Przetargi.pl
Wytwarzanie, dostawę i wydawanie uprawnionym uczniom dwudaniowego posiłku w 7 szkołach na terenie miasta i gminy Choszczno w 2017 i 2018 r. Znak: PN.251.1.2016

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 73200 Choszczno, ul. Grunwaldzka
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 957 657 972 , fax. 957 657 972
  • Data zamieszczenia: 2016-11-23
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Grunwaldzka 30
    73200 Choszczno, woj. zachodniopomorskie
    tel. 957 657 972, fax. 957 657 972
    REGON: 313433300000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: jednostka organizacyjna administracji samorządowej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Wytwarzanie, dostawę i wydawanie uprawnionym uczniom dwudaniowego posiłku w 7 szkołach na terenie miasta i gminy Choszczno w 2017 i 2018 r. Znak: PN.251.1.2016
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiot zamówienia obejmuje wytworzenie, dostawę i wydanie uprawnionym uczniom dwudaniowego posiłku w 7 szkołach na terenie miasta i gminy Choszczno. Szacunkowa ilość posiłków z podziałem na placówki szkolne (zamówienie podstawowe) 1 rok 2 lata 1. Szkoła Podstawowa Nr 1 w Choszcznie - roczna ilość posiłków – 9 400 x 2 = 18 800 2. Szkoła Podstawowa Nr 3 w Choszcznie - roczna ilość posiłków - 13 160 x 2 = 26 320 3. Szkoła Podstawowa w Sławęcinie - roczna ilość posiłków - 7 520 x 2 = 15 040 4. Szkoła Podstawowa w Suliszewie - roczna ilość posiłków - 3 760 x 2 = 7 520 5. Szkoła Podstawowa w Zamęcinie - roczna ilość posiłków - 3 760 x 2 = 7 520 6. Szkoła Podstawowa w Korytowie - roczna ilość posiłków - 5 640 x 2 = 11 280 7. Publiczne Gimnazjum w Choszcznie - roczna ilość posiłków - 13 160 x 2 = 26 320 Razem: 56 400 x 2 = 112 800 Zamówienie opcjonalne (+/-) 30% podstawowego - 16 920 x 2 lata = 33 840 2. Przez dostarczenie posiłków rozumie się ich dostawę do wyznaczonego miejsca w szkole w godzinach uzgodnionych uprzednio z przedstawicielem placówki szkolnej w dniach, w których odbywają się zajęcia szkolne. 3. Wydawania posiłków odbywać się będzie podczas przerw w zajęciach lekcyjnych. Ze względu na warunki lokalowe w Szkole Podstawowej w Sławęcinie i Zamęcinie wydawanie posiłków odbywać się musi na 3 przerwach międzylekcyjnych. 4. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z wymogami: - ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U.z 2015 r. poz. 594 z póź. zm.), - Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U z 2016 r. poz. 1154), - ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2015 r. poz.1412 z póź. zm.), - Rozporządzeniami Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 r. Nr 80, poz. 545 z póź. zm.), oraz z zasadami racjonalnego żywienia dzieci w wieku szkolnym, muszą być urozmaicone, sporządzone z pełnowartościowych produktów. W przypadku kontroli Wykonawcy prowadzonej przez Inspekcję Sanitarną, Zamawiający otrzyma kserokopię protokołu pokontrolnego. 5. Obiady powinny składać się z dwóch dań (zupa, drugie danie + napój) i odpowiadać następującym minimalnym kryteriom: - zawartość energii - 850 kcl; - udział energii i białka - nie mniej niż 12 % wartości energetycznej posiłku; - udział białka zwierzęcego - średnio 50 % ogólnej ilości białka zawartego w posiłku; - udział energii z tłuszczu - do 30%; - temperatura - zupa + 75 0C, gorące drugie danie + 63 0C, potrawy na zimno + 4 0C. Sposób przygotowywania obiadów: 1) Zupy należy przygotować na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika. Zupy na wywarach z kości w ograniczonych ilościach. 2) Podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem, albo masłem czy mąką, sporadycznie zasmażka. Przeciętna waga 1 porcji zupy – 400 g. 3) Drugie danie - powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób) produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane). Nie dopuszcza się podrobów (typu wątróbka, żołądki, nerki itp.) oraz produktów wysokoprzetworzonych (typu kiełbasa, parówka) oraz jaj (gotowanych, smażonych). Od poniedziałku do piątku powinno być podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%. 4) Zamawiający oczekuje, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze pro zdrowotnym poprzez: - stosowanie tłuszczów roślinnych; - ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych; - umiarkowane stosowanie mięsa „czerwonego”; - stosowanie mięsa drobiowego; - stosowanie ryb; - umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli; - duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych. - napój – w ilości 200 ml (kompot, herbata). Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia termosów oraz ceramicznych naczyń i metalowych sztućców do wydawania i spożywania posiłków. 6. Dla potrzeb badań żywności przez PSSE Wykonawca zobowiązany jest codzienni do pobierania i przechowywania próbek wydawanych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godzin od dnia wydania posiłków, każdej składowej części potrawy (w jednym kawałku), zgodnie z § 3 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 r. Nr 80, poz. 545 z póź. zm.). 7. Dostarczanie posiłków transportem spełniającym warunki sanitarne Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, zgodnie z normami HACCP - środkiem transportu dopuszczonym decyzją właściwego inspektora sanitarnego do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia dzieci, w specjalistycznych termosach, gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przywożonych potraw. Dostawy realizowane będą w ilościach zgłoszonych według rzeczywistych potrzeb Zamawiającego telefonicznie lub faksem w ciągu 2 dni roboczych od zawiadomienia,w godzinach 730-1530 od poniedziałku do piątku. Wymagania określone przez Zamawiającego dotyczące przedmiotu zamówienia: Zamawiający zastrzega możliwość skorzystania z prawa opcji, o której mowa w art. 34 ust. 5 ustawy Pzp, w ramach, którego zakłada, iż: • szacowana wielkość prawa opcji to 30 % zamówienia podstawowego, • prawo opcji realizowane będzie na takich samych warunkach i terminach jak zamówienie podstawowe, • cena jednostkowa prawa opcji będzie identyczna jak zamówienia podstawowego, określona w Formularzu Cenowym dołączonym do oferty złożonej przez Wykonawcę (załącznik nr 1 SIWZ), • o zamiarze skorzystania z prawa opcji, Zamawiający poinformuje Wykonawcę odrębnym pismem/oświadczeniem. Zamawiający skorzysta z prawa opcji w zależności od wzrostu lub spadku liczby dzieci objętych dożywianiem. Zamawiający zastrzega sobie prawo ograniczenia przedmiotu zamówienia w zakresie ilościowym, w przypadku gdy z powodów ekonomicznych, bieżących potrzeb lub innych nie będzie to leżało w interesie Zamawiającego. W związku z ograniczeniem przez Zamawiającego przedmiotu zamówienia Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia w stosunku do Zamawiającego. Rozliczenie w toku realizacji zamówienia następować będzie sukcesywnie w oparciu o faktycznie zamówione posiłki i cenę jednostkową zadeklarowaną w ofercie Wykonawcy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55524000-9

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wykonawca zobowiązany jest wnieść wadium w wysokości 10 000 zł (słownie: dziesięć tysięcy złotych) przed upływem terminu składania ofert

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach