Przetargi.pl
Zapewnienie posiłków dla dzieci Publicznego Przedszkola nr 3

Urząd Miejski w Wieluniu ogłasza przetarg

  • Adres: 98-300 Wieluń, Plac Kazimierza Wielkiego 1
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 043 8860249 , fax. 043 8860260
  • Data zamieszczenia: 2011-06-29
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Urząd Miejski w Wieluniu
    Plac Kazimierza Wielkiego 1 1
    98-300 Wieluń, woj. łódzkie
    tel. 043 8860249, fax. 043 8860260
    REGON: 00052565900000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.um.wielun.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zapewnienie posiłków dla dzieci Publicznego Przedszkola nr 3
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest zapewnienie posiłków dla dzieci Publicznego Przedszkola nr 3 w Wieluniu w ilości około 149 szt. (zapotrzebowanie na posiłki trzydaniowe - ok. 118 szt., na posiłki dwudaniowe ok. 31 szt.). Wykonawca zobowiązany będzie do sukcesywnego świadczenia usług w czasie funkcjonowania przedszkola w roku szkolnym, począwszy od dnia 1 września 2011 r. do dnia 31 sierpnia 2013 r. Wymagane jest dostarczanie posiłków dwa i trzy razy dziennie: śniadanie od godz. 8:15 do godz. 8:45, obiad od godz. 11:30 do godz. 12:00, podwieczorek od godz.14:00 do godz. 14:15. Liczbę dzieci korzystających z posiłków należy traktować orientacyjne. Może ona ulegać niewielkim wahaniom w ciągu roku, a także całego okresu realizacji zamówienia. Uzależnione jest to od liczby dzieci zapisujących się corocznie do przedszkola, a także od frekwencji samych dzieci na zajęciach w przedszkolu. Frekwencja za ostatnie 12 miesięcy wyniosła około 67 %. Począwszy do roku szkolnego 2012/2013 dzieci 6 - letnie zaczną uczęszczać do szkoły. W związku z tym liczba dzieci korzystających z posiłków w przedszkolu może ulec zmniejszeniu. Zakres rzeczowy. Żywienie dzieci w przedszkolu powinno odbywać się na następujących zasadach: 1) przygotowanie całodziennych posiłków zgodnie z zalecanymi normami żywieniowymi dla grup wiekowych dzieci przedszkolnych (wiek 3 - 6 lat), przewidywana ilość posiłków - około 149 szt. dziennie, 2) przygotowanie posiłków dla dzieci może odbywać się z wykorzystaniem zaplecza kuchennego przedszkola, w przypadku korzystania z zaplecza kuchennego przedszkola wymagać się będzie od Wykonawcy zawarcia umowy z Zamawiającym na wynajem pomieszczeń zaplecza kuchennego na zasadach określonych w załączniku nr 9 do SIWZ, 3) przygotowane posiłki powinny posiadać temperaturę zgodną z wymogami, minimalna temperatura zupy winna wynosić 75*C, drugiego dania 65*C , płynów 80*C, a maksymalna temperatura produktów zimnych (sałatki, pasty, sery, itp.) 15*C, 4) wymagane jest dostarczanie posiłków: a) trzy razy dziennie - śniadania, obiady (dwudaniowe), podwieczorek, w godzinach: śniadanie - od 8:15 do 8:45, obiad - od 11;30do 12:00, podwieczorek - od 14:00 do 14:15, b) dwa razy dziennie - śniadania, obiady (dwudaniowe), w godzinach: śniadanie - od 8:15 do 8:45, obiad - od 11:30 do 12:00, 5) posiłki muszą być dostarczane codziennie przez 5 dni w tygodniu, przez 10,5 miesiąca w roku kalendarzowym, z wyłączeniem dni wolnych od zajęć przedszkolnych, 6) Zamawiający zapewnia naczynia oraz mycie i sprzątanie naczyń po posiłkach, 7) Wykonawca zapewnia rozdysponowanie posiłków dla poszczególnych grup w odpowiedniej ilości, rozdysponowanie posiłków w grupie zapewnia Zamawiający, 8) Wykonawca zapewnia we własnym zakresie sprzęt do przechowywania i transportu posiłków, 9) Wykonawca zapewnia przygotowanie, dostawę, złożenie posiłków oraz odbiór i utylizację odpadów z Publicznego Przedszkola nr 3 w Wieluniu, 10) posiłki mają być przygotowywane zgodnie z procedurami niezbędnymi dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapisów określonych w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.), 11) posiłki winny spełniać normy żywieniowe zgodnie z polskimi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku przedszkolnym. Wykonawca powinien przygotować posiłki o najwyższym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP, posiłki muszą spełniać wymogi żywieniowe norm opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia - załącznik nr 11 do SIWZ, a zatwierdzonych przez Instytut Matki i Dziecka dla danej grupy wiekowej, 12) Zamawiający zastrzega sobie prawo do bieżącej kontroli wykonywanego zamówienia, 13) ilość i rodzaj wydawanych posiłków w danym dniu dla danej grupy przedszkolnej odbywa się na podstawie dziennego zamówienia sporządzonego przez upoważnionego pracownika przedszkola, które przekazane zostanie Wykonawcy najpóźniej do godziny 8:30, 14) w jadłospisie winno się uwzględnić: a) zupę mleczną, b) mieszane pieczywo, c) różnorodne wędliny, d) potrawy z ryb, e) do śniadań i podwieczorków dodatek sezonowych warzyw i owoców, f) zróżnicowane potrawy mięsne, g) zróżnicowane napoje na bazie mleka, 15) Wykonawca zapewni zróżnicowanie posiłków w ciągu tygodnia, 16) Wykonawca zapewni każdemu dziecku możliwość wyboru co najmniej dwóch rodzajów potraw podczas śniadań i podwieczorków (np. bułka z serem i bułka z dżemem), 17) do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, 18) posiłki powinny posiadać odpowiednią temperaturę, proces produkcji oraz dystrybucji odbywać musi się zgodnie z wymogami sanitarnymi, zwłaszcza z wymogami dobrej praktyki higienicznej, 19) Zamawiający wymagać będzie od Wykonawcy, aby w ramach realizowanego zamówienia zapewniał posiłki dla grupy dzieci wymagających specjalnej diety (dzieci bezglutenowe, ze skazą białkową, z dietą cukrzycową, z alergią pokarmową oraz z innymi schorzeniami pokarmowymi), 20) Zamawiający wymagać będzie od Wykonawcy, aby w ramach realizowanego zamówienia zapewniał dostarczanie ciepłych napojów takich jak herbata, kompot itp. wydawanych dzieciom pomiędzy śniadaniem i obiadem, 21) w przypadku wyjazdu dzieci przedszkolnych na wycieczkę Wykonawca winien przygotować w ramach środków przeznaczonych na dany dzień żywieniowy tzw. (suchy prowiant), o planowanej wycieczce Zamawiający poinformuje Wykonawcę pisemnie z 7 dniowym wyprzedzeniem, 22) jadłospis podawany będzie przez Wykonawcę do wiadomości rodziców i personelu z 2 - tygodniowym wyprzedzeniem, 23) Wykonawca winien przedstawić 4 jadłospisy rozpisane na dekady. W 1 dekadzie jadłospis winien zawierać: a) śniadanie: różnorodne zupy mleczne (płatki kukurydziane, płatki czekoladowe, biszkopty), do tego, w zależności od rodzaju obiadu, kanapki z jajkiem, serem białym lub żółtym, wędlina, parówka na gorąco lub pasty jajeczne lub serowe z zieleniną (pomidor, ogórek, sałata, szczypior lub rzodkiewka), b) obiady (dwa dania): zupa, 4 posiłki mięsne (1 x udko, 1 x schab, 1 x pierś z kurczaka, 1 x kotlet mielony), 3 posiłki półmięsne, 2 posiłki bezmięsne - mączne, 1 posiłek - ryba, c) podwieczorek: 2 x bułka słodka i soczek, kanapki z wędliną i pomidorem, parówka na gorąco z kawą zbożową, bułka z miodem i kakao, koktajle owocowe lub owoce (sezonowe) z biszkoptami, bułka z pastą rybną i jajkiem, bułka z miodem lub kremem czekoladowo - orzechowym i mleko, budyń lub kisiel, owoc, ciasteczka. Wykonawca winien realizować jadłospisy od nr 1 do nr 4 naprzemiennie. Zmiany w jadłospisie można dokonywać tylko za zgodą obu stron, w drodze aneksu do umowy. Za zmianę jadłospisu nie będzie traktowane wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw. Przedłożone do oferty jadłospisy - załączniki nr 10 A-D powinny zawierać dokładnie wyszczególnione i opisane posiłki. Jadłospisy będą obowiązywały przez cały okres realizacji zamówienia. Wyklucza się możliwość przygotowywania potraw z proszku, za wyjątkiem kisielu i budyniu.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.um.wielun.pl

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach