Przetargi.pl
„Wytworzenie, dostawa i wydanie uprawnionym uczniom dwudaniowego posiłku w szkołach na terenie miasta i gminy Choszczno w 2020-2021 roku” -Znak PN.251.1.2019

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 73-200 Choszczno, ul. Grunwaldzka
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 957 657 972 , fax. 957 657 972
  • Data zamieszczenia: 2019-12-02
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Grunwaldzka 30
    73-200 Choszczno, woj. zachodniopomorskie
    tel. 957 657 972, fax. 957 657 972
    REGON: 31343330000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.choszczno.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    „Wytworzenie, dostawa i wydanie uprawnionym uczniom dwudaniowego posiłku w szkołach na terenie miasta i gminy Choszczno w 2020-2021 roku” -Znak PN.251.1.2019
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiot zamówienia obejmuje wytworzenie, dostawę i wydanie uprawnionym uczniom dwudaniowego posiłku w szkołach na terenie miasta i gminy Choszczno. Szacunkowa ilość posiłków z podziałem na placówki szkolne (zamówienie podstawowe) liczba posiłków roczna 2 lata 1. Szkoła Podstawowa Nr 1 w Choszcznie - 33 uczniów x 183 dni = 6039 x 2= 12 078 2. Szkoła Podstawowa Nr 3 w Choszcznie - 45 uczniów x 183 dni = 8235 x 2= 16 470 3. Szkoła Podstawowa w Sławęcinie - 25 uczniów x 183 dni = 4575 x 2= 9150 4. Szkoła Podstawowa w Suliszewie - 10 uczniów x 183 dni = 1830 x 2= 3660 5. Szkoła Podstawowa w Zamęcinie - 5 uczniów x 183 dni = 915 x 2= 1830 6. Szkoła Podstawowa w Korytowie - 40 uczniów x 183 dni = 7320 x 2= 14 640 7. Zespół Szkół Nr 1i Nr 2 w Choszcznie - 2 uczniów x 183 dni = 366 x 2= 732 160 Razem: 29 280 58 560 Łączna liczba uczniów objętych programem wynosi 160 osób i jest aktualna na dzień wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. Liczba uczniów jest wielkością prognozowaną i może ulec zmianie w trakcie realizacji umowy, w zależności od ilości uczniów zakwalifikowanych do dożywiania oraz frekwencji uczniów – o czym Wykonawca będzie informowany na bieżąco. Liczba uczniów (również liczba posiłków) w trakcie wykonywania umowy może się zmniejszyć lub zwiększyć o ok. 10%. Wykonawca zobowiązany jest wziąć tę możliwość pod uwagę przy przygotowywaniu oferty. 2. Przez dostarczenie posiłków rozumie się ich dostawę do wyznaczonego miejsca w szkole w godzinach uzgodnionych uprzednio z przedstawicielem placówki szkolnej w dniach nauki szkolnej zgodnie z harmonogramem placówek ustalonym przez Dyrektorów szkół. tj. Żywienie będzie odbywać się od poniedziałku do piątku z wyłączeniem wakacji letnich, ferii, ferii świątecznych, dni ustawowo wolnych od pracy oraz dni wolnych od nauki w szkole. 3. Wydawanie posiłków odbywać się będzie podczas przerw w zajęciach lekcyjnych, dostosowanych do potrzeb danej szkoły. 4. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z wymogami: - ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 1252 z póź. zm.), - Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U z 2016 r. poz. 1154), - ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 59), - Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 r. Nr 80, poz. 545 z póź. zm.), oraz z zasadami racjonalnego żywienia dzieci w wieku szkolnym, muszą być urozmaicone, sporządzone z pełnowartościowych produktów. W przypadku kontroli Wykonawcy prowadzonej przez Inspekcję Sanitarną, Zamawiający otrzyma kserokopię protokołu pokontrolnego. 5. Obiady szkolne powinny składać się z dwóch dań (zupa, drugie danie + napój) i stanowić 30% wartości odżywczej diety i odpowiadać następującym minimalnym kryteriom: - zawartość energii - wymagana dla danej grupy wiekowej wynikająca z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej; - udział energii i białka - nie mniej niż 12 % wartości energetycznej posiłku; - udział białka zwierzęcego - średnio 50 % ogólnej ilości białka zawartego w posiłku; - udział energii z tłuszczu - do 30%; - temperatura - zupa + 75 0C, gorące drugie danie + 63 0C, potrawy na zimno + 4 0C. Sposób przygotowywania obiadów: 1) Zupy należy przygotować na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika. Zupy na wywarach z kości w ograniczonych ilościach. 2) Podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem, albo masłem czy mąką, sporadycznie zasmażka. Przeciętna waga 1 porcji zupy – 300 g. 3) Drugie danie - powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób) produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane). Nie dopuszcza się podrobów (typu wątróbka, żołądki, nerki itp.) oraz produktów wysokoprzetworzonych (typu kiełbasa, parówka) oraz jaj (gotowanych, smażonych). Od poniedziałku do piątku powinno być podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%. 4) Zamawiający wymaga, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze pro zdrowotnym poprzez: - stosowanie tłuszczów roślinnych; - ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych; - umiarkowane stosowanie mięsa „czerwonego”; - stosowanie mięsa drobiowego; - stosowanie ryb; - umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli; - duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych. - napój – w ilości 200 ml (kompot, herbata). Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia termosów oraz ceramicznych naczyń i metalowych sztućców do wydawania i spożywania posiłków. 6. Dla potrzeb badań żywności przez PSSE Wykonawca zobowiązany jest codziennie do pobierania i przechowywania próbek wydawanych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godzin od dnia wydania posiłków, każdej składowej części potrawy (w jednym kawałku), zgodnie z § 3 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 r. Nr 80, poz. 545 z póź. zm.). 7. Dostarczanie posiłków transportem spełniającym warunki sanitarne Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, zgodnie z normami HACCP - środkiem transportu dopuszczonym decyzją właściwego inspektora sanitarnego do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia dzieci, w specjalistycznych termosach, gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przywożonych potraw. Dostawy realizowane będą w ilościach zgłoszonych według rzeczywistych potrzeb Zamawiającego telefonicznie lub e-mail w ciągu 2 dni roboczych od zawiadomienia, w godzinach 730-1530 od poniedziałku do piątku.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55524000-9
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: za spełnienie warunku kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów, Zamawiający uzna posiadanie przez Wykonawcę decyzji Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego zatwierdzającą pomieszczenia do prowadzenia działalności gastronomicznej w zakresie produkcji potraw od surowca oraz ich cateringu
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentów, o których mowa w rozdziale IX ust. 6 a, składa dokument lub dokumenty wystawione w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości. 2. Jeżeli w miejscu zamieszkania osoby lub w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się dokumentów, o których mowa powyżej, zastępuje się je dokumentem zawierającym oświadczenie złożone przed notariuszem, organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio miejsca zamieszkania osoby lub kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania. 3. Wykonawcy zobowiązani są dołączyć do oferty dokument pełnomocnictwa (zgodnie z art. 23 ust. 2 ustawy Pzp), w przypadku gdy o udzielenie zamówienia ubiega się wspólnie kilku wykonawców, o zakresie, co najmniej: do reprezentowania w postępowaniu o udzielenie zamówienia Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. 4. Do oferty należy dołączyć dokumenty wskazujące, że osoba podpisująca ofertę i inne dokumenty lub oświadczenia jest do tej czynności umocowana, chyba że umocowanie wynika z dokumentów dostępnych dla Zamawiającego w myśl art. 26 ust. 6 ustawy Pzp. W przypadku złożenia kopii pełnomocnictwa musi być ono potwierdzone za zgodność z oryginałem przez notariusza. 5.W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia i podmiotów, o których mowa w rozdziale VIII ust. 6 SIWZ, kopie dokumentów dotyczących odpowiednio Wykonawcy lub tych podmiotów są poświadczane za zgodność z oryginałem odpowiednio przez Wykonawcę lub te podmioty. 6.Dokumenty (z zastrzeżeniem dokumentu pełnomocnictwa), o których mowa w SIWZ, Wykonawcy mogą składać w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę, tj. przez osobę uprawnioną do reprezentacji Wykonawcy. 7.Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania przedstawienia oryginału lub notarialnie poświadczonej kopii dokumentu, gdy złożona przez Wykonawcę kopia dokumentu będzie nieczytelna lub będzie budzić wątpliwości co do jej prawdziwości. 8. Postępowanie o udzielenie zamówienia prowadzi się w języku polskim. Dokumenty lub oświadczenia sporządzone w języku obcym są składane wraz z tłumaczeniem na język polski. Zasada ta rozciąga się także na składane w toku postępowania wyjaśnienia, oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje itp. 9. Jeżeli Wykonawca nie złoży oświadczenia, o którym mowa w rozdziale IX niniejszej SIWZ, oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1 ustawy Pzp, lub innych dokumentów niezbędnych do przeprowadzenia postępowania, oświadczenia lub dokumenty są niekompletne, zawierają błędy lub budzą wskazane przez Zamawiającego wątpliwości, Zamawiający wezwie do ich złożenia, uzupełnienia, poprawienia w terminie przez siebie wskazanym, chyba że mimo ich złożenia oferta Wykonawcy podlegałaby odrzuceniu albo konieczne byłoby unieważnienie postępowania. 10. Wykonawca nie jest obowiązany do złożenia oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w rozdziale IX ust. 6a SIWZ, jeżeli Zamawiający posiada oświadczenia lub dokumenty dotyczące tego Wykonawcy lub może je uzyskać za pomocą bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych, w szczególności rejestrów publicznych w rozumieniu ustawy z 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 700 z póź zm.).

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach