Przetargi.pl
Zakup i dostawa artykułów spożywczych do stołówki przedszkolanej dla Gminnego Przedszkola w Starym Sączu w roku szkolnym 2019/2020

Gminne Przedszkole z Oddziałami Integracyjnymi ogłasza przetarg

  • Adres: 33-340 Stary S ącz, Osiedle Słoneczne
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 18 446 04 86 , fax. 18 446 04 86
  • Data zamieszczenia: 2019-06-11
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminne Przedszkole z Oddziałami Integracyjnymi
    Osiedle Słoneczne
    33-340 Stary S ącz, woj. małopolskie
    tel. 18 446 04 86, fax. 18 446 04 86
    REGON: 12142243400000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: bip.stary.sacz.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zakup i dostawa artykułów spożywczych do stołówki przedszkolanej dla Gminnego Przedszkola w Starym Sączu w roku szkolnym 2019/2020
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest zakup i dostawa artykułów żywnościowych do stołówki przedszkolnej Gminnego Przedszkola z Oddziałami Integracyjnymi w Starym Sączu w roku szkolnym 2019/2020 na zasadach opisanych w niniejszej Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia (dalej SIWZ) wraz z załącznikami. 2. Przedmiot zamówienia podzielony został na 8 części: 2.1. Część 1: Woda mineralna, 2.2. Część 2: Przyprawy, 2.3. Część 3: Produkty przemiału ziarna, 2.4. Część 4: Różne artykuły, 2.5. Część 5: Dodatki deserowe, 2.6. Część 6: Mięso, wędliny, drób i jego przetwory, 3.2.7.Część 7: Ryby, mrożonki, 3.2.8.Część 8: Warzywa, owoce, kiszonki, 3. Szczegółowy wykaz zamawianych produktów oraz ich szacunkową ilość określono w Formularzu asortymentowo-cenowym dla każdej z części (Załącznik nr 2 do SIWZ). 4. Ilości poszczególnych produktów podane w Formularzach asortymentowo-cenowych (Załącznik nr 2 do SIWZ) są ilościami szacunkowymi i mogą ulec zmianie. Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego. 5. Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych, tzn. wykonawca może złożyć ofertę na jedną lub kilka części. Oferta częściowa musi obejmować wszystkie pozycje określone w danej grupie produktów. 6. Dostawy zamawianych towarów odbywać się będą sukcesywnie, zgodnie z bieżącym zapotrzebowaniem Zamawiającego, z tym że: a) warzywa i owoce świeże, pieczywo oraz mięso i jego przetwory – codziennie, b) artykuły różne, przyprawy, produkty przemiału ziarna, ryby i mrożonki, dodatki deserowe – dwa razy w tygodniu, c) woda mineralna – dwa razy w miesiącu, d) w szczególnych przypadkach wykonawca zobowiązany będzie wykonać dostawę na żądanie. 7. Informacje na temat asortymentu kolejnych dostaw przekazywana będzie przez Zamawiającego telefonicznie lub mailem na co najmniej dwa dni przed terminem jej realizacji. W przypadku zamówień doraźnych, dokonywanych telefonicznie - Wykonawca wykona je w ciągu 24 godzin. 8. Dostawy muszą być zrealizowane w dni powszednie, w godzinach 6:00 – 7:00 rano lub w godzinach uzgodnionych z przedstawicielem Zamawiającego. Miejscem dostawy: Gminne Przedszkole z Oddziałami Integracyjnymi, Osiedle Słoneczne bn, 33-340 Stary Sącz. 9. Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczania przedmiotu zamówienia do siedziby Zamawiającego własnym transportem, na własny koszt i ryzyko, przy zachowaniu odpowiednich reżimów sanitarnych, wymaganych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.2018.1541 t.j. z dnia 2018.08.10) oraz innymi aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie przedmiotu zamówienia. Wykonawca zapewni rozładunek ze środków transportowych i wniesienie dostawy do pomieszczeń wskazanych przez przedstawiciela Zamawiającego. 10. Pozostałe informacje: 10.1. Wykonawca odpowiada za jakość dostarczonych artykułów. 10.2. Wszystkie oferowane przez Wykonawcę produkty spożywcze objęte dostawą muszą spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego, w szczególności: a) posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty; b) posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia; c) posiadać odpowiedni system przewożenia towarów – zachowanie rozdzielności transportu; d) posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne; e) muszą odpowiadać normom jakościowym a w przypadku warzyw i owoców świeżych muszą być klasą I, którą określa Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) NR 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady Europy (WE) nr 123/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw. 10.3. Wszelkie nazwy własne produktów podane w Formularzach asortymentowo-cenowych (załącznik nr 2 do SIWZ) – np. „Przyprawa typu Kucharek”, „ser żółty Gouda” i inne – zostały podane przez Zmawiającego przykładowo. Wykonawca może zaproponować produkty o innej nazwie pod warunkiem, że posiadać one będą te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez Zamawiającego. W takim przypadku do oferty należy dołączyć oświadczenie o równoważności tych produktów podając informację o pozycji Formularza asortymentowo-cenowego, nazwę/producenta produktu równoważnego wraz z opisem. 10.4. Pojemność, gramatura produktu nie może znacząco odbiegać od pojemności, gramatury sugerowanej przez Zamawiającego. Dopuszczalna tolerancja wynosi +/- 20% - nie dotyczy: części 5 (poz. 3 – 8, 12 – 14), dla których wymagana jest ilość i gramatura określona przez Zamawiającego. W przypadku zaoferowania produktu o innej niż wskazana przez Zamawiającego pojemności/gramaturze, Wykonawca zobowiązany jest do wskazania takiej ilości sztuk zamawianego produktu, która po przemnożeniu daje ilość jakiej żąda Zamawiający. Informację o wyższej lub niższej gramaturze należy podać w Formularzu asortymentowo-cenowym. 10.5. Dostarczone artykuły musza być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne, data spożycia winna być: a) nie krótsza niż ½ okresu przydatności podanego na opakowaniu produktu: dotyczy części 1, 2, 3, 4, 5, 7, b) najwyższej jakości: dotyczy części 8, c) z bieżącej produkcji: dotyczy części 6. 10.6. Zamawiający wymaga, aby do każdej partii dostawy Wykonawca dołączył następujące informacje: nazwa i pojemność/gramatura dostarczanego wyrobu, data produkcji i przydatności do spożycia lub minimalnej trwałości, informację o warunkach przechowywania oraz producencie towaru na etykietach bądź innym dokumencie. Przedstawienie nieczytelnych informacji lub niepełnych, będzie uznane jako niespełnienie wymagań. 10.7. Wraz z każdą dostawą Wykonawca przedłoży wykaz dostarczanych produktów zawierający co najmniej następujące informacje: a) wykaz dostarczanych produktów w układzie zgodnym z danymi w formularzu asortymentowo-cenowym, b) datę i godzinę dostawy. 10.8. Zamawiający będzie dokonywał w obecności przedstawiciela Wykonawcy sprawdzenia ilościowego i jakościowego dostarczonych produktów (w tym szczególnie: szczelności opakowań, uszkodzeń mechanicznych, temperatury produktów, warunków sanitarno-epidemiologicznych środka transportu, terminów przydatności do spożycia, obecności posmaków, nieprzyjemnych zapachów czy zapachów obcych świadczących o nieświeżości, obecności pleśni i oceny barwy, obecności śladów szkodników oraz ich pozostałości, oznakowania opakowań, stanu czystości – zabrudzeń opakowań). W przypadku stwierdzenia niezgodności Zamawiający zastrzega sobie prawo do odmowy przyjęcia całości lub części dostawy. Informacja o stwierdzonych uchybieniach zawarta zostanie w Protokole odbioru dostawy. W sytuacji, gdy Zamawiający stwierdzi nieprawidłowości w dostarczonym towarze już po jego odbiorze, wykonawca zostanie powiadomiony telefonicznie, elektronicznie lub pisemnie o zaistniałej sytuacji. Wykonawca ma obowiązek wymienić reklamowane produkty na zgodne z wymaganiami w terminie określonym w ofercie (czas wymiany reklamowanego towaru). 10.9. Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania aktualnych dokumentów potwierdzających spełnienie warunków sanitarno-epidemiologicznych związanych z prawidłową realizacją przedmiotu zamówienia a Wykonawca zobowiązany będzie niezwłocznie okazać je Zamawiającemu. Na zadanie Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany jest przedłożyć: a) certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności HACCP lub równoważny, b) dokumentację dotyczącą artykułów spożywczych, w tym pochodzenie, producenta i daty produkcji, świadectwo kontroli jakości – HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny). Uchylenie od tego obowiązku uznawane będzie przez strony jako nienależyte wykonanie umowy i może skutkować rozwiązaniem jej ze skutkiem natychmiastowym. 10.10. Wymagania szczegółowe dla produktów spożywczych: a) Wszystkie produkty muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych odpowiednich do kontaktu z żywnością. Opakowania te muszą być czyste, suche, bez jakichkolwiek uszkodzeń, szczelne. b) Wszystkie produkty spożywcze muszą mieć charakterystyczną barwę, smak oraz zapach. Niedopuszczalne będą zanieczyszczenia, zapleśnienia, oznaki zawilgotnienia oraz uszkodzenia mechaniczne produktów. Nie mogą zawierać oznak uszkodzenia przez szkodniki czy zanieczyszczeń mechanicznych. c) Puszki w które są pakowane produkty spożywcze nie mogą zawierać uszkodzeń mechanicznych, wgnieceń, śladów rdzy oraz odkształceń. d) Słoiki w które są pakowane produkty spożywcze nie mogą zawierać cech uszkodzeń, odłamków szkła, muszą być zamknięte szczelnie, zakrętki nie mogą zawierać cech uszkodzeń, odkształceń oraz śladów rdzy. e) Przetwory zbożowe: opakowania nieuszkodzone, czyste, suche, surowce powinny mieć naturalny wygląd, bez uszkodzeń, niezainfekowane przez szkodniki i czynniki zewnętrzne, swoisty smak i zapach dla danego produktu z tej grupy. Smak powinien być, lekko słodkawy, zapach przyjemny, swoisty i charakterystyczny dla danego produktu. Niedopuszczalny smak kwaskowaty, pleśniowy czy stęchły. Wilgotność max. do 16%. Makarony muszą mieć jednolitą barwę, gładką powierzchnię bez pęknięć i rys, o prawidłowym kształcie f) Przyprawy i dodatki smakowe: opakowania szczelne, suche z czytelną etykietą i datą trwałości. Surowce o jednolitej barwie, o swoistym smaku i zapachu charakterystycznym dla danego produktu, niedopuszczalne są surowce połamane, jakiekolwiek zanieczyszczenia mechaniczne, piasek w produkcie czy uszkodzenia przez szkodniki. g) Koncentraty spożywcze: opakowania całe, szczelne, suche, niedopuszczalne są wszelkie zanieczyszczenia. smak i zapach charakterystyczny dla danego produktu. h) Słodycze: surowce o jednolitej barwie, przyjemnym smaku i zapachu, niedopuszczalne są surowce połamane czy popękane także zapleśniałe. i) Cukier: bez zanieczyszczeń, opakowania szczelne suche, miody o odpowiedniej konsystencji, o swoistym smaku i zapachu. j) Sosy: o barwie charakterystycznej dla danego gatunku surowca, o swoistym, charakterystycznym smaku i zapachu, o odpowiedniej konsystencji i klarowności , nie dopuszcza się żadnych obcych smaków, niedopuszczalne surowce charakteryzujące się zjełczałym zapachem. Majonez: skład: olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy). k) Oleje muszą być przejrzyste, klarowne o charakterystycznej barwie. Nie mogą zawierać cech zjełczenia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15000000-8
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie stawia warunku w tym zakresie
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wraz z ofertą Wykonawca zobowiązany jest złożyć: 1. Oświadczenie Wykonawcy zgodne z wzorem stanowiącym Załącznik nr 3 do SIWZ. W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców, oświadczenie o którym mowa składa każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie 2. Zobowiązanie innego podmiotu, na zasobach którego polega Wykonawca, do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia (Załącznik Nr 7 do SIWZ – przykładowy wzór). 3. Pełnomocnictwo złożone w formie oryginału lub kopii poświadczonej notarialnie: a. w przypadku podpisywania oferty przez osoby nie wymienione w odpisie z właściwego rejestru – pełnomocnictwo do podpisania oferty lub podpisania oferty i zawarcia umowy, b. w przypadku podmiotów występujących wspólnie pełnomocnictwo podpisane przez upoważnionych przedstawicieli każdego z podmiotów występujących wspólnie, do reprezentowania w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego (zgodnie z art. 23 ustawy).

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach