Przetargi.pl
Wytwarzanie, dostawę i wydawanie osobom uprawnionym dwudaniowego posiłku szkolnego w roku szkolnym 2019/2020 oraz 2020/2021

Urząd Gminy w Wydminach ogłasza przetarg

  • Adres: 11-510 Wydminy, pl. Rynek
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 87 421 00 83 , fax. 87 421 00 83
  • Data zamieszczenia: 2019-08-14
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Urząd Gminy w Wydminach
    pl. Rynek 42370
    11-510 Wydminy, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 87 421 00 83, fax. 87 421 00 83
    REGON: 54090800000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://bip.wydminy.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Wytwarzanie, dostawę i wydawanie osobom uprawnionym dwudaniowego posiłku szkolnego w roku szkolnym 2019/2020 oraz 2020/2021
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Zgodnie z zasadami określonymi w obowiązujących przepisach a w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2019 r., poz. 1252) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy w szczególności Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczo-nych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzie-ży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016r. poz. 1154) oraz normami żywienia i zaleceniami Insty-tutu Żywności i Żywienia. 2. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzane z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności, urozmaicone, lek-kostrawne oraz atrakcyjne pod względem organoleptycznym. Posiłki muszą posiadać wartość odżywczą i energetyczną zgodną z wymogami i normami żywienia dzieci i młodzieży. 3. Wykonawca zobowiązuje się do wyeliminowania produktów przetworzonych i stosowania na-turalnych, wartościowych produktów spożywczych. 4. Posiłek składa się z dwóch dań: I -zupy i II dania wraz z kompotem. II danie, w przypadku ze-stawu mięsnego, składa się ze sztuki mięsa, ziemniaków, kaszy lub ryżu oraz surówki. 5. Obiady dostosowane i przygotowywane będą z uwzględnieniem obowiązujących norm żywie-niowych dla poszczególnych grup wiekowych: I- Przedszkolaki, oraz klasy I-III ( edukacja wczesnoszkolna) II- Klasy od IV wzwyż 6. Obiady muszą być wykonane z odpowiednich surowców - nieprzetworzonego wcześniej mię-sa, świeżych warzyw i owoców (sezonowo -w okresie zimowym dopuszcza się stosowanie mrożonek warzywnych i owocowych). 7. Zamawiający nie dopuszcza możliwości przygotowywania potraw i napojów na bazie suszu. 8. Zamawiający nie dopuszcza, żeby w ciągu dwóch tygodni wystąpiła powtarzalność tego same-go rodzaju posiłku. W ramach II dania jadłospis powinien zawierać m.in.: posiłki mięsne: udo z kurczaka, kotlet mielony (karczek, filet z kurczaka, indyk, szynka b/k), kotlet (schab, filet z kurczaka, filet z indyka), gulasz (szynka b/k, karczek b/k, łopatka b/k, filet z indyka, kurcza-ka), posiłki półmięsne, 2 posiłki bezmięsne - mączne, 2 posiłki - ryba (filet). 9. Nie dopuszcza się serwowania posiłków przygotowanych w formule fast food. 10. Zamawiający nie zezwala na stosowanie w procesie żywienia produktów takich jak: gotowe so-sy, sproszkowane ziemniaki (puree), mrożonych pierogów, innych produktów typu „instant". 11. Do przygotowania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obo-wiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi. 12. Zupy muszą być gotowane na wywarze mięsno-warzywnym. Zamawiający nie dopuszcza moż-liwości serwowania zup przygotowanych na bazie proszku. 13. Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe dla odpowiedniej grupy wiekowej (gramatura i kalo-ryczność odpowiednia dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym). Wykonawca dołoży wszel-kich starań, aby jadłospis był urozmaicony oraz uwzględniał sezonowość. 14. Wykonawca zobowiązany jest do opracowywania 10 – dniowych jadłospisów opracowanych przez dietetyka i przedkładania ich do informacji Zamawiającemu, najpóźniej na 3 dni robocze przed terminem ich obowiązywania. Brak zastrzeżeń zgłoszonych przez Zamawiającego skut-kuje akceptacją zaproponowanego jadłospisu. Zgłoszenie przez Zamawiającego uwag lub za-strzeżeń do zaproponowanego jadłospisu obliguje Wykonawcę do wprowadzenia zmian w ja-dłospisie. Wykonawca ma prawo do zmiany jadłospisu w trakcie jego obowiązywania 15. Zamawiający zastrzega sobie prawo do nadzoru wydawania posiłków w stołówce szkolnej. W ramach nadzoru nad jakością świadczonych usług, Zamawiający zastrzega sobie prawo oceny posiłków, poprzez dokonywanie degustacji próbek dostarczanych do szkoły dań. Ewentualne uwagi - wnioski wynikające z tych degustacji będą wiążące dla Wykonawcy i przedstawione Wykonawcy w formie protokołu. W przypadku ponownego nie zastosowania się do uwag Za-mawiający zastrzega sobie prawo do stosowania kar umownych, które mogą być podstawą rozwiązania umowy. 16. Posiłki przygotowywane będą w pomieszczeniach przystosowanych do tego /kuchni. 17. Wydawanie posiłków w szkole ZSO odbywa się przez pracowników Wykonawcy i na koszt Wykonawcy, w pozostałych szkołach/szkole posiłki będą dostarczane przez Wykonawcę do miejsca ich wydania. 18. Wykonawca, we własnym zakresie i na swój koszt, zapewni obrusy, serwetki, niezbędne na-czynia kuchenne i sztućce do spożywania i wydawania posiłków oraz na własny koszt będzie je uzupełniał. 19. Posiłek należy wydawać z zastosowaniem naczyń ceramicznych lub szklanych i sztućców umożliwiających utrzymanie ich w czystości, przeznaczonych do kontaktu z żywnością okre-ślonych w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2019 r., poz. 1252). 20. Odbiór brudnych naczyń i sztućców ze stołówki szkolnej odbywać się będzie po zakończonym posiłku. Wykonawca zapewni we własnym zakresie mycie i dezynfekcję naczyń stołowych, zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymi, określonymi w aktualnych przepisach sanitar-nych z wykorzystaniem urządzeń, sprzętu oraz środków myjących i dezynfekujących dopusz-czonych do stosowania w zbiorowym żywieniu. 21. Środki, które będą używane do mycia i dezynfekcji muszą być zgodne z aktualnymi przepisa-mi sanitarnymi. 22. Utylizacja odpadów pokonsumpcyjnych, wywóz odpadów komunalnych należy do Wykonaw-cy i następuje w dniu ich wytworzenia na koszt Wykonawcy, zgodnie z aktualnie obowiązują-cymi przepisami. 23. Personel Wykonawcy musi posiadać aktualne badania, ważne książeczki badań do celów sani-tarno - epidemiologicznych oraz odpowiednie przygotowanie. 24. Temperatura posiłku winna mieścić się w granicach 60 – 75 stopni Celsjusza. 25. Posiłek, sposób jego przygotowania powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich wa-runków higieniczno-sanitarnych oraz spełniać warunki określone w powszechnie obowiązują-cych przepisach prawa, w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeń-stwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2019 r., poz. 1252) oraz w przepisach wykonawczych. 26. Posiłek należy wydawać w dni zajęć szkolnych z wyłączeniem zimowej i wiosennej przerwy świątecznej oraz dodatkowych dni wolnych od zajęć dydaktyczno-wychowawczych ustala-nych przez Dyrektora szkoły. 27. Wykonawca zobowiązuje się na bazie przedmiotu zamówienia do przygotowania i wydawa-nia pełnych obiadów uczniom Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Wydminach oraz uczniów Szkoły Podstawowej w Gawlikach Wielkich finansowanych z wieloletniego rządo-wego programu „Posiłek w szkole i w domu na lata 2019 – 2023”. 28. Za pełny obiad uważa się: zupę, drugie danie, pieczywo, surówkę, kompot. 29. Godziny wydawania obiadów – od 10.35 – 14.00 30. Umowa dzierżawy w celu prowadzenia kuchni i stołówki zostanie zawarta na okres do 2 lat szkolnych. 31. Miesięczna stawka czynszu nie może być niższa niż 1 373zł brutto (za pomieszczenia, zgod-nie ze stawką ustaloną Zarządzeniem Wójta nr 57/2015 z dn. 25.05.2015 r. ws. ustalenia mi-nimalnych stawek czynszu z tytułu najmu lub dzierżawy nieruchomości komunalnych w wy-sokości 4,52zł za wynajem 1m2 powierzchni w celu prowadzenia działalności) i nie mniej niż 500zł (za wyposażenie). 32. Szacunkowa ilość wydawanych posiłków finansowanych z wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu na lata 2019-2023” wynosi około 219 szt. dziennie, łącznie dla uczniów ZSO Wydminy i SP Gawliki Wielkie. Całkowita ilość posiłków wydawanych przez stołówkę w ubiegłym roku dla wszystkich szkół wyniosła około 360 szt. dziennie. Podane ilo-ści są szacunkowe i w czasie obowiązywania umowy mogą ulec zmianie, co oznacza, że nie stanowią ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą być podstawą do zgła-szania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw lub podstawą odmowy wykonania zamó-wienia. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiększenia wielkości / + 40% , - 40 % / zamówienia w zależności od liczby osób objętych dożywianiem. Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia wyłącznie za faktycznie dostarczone posiłki finanso-wane z wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu na lata 2019-2023” a wydawane na podstawie decyzji z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej. Wykonawca powi-nien stworzyć możliwość odpłatnego zakupu posiłków dla pozostałych uczniów w danej szko-le. Sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków i wszystkie związa-ne z tym szczegóły należy uzgodnić bezpośrednio z dyrektorami szkół. 33. Dostarczanie posiłków do SP Gawliki Wielkie odbywać się będzie w termosach i będzie wy-dawane na zastawie należącej do SP Gawliki Wielkie. Uwaga: W przypadku serwowania obiadów w Szkole Podstawowej w Gawlikach Wielkich, sposób i warunki korzystania z pomieszczeń szkoły i ich wyposażenia Wykonawca obowiązany jest ustalić we własnym zakresie z dyrektorem szkoły, przy czym Wykonawca ma obowiązek dostarczyć posiłki na miejsce, tj. Sali, w której spożywane są posiłki. 34. Nazwa i kod stosowany we Wspólnym Słowniku Zamówień: CPV: 55523100-3 Usługi w zakresie posiłków szkolnych, 55524000-9 Usługi dostarczania posiłków do szkół.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Wykonawca zobowiązany jest wnieść wadium w wysokości 3 000,00 zł (słownie: trzy tysiące złotych) przed upływem terminu składania ofert. 2. Wadium może być wniesione w: 1) pieniądzu; 2) poręczeniach bankowych, lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, z tym, że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym; 3) gwarancjach bankowych; 4) gwarancjach ubezpieczeniowych; 5) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz.U. z 2019 poz.310 ze zm.) 3. Wadium w formie pieniądza należy wnieść przelewem na konto w Warmińsko-Mazurskim Banku Spółdzielczym Oddział Wydminy Nr: 05 9364 0000 2004 0002 4419 0001, z dopiskiem na przelewie: „Wadium w postępowaniu na posiłki szkolne”. 4. Skuteczne wniesienie wadium w pieniądzu następuje z chwilą uznania środków pieniężnych na rachunku bankowym Zamawiającego, o którym mowa w ust. 3 niniejszego rozdziału, przed upływem terminu składania ofert (tj. przed upływem dnia i godziny wyznaczonej jako ostateczny termin składania ofert). 5. Zamawiający zaleca, aby w przypadku wniesienia wadium w formie: 1) pieniężnej – dokument potwierdzający dokonanie przelewu wadium został załączony do oferty; 2) innej niż pieniądz – oryginał dokumentu został złożony w oddzielnej kopercie, a jego kopia w ofercie. 6. Z treści gwarancji/poręczenia winno wynikać bezwarunkowe, na każde pisemne żądanie zgłoszone przez Zamawiającego w terminie związania ofertą, zobowiązanie Gwaranta do wypłaty Zamawiającemu pełnej kwoty wadium w okolicznościach określonych w art. 46 ust. 4a i 5 ustawy . 7. Oferta Wykonawcy, który nie wniesie wadium lub wniesie w sposób nieprawidłowy zostanie odrzucona. 8. Okoliczności i zasady zwrotu wadium, jego przepadku oraz zasady jego zaliczenia na poczet zabezpieczenia należytego wykonania umowy określa ustawa.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: W celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia Wykonawcy z udziału w postępowaniu Wykonawca składa: a) aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzającego, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, lub innego dokumentu potwierdzającego, że Wykonawca zawarł porozumienie z właściwym organem podatkowym w sprawie spłat tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami, w szczególności uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu b) aktualne zaświadczenie właściwej terenowej jednostki organizacyjnej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego albo innego dokumentu potwierdzającego, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne, wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, lub innego dokumentu potwierdzającego, że Wykonawca zawarł porozumienie z właściwym organem w sprawie spłat tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami, w szczególności uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu;

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach