Przetargi.pl
Wytwarzanie, dostawę i wydawanie uprawnionym uczniom dwudaniowego posiłku w 7 szkołach na terenie miasta i gminy Choszczno w 2016 r. Znak PN-1-DSZ-2015

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 73-200 Choszczno, ul. Grunwaldzka 30
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 095 7657972 , fax. 095 7657972
  • Data zamieszczenia: 2015-11-05
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Grunwaldzka 30 30
    73-200 Choszczno, woj. zachodniopomorskie
    tel. 095 7657972, fax. 095 7657972
    REGON: 00313433300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.choszczno.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Wytwarzanie, dostawę i wydawanie uprawnionym uczniom dwudaniowego posiłku w 7 szkołach na terenie miasta i gminy Choszczno w 2016 r. Znak PN-1-DSZ-2015
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiot zamówienia obejmuje wytworzenie, dostawę i wydanie uprawnionym uczniom dwudaniowego posiłku w 7 szkołach na terenie miasta i gminy Choszczno. Szacunkowa ilość posiłków z podziałem na placówki szkolne: -Szkoła Podstawowa Nr 1 w Choszcznie - roczna ilość posiłków -11 520 -Szkoła Podstawowa Nr 3 w Choszcznie - roczna ilość posiłków -13 440 -Szkoła Podstawowa w Sławęcinie - roczna ilość posiłków -10 560 -Szkoła Podstawowa w Suliszewie - roczna ilość posiłków -5 760 -Szkoła Podstawowa w Zamęcinie - roczna ilość posiłków -4 800 -Publiczne Gimnazjum w Choszcznie - roczna ilość posiłków -11 520 -Zespół Szkół Nr 2 w Choszcznie - roczna ilość posiłków -4 800 Razem: 62 400 2. Przez dostarczenie posiłków rozumie się ich dostawę do wyznaczonego miejsca w szkole w godzinach uzgodnionych uprzednio z przedstawicielem placówki szkolnej w dniach, w których odbywają się zajęcia szkolne. 3. Wydawania posiłków odbywać się będzie podczas przerw w zajęciach lekcyjnych. Ze względu na warunki lokalowe w Szkole Podstawowej w Sławęcinie i Zamęcinie wydawanie posiłków odbywać się musi na 3 przerwach międzylekcyjnych. 4. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z wymogami: - ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z dn. 30 kwietnia 2015 r. poz. 594), - Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U z 2015 r. poz. 1256), - ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2011 r. Nr 212,poz. 1263 z póź. zm.), - Rozporządzeniami Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 r. Nr 80, poz. 545 z póź. zm.), oraz z zasadami racjonalnego żywienia dzieci w wieku szkolnym, muszą być urozmaicone, sporządzone z pełnowartościowych produktów. W przypadku kontroli Wykonawcy prowadzonej przez Inspekcję Sanitarną, Zamawiający otrzyma kserokopię protokołu pokontrolnego. 5. Obiady powinny składać się z dwóch dań (zupa, drugie danie + napój) i odpowiadać następującym minimalnym kryteriom: - zawartość energii - 850 kcl; - udział energii i białka - nie mniej niż 12 % wartości energetycznej posiłku; - udział białka zwierzęcego - średnio 50 % ogólnej ilości białka zawartego w posiłku; - udział energii z tłuszczu - do 30%; - temperatura - zupa + 75 0C, gorące drugie danie + 63 0C, potrawy na zimno + 4 0C. Sposób przygotowywania obiadów: 1) Zupy należy przygotować na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika. Zupy na wywarach z kości w ograniczonych ilościach. 2) Podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem, albo masłem czy mąką, sporadycznie zasmażka. Przeciętna waga 1 porcji zupy - 400 g. 3) Drugie danie - powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób) produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane). Nie dopuszcza się podrobów (typu wątróbka, żołądki, nerki itp.) oraz produktów wysokoprzetworzonych (typu kiełbasa, parówka) oraz jaj (gotowanych, smażonych). 4) Zamawiający oczekuje, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze pro zdrowotnym poprzez: - stosowanie tłuszczów roślinnych - ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych - umiarkowane stosowanie mięsa -czerwonego - stosowanie mięsa drobiowego; - stosowanie ryb; - umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli; - duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych. - napój - w ilości 200 ml (kompot, herbata). Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia termosów oraz ceramicznych naczyń i metalowych sztućców do wydawania i spożywania posiłków. 6. Dla potrzeb badań żywności przez PSSE Wykonawca zobowiązany jest codzienni do pobierania i przechowywania próbek wydawanych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godzin od dnia wydania posiłków, każdej składowej części potrawy (w jednym kawałku), zgodnie z § 3 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 r. Nr 80, poz. 545 z póź.zm). 7. Dostarczanie posiłków transportem spełniającym warunki sanitarne Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, zgodnie z normami HACCP - środkiem transportu dopuszczonym decyzją właściwego inspektora sanitarnego do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia dzieci, w specjalistycznych termosach, gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przywożonych potraw. Dostawy realizowane będą w ilościach zgłoszonych według rzeczywistych potrzeb Zamawiającego telefonicznie lub faksem w ciągu 2 dni roboczych od zawiadomienia, w godzinach 7:30-15:30 od poniedziałku do piątku. Wymagania określone przez Zamawiającego dotyczące przedmiotu zamówienia:
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555240009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Nie wymagalne

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Jakość
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.choszczno.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach