do przygotowania posiłków służą normy dziennej racji pokarmowej ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia w podziale na 12 grup:1.Produkty zbożowe 240 g, pieczywo mieszane 200 g, mąka i makaron 55 g, kasze 40 g 2.Mleko i produkty mleczne 1150 ml, mleko 600 ml, sery twarogowe 60 g, sery podpuszczkowe 15 g.3. Jajka 1 szt. 4.Mięso wędliny ryby 200 g, mięso 130 g, wędliny 30 g, ryby 30 g 5.Masło i śmietana 40 g, masło 30 g, śmietana 30 g 6.Inne tłuszcze 20 g.7.Ziemniaki 400 g 8.Warzywa, owoce bogate w witaminę C 150 g, owoce 50 g9.Warzywa i owoce bogate w karoten 150 g 10.Inne warzywa i owoce 300 g, warzywa 150 g, owoce 150 g 11.Strączkowe suche 2 g 12.Cukier i słodycze 80 g, cukier 70 g, dżemy 25 g Przeciętne zużycie produktów rynkowych w gramach na 1 osobę do przygotowania potraw i planowania posiłków. 1.Produkty zbożowe pieczywo główne danie150 g, dodatek do zupy 50 g, mąka pszenna, na pierogi 80 do 100 g, do zupy 3 do 5 g, do sosów 5 do 7 g, do warzyw 2 do 3 g, makaron, dodatek do zup 20do 30 g, samodzielne danie 80 do 100 g, dodatek do II dania 50 do 80 g, kasza, ryż dodatek do zup 20 do 30 g, samodzielne danie 80 do 100 g. 2.Mleko, produkty mleczne mleko do śniadania, kolacji 300 do 400 ml, dodatek do kawy 200 ml, do zupy mlecznej 250 ml, twaróg pierogi, naleśniki 100 g do II dania 100 g, do śniadania i kolacji 100 g, dodatek do zupy mlecznej 50 g 3.Jajka podstawowy posiłek 2 szt. dodatek do zupy mlecznej 1 szt. do mięsa mielonego jedna czwarta szt, do naleśników jedna piąta szt. 4.Mięso, wędliny i ryby mięso wołowe gotowane 100 g, wołowe na pulpety 70 g, schab gotowany 120 g, schab pieczony 120 g, mięso od szynki wieprzowe pieczone 100 g, drób kurczak 180 do 200 g, wędliny, dodatek do zup 30 do 60 g podstawowy posiłek 60 do 100 g, ryby gotowana filet 140 g, pieczona filet 140 g, kotlet rybny70 g, ryba wędzona 130 g.5.Masło i śmietana masło do pieczywa 10 do 20 g, śmietana do zup i sosów 30 g, do surówek 20 do30 g 6.Inne tłuszcze, olej do smażenia 20 do30 g, do surówek 5 g 7.Ziemniaki do zupy 150 do 250 g do II dania 300 do 400 g 8.Warzywa i owoce, buraki na barszcz 80 do 100 g, do II dania 150 do180 g, brukselka do II dania 150 g, cebula do zupy 5 g do mięsa i pieczywa 10 g fasolka szparagowa do II dania 150 g do zupy 50 g fasola sucha do zupy 2 g do II dania 80 g groszek zielony do sałatek i zup 150 g jabłka do kompotu 150 g do surówki 30 g dodatki posiłku 50 g kalafior do zupy 50 g do II dania 150 g kapusta do II dania 120 do 150 g do zupy 50 do 80 g na bigos 300 do 350 g na gołąbki 300 g, koper do zupy 200 g marchew do zupy 40 g do sosów 30 g do II dania 140 g ogórki do zupy kiszone 50 g do II dania 80 do120 g pieczarki, do zupy 50 g do sosów 100 g do sałatek 100 g pomidory do II dania 100 g. 9.Cukier i słodycze, cukier, do kawy i herbaty 20 g, do kompotu 15 g, do surówki 10 g, miód, dżem do pieczeni 50 g, do zupy mlecznej 30 g. Wymogi żywieniowe, co do całodobowych posiłków dla pacjentów ZPO w Szydłowcu objętych dietą:1.Średnia ilość wydawanych posiłków jednego dnia: Śniadanie do 40, II śniadanie 10, Obiad do 40, Podwieczorek 10, Kolacja do 40. 2.DIETA LEKKOSTRAWNA 30 pacjentów. Modyfikacja diety podstawowej wg norm zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia: Kalorie 2600, Białko 75 g, Tłuszcze 80 g, Węglowodany 370 g, W tej diecie dzienna racja pokarmowa rozkłada się na 3 posiłki. 3.DIETA WĄTROBOWA 10 pacjentów. Dieta z ograniczeniem produktów wysokotłuszczowych i tłuszczy wzbogacona o produkty białkowe i węglowodany.Normy zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia: Kalorie 2500, Białko 100 g, Tłuszcze 30 do 400 g, Węglowodany 390 do 430 g. W tej diecie dzienna racja pokarmowa rozkład się na 5 posiłków. 4.Brak pacjentów nie objętych dietą.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wadium nie jest wymagane.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zoz.szydlowiec.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach