Przetargi.pl
świadczenie usługi przeprowadzenia zamkniętego szkolenia dla pracowników Powiatowego Urzędu Pracy w Dąbrowie Górniczej nt.: Zasad współpracy pracowników PUP w Centrum Aktywizacji Zawodowej w świetle standardów usług rynku pracy oraz Savoir-vivre urzędnika (zasady zachowania w pracy, etykieta w firmie) - jak godnie reprezentować instytucję publiczną realizowanego w ramach projektu Inwestujemy w najlepszych

Powiatowy Urząd Pracy w Dąbrowie Górniczej ogłasza przetarg

  • Adres: 41-300 Dąbrowa Górnicza, ul. Sobieskiego 12
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 0-32 262-37-39 , fax. 0-32 262-69-51
  • Data zamieszczenia: 2010-09-01
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiatowy Urząd Pracy w Dąbrowie Górniczej
    ul. Sobieskiego 12 12
    41-300 Dąbrowa Górnicza, woj. śląskie
    tel. 0-32 262-37-39, fax. 0-32 262-69-51
    REGON: 27675467600000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.pup-dg.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    świadczenie usługi przeprowadzenia zamkniętego szkolenia dla pracowników Powiatowego Urzędu Pracy w Dąbrowie Górniczej nt.: Zasad współpracy pracowników PUP w Centrum Aktywizacji Zawodowej w świetle standardów usług rynku pracy oraz Savoir-vivre urzędnika (zasady zachowania w pracy, etykieta w firmie) - jak godnie reprezentować instytucję publiczną realizowanego w ramach projektu Inwestujemy w najlepszych
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi przeprowadzenia zamkniętego szkolenia dla 20 pracowników Powiatowego Urzędu Pracy w Dąbrowie Górniczej w terminie od 25.09.2010 r. do 26.09.2010 r. nt.: - zasad współpracy pracowników PUP w Centrum Aktywizacji Zawodowej w świetle standardów usług rynku pracy - 8 godzin, szkolenie o charakterze warsztatowym i edukacyjno - doradczym prowadzone aktywnymi metodami angażującymi wszystkich uczestników zarówno podczas wykładów, ćwiczeń grupowych i indywidualnych, - Savoir-vivre urzędnika (zasady zachowania w pracy, etykieta w firmie) - jak godnie reprezentować instytucję publiczną - 8 godzin, szkolenie o charakterze warsztatowym, prowadzone aktywnymi metodami angażującymi wszystkich uczestników zarówno podczas wykładów, ćwiczeń grupowych i indywidualnych, testów, dyskusji. 2. Szkolenie musi być prowadzone przez trenerów posiadających odpowiednią wiedzę oraz praktykę w zakresie wdrażania, realizowania i nadzorowania zadań wynikających z przepisów ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. 3. Zamawiający planuje przeszkolić w ww. zakresie 20 pracowników. 4. Szkolenie obejmować ma 16 godzin zegarowych. 5. Godzina zegarowa szkolenia liczy 45 minut zajęć i 15 minut przerwy, przy czym długość przerw może być ustalana elastycznie. 6. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca zaproponował szczegółowy program, który ma uwzględnić następujący podstawowy zakres merytoryczny: 6.1 Akty prawne regulujące pracę z klientami PUP. 6.2 Współpraca pracowników kluczowych - szanse i zagrożenia: 6.2.1 pośrednictwo pracy - zadania pośrednika pracy, 6.2.2 pośrednictwo zawodowe i informacja zawodowa - zadania doradcy zawodowego, 6.2.3 pomoc w aktywnym poszukiwaniu pracy, 6.2.4 organizacja szkoleń - zadania specjalisty ds. rozwoju zawodowego. 6.3. Wysoka jakość świadczonych usług gwarancją sukcesu organizacji: 6.3.1 rozpoznanie problemów zawodowych bezrobotnych i poszukujących pracy, 6.3.2 właściwa kwalifikacja bezrobotnych w celu przedstawienia odpowiedniej formy pomocy, 6.3.3 IPD jako skuteczna metoda doprowadzenia bezrobotnego do osiągnięcia wyznaczonego celu. 6.4 Standardy usług rynku pracy jako instrument stosowany przez pracowników Urzędu Pracy a nie cel sam w sobie. 6.5 Wizerunek urzędnika jako składowa wizerunku urzędu: 6.5.1 czym jest wizerunek osobisty? 6.5.2 co składa się na wizerunek osobisty urzędnika? 6.5.3 jak wizerunek urzędnika przekłada się na wizerunek urzędu? 6.6 Podstawowe zasady savoir-vivre w pracy: 6.6.1 rozmowy służbowe, 6.6.2 wypowiedź w dyskusji, 6.6.3 kulturalna odmowa, obrazy i przeprosiny, 6.6.4 zachowania w sytuacjach oficjalnych (pierwszeństwo, pozdrawianie, witanie i przedstawianie, tytułowanie, postawa wobec klientów), 6.2.5 postawa wobec przełożonych i współpracowników. 6.7.Obsługa klientów uwzględniając zasady pozytywnej komunikacji: 6.7.1 czym jest komunikacja, 6.7.3 efektywność komunikacji, 6.7.4 dlaczego komunikacja bywa nieskuteczna, bariery komunikacyjne i sposoby ich pokonywania, 6.7.7 werbalne i niewerbalne środki wyrazu, 6.7.8 postawa wobec klienta, 6.7.9 trudny klient i sposoby radzenia sobie z nim, 6.7.10 zasady rozmowy telefonicznej, 6.7.11 sytuacje konfliktowe i niezręczne - sposoby radzenia sobie w sytuacjach trudnych. 6.8 Autoprezentacja i wystąpienia publiczne: 6.8.1 co wpływa na wiarygodność mówcy? 6.8.2 jak sobie radzić w trudnych sytuacjach związanych z publicznym wystąpieniem (stres, zakłopotanie itp.), 6.8.3 jak przygotować się do wystąpienia publicznego, 6.8.4 błędy, których należy unikać. Powyższy zakres tematów stanowi katalog otwarty, który Wykonawca może rozszerzyć i uszczegółowić w zaproponowanym programie szkolenia, mając na uwadze cel szkolenia oraz jego przydatność w pracy pracowników. 7. Szkolenie musi być przeprowadzone na terenie górskim, ale odległość z Powiatowego Urzędu Pracy w Dąbrowie Górniczej do miejsca szkolenia nie może przekroczyć 120 km. 8. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić uczestnikom szkolenia transport z siedziby Zamawiającego do miejsca szkolenia i z powrotem. 9. Szczegóły dotyczące zasad transportu np. godziny wyjazdu zostaną pisemnie ustalone przez Zamawiającego z ostatecznie wybranym Wykonawcą. 10. Wymagania stawiane Wykonawcy: 1) Wykonawca zobowiązany jest zapewnić uczestnikom szkolenia w trakcie trwania szkolenia warunki pracy zgodne z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, 2) Szkolenia powinny odbywać się w sali, o wielkości dostosowanej do liczby uczestników szkolenia, wyposażonej w: a) miejsca siedzące oraz stoliki dla 20 uczestników oraz jedno miejsce siedzące dla osoby monitorującej szkolenie z ramienia Zamawiającego lub instytucji kontrolującej, b) dostęp do światła dziennego z możliwością zaciemnienia i zapewnienia oświetlenia sztucznego, klimatyzację, c) projektor multimedialny, ekran, tablicę typu Flipchart, d) zaplecze sanitarne. 11. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić uczestnikom konieczne materiały szkoleniowe w formie elektronicznej na nośniku pendrive i papierowej - zgodne z tematyką szkolenia. Materiały szkoleniowe powinny być przekazywane uczestnikom szkolenia na początku szkolenia bądź na bieżąco zgodnie z realizowanym tematem zajęć. Każdy uczestnik szkolenia musi otrzymać długopis, notatnik A4 z podkładką na notowanie. Na materiałach szkoleniowych muszą znaleźć się informacje o współfinansowaniu szkolenia przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Zamawiający udostępni Wykonawcy w wersji elektronicznej wymagane logotypy. Wykonawca zobowiązany jest do przekazania jednego kompletu materiałów dydaktycznych Zamawiającemu. 12. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić na szkoleniu: 1) poczęstunku i napojów w ilości co najmniej: 25 butelek niegazowanej wody mineralnej o pojemności od 0,3 do 0,7 litra; 25 butelek gazowanej wody mineralnej o pojemności od 0,3 do 0,7 litra; 300 g kawy rozpuszczalnej; 40 torebek herbaty ekspresowej, wrzątek do przygotowania kawy i herbaty w ilości co najmniej 10 litrów; 0,5 kg pierników w czekoladzie, 0,5 kg biszkoptów z dodatkiem galaretki owocowej w polewie czekoladowej; 0,5 kg ciastek kruchych, 0,5 kg wafli cukierniczych przekładanych masą; 0,5 kg paluszków (solone); minimum 50 kubków jednorazowych przystosowanych do napojów gorących. 2) serwis gastronomiczny (zastawa, przygotowanie, posprzątanie), 3) dwa obiady - zapewnienie przez Wykonawcę obiadu w formie bufetu obejmującego: dania ciepłe (rybne, mięsne i warzywne), sałatki, zakąski zimne, desery (wyroby cukiernicze, owoce), sok pomarańczowy i jabłkowy, wodę mineralną gazowaną i niegazowaną, a także stoliki koktajlowe i serwis gastronomiczny (przygotowanie, obsługa kelnerska, nakrycie stołów/obrusy, zastawa oraz przygotowanie i sprzątanie), 4) kolację (w pierwszym dniu szkolenia) - zapewnienie przez Wykonawcę kolacji w formie bufetu obejmującego m.in.: dania ciepłe (jajka, jajecznica, kiełbaski, bekon, wyroby mięsne i warzywa z grilla) świeże pieczywo, sałatki, zakąski zimne, owoce, herbata, kawa, sok pomarańczowy i jabłkowy, wodę mineralną gazowaną i niegazowaną, a także stoliki koktajlowe i serwis gastronomiczny (przygotowanie, obsługa kelnerska, nakrycie stołów/obrusy, zastawa oraz przygotowanie i sprzątanie), 5) śniadanie (w drugim dniu szkolenia) - zapewnienie przez Wykonawcę śniadania w formie bufetu obejmującego m.in.: dania ciepłe (jajka, jajecznica, bekon, kiełbaski, warzywa zapiekane) świeże pieczywo, sałatki, zakąski zimne, deska serów, musli, jogurty, płatki śniadaniowe, owoce świeże, sok pomarańczowy i jabłkowy, wodę mineralną gazowaną i niegazowaną, a także stoliki koktajlowe i serwis gastronomiczny (przygotowanie, obsługa kelnerska, nakrycie stołów/obrusy, zastawa oraz przygotowanie i sprzątanie), 6) zakwaterowanie w trakcie pobytu na szkoleniu - uczestnicy zostaną zakwaterowani w hotelu co najmniej trzy gwiazdkowym, pokojach 2-3 osobowych z pełnym węzłem sanitarnym, 7) salę wykładową w miejscu zakwaterowania uczestników, 8) możliwość atrakcyjnego zagospodarowania czasu wolnego w formach sprzyjających integracji. 13. Wykonawca zobowiązany jest wystawić każdemu uczestnikowi szkolenia po zakończeniu zaświadczenie według wzoru MEN oraz certyfikat o ukończeniu szkolenia, z przedmiotowym opisem ukończonego szkolenia. Certyfikat zostanie wydrukowany przez Wykonawcę (biały papier, format A4, +/-200g/m2, połyskujący, druk kolorowy). Na certyfikacie muszą znaleźć się informacje o współfinansowaniu szkolenia przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Zamawiający udostępni Wykonawcy w wersji elektronicznej wymagane logotypy. 14. Wykonawca zobowiązany jest do prowadzenia dokumentacji przebiegu szkolenia stanowiącej: dziennik zajęć edukacyjnych, zawierający listę obecności uwzględniającą podpisy uczestników szkolenia, wymiar godzin i tematy zajęć edukacyjnych, rejestr wydanych dokumentów potwierdzających ukończenie szkolenia oraz listę potwierdzającą odbiór materiałów szkoleniowych i cateringu. 15. Zamawiający wymaga od Wykonawcy zapewnienia odpowiedniej obsługi technicznej szkolenia poprzez wyznaczenie osoby odpowiedzialnej (osoba ta nie może być jednocześnie trenerem) miedzy innymi za: - otwarcie sal przynajmniej na 20 minut przed szkoleniem, - wietrzenie sali, - poczęstunek, napoje, - rozwieszenie i stałe monitorowanie wizualizacji projektu oraz odpowiednich informacji o umiejscowieniu sali szkoleniowej i współfinansowaniu poprzez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, - wykonywanie dokumentacji fotograficznej poczęstunku, rozmieszczenie wizualizacji sali szkoleniowej, - zaopatrzenie toalet w odpowiednie środki higieniczne (papier toaletowy, mydło, ręczniki, - uruchomienie sprzętu technicznego przed szkoleniem. 16. Wykonawca zobowiązany będzie do wskazania numeru telefonu, pod którym będzie możliwy kontakt z Wykonawcą w godzinach od 7:30 do 18.00. 17. Wykonawca przedstawi do akceptacji zamawiającemu, w terminie 3 dni roboczych po podpisaniu umowy szczegółowy harmonogram zajęć dostosowanych do zakresu tematycznego szkolenia. 18. Wykonawca zobowiązany jest do pokrycia kosztów ubezpieczenia uczestników szkolenia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805000009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie Wykonawcy w realizacji przedmiotowego szkolenia
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.pup-dg.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach