Przetargi.pl
Przygotowanie, dostawa i wydawanie posiłków dla dzieci uczęszczających do przedszkola i szkoły podstawowej w Zespole Szkolno - Przedszkolnym w Świerzawie, Szkole podstawowej w Sokołowcu oraz Gimnazjum w Świerzawie

Zespół Szkolno-Przedszkolny ogłasza przetarg

  • Adres: 59-540 Świerzawa, Ul. Dworcowa 3
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 75 71 35 397 , fax. 75 71 35 397
  • Data zamieszczenia: 2016-07-04
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkolno-Przedszkolny
    Ul. Dworcowa 3 3
    59-540 Świerzawa, woj. dolnośląskie
    tel. 75 71 35 397, fax. 75 71 35 397
    REGON: 39106680000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: swierzawa.sp@wp.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie, dostawa i wydawanie posiłków dla dzieci uczęszczających do przedszkola i szkoły podstawowej w Zespole Szkolno - Przedszkolnym w Świerzawie, Szkole podstawowej w Sokołowcu oraz Gimnazjum w Świerzawie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    3. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług polegających na: 3.1. Przygotowanie, dostawa i wydawanie posiłków dla dzieci uczęszczających do przedszkola i szkoły podstawowej w Zespole Szkolno - Przedszkolnym w Świerzawie 4. Ogólny opis przedmiotu zamówienia 4.1. Posiłki muszą być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, muszą być zróżnicowane oraz sporządzane z pełnowartościowych produktów żywnościowych. 4.2. Posiłki muszą być przygotowywane i podawane przy zachowaniu norm sanitarnych określonych w przepisach dotyczących żywności i żywienia. 4.3. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i zgodnie z normami HACCP. Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów każdej z grup. 4.4. Na Wykonawcy spoczywają wszelkie obowiązki wynikające z obowiązujących przepisów prawa (BHP, SANEPID-u) w zakresie technologii przygotowywania i wydawania posiłków. 4.5. Każdy posiłek szkolny i przedszkolny powinien składać się, co najmniej z zupy i chleba, drugiego dania, napoju w postaci kompotu lub soku. 4.6. Każdy posiłek powinien zawierać produkty będące źródłem białka zwierzęcego (mięso wieprzowe i wołowe, drób, ryby lub nabiał) uzupełnione o produkty będące źródłem białka roślinnego (jarzyny, surówki, sałatki, owoce) oraz ziemniaki (zamiennie kaszę, ryż, makaron). 4.7. Wykonawca będzie realizował zamówienie poprzez przygotowywanie i podawanie posiłków od poniedziałku do piątku oraz w wakacje i ferie, w ilości ustalonej na podstawie miesięcznej imiennej listy podopiecznych uprawnionych do korzystania z posiłków, sporządzonej przez Zespół Szkolno-Przedszkolny w Świerzawie i dostarczonej Wykonawcy w terminie do 2 dni roboczych przed rozpoczęciem każdego nowego miesiąca. 4.8. Zamawiający przewiduje, iż dziennie będzie wydawanych około 100 posiłków w przedszkolu i ok. 200 posiłków w szkole podstawowej. Zamawiający, w zależności od potrzeb, zastrzega sobie prawo zmiany ilości wydawanych posiłków w granicach od 150 do 250 posiłków dziennie. 4.9. Zamawiający wymaga, aby przygotowywanie i podawanie posiłków odbywało się w miejscu wskazanym przez Zamawiającego, tj. w pomieszczeniach kuchni Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Świerzawie w punkcie wydawczym wskazanym przez Zamawiającego. Dopuszcza się dowóz, w specjalnych termosach, świeżo przygotowanych posiłków bezpośrednio przed ich wydawaniem do przedszkola i szkoły podstawowej. 4.10. Zamawiający wymaga, aby zastawa stołowa była wykonana z porcelany lub szkła hartowanego, a sztućce ze stali nierdzewnej. 4.11. Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli Wykonawcy przez upoważnionego przez siebie pracownika: 4.11.1. na każdym etapie świadczonej dostawy, począwszy od produkcji wyjściowej do końcowej, 4.11.2. jakości wydawanych posiłków, ich zgodności z opisem przedmiotu zamówienia, walorów smakowych oraz estetyki, 4.11.3. wglądu do dokumentacji pozwalającej na ocenę prawidłowości żywienia, 4.11.4. czystości pomieszczeń, urządzeń i sprzętu przy produkcji, 4.11.5. stosowanych surowców, gramatury, przebiegu procesów technologicznych, 4.11.6. higieny sporządzenia posiłków, 4.11.7. higieny środków transportu. 4.12. Zamawiający zobowiązuje się do niezwłocznego, pisemnego przekazywania uwag w zakresie nieprawidłowości dotyczących posiłków. 4.13. Wykonawca na własny koszt zapewni: wyposażenie stołówki niezbędne do przygotowania i podawania posiłków, naczynia stołowe i sztućce do spożywania posiłków oraz na własny koszt będzie je uzupełniał. Zamawiający nie zwraca kosztów wyposażenia. Wykonawca zapewni we własnym zakresie mycie i dezynfekcję naczyń stołowych, sztućców. 4.14. Wykonawca przygotowywać będzie posiłki z własnych produktów, a zamawiający będzie miał prawo kontroli, czy produkty wykorzystane przez wykonawcę odpowiadają potrzebom żywienia. 4.15. Wykonawca zobowiązuje się do utrzymania pomieszczeń w stanie niepogorszonym (szczegóły opisano w zał. Nr 1 do opisu przedmiotu zamówienia - wzór umowy najmu lokalu użytkowego) 4.16. Wykonawca ponosi odpowiedzialność z tytułu realizacji umowy za: 4.16.1. szkody wyrządzone przez osoby lub podmioty działające na jego zlecenie przy wykonywaniu lub w związku ze świadczeniem usług gastronomicznych stanowiących przedmiot niniejszego postępowania, 4.16.2. jakość posiłków i wszelkie spowodowane nimi szkody tak wobec zamawiającego, jak i wobec osób trzecich, 4.16.3. wszelkie inne niż określone wyżej nieprawidłowości w świadczeniu usług żywieniowych ujawnione przez organy kontrolne lub służby zamawiającego oraz spowodowane nimi szkody wobec zamawiającego, jak i wobec osób trzecich, 4.16.4. szkody wyrządzone w mieniu zamawiającego lub szkody wynikłe z czynu niedozwolonego albo udowodnionego niewykonania lub nienależytego wykonania usług żywienia, gdzie wykonawca odpowiada jak za własne działania lub zaniechania osób i podmiotów którym je powierzył lub za pomocą których wykonuje usługi. 4.17. Zamawiający oświadcza, że dysponuje pomieszczeniem kuchni wraz z zapleczem na obiekcie Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Świerzawie. Urządzenie w niezbędny sprzęt do przygotowywania i wydawania posiłków leży w gestii Wykonawcy. Zespół żywieniowy posiada odrębne wejście zamykane na klucz. 4.18. Zamawiający wynajmie pomieszczenia w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Świerzawie bez wyposażenia Wykonawcy, wyłonionemu w drodze przetargu nieograniczonego w celu prowadzenia dożywiania zbiorowego dzieci i młodzieży - wzór umowy najmu stanowi załącznik nr 1. Warunki najmu nie podlegają negocjacjom. 4.19. Posiłki będą przygotowywane w kuchni na terenie Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Świerzawie lub dowożone transportem własnym Wykonawcy do punktu wydawczego i wydawane w ustalonych godzinach. Dopuszcza się dowóz, w specjalnych termosach, posiłków do przedszkola i szkoły podstawowej bezpośrednio przed ich wydawaniem. 4.20. Posiłki muszą być urozmaicone, przygotowywane wg wcześniej ustalonego tygodniowego jadłospisu. Jadłospis powinien zaś być przygotowany tak, by w trakcie tygodnia obiady nie powtarzały się. Podawane posiłki muszą być zawsze gorące. Obiady muszą być sporządzane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonane ze świeżych produktów spożywczych, posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia. 4.21. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze prozdrowotnym poprzez: 4.21.1. stosowanie tłuszczów roślinnych; 4.21.2. ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych; 4.21.3. umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego; 4.21.4. stosowanie mięsa drobiowego; 4.21.5. stosowanie ryb; 4.21.6. stosowanie warzyw i owoców; 4.22. Wykonawca ponosić będzie odpowiedzialność za wytworzone odpady komunalne, kuchenne i technologiczne, będzie też usuwał je na własny koszt. 4.23. Zamawiający zastrzega, że koszty opłat za zużytą energię elektryczną, wodę oraz gaz na potrzeby kuchni będą obciążać Wykonawcę. 4.24. Wykonawca będzie użytkował wydzierżawione pomieszczenia zgodnie z przeznaczeniem oraz utrzymywał je w należytej sprawności technicznej, w tym będzie realizował niezbędne remonty, konserwacje pomieszczeń, jeśli pojawiłoby się w trakcie trwania dzierżawy takie zalecenie od odpowiednich uprawnionych służb. Wykonawca będzie opłacał podatek od nieruchomości za wynajęte pomieszczenia. Po upływie okresu świadczenia usług Wykonawca zwróci Zamawiającemu wynajęte pomieszczenia w stanie niepogorszonym ponad normalne zużycie. 4.25. Wykonawca przechowuje tygodniowe jadłospisy w celu ich kontroli przez Zamawiającego oraz podaje je do ogólnej wiadomości.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Warunkiem udziału w przetargu jest wniesienie wadium w wysokości: 9.000 PLN (słownie: dziwięć tysięcy złotych).

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: wartość wsadu do kotła
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.swierzawa.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach