Przetargi.pl
USŁUGI SZKOLENIOWE dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gnieźnie: I część zamówienia: Kurs fryzjerski - dla 20 osób; II część zamówienia: Kurs przygotowujący do zawodu kucharza - dla 15 osób; III część zamówienia: Kurs obsługi wózków widłowych - dla 37 osób

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gnieźnie ogłasza przetarg

  • Adres: 62-200 Gniezno, ul. Kolejowa 2
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 61 426-25-82; 426 30 16 , fax. 61 426-25-82 wew. 68
  • Data zamieszczenia: 2012-09-18
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gnieźnie
    ul. Kolejowa 2 2
    62-200 Gniezno, woj. wielkopolskie
    tel. 61 426-25-82; 426 30 16, fax. 61 426-25-82 wew. 68
    REGON: 00478451800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.gniezno.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    USŁUGI SZKOLENIOWE dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gnieźnie: I część zamówienia: Kurs fryzjerski - dla 20 osób; II część zamówienia: Kurs przygotowujący do zawodu kucharza - dla 15 osób; III część zamówienia: Kurs obsługi wózków widłowych - dla 37 osób
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    3.1. Przedmiot zamówienia w zakresie części nr 1 dotyczy wykonania usługi szkoleniowej: Kursu fryzjerskiego dla 20 osób Kurs powinien się odbywać wg następującego programu: Zajęcia teoretyczne: 15 godzin lekcyjnych (po 45 minut)-osobę -Charakteryzowanie rozwoju rzemiosła i sztuki fryzjerskiej, -Bezpieczeństwo i higiena pracy w salonie fryzjerskim, -Charakterystyka budowy i fizjologii skóry, -Organizowanie prac fryzjerskich, -Technologia fryzjerstwa i materiały fryzjerskie, -Stylizacja- dobór koloru włosów i fryzury do typu urody, Zajęcia praktyczne: 85 godzin zegarowych -osobę (w tym egzamin końcowy) -Dobieranie preparatów do pielęgnacji włosów, -Planowanie i wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych zabiegów pielęgnacyjnych, -Projektowanie fryzur, -Barwienie włosów, -Rozjaśnianie i odbarwianie włosów, -Stosowanie form kolorystycznych- baleyage, pasemka, kontrasty, -Stosowanie różnych form kształtowania fryzur- modelowanie włosów- nawijanie na wałki, układanie fal, modelowanie za pomocą szczotki, suszarki i fenu, prostowanie włosów, -Strzyżenie włosów, -Wykonywanie wodnej ondulacji, -Wykonywanie zabiegów trwałego ondulowania Wymagana liczba godzin- osobę: 100 godzin, w tym 15 godzin lekcyjnych (po 45 minut) teorii i 85 godzin zegarowych praktyki. Termin realizacji kursu: nie wcześniej niż od 08.10.2012r. i nie później niż do 29.10.2012r. Zajęcia muszą odbywać się w podziale na 2 grupy, których liczebność nie będzie przekraczała 12 osób, z uwzględnieniem, iż: -1 grupa będzie obywać zajęcia w godz. 8.00 - 14.00, -2 grupa będzie odbywać zajęcia w godz. 14.30 - 20.30. Kurs powinien być realizowany wg planu nauczania obejmującego nie więcej niż 6 godzin zegarowych dziennie na osobę. Miejsce kursu: zajęcia muszą odbywać się na terenie miasta Gniezna. Uczestnicy kursu zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem szkolenia otrzyma wykaz osób skierowanych na kurs. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę kursu lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca ma obowiązek niezwłocznie zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, który prawo skierować na to miejsce inną osobę. Kurs musi być prowadzony wyłącznie dla uczestników projektu Edukacja ku samodzielności - propagowanie aktywnej integracji osób oddalonych od rynku pracy w mieście Gnieźnie i wyłącznie z ich udziałem. Do realizacji szkolenia Wykonawca musi zapewnić uczestnikom kursu wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne) oraz materiały niezbędne do nauki zawodu (np. nożyczki, szczotki, farby lub tym podobne). Materiały szkoleniowe muszą być adekwatne do treści kursu i opatrzone informacją o współfinansowaniu, flagą UE oraz logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (zgodnie z aktualnym Planem Komunikacji POKL 2007-2013 oraz Wytycznymi dot. oznaczania projektów w ramach POKL). Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku kursu bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów szkoleniowych lub ich kserokopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu. Wykonawca musi prowadzić dziennik zajęć zawierający: wymiar godzin, tematy zajęć edukacyjnych oraz listy obecności i przekazać je Zamawiającemu po zakończeniu kursu w oryginale wraz z potwierdzeniem przez wykładowców i wykonawcę (podpis i pieczęć). Wykonawca musi zapewnić odzież ochronną (fartuchy, rękawice) dla wszystkich osób uczestniczących w kursie, zgodnie z obowiązującymi przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy. Wykonawca musi zapewnić uczestnikom w odpowiedniej ilości ciepłe (kawa, herbata) i zimne napoje (soki, woda mineralne gazowana i niegazowana) oraz przekąski w postaci kruchych ciastek, maślanych, biszkoptowych lub słonych (np. paluszki) itp. Zamawiający wymaga, aby kurs odbywał się w pomieszczeniach przestronnych, zapewniających odpowiednią do liczby osób uczestniczących ilość miejsc siedzących w trakcie części teoretycznej, w układzie pozwalającym na swobodne wykonywanie notatek i poruszanie się po sali, a także odpowiednią ilość stanowisk w trakcie części praktycznej (co najmniej 1 stanowisko dla 2 osób uczestniczących). Wykonawca musi zapewnić zaplecze socjalne i sanitarne zarówno w trakcie części teoretycznej jak i praktycznej. Zamawiający wymaga, aby kurs zakończył się oceną opanowania wiedzy i nabytych umiejętności w formie egzaminu przeprowadzonego przez Wykonawcę, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z dnia 03 lutego 2006 r. w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (Dz.U. Nr 31, poz. 216). Termin egzaminu należy wskazać w harmonogramie kursu. Kurs musi zakończyć się wydaniem zaświadczeń o jego ukończeniu opatrzonych informacją o współfinansowaniu oraz logo UE, EFS i POKL. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i oryginalnej listy potwierdzającej odbiór w-w zaświadczeń lub certyfikatów przez uczestników, potwierdzonej przez wykonawcę podpisem i pieczęcią. Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestnika szkolenia na czas szkolenia. 3.2. Przedmiot zamówienia w zakresie części nr 2 dotyczy usługi szkoleniowej: Kursu przygotowujący do zawodu kucharza - dla 15 osób Kurs powinien obejmować następujący zakres tematyczny: Zajęcia teoretyczne: 40 godzin lekcyjnych (po 45 minut) - osobę Wiadomości wstępne, - pojęcie i podział gastronomii, - rodzaje zakładów gastronomicznych, - zakres działalności, Organizacja zakładów gastronomicznych, wyposażenie techniczne, - działy zakładu gastronomicznego, - magazyny żywnościowe, - wyposażenie pomieszczeń, Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, - zasady dobrej praktyki higienicznej, cateringowej, - system HACCAP, - wymagania higieniczne dla zakładów gastronomicznych, - wymagania dla pracowników pracujących w gastronomii, Przygotowywanie potraw: Potrawy z warzyw i ziemniaków, - obróbka wstępna z warzyw i ziemniaków, - podział warzyw, - sporządzanie surówek, - asortyment surówek, - gotowanie warzyw, - asortyment z warzyw gotowanych, - dodatki, - potrawy z ziemniaków, - postępowanie z produktem i wyrobem gotowym, Potrawy z grzybów, - podział grzybów, - obróbka wstępna, - zastosowanie w produkcji gastronomicznej, - wpływ na zdrowie człowieka, Potrawy z owoców, - podział owoców, - obróbka wstępna owoców, - zastosowanie w produkcji gastronomicznej, - wpływ na zdrowie człowieka, Potrawy z mleka, - zastosowanie mleka słodkiego w produkcji gastronomicznej, - napoje mleczne fermentowane, - śmietana i śmietanka, - masło, - sery twarogowe, - sery dojrzewające, Potrawy z jaj, - ogólna charakterystyka potraw z jaj, - zastosowanie jaj w produkcji gastronomicznej, Potrawy mączne, - cechy użytkowe mąki, - etapy produkcji ciast, - technika wykonania ciasta makaronowego i kluskowego, - sporządzenie pierogów i gotowanie potraw, Potrawy z kasz, - rodzaje kasz, - obróbka wstępna kasz, - potrawy z kasz, - gotowanie kasz, Zupy i sosy gorące, - sporządzanie zup, - asortyment zup, - podział zup, - dodatki, - zagęszczanie zup, - podział sosów, - asortyment sosów, - zastosowanie i technika wykonania, Potrawy z mięsa, - przygotowanie półproduktu, - sporządzanie, - asortyment potraw z mięsa, - dodatki do mięs, - sposób podania, Potrawy z drobiu, - przygotowanie półproduktu, - sporządzanie, - asortyment potraw z drobiu, - dodatki, - sposób podania, Potrawy z ryb, - przygotowanie półproduktu, - sporządzanie, - asortyment potraw z ryb, - dodatki, - sposób podania, Potrawy półmięsne, - sporządzanie potraw gotowanych, smażonych, duszonych, pieczonych, zapiekanych - asortyment potraw półmięsnych, - dobór dodatków, - sposób podania, Zakąski na zimno i gorąco, - sporządzanie zakąsek z warzyw, mięsa, drobiu i ryb, - zasady dekoracji, zdobienia zakąsek, Napoje zimne i gorące, - pojęcie i podział napojów, - technika sporządzania, - asortyment, - technika podania, - dekoracja, Zajęcia praktyczne: 110 godzin zegarowych - osobę (w tym egzamin końcowy) -Potrawy jarskie, -Potrawy z ziemniaków, -Zakąski z warzyw, -Sałatki, -Potrawy z grzybów, -Potrawy z owoców, -Potrawy z jaj, -Zakąski z jaj, -Potrawy z mleka i przetworów mlecznych, -Ciasta makaronowe i sosy gorące, -Naleśniki, -Ciasto ziemniaczane i serowe, -Potrawy z kasz, -Zupy, -Mięsa gotowane, -Mięsa duszone, -Mięsa smażone, -Mięsa pieczone, -Podroby, -Potrawy z grila, -Zakąski z mięsa, -Drób gotowany, -Drób duszony, -Drób smażony, -Drób pieczony, -Zakąski z drobiu, -Potrawy z ryb, -Zakąski z ryb, -Potrawy ze śledzi, -Potrawy półmięsne, Wymagana liczba godzin-osobę: 150 godzin w tym 40 godzin lekcyjnych (po 45 minut) teorii, 110 godzin zegarowych praktyki. Termin realizacji kursu: nie wcześniej niż od 08.10.2012 r. i nie później niż do 12.11.2012 r. Kurs musi odbywać się w podziale na 2 grupy, których liczebność nie będzie przekraczała 9 osób, z uwzględnieniem, iż - pierwsza grupa będzie odbywała zajęcia w godz. 8.00 - 14.00, - druga grupa będzie odbywała zajęcia w godz. 14.30 - 20.30. Kurs powinien być realizowany wg planu nauczania obejmującego nie więcej niż 6 godzin zegarowych dziennie na osobę. Miejsce kursu: zajęcia muszą się odbywać na terenie miasta Gniezna. Uczestnicy kursu zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem kursu otrzyma wykaz osób skierowanych na kurs. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę kursu lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca ma obowiązek niezwłocznie zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, który ma prawo skierować na to miejsce inną osobę. Kurs musi być prowadzony wyłącznie dla uczestników projektu Edukacja ku samodzielności - propagowanie aktywnej integracji osób oddalonych od rynku pracy w mieście Gnieźnie i wyłącznie z ich udziałem. Do realizacji kursu Wykonawca musi zapewnić uczestnikom kursu wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne) oraz materiały niezbędne do nauki zawodu. Materiały szkoleniowe związane z częścią teoretyczną muszą być adekwatne do treści kursu i opatrzone informacją o współfinansowaniu, flagą UE oraz logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (zgodnie z aktualnym Planem Komunikacji POKL 2007-2013 oraz Wytycznymi dot. oznaczania projektów w ramach POKL). Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku kursu bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów lub ich kserokopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu. Wykonawca musi prowadzić dziennik zajęć zawierający: wymiar godzin, tematy zajęć edukacyjnych oraz listy obecności i przekazać je Zamawiającemu po zakończeniu kursu w oryginale wraz z potwierdzeniem przez wykładowców i wykonawcę (podpis i pieczęć). Wykonawca musi zapewnić wykonanie i opłatę niezbędnych badań lekarskich orzekających brak przeciwwskazań zdrowotnych do odbycia kursu i uzyskania uprawnień. Wykonawca musi zapewnić odzież ochronną (fartuchy, czepki, obuwie) dla wszystkich osób uczestniczących w kursie, zgodnie z obowiązującymi przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy. Wykonawca musi zapewnić uczestnikom w odpowiedniej ilości ciepłe (kawa, herbata) i zimne napoje (soki, woda mineralna gazowana i niegazowana) oraz przekąski w postaci kruchych ciastek, maślanych, biszkoptowych lub słonych (np. paluszki), itp. Zamawiający wymaga, aby kurs odbywał się w pomieszczeniach przestronnych, zapewniających odpowiednią do liczby osób uczestniczących ilość miejsc siedzących w trakcie części teoretycznej w układzie pozwalającym na swobodne wykonywanie notatek i poruszanie się po sali i odpowiednią ilość stanowisk w trakcie części praktycznej. Wykonawca musi zapewnić zaplecze socjalne i sanitarne zarówno w trakcie części teoretycznej jak i praktycznej. Zamawiający wymaga, aby kurs zakończył się oceną opanowania wiedzy i nabytych umiejętności w formie egzaminu przeprowadzonego przez Wykonawcę zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z dnia 03 lutego 2006 r. w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (Dz. U. Nr 31, poz. 216). Termin egzaminu należy wskazać w harmonogramie kursu. Kurs musi zakończyć się wydaniem zaświadczeń o jego ukończeniu opatrzonych informacją o współfinansowaniu oraz logo UE, EFS i POKL. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i oryginalnej listy potwierdzającej odbiór w-w zaświadczeń lub certyfikatów, potwierdzonej przez wykonawcę podpisem i pieczęcią. Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestników na czas trwania kursu. 3.3. Przedmiot zamówienia w zakresie części nr 3 dotyczy usługi szkolenia: Kursu obsługi wózków widłowych - dla 37 osób Kurs powinien się odbywać wg następującego programu: Zajęcia teoretyczne: 52 godz. lekcyjne (po 45 minut) - osobę Typy stosowanych wózków jezdniowych, Budowa wózka, Czynności kierowcy przy obsłudze wózków przed podjęciem pracy i po pracy, Czynności kierowcy w czasie pracy z wózkami, Wiadomości z zakresu ładunkoznawstwa, Wiadomości z zakresu bhp, Wiadomości o dozorze technicznym, Bezpieczna obsługa - wymiana butli gazowych w wózkach wyposażonych w te urządzenia, Zajęcia praktyczne: 15 godz. zegarowych- osobę (w tym egzamin końcowy) Instruktaż stanowiskowy, Ćwiczenia w posługiwaniu się urządzeniami do kierowania i sterowania na unieruchomionym wózku, Jazda bez ładunku, Podjazd pod ładunek, Podjęcie ładunku, Rozładunek ładunku, Jazda z ładunkiem , Manewry z wózkami, Postój wózka, Czynności obsługowe wykonywane przed pracami manewrowymi i po pracy Wymagana liczba godzin-osobę: 67 godzin, w tym 52 godziny lekcyjne (po 45 minut) teorii i 15 godzin zegarowych praktyki. Termin realizacji kursu: nie wcześniej niż 08.10.2012 r., zakończenie kursu powinno nastąpić nie później niż 10.11.2012 r., przy czym: część teoretyczna kursu musi odbyć się w terminie nie wcześniej niż od 08.10.2012 r. i nie później niż do 16.10.2012 r. Zajęcia muszą się odbywać w podziale na 2 grupy, których liczebność nie będzie przekraczała 21 osób, z uwzględnieniem, iż: - pierwsza grupa będzie odbywała zajęcia w godz. 8.00- 14.00, - druga grupa będzie odbywała zajęcia w godz. 14.30- 20.30. Kurs musi być realizowany wg planu nauczania obejmującego nie więcej niż 6 godzin zegarowych dziennie na osobę. Miejsce kursu: zajęcia muszą odbywać się na terenie miasta Gniezna. Uczestnicy kursu zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem kursu otrzyma wykaz osób skierowanych na kurs. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę kursu lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca ma obowiązek niezwłocznie zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, który ma prawo skierować na to miejsce inną osobę. Kurs musi być prowadzony wyłącznie dla uczestników projektu Edukacja ku samodzielności - propagowanie aktywnej integracji osób oddalonych od rynku pracy w mieście Gnieźnie i wyłącznie z ich udziałem. Do realizacji kursu Wykonawca musi zapewnić uczestnikom wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne) oraz materiały niezbędne do nauki zawodu. Materiały szkoleniowe związane z częścią teoretyczną muszą być adekwatne do treści kursu i opatrzone informacją o współfinansowaniu, flagą UE oraz logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (zgodnie z aktualnym Planem Komunikacji POKL 2007-2013 oraz Wytycznymi dot. oznaczania projektów w ramach POKL). Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku kursu bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów lub ich kserokopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu. Wykonawca musi prowadzić dziennik zajęć zawierający: wymiar godzin, tematy zajęć edukacyjnych oraz listy obecności i przekazać je Zamawiającemu po zakończeniu kursu w oryginale wraz z potwierdzeniem przez wykładowców i wykonawcę (podpis i pieczęć). Wykonawca musi zapewnić wykonanie i opłatę badań lekarskich orzekających brak przeciwwskazań zdrowotnych do odbycia kursu i uzyskania uprawnień. Wykonawca musi zapewnić uczestnikom w odpowiedniej ilości ciepłe (kawa, herbata) i zimne napoje (soki, woda mineralna gazowana i niegazowana) oraz przekąski w postaci kruchych ciastek, maślanych, biszkoptowych lub słonych (np. paluszki), itp. Zamawiający wymaga, aby część teoretyczna kursu odbywała się w pomieszczeniach przestronnych, zapewniających odpowiednią do liczby osób uczestniczących ilość miejsc siedzących w układzie pozwalającym na swobodne wykonywanie notatek, a także poruszanie się po sali. Wykonawca musi zapewnić zaplecze socjalne i sanitarne zarówno w trakcie części teoretycznej jak i praktycznej. Zajęcia praktyczne muszą odbywać się w grupach 3-osobowych-1 wózek, zgodnie z programem nauczania. Zamawiający wymaga, aby kurs zakończył się oceną opanowania wiedzy i nabytych umiejętności w formie egzaminu przeprowadzonego przez Wykonawcę zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z dnia 03 lutego 2006 r. w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (Dz. U. Nr 31, poz. 216). Termin egzaminu należy wskazać w harmonogramie kursu. Kurs musi zakończyć się wydaniem zaświadczeń o jego ukończeniu opatrzonych informacją o współfinansowaniu oraz logo UE, EFS i POKL. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i oryginalnej listy potwierdzającej odbiór w-w zaświadczeń lub certyfikatów, potwierdzonej przez wykonawcę podpisem i pieczęcią. Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestnika szkolenia na czas szkolenia
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805000009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 1 miesięcy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.mops.gniezno.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach