Przetargi.pl
Świadczenie usługi cateringowej polegającej na przygotowaniu i dostawie wyżywienia dla 74 dzieci w wieku 3-5 lat, które będą uczęszczać do Przedszkola w Zawoni

Gmina Zawonia ogłasza przetarg

  • Adres: 55-106 Zawonia, ul. Trzebnicka 11
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 0-71 312-81-82 , fax. 0-71 312-81-82
  • Data zamieszczenia: 2015-12-15
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Zawonia
    ul. Trzebnicka 11 11
    55-106 Zawonia, woj. dolnośląskie
    tel. 0-71 312-81-82, fax. 0-71 312-81-82
    REGON: 93193490500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zawonia.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usługi cateringowej polegającej na przygotowaniu i dostawie wyżywienia dla 74 dzieci w wieku 3-5 lat, które będą uczęszczać do Przedszkola w Zawoni
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostawę czterech posiłków dziennie tj. śniadanie, obiad (zup i II danie) i podwieczorek dla grupy maksymalnie 74 dzieci w wieku 3-5 lat. Wartość kaloryczna posiłków: 1300 - 1700 kcal. Posiłki będą dostarczane od poniedziałku do piątku w godzinach: - śniadanie -godz. 8:30 (posiłek nr 1) Posiłek nr 1 ma się składać z kanapek z wędliną lub nabiałem lub dżemem lub paróweczki oraz zupy mlecznej np. kaszki mleczno-ryżowej, płatków z mlekiem. Kanapki powinny być podawane ze świeżymi warzywami: pomidorem, ogórkiem, sałatą, rzodkiewką, papryką. Napoje: herbata lub kakao. Minimalna wartość kaloryczna posiłku: 450 kcal.), obiad (zupa) -godz. 11:00 (posiłek nr 2), obiad (II danie) - godz. 13:20 (posiłek nr 3), Posiłek nr 2 i 3 ma się składać z zupy oraz dania mięsnego lub jarskiego lub ryby, surówki oraz kompotu z owoców. Do mięsa, ryb zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż lub makaron. Minimalna wartość kaloryczna posiłku: 450 kcal., - podwieczorek - godz. 14:15 (posiłek nr 4), Posiłek nr 4 ma się składać z placka z owocami lub bułki maślanej z serkiem homogenizowanym lub kisielu, lub budyniu oraz owoców trzy razy w tygodniu np. jabłko, banan. Napoje: herbata lub sok owocowy. Minimalna wartość kaloryczna posiłku: 200 kcal. Zamawiający określa maksymalną wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy tj. 04.01.2016 r. do 31.12.2016 r. (z wyjątkiem przerw w funkcjonowaniu Przedszkola)-tj. ok. 230 dni, czyli maksymalnie 17020 śniadań, 17020 obiadów dwudaniowych, 17020 podwieczorków. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić ilość posiłków zgodnie z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego - do godz. 7.15 w dniu świadczenia usługi z możliwością korekty liczby obiadów i podwieczorków do godziny 9.00. Rozliczenie finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będzie na podstawie faktycznej liczby dostarczonych posiłków i ich ceny jednostkowej. W takim przypadku Wykonawca oświadcza, że nie będzie żądał odszkodowania z tytułu zmniejszenia maksymalnej ilości posiłków opisanej powyżej. Wykonawca zobowiązany jest do załączenia do oferty jadłospisu na pierwszych 10 dni żywienia. Wykonawca zobowiązany będzie dostarczać posiłki: - gorące i gotowe do spożycia (dotyczy dań głównych), - przygotowane, dostarczone i podane posiłki będą świeże, pierwszej jakości, zamknięte w pojemnikach przeznaczonych dla produktów wymagających stałych warunków temperaturowych, posiłki powinny posiadać odpowiednie walory smakowe i zapachowe oraz estetyczny wygląd. Wykonawca przy oferowaniu obiadów uwzględniać będzie świeże produkty, - wyżywienie powinno spełniać wymogi aktualnych wytycznych Instytutu żywności i żywienia, - w przypadku stwierdzenia przy odbiorze posiłków braków jakościowych świadczonych usług, Zamawiającemu przysługiwać będzie prawo obniżenia wynagrodzenia bądź zerwania umowy z tytułu realizowanej usługi przez Wykonawcę, - miejscem dostaw posiłków jest: Przedszkole w Zawoni, ul. Szkolna 26, 55-106 Zawonia, - wykonawca zapewni transport dostosowanymi do przewozu posiłków pojazdami samochodowymi, którego wartość wliczona jest w cenę jednostkową posiłku, - wykonawca zapewni posiłki dietetyczne dla poszczególnych dzieci wskazanych przez Zamawiającego (np. bezglutenowe, bezmleczne, bez cukru, bez wołowiny, bez ryb, bez owoców itp.) 2) W ramach zamówienia Wykonawca jest zobowiązany do: - najpóźniej na 3 dni robocze przed rozpoczęciem każdego miesiąca świadczenia usługi, przedstawi do zatwierdzenia Zamawiającemu propozycję jadłospisu, obejmującego skład i gramaturę poszczególnych dań. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian w przedstawionym jadłospisie. Posiłki muszą być urozmaicone, smaczne i estetyczne, uwzględniające zapotrzebowanie na posiłki dietetyczne dla poszczególnych dzieci (np. bezglutenowe, bezmleczne, bez cukru, bez wołowiny, bez ryb, bez owoców itp.), - świadczenia usług cateringowych, wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, - przestrzegania przepisów prawnych w zakresie przechowywania i przygotowywania artykułów spożywczych (m. in. ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz. U. nr 171 poz. 1125 ze zm.) oraz posiłków. Sposób przygotowania oraz transport powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych oraz spełniać warunki określone w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.). - wszystkie posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej. Muszą być wykonywane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności, - próbki posiłków winny być przechowywane przez Wykonawcę przez 72 godz. 3) Zamawiający nie dopuszcza możliwości przygotowania posiłków z półproduktów. Posiłki powinny być przygotowywane z surowców świeżych i wysokiej jakości z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych. Nie dopuszcza się: - stosowania produktów masłopodobnych, - mięsa tzw. MOM (mięso oddzielone mechanicznie), - produktów typu instant, - gotowych produktów np. gołąbki, pierogi, klopsy. 4) Zamawiający zastrzega sobie prawo przeprowadzania oceny oferowanych posiłków, pod kątem sprawdzenia ich gramatur, zalecanych norm żywieniowych i jakości wykorzystywanych surowców. 5) Zamawiający zastrzega sobie możliwość w uzasadnionych przypadkach zamiany gorącego posiłku na suchy prowiant (bułka z szynką lub serem + soczek + owoc,) i wykonawca każdorazowo będzie o tym informowany przez osobę upoważnioną przez Zamawiającego. 6) Organizacja usługi gastronomicznej, musi być zgodna z obowiązującymi przepisami prawa, normami i zasadami sanitarno-epidemiologicznymi. 7) Wykonawca winien przestrzegać procedur higienicznych dotyczących higieny mycia rąk, środków transportu, urządzeń i sprzętu oraz stosowania preparatów myjących i dezynfekujących dopuszczonych w kontakcie z żywnością, zgodnie z opracowanymi procedurami HACAP. 8) Wykonawca zobowiązany będzie do zapewnienia estetycznej odzieży dla pracowników wykonujących usługę na rzecz Zamawiającego. 9) Pracownicy Wykonawcy zajmujący się produkcją i dowozem posiłków zobowiązani są do zachowania schludnego wyglądu oraz posiadania aktualnych książeczek zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych. 10) Wykonawca odpowiada za szkody powstałe w wyniku prowadzonej działalności, w szczególności za następstwa zdrowotne wywołane przez dostarczoną żywność. 11) Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wszelkie stwierdzone nieprawidłowości świadczonych usług ujawnione poprzez organy kontrolne oraz służby Zamawiającego. 12) Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu jednego tygodnia. Posiłki do przedszkola należy dostarczyć w ramach kosztów własnych (wraz z załadunkiem i rozładunkiem). Zamawiający zastrzega, że ilość dzieci korzystających z posiłków może się zmieniać w trakcie obowiązywania umowy i wykonawca każdorazowo będzie o tym informowany przez osobę upoważnioną przez Zamawiającego. 13) Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania kontroli w trakcie przygotowywania posiłków w miejscu ich produkcji wskazanym przez Wykonawcę
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga od wykonawców wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Termin płatności
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zawonia.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach