Przetargi.pl
ZORGANIZOWANIE I PRZEPROWADZENIE USŁUG SZKOLENIOWYCH

Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Ustrzykach Dolnych ogłasza przetarg

  • Adres: 38-700 Ustrzyki Dolne, ul. Bełska 22
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 13 4711080 w. 29 , fax. 13 4711073
  • Data zamieszczenia: 2010-04-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Ustrzykach Dolnych
    ul. Bełska 22 22
    38-700 Ustrzyki Dolne, woj. podkarpackie
    tel. 13 4711080 w. 29, fax. 13 4711073
    REGON: 37049074700000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.starostwo-ustrzyki.itl.pl/bip/
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    ZORGANIZOWANIE I PRZEPROWADZENIE USŁUG SZKOLENIOWYCH
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie usług szkoleniowych w częściach określonych poniżej:
    1. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia - Magazynier z obsługą komputera (badania lekarskie + wykłady + praktyka + egzamin końcowy ) - dla 6 osób. W ilości 140 godzin lekcyjnych (45 minut każda) przypadających na jednego uczestnika.
    Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z funkcjonowaniem hurtowni (magazynów), opanowanie organizacji prac magazynowych, nauczenie stosowania programów komputerowych do obsługi hurtowni (magazynów) i składać się będzie z następujących bloków tematycznych:
    Blok I
    - ogólne informacje o funkcjonowaniu magazynu,
    - podstawowe zasady rachunkowości i kontroli placówek handlowych niezbędnych w pracy na stanowisku sprzedawcy magazyniera,
    - sprzedaż detaliczna i hurtowa-podstawy niezbędnej wiedzy tematycznej,
    - podstawy towaroznawstwa z uwzględnieniem zastosowania norm ISO-9001,
    - organizacja prac magazynowych, wyposażenie magazynów,
    - zapasy magazynowe,
    - dokumentacja obrotów magazynowych,
    - technologia prac magazynowych, składowanie i magazynowanie,
    - podstawy prawa, odpowiedzialność karna magazyniera,
    - wiadomości z zakresu BHP, zabezpieczenie przeciwpożarowe magazynów
    Blok II
    - dokumentacja, ewidencja, księgowość materiałowo - wartościowo - sposób prowadzenia
    - dokumentacja inwentaryzacyjna - sporządzanie
    - podstawy obsługi komputera - Excel, Word, Windows XP, internet
    - zastosowanie komputera w gospodarce magazynowej
    - obsługa programu komputerowego w zakresie pracy magazynu,
    - zastosowanie komputera w programach finansowo - księgowych
    2. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia - Barman-kelner z podstawami języka angielskiego (badania lekarskie + wykłady + praktyka + egzamin końcowy ) - dla 4 osób. W ilości 200 godzin lekcyjnych (45 minut każda) przypadających na jednego uczestnika i składać się z następujących bloków tematycznych:
    - terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego,
    - wyposażenie i organizacja coctail-baru,
    - rodzaje naczyń szklanych,
    - towaroznawstwo i typologia napojów alkoholowych i bezalkoholowych,
    - podział i charakterystyka napojów mieszanych,
    - miksologia (struktura napoju mieszanego, rodzaje składników napojów mieszanych: główne, modyfikatory, bonifikatory, składniki przyprawowe, dodatkowe, szprycerujace, dodatki komplementarne, układ formuł miksologicznych, określanie mocy w napojach, miary barowe),
    - miksowanie w stylu wolnym (Flair),
    - techniki nalewania i podawania drinków,
    - zasady przygotowania napojów typu herbata, kawa,
    - zasady łączenia napojów alkoholowych z innymi napojami i potrawami,
    - system obsługi w barach i restauracjach,
    - organizacja pracy kelnera,
    - przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi (sposoby organizacji przestrzeni konsumenckiej, technika rozkładania obrusów, nakrywanie stołów zastawą stołową, sposoby składania serwetek, przygotowanie stołów pomocniczych),
    - technika noszenia naczyń (techniki noszenia zastawy stołowej, noszenie tac i półmisków, zasady zbierania brudnych naczyń ze stołów),
    - sposoby serwowania dań (podawanie potrawa na talerzach, serwowanie potraw z półmisków, serwowanie potraw metodą angielską),
    - zasady podawania przy stole (kolejność podawania potraw, czynności wykonywane z prawej strony, czynności wykonywane z lewej strony, właściwy kierunek obsługi),
    - obsługa konsumenta (powitanie gościa, posadzenie gościa przy stole, podawanie menu, przyjęcie zamówienia na aperitif, przyjęcie zamówienia właściwego, przyjęcie zamówienia na wino, podawanie dań i napojów do stolika, przyjęcie zamówienia na desery, przyjęcie zamówienia na kawę, herbatę, sprzedaż napojów alkoholowych, podanie rachunku, pożegnanie gościa),
    - organizacja i obsługa przyjęć okolicznościowych - kultura i higiena osobista kelnera,
    - obsługa kasy fiskalnej - podstawowe wiadomości o kasach fiskalnych, podstawy obsługi kas fiskalnych, transakcje sprzedaży,
    - obsługa klienta - definiowanie obsługi klienta, jakość obsługi klienta a wizerunek firmy, uświadomienie sobie, na czym najbardziej zależy klientom oraz dlaczego narzekają,
    - pierwsze wrażenie - znaczenie pierwszego wrażenia oraz co na nie wpływa (o czym pamiętać, czego unikać), okazywanie zainteresowania klientowi, dążenie do rozwiązania jego ewentualnych wątpliwości, chęć udzielenia pomocy,
    - efektywna komunikacja werbalna i niewerbalna - umiejętność prezentowania rozwiązań klientowi, używanie klarownych komunikatów, sposobów argumentacji, umiejętność zadawania pytań, rola i umiejętność aktywnego słuchania i rozumienia, podstawowe elementy komunikacji niewerbalnej i ich znaczenie dla skutecznego przekazu informacji, podstawowe zagadnienia asertywności w komunikowaniu się z klientem,
    - zrozumienie potrzeb klienta - typologia klientów; - diagnoza umiejętności już posiadanych przez uczestników oraz propozycje korekty własnych działań rozpoznanych jako nieefektywne,
    - gramatyka języka angielskiego,
    - słownictwo branżowe,
    - konwersacje w języku angielskim,
    - kształtowanie umiejętności słuchania i czytania.
    3. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia - Kurs komputerowy z elementami języka angielskiego (badania lekarskie + wykłady + praktyka + egzamin końcowy ) - dla 10 osób. W ilości 120 godzin lekcyjnych (45 minut każda) przypadających na jednego uczestnika i składać się z następujących bloków tematycznych:
    1) poruszanie się w systemie Windows, dostosowanie środowiska pracy do własnych potrzeb:
    - pasek start,
    - mój komputer,
    - pulpit,
    - panel sterowania,
    - drukarki,
    - kosz (przenoszenie do kosza, opróżnianie kosza),
    - moje dokumenty,
    - przełączanie i zamykanie okien,
    - rodzaje dokumentów, rozszerzanie plików,
    - dostosowanie wyglądu pulpitu,
    2) zapisywanie i usuwanie dokumentów:
    - pliki i foldery,
    - drzewo folderów,
    - zapisywanie dokumentów w określonym miejscu,
    - wyszukiwanie plików i folderów,
    - kopiowanie danych do schowka i wklejanie,
    3) drukowanie - ustawianie parametrów wydruku:
    - jakość wydruku, ustawianie papieru, rozmiar papieru,
    - drukowanie dwustronne, kilka stron na arkuszu,
    - drukowanie plakatu,
    - wymiana pojemników z tuszem,
    4) zasady funkcjonowania sieci internet:
    - poczta elektroniczna, zakładanie konta poczty elektronicznej,
    - konfiguracja programu pocztowego (Outlook Express),
    - wysyłanie i odbieranie wiadomości z załącznikiem lub bez,
    - dodawanie automatycznego podpisu do wysyłanych wiadomości,
    5) komunikatory internetowe na przykładzie Gadu-Gadu oraz Skype:
    - pobranie i instalacja programu gadu-gadu,
    - założenie własnego konta w serwisie gadu-gadu,
    - wyszukiwanie kontaktów, dodawanie do listy kontaktów,
    6) nagrywania płyt CD/DVD, odtwarzacze multimediów, wirtualna drukarka - PDF kreator, program antywirusowy, programy kompresujące dane, przeglądarki grafiki:
    - nagrywania płyt CD/DVD na przykładzie AHEAD NERO,
    - odtwarzacze multimediów,
    - zapisywanie plików w formacie PDF,
    - system antywirusowy,
    - programy kompresujące dane,
    7) skaner, grafika, pamięć masowa, aparat cyfrowy, kamera cyfrowa, mikrofon:
    - opis funkcjonowania skanera,
    - skanowanie tekstu i zapisywanie do pliku tekstowego,
    - skanowanie zdjęć i zapisywanie do pliku graficznego,
    - rodzaje plików graficznych,
    - wykorzystywanie programów do prostej obróbki zdjęć,
    - rodzaje przenośnych pamięci USB,
    - odczytywanie i zapisywanie danych na przenośnym dysku,
    - zgrywanie zdjęć z aparatu cyfrowego przy wykorzystaniu kabla USB oraz czytnika kart,
    - zapisywanie zdjęć w wybranej lokalizacji na dysku twardym komputera,
    - wykorzystanie kamery cyfrowej oraz mikrofonu,
    - nagrywanie dźwięku przy wykorzystaniu rejestratora dźwięku,
    - wykorzystanie kamery przy użyciu komunikatora Skype,
    8) elementy języka angielskiego w obsłudze komputera:
    - opanowanie podstawowych definicji - pojęć w języku angielskim,
    - znaczenia pojęć na klawiaturze,
    - odczytywanie komunikatów występujących błędów,
    UWAGA! Na jedną osobę szkoloną ma przypadać jeden komputer
    Przedmiot zamówienia obejmuje również:
    1. Przeprowadzenie badań lekarskich, stwierdzających zdolność do odbycia szkolenia, co najmniej jeden dzień przed rozpoczęciem szkolenia oraz wydanie książeczek zdrowia o ile odrębne przepisy tego wymagają.
    2. Ubezpieczenie uczestników szkolenia od następstw nieszczęśliwych wypadków powstałych w trakcie szkolenia oraz w drodze na szkolenie i ze szkolenia, zgodnie ze wskazaniem na skierowaniu.
    3. Przeprowadzenie egzaminu wewnętrznego z zakresu zagadnień programu.
    4. Wydanie zaświadczeń o ukończeniu szkolenia i zdobytych kwalifikacjach.
    5. Zapewnienie uczestnikom szkolenia materiałów szkoleniowych (podręczników, kompendium itp.).
    6. Oznakowanie materiałów szkoleniowych, prezentacji multimedialnych i sal wykładowych poprzez umieszczenie logo typów unijnych i logo Projektu, które Zamawiający dostarczy odpowiednio wcześniej.
    7. Zapewnienie uczestnikom szkolenia codziennie napojów (kawy, herbaty, wody mineralnej, itp.) w czasie przerw między zajęciami dydaktycznymi oraz poczęstunku w postaci paluszków, kruchych ciastek etc.
    8. Zapewnienie nadzoru wewnętrznego służącego podniesieniu jakości szkolenia.
    9. Dostarczenia osobom szkolonym, po zakończeniu szkolenia, ankiet służących do oceny szkolenia, które przygotuje Zamawiający i przekaże Wykonawcy odpowiednio wcześniej.
    10. Przeprowadzanie zajęć w dostosowanych pomieszczeniach oraz wyposażonych w sprzęt i pomoce dydaktyczne niezbędne do realizacji przedmiotu umowy, spełniających bezpieczne i higieniczne warunki pracy i nauki.
    11. Szkolenia i kursy powinny odbyć się na terenie Miasta Ustrzyki Dolne. Zamawiający dopuszcza możliwość zorganizowania szkolenia w innym mieście (miejscowości) o ile Wykonawca zapewni bezpłatny i zorganizowany transport osób biorących udział w szkoleniu bezpiecznym i sprawnym technicznie środkiem transportu wraz z ubezpieczeniem tych osób od następstw nieszczęśliwych wypadków.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805000009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.starostwo-ustrzyki.itl.pl/bip/
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach