Przetargi.pl
Przygotowanie, dostawa własnym transportem, w termoizolacyjnych pojemnikach lub termosach i wydawanie 287 obiadów dwudaniowych dziennie dla uczniów w placówkach szkolnych z terenu miasta i gminy Gryfice w dniach nauki w roku szkolnym 2016/2017 i 2017/2018.

Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 72-300 Gryfice, Plac Zwycięstwa 37
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 091 3843345 , fax. 091 3843345
  • Data zamieszczenia: 2016-05-19
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Ośrodek Pomocy Społecznej
    Plac Zwycięstwa 37 37
    72-300 Gryfice, woj. zachodniopomorskie
    tel. 091 3843345, fax. 091 3843345
    REGON: 81266552100000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.gryfice.eu
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie, dostawa własnym transportem, w termoizolacyjnych pojemnikach lub termosach i wydawanie 287 obiadów dwudaniowych dziennie dla uczniów w placówkach szkolnych z terenu miasta i gminy Gryfice w dniach nauki w roku szkolnym 2016/2017 i 2017/2018.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostawa własnym transportem, w termoizolacyjnych pojemnikach lub termosach i wydawanie 287 obiadów dwudaniowych dziennie dla uczniów w placówkach szkolnych z terenu miasta i gminy Gryfice w dniach nauki w roku szkolnym 2016/2017 i 2017/2018. Wykaz ilościowy uczniów z placówek szkolnych z terenu miasta i gminy Gryfice zakwalifikowanych do obiadów, obejmuje następującą przeciętną ilość uczniów dziennie w jednym miesiącu: Gimnazjum Nr 1 - 11, Gimnazjum Nr 2 - 20, Szkoła Podstawowa Nr 3 - 76, Szkoła Podstawowa Nr 4 - 86, Szkoła Podstawowa w Trzygłowie - 50, Szkoła Podstawowa w Górzycy - 23, Szkoła Podstawowa w Prusinowie - 21. Podane ilości są szacunkowe i w czasie obowiązywania umowy mogą ulec zmianie, co oznacza, że nie stanowią ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw lub podstawą odmowy wykonania zamówienia. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiększenia wielkości /+30%,-30%/ zamówienia w zależności od ilości osób objętych dożywianiem. Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia wyłącznie za faktycznie dostarczone posiłki. 2.Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzane z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności, urozmaicone, lekkostrawne oraz atrakcyjne pod względem organoleptycznym. Posiłki muszą posiadać wartość odżywczą i energetyczną zgodną z wymogami i normami żywienia dzieci i młodzieży. Wykonawca zobowiązuje się do realizacji przedmiotu zamówienia tj. Przygotowania i transportu posiłków zgodnie z zasadami określonymi w obowiązujących przepisach a w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r., poz. 594 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy w szczególności Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2015 r., poz. 1256) oraz normami żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. W proponowanym, dziesięciodniowym menu posiłki nie mogą się powtarzać. Wykonawca zapewni na własny koszt naczynia wymagane do spożycia posiłków tj. talerze, sztućce, szklanki oraz zadba o ich utrzymanie w czystości i sterylizację oraz potrzebny do tego sprzęt zgodnie z obowiązującymi przepisami lub zapewni naczynia jednorazowego użytku ze sztućcami dostosowane do temperatury i wymaganej ilości posiłku. Transport posiłków musi odbywać się z zachowaniem odpowiednich parametrów temperatur stosowanych podczas transportu potraw. 3.Obiady dwudaniowe powinny odpowiadać następującym kryteriom: 3.1 zawartość energii powinna wynosić 900-1050 kcal; 3.2 udział energii z tłuszczu nie powinien przekraczać 30%; 3.3 zupy - należy przygotować na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, bez użycia koncentratów spożywczych z wyjątkiem koncentratów z naturalnych składników. Przeciętna waga jednej porcji zupy - 350-400g; 3.4 drugie danie - powinno składać się z produktów białkowych, pochodzenia zwierzęcego - mięso, ryby, drób - porcja 100g (100g surowca wykorzystanego do przygotowania potrawy bez względu na rodzaj potrawy np. sztuka mięsa, gołąbki, gulasz itp.), produktów bogatych w węglowodany złożone - ziemniaki, kasza, ryż, makaron - porcja 200g, lub danie typu kluski, pierogi, naleśniki - porcja 300g, oraz dodatek warzywny - surówki, warzywa gotowane - porcja 100g. W dziesięciodniowym menu dania mięsne muszą występować co najmniej 5 razy -w tym 3 razy drobiowe, dania rybne tj. filet z ryby lub kotlet mielony z ryby wyłącznie z ryb morskich z wolnego połowu typu dorsz, mintaj, morszczuk - 2 razy. Wyklucza się podawanie dań z podrobów (z wyjątkiem wątróbki) oraz dań typu: kaszanka, bigos, jajka gotowane, śledź a także wykorzystywania produktów zawierających mięso oddzielane mechanicznie (MOM) np. parówki, mortadela. Nie uznaje się jako mięsny składnik drugiego dania skrzydełek podanych w całości (z wyj. wykorzystanego z nich mięsa do sporządzenia innych potraw). Zamawiający nie uznaje fasolki po bretońsku jako danie mięsne. Zamawiający nie określa jak często stosować warzywa gotowane i świeże, Wykonawca powinien dostosować dodatek warzywny do rodzaju przygotowanego posiłku w zależności czy będzie to danie obiadowe mięsne czy mączne. W przypadku dań na słodko typu naleśniki, wykonawca zamiast warzyw serwuje dodatek owocowy 100 g. W jadłospisie powinny dominować potrawy gotowane, pieczone lub duszone, dopuszcza się jedną porcję potrawy smażonej w ciągu tygodnia szkolnego. 3.5 Napój - w ilości 200ml (kompot). Zamawiający wymaga serwowania kompotu gotowanego z owoców, nie dopuszcza się napojów produkowanych z zagęszczonych syropów glukozowo - fruktozowych o smaku owocowym. Dozwolone jest słodzenie naturalnym miodem pszczelim. 3.6 Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres 10 dni żywieniowych i dostarczany do dyrektorów szkół i Zmawiającego najpóźniej w pierwszym dniu żywieniowym. 4.Zamawiający wymaga, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zaleconym modelem żywienia o charakterze prozdrowotnym poprzez: 4.1 stosowanie tłuszczów roślinnych; 4.2 ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych; 4.3 umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego (1 raz w tygodniu); 4.4 stosowanie mięsa drobiowego; 4.5 stosowanie ryb; 4.6 umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli; 4.7 duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych. 5.Temperatury serwowania posiłków: 5.1 zupa - min. 700C; 5.2 drugie danie - min. 630C; 5.3 napój - min. 40C. 6.Posiłki muszą być sporządzone na bazie produktów najwyższej jakości, zgodnych ze standardami HACCP. Posiłki muszą być wykonywane z naturalnych produktów metodą tradycyjną, nie można używać produktów typu instant. Zamawiający nie dopuszcza wykonania posiłków poprzez podgrzewanie gotowych dań garmażeryjnych czy mrożonych np. klopsy, gołąbki itp. Dodatkowo: 6.1 zamawiający zakazuje stosowania: produktów z glutaminianem sodu, produktów z zawartością barwników, konserwantów i zagęszczaczy szkodliwych dla zdrowia, 6.2 sosy powinny być przygotowane na wywarach mięsno- warzywnych/ nie z proszku, bez dodatku octu i kostek bulionowych. 7.Wykonawca zobowiązuje się do zagospodarowania odpadów powstających w związku z realizacją zamówienia. 8.Dodatkowe indywidualne zlecenia, zamawiający przekazywać będzie faksem lub telefonicznie, nie później niż 24 godziny przed ich wykonaniem.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555240009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Ilość wykonanych usług - doświadczenie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.gryfice.eu
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach