Przetargi.pl
Usługa szkoleniowa dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w ramach projektu Edukacja ku samodzielności - propagowanie aktywnej integracji osób oddalonych od rynku pracy w mieście Gnieźnie współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki, Priorytet VII, Działanie 7.1, Poddziałanie 7.1.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej.

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 62-200 Gniezno, ul. Sobieskiego 20
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 0-61 426-25-81 , fax. 0-61 426-25-81
  • Data zamieszczenia: 2010-05-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Sobieskiego 20 20
    62-200 Gniezno, woj. wielkopolskie
    tel. 0-61 426-25-81, fax. 0-61 426-25-81
    REGON: 00478451800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.gniezno.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa szkoleniowa dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w ramach projektu Edukacja ku samodzielności - propagowanie aktywnej integracji osób oddalonych od rynku pracy w mieście Gnieźnie współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki, Priorytet VII, Działanie 7.1, Poddziałanie 7.1.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    A. Kurs fryzjerstwa Szkolenie powinno się odbywać wg następującego programu: Zajęcia teoretyczne: 15 godzin lekcyjnych /osobę 1. Charakteryzowanie rozwoju rzemiosła i sztuki fryzjerskiej, 1h 2. Bezpieczeństwo i higiena pracy w salonie fryzjerskim, 1h 3. Charakterystyka budowy i fizjologii skóry, 2h 4. Organizowanie prac fryzjerskich, 2h 5. Technologia fryzjerstwa i materiały fryzjerskie, 4h 6. Stylizacja- dobór koloru włosów i fryzury do typu urody, 5h Zajęcia praktyczne: 85 godzin zegarowych /osobę 1. Dobieranie preparatów do pielęgnacji włosów, 2h 2. Planowanie i wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych zabiegów pielęgnacyjnych, 9h 3. Projektowanie fryzur, 7h 4. Barwienie włosów, 10h 5. Rozjaśnianie i odbarwianie włosów, 7h 6. Stosowanie form kolorystycznych- baleyage, pasemka, kontrasty, 12h 7. Stosowanie różnych form kształtowania fryzur- modelowanie włosów- nawijanie na wałki, układanie fal, modelowanie za pomocą szczotki, suszarki i fenu, prostowanie włosów, 12h 8. Strzyżenie włosów, 12h 9. Wykonywanie wodnej ondulacji, 6h 10. Wykonywanie zabiegów trwałego ondulowania, 8h Termin realizacji zamówienia: - rozpoczęcie szkolenia powinno nastąpić nie wcześniej niż 14.06.2010r. - zakończenie szkolenia powinno nastąpić nie później niż 06.07.2010r. Szkolenie powinno rozpoczynać się w godzinach dopołudniowych. Miejsce szkolenia: Zamawiający wymaga, aby szkolenie zorganizowane było w Gnieźnie, w miejscu, do którego zapewniony jest dostęp środkami komunikacji miejskiej, a odległość od najbliższego przystanku autobusowego pozwala na dotarcie do miejsca szkolenia w ciągu 5 minut. Dodatkowe wymagania: Uczestnicy szkolenia zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem szkolenia otrzyma wykaz osób skierowanych na szkolenie. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę szkolenia lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca niezwłocznie ma obowiązek zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, a Zamawiający ma prawo skierować na to miejsce inną osobę. Do realizacji szkolenia Wykonawca musi zapewnić uczestnikom kursu wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne). Materiały szkoleniowe muszą być adekwatne do treści szkolenia i opatrzone informacją o współfinansowaniu, flagą UE oraz logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (zgodnie z aktualnym Planem Komunikacji POKL 2007-2013 oraz Wytycznymi dot. oznaczania projektów w ramach POKL). Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku szkolenia bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów lub ich kserokopię Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu. Szkolenie powinno zakończyć się wydaniem zaświadczeń o jego ukończeniu opatrzone informacją o współfinansowaniu oraz logo UE, EFS i POKL. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i listy potwierdzającej odbiór w/w zaświadczeń lub certyfikatów. Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestnika szkolenia na czas szkolenia. B. Kurs kosmetyczny Szkolenie powinno się odbywać wg następującego programu: Zajęcia teoretyczne: 22 godziny lekcyjne / osobę 1. Podstawy przedsiębiorczości, 4h 2. Anatomia i fizjologia, 3h 3. Chemia kosmetyczna, 3h 4. Dermatologia, 1h 5. Fizykoterapia, 2h 6. Higiena i bezpieczeństwo pracy na stanowisku, 1h 7. Kosmetologia, 4h 8. Anatomia Organizacja stanowisk pracy w gabinecie kosmetycznym, 2h 9. Chemia kosmetyczna, 2h Zajęcia praktyczne: 78 godzin zegarowych / osobę 1. Pielęgnowanie kończyn górnych, 11h 2. Pielęgnowanie kończyn dolnych, 5h 3. Pielęgnowanie oczu i ich oprawy, 6h 4. Pielęgnowanie zdrowej skóry, 9h 5. Stosowanie zabiegów cieplnych, 10h 6. Wykonywanie makijażu, 11h 7. Wykonywanie masażu pielęgnacyjnego, 8h 8. Wykonywanie usług związanych z usuwaniem zbędnego owłosienia, 8h 9. Wykonywanie zabiegów zdobniczych paznokci, 10h Termin realizacji zamówienia: - rozpoczęcie szkolenia powinno nastąpić nie wcześniej niż 21.07.2010r. - zakończenie szkolenia powinno nastąpić nie później niż 17.08.2010r. Podział na grupy: Szkolenie powinno się odbywać (w tym samym okresie) w podziale na dwie grupy liczące: I grupa 9 osób w godzinach dopołudniowych, II grupa 8 osób w godzinach popołudniowych. Miejsce szkolenia: Zamawiający wymaga, aby szkolenie zorganizowane było w Gnieźnie, w miejscu, do którego zapewniony jest dostęp środkami komunikacji miejskiej, a odległość od najbliższego przystanku autobusowego pozwala na dotarcie do miejsca szkolenia w ciągu 5 minut. Dodatkowe wymagania: Uczestnicy szkolenia zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem szkolenia otrzyma wykaz osób skierowanych na szkolenie. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę szkolenia lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca niezwłocznie ma obowiązek zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, a Zamawiający ma prawo skierować na to miejsce inną osobę. Do realizacji szkolenia Wykonawca musi zapewnić uczestnikom kursu wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne). Materiały szkoleniowe muszą być adekwatne do treści szkolenia i opatrzone informacją o współfinansowaniu, flagą UE oraz logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (zgodnie z aktualnym Planem Komunikacji POKL 2007-2013 oraz Wytycznymi dot. oznaczania projektów w ramach POKL). Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku szkolenia bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów lub ich kserokopię Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu. Szkolenie powinno zakończyć się wydaniem zaświadczeń o jego ukończeniu opatrzone informacją o współfinansowaniu oraz logo UE, EFS i POKL. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i listy potwierdzającej odbiór w/w zaświadczeń lub certyfikatów. Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestnika szkolenia na czas szkolenia. C. Kurs przyuczający do zawodu kucharza Szkolenie powinno się odbywać wg następującego programu: Zajęcia teoretyczne: 40 godzin lekcyjnych / osobę 1. Wiadomości wstępne, 1h - pojęcie i podział gastronomii, - rodzaje zakładów gastronomicznych, - zakres działalności, 2. Organizacja zakładów gastronomicznych, wyposażenie techniczne, 3h - działy zakładu gastronomicznego, - magazyny żywnościowe, - wyposażenie pomieszczeń, 3. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, 3h - zasady dobrej praktyki higienicznej, cateringowej, - zapisy, - system HARCAP, - wymagania higieniczne dla zakładów gastronomicznych, - wymagania dla pracowników, 4. Potrawy z warzyw i ziemniaków, 2h - obróbka wstępna z warzyw i ziemniaków, - podział warzyw, - sporządzanie surówek, - asortyment surówek, - gotowanie warzyw, - asortyment z warzyw gotowanych, - dodatki, - potrawy z ziemniaków, - postępowanie z produktem i wyrobem gotowym, 5. Potrawy z grzybów, 1h - podział grzybów, - obróbka wstępna, - zastosowanie w produkcji gastronomicznej, - wpływ na zdrowie człowieka, 6. Potrawy z owoców, 2h - podział owoców, - obróbka wstępna owoców, - zastosowanie w produkcji gastronomicznej, - wpływ na zdrowie człowieka, 7. Potrawy z mleka, 2h - zastosowanie mleka słodkiego w produkcji gastronomicznej, - napoje mleczne fermentowane, - śmietana i śmietanka, - masło, - sery twarogowe, - sery dojrzewające, 8. Potrawy z jaj, 2h - ogólna charakterystyka potraw z jaj, - zastosowanie jaj w produkcji gastronomicznej, 9. Potrawy mączne, 2h - cechy użytkowe mąki, - etapy produkcji ciast, - technika wykonania ciasta makaronowego i kluskowego, - sporządzenie pierogów i gotowanie potraw, 10. Potrawy z kasz, 1h - rodzaje kasz, - obróbka wstępna kasz, - potrawy z kasz, - gotowanie kasz, 11. Zupy i sosy gorące, 3h - sporządzanie zup, - asortyment zup, - podział zup, - dodatki, - zagęszczanie zup, - podział sosów, - asortyment sosów, - zastosowanie i technika wykonania, 12. Potrawy z mięsa, 4h - przygotowanie półproduktu, - sporządzanie, - asortyment potraw z mięsa, - dodatki do mięs, - sposób podania, 13. Potrawy z drobiu, 3h - przygotowanie półproduktu, - sporządzanie, - asortyment potraw z drobiu, - dodatki, - sposób podania, 14. Potrawy z ryb, 3h - przygotowanie półproduktu, - sporządzanie, - asortyment potraw z ryb, - dodatki, - sposób podania, 15. Potrawy półmięsne, 2h - sporządzanie potraw gotowanych, smażonych, duszonych, pieczonych, zapiekanych - asortyment potraw półmięsnych, - dobór dodatków, - sposób podania, 16. Zakąski na zimno i gorące, 4h - sporządzanie zakąsek z warzyw, mięsa, drobiu i ryb, - zasady dekoracji, zdobienia zakąsek, 17. Napoje zimne i gorące, 2h - pojęcie i podział napojów, - technika sporządzania, - asortyment, - technika podania, - dekoracja, Zajęcia praktyczne: 110 godzin zegarowych / osobę 1. Potrawy jarskie, 3h 2. Potrawy z ziemniaków, 3h 3. Zakąski z warzyw, 3h 4. Sałatki, 4h 5. Potrawy z grzybów, 3h 6. Potrawy z owoców, 3h 7. Potrawy z jaj, 3h 8. Zakąski z jaj, 3h 9. Potrawy z mleka i przetworów mlecznych, 4h 10. Ciasta makaronowe i sosy gorące, 5h 11. Naleśniki, 3h 12. Ciasto ziemniaczane i serowe, 4h 13. Potrawy z kasz, 3h 14. Zupy, 5h 15. Mięsa gotowane, 4h 16. Mięsa duszone, 5h 17. Mięsa smażone, 4h 18. Mięsa pieczone, 4h 19. Podroby, 3h 20. Potrawy z grila, 4h 21. Zakąski z mięsa, 5h 22. Drób gotowany, 3h 23. Drób duszony, 5h 24. Drób smażony, 3h 25. Drób pieczony, 3h 26. Zakąski z drobiu, 5h 27. Potrawy z ryb, 3h 28. Zakąski z ryb, 4h 29. Potrawy ze śledzi, 3h 30. Potrawy półmięsne, 3h Termin realizacji zamówienia: - rozpoczęcie szkolenia powinno nastąpić nie wcześniej niż 23.08.2010r. - zakończenie szkolenia powinno nastąpić nie później niż 24.09.2010r. Miejsce szkolenia: Zamawiający wymaga, aby szkolenie zorganizowane było w Gnieźnie, w miejscu, do którego zapewniony jest dostęp środkami komunikacji miejskiej, a odległość od najbliższego przystanku autobusowego pozwala na dotarcie do miejsca szkolenia w ciągu 5 minut. Dodatkowe wymagania: Uczestnicy szkolenia zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem szkolenia otrzyma wykaz osób skierowanych na szkolenie. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę szkolenia lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca niezwłocznie ma obowiązek zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, a Zamawiający ma prawo skierować na to miejsce inną osobę. Do realizacji szkolenia Wykonawca musi zapewnić uczestnikom kursu wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne). Materiały szkoleniowe muszą być adekwatne do treści szkolenia i opatrzone informacją o współfinansowaniu, flagą UE oraz logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (zgodnie z aktualnym Planem Komunikacji POKL 2007-2013 oraz Wytycznymi dot. oznaczania projektów w ramach POKL). Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku szkolenia bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów lub ich kserokopię Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu. Wykonawca zobowiązany jest do pokrycia kosztów koniecznych badań lekarskich i innych badań niezbędnych do uzyskania zdolności do uczestniczenia w kursie przygotowującym do zawodu kucharza. Szkolenie powinno zakończyć się wydaniem zaświadczeń o jego ukończeniu opatrzone informacją o współfinansowaniu oraz logo UE, EFS i POKL. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i listy potwierdzającej odbiór w/w zaświadczeń lub certyfikatów. Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestnika szkolenia na czas szkolenia. D. Kurs obsługi kasy fiskalnej Szkolenie powinno się odbywać wg następującego programu: Zajęcia teoretyczne: 20 godzin/ osobę 1. Produkt i cena - 6h 2. Aktywne metody sprzedaży - 7h 3. Przepisy BHP i P.poż- 2h 4. Obsługa kas fiskalnych - część teoretyczna- 5h B. Zajęcia praktyczne: 10 godzin/ osobę 1. Obsługa kas fiskalnych - część teoretyczna- 10h Podział na grupy: Szkolenie powinno się odbywać w podziale na 3 grupy liczące średnio 8 osób. Termin realizacji zamówienia: - rozpoczęcie szkolenia powinno nastąpić nie wcześniej niż 28.10.2010r. - zakończenie szkolenia powinno nastąpić nie później niż 12.11.2010r. Zajęcia dla I grupy powinny się odbyć w terminie od 28.10.2010r. - 02.11.2010r. Zajęcia dla II grupy powinny się odbywać w terminie od 03.11.2010r. - 06.11.2010r. Zajęcia dla III grupy powinny się odbywać w terminie od 08.11.2010r. - 12.11.2010r. Miejsce szkolenia: Zamawiający wymaga, aby szkolenie zorganizowane było w Gnieźnie, w miejscu, do którego zapewniony jest dostęp środkami komunikacji miejskiej, a odległość od najbliższego przystanku autobusowego pozwala na dotarcie do miejsca szkolenia w ciągu 5 minut. Dodatkowe wymagania: Uczestnicy szkolenia zostaną wybrani przez Zamawiającego, a Wykonawca przed rozpoczęciem szkolenia otrzyma wykaz osób skierowanych na szkolenie. W przypadku nie podjęcia przez wskazaną osobę szkolenia lub przerwanie w trakcie trwania kursu Wykonawca niezwłocznie ma obowiązek zawiadomić o tym fakcie Zamawiającego, a Zamawiający ma prawo skierować na to miejsce inną osobę. Do realizacji szkolenia Wykonawca musi zapewnić uczestnikom kursu wszelkie niezbędne i odpowiednie materiały szkoleniowe (np. podręczniki, zeszyty, materiały piśmienne, prezentacje lub tym podobne). Materiały szkoleniowe muszą być adekwatne do treści szkolenia i opatrzone informacją o współfinansowaniu, flagą UE oraz logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (zgodnie z aktualnym Planem Komunikacji POKL 2007-2013 oraz Wytycznymi dot. oznaczania projektów w ramach POKL). Materiały powinny być przekazane każdemu uczestnikowi za pokwitowaniem na początku szkolenia bądź na bieżąco zgodnie z tematyką realizowanych zajęć. Ponadto 1 egzemplarz materiałów lub ich kserokopię Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu. Szkolenie powinno zakończyć się wydaniem zaświadczeń o jego ukończeniu opatrzone informacją o współfinansowaniu oraz logo UE, EFS i POKL. Wykonawca jest zobowiązany do przekazania Zamawiającemu kserokopii zaświadczeń potwierdzonych za zgodność z oryginałem i listy potwierdzającej odbiór w/w zaświadczeń lub certyfikatów. Wykonawca jest zobowiązany do pokrycia kosztów ubezpieczenia NW uczestnika szkolenia na czas szkolenia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805000009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.mops.gniezno.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach