Przetargi.pl
Świadczenie usług żywienia zbiorowego wraz z dystrybucją posiłków dla hospitalizowanych pacjentów PCZ w Kamiennej Górze Sp. z o. o.

Powiatowe Centrum Zdrowia w Kamiennej Górze Sp. z o.o. Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Szpital Powiatowy ogłasza przetarg

  • Adres: 58-400 Kamienna Góra, ul. Bohaterów Getta 10
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 075 7449033
  • Data zamieszczenia: 2013-05-09
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiatowe Centrum Zdrowia w Kamiennej Górze Sp. z o.o. Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Szpital Powiatowy
    ul. Bohaterów Getta 10 10
    58-400 Kamienna Góra, woj. dolnośląskie
    tel. 075 7449033
    REGON: 23118096000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.pcz.org.pl/
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: spółka prawa handlowego

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług żywienia zbiorowego wraz z dystrybucją posiłków dla hospitalizowanych pacjentów PCZ w Kamiennej Górze Sp. z o. o.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług żywienia zbiorowego wraz z dystrybucją posiłków dla hospitalizowanych pacjentów Powiatowego Centrum Zdrowia w Kamiennej Górze Sp. z o. o. Usługi żywienia zbiorowego będą się odbywały na miejscu w budynku Powiatowego Centrum Zdrowia w Kamiennej Górze Sp. z o. o. przy ulicy Bohaterów Getta 10 w zakresie: a) sporządzania całodziennych posiłków dla pacjentów z uwzględnieniem diet indywidualnych, b) dystrybucji posiłków w systemie tackowym na poszczególne oddziały, c) podawania i odbioru tacek od pacjentów i ich transportowanie do kuchni po skończonym posiłku, d) utylizacji resztek i odpadów pokonsumpcyjnych, e) mycia naczyń, wózków i sprzętu w zmywaku, f) utrzymania w czystości pomieszczeń kuchni z zapleczem oraz przechowywania sprzętu i urządzeń do dystrybucji posiłków, g) codziennego sporządzania jadłospisów oraz przekazywania do oddziałów, h) sporządzania jadłospisów dekadowych wraz z określeniem kaloryczności posiłków. W szpitalu stosowany jest następujący schemat diet, jak w załączniku nr 1 do Opisu przedmiotu zamówienia. Ilości prowadzonych diet są uzależnione od zaleceń lekarskich. Zamawiający informuje, że w przypadku pacjentów będących na dietach poza cukrzycą (dzieci i dorośli) liczba posiłków w ciągu dnia wynosi 3: śniadanie, obiad, kolacja. Pacjenci na diecie cukrzycowej - liczba posiłków równa się 5: śniadanie, 2-gie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja. Zamawiający nie prowadzi kuchni mlecznej - żywienie pacjentów hospitalizowanych nie obejmuje tzw. małych pacjentów (noworodki). Są one żywione w oddziale neonatologiczno - położniczym wg innych zasad (gotowymi mieszankami z apteki szpitalnej lub we własnym zakresie pacjenta), tak więc usługa nie obejmuje żywienia noworodków. Transport posiłków na oddziały szpitalne winien być zgodny z obowiązującymi przepisami. Pojazdy przeznaczone do transportu posiłków winny być na bieżąco poddawane myciu i dezynfekcji. Wykonawca winien posiadać niezbędne uprawnienia do wykonania przedmiotu zamówienia oraz nowoczesne wyposażenie techniczne. Wykonawca zobowiązuje się wykonywać całość przedmiotu zamówienia przy współpracy z Zamawiającym. Usługi żywienia zbiorowego będą wykonywane na terenie obiektu szpitala i będą podlegały ocenie wewnętrznej Zamawiającego. Zamawiający wyznacza Naczelną pielęgniarkę do nadzoru jakości przygotowywanych i dystrybuowanych posiłków a do bezpośredniego kontaktu w sprawach utrzymania reżimu sanitarnego świadczonej usługi Zamawiający wyznacza pielęgniarkę epidemiologiczną. Raz na kwartał zostanie sporządzany protokół stwierdzający jakość wykonywanych usług i podpisany przez przedstawicieli Stron. Wykonawca zapewni codzienny nadzór nad personelem dystrybuującym. Wykonawca zobowiązuje się do wykonania usług z zachowaniem wszelkich przepisów sanitarnych i higienicznych jakie są wymagane do tego rodzaju usług. Za przestrzeganie przepisów sanitarnych, bhp oraz p. poż. przy świadczeniu usług odpowiedzialność ponosi Wykonawca. Wykonawca odpowiada bezpośrednio przed organami nadzorująco - kontrolnymi za utrzymanie reżimu sanitarnego w zakresie świadczonej usługi żywienia zbiorowego. Wykonawca winien posiadać uprawnienia do prowadzenia usług żywienia zbiorowego. Wykonawca zobowiązany będzie do: świadczenia dobrej jakości usługi, zgodnie z normami żywieniowymi, sanitarnymi i innymi obowiązującymi przepisami prawa w tym zakresie, organizacji pracy w sposób zapewniający szczególną staranność i należyte wykonanie przedmiotu zamówienia. Usługi żywienia zbiorowego wraz z dystrybucją będą się odbywały na terenie obiektu Szpitala Powiatowego w Kamiennej Górze przy ul. Bohaterów Getta 10 w związku z powyższym oferent zapozna się z obiektem szpitala i pomieszczeniami, gdzie świadczone będą usługi żywienia zbiorowego oraz dystrybucji. Oferent, który wygra przetarg jest zobowiązany zapewnić własny personel w takiej ilości osób, która zapewni należyte wykonanie usługi. Zamawiający nadmienia, iż kuchnia szpitalna została sprywatyzowana w 1999r. w związku z czym do obowiązków przyszłego Wykonawcy nie będzie należało przejmowanie pracowników Zamawiającego. Do profesjonalnego wykonywania usługi wykonawca użyje sprzętu gastronomicznego (lub będzie dzierżawił uzupełniając sprzęt Zamawiającego przekazany w drodze dzierżawy) oraz artykułów żywnościowych przez siebie zakupionych. Zamawiający informuje, ze istnieje możliwość wydzierżawienia sprzętu obecnie wykorzystywanego do świadczenia posiłków (tj. tacki termoizolacyjne oraz wózki do transportu posiłków) oraz pomieszczenia do jego przekazywania i mycia na podstawie odrębnej umowy. Zaleca się jednak uzupełnienie brakującego i niezbędnego sprzętu do dystrybucji na koszt własny oferenta. Zamawiający wydzierżawi wykonawcy sprzęt i urządzenia gastronomiczne znajdujące się w pomieszczeniach kuchni centralnej, do świadczenia usług żywieniowych i dystrybucji posiłków będący jego własnością. W przypadku chęci dzierżawy urządzeń w związku z obowiązkiem kompleksowego i profesjonalnego wykonania usługi żywienia zbiorowego wraz z dystrybucją posiłków w oddziały szpitalne - Wykonawca uzupełni sprzęt gastronomiczny Zamawiającego i zakupi min. niezbędny sprzęt: termosy, czajniki, lodówki, zamrażarki, talerze, pokrywki, garnki, szafa) i wkalkuluje go w wartość świadczonej kompleksowej usługi. Zamawiającemu chodzi o termosy w ilości ok. 5 sztuk, które będą przeznaczone na herbatę dla pacjentów na oddziały szpitalne. W przypadku pozostałego sprzętu tj.: lodówki, zamrażarki oraz brakujące niezbędne rzeczy jak: talerze (płaskie, głębokie), garnki, miski na zupę, miski - salaterki, szkło, pokrywki, sztućce czy wiadra metalowe, plastikowe itd. przyszły Wykonawca winien uzupełnić i doposażyć w ilość jaką sam uzna za konieczną z uwagi na częstotliwość realizowania zamówienia żywności. Zakup brakującego asortymentu należy zrealizować w przeliczeniu na ilość dziennych posiłków, co zostało podane w siwz i wynosi ok. 70 dziennie + zapas (tłukące szkło). Po stronie Wykonawcy będzie zaopatrzenie w sprzęt i środki chemiczne, które będą używane przez niego do wykonywania usługi - winny spełniać warunki takie, jak sprzęt stosowany w placówkach służby zdrowia i być dopuszczone do obrotu w placówkach służby zdrowia. Zamawiający informuje, iż urządzenia AGD zamieszczone w zał nr l nie podlegają UDT. Zamawiający zobowiązuje się oddać wykonawcy w najem pomieszczenie na poziomie przyziemia o powierzchni 250,30 m2 mieszczące się w PCZ sp zoo przy ulicy Bohaterów Getta 10 w Kamiennej Górze wraz ze znajdującymi się tam urządzeniami do dystrybucji posiłków. Sprzęt stanowiący własność Zamawiającego będzie wynajmowany według spisu inwentaryzacyjnego - nie później niż w dniu następnym po podpisaniu umowy. Zamawiający wymaga od oferenta zapoznania się z podstawowymi zasadami pracy w szpitalu i stosowania ich tak, aby realizacja zamówienia nie utrudniała pracy personelowi medycznemu, pacjentom i innym firmom. Od Wykonawcy wymaga się również posiadanie umiejętności i wiedzy w zakresie przepisów wewnątrz kuchennych, organizacji pracy jak i znajomości uprawnień na określonych stanowiskach pracy. W związku z wejściem Polski do Unii Europejskiej z dniem 01.05.2004r. firma, która wygra przetarg zobowiązana jest do w prowadzenia systemu HACCP. Zamawiający informuje, że usługi żywienia zbiorowego dotyczą hospitalizowanych pacjentów. Kwestia żywienia pracowników szpitala, nie dotyczy przetargu, jest to indywidualne podejście każdego oferenta do tematu. W związku z wymogiem odbioru i utylizacji odpadków pokonsumpcyjnych przez Wykonawcę - Zamawiający udostępni Wykonawcy odpowiednio usytuowane miejsce (miejsce takie znajduje się przed wejściem bocznym do szpitala od strony kotłowni lub przed warsztatem, gdzie znajduje się kontener na śmieci komunalne). Zamawiający informuje, iż stan techniczny oraz sanitarny pomieszczeń, które będą podlegały dzierżawie jest dobry i spełnia wytyczne oraz zalecenia sanepidu, w tym wymogi sanitarne i epidemiologiczne zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 10 listopada 2006r. W sprawie, jakim powinny odpowiadać pod względem fachowym i sanitarnym pomieszczenia i urządzenia zakładu opieki zdrowotnej (Dz. U. 213, poz. 1568). Pomieszczenia te są gotowe do realizowania w nich przedmiotu zamówienia bez dokonywania inwestycji. Szpital na bieżąco realizuje wszystkie zalecenia sanepidu dotyczące otoczenia kuchni i dojść do niej (w chwili obecnej ma decyzję dotyczącą dojścia do kuchni od strony parkingu). Natomiast zalecenia SANEPID-u dotyczące stanu sanitarno - technicznego wewnątrz kuchni, jak i jej pomieszczeń realizuje sam dzierżawca. W chwili przekazania kuchni obecnemu dzierżawcy, kuchnia spełniała wymogi wyżej cytowanego Rozporządzenia. Pomieszczenie to jest wentylowane. Na podłodze znajdują się płytki podłogowe, tzw. glazura. Powierzchnia jest zmywalna. Wykonawca będzie ponosił opłaty eksploatacyjne osobno wg obowiązujących stawek i wskazania licznika: - opłata za energię elektryczną - opłata za gaz Natomiast na koszt dzierżawy kuchni i jej zaplecza składają się następujące koszty: - wynajmu pomieszczeń kuchennych i magazynu, - dzierżawy sprzętu gastronomicznego, - zużycia wody zimnej i ciepłej oraz wywozu nieczystości stałych - według których zamawiający będzie wystawiał fakturę vat, - udostępnienie miejsca na odpadki. Koszt dzierżawy w/w mediów i pomieszczeń w skali miesiąca wynosi 3.750 PLN złotych netto plus 23% podatku vat. Wykaz sprzętu gastronomicznego, który będzie podlegał dzierżawie został dołączony do siwz w formie załącznika. Zamawiający informuje, że średnio-miesięczne zużycie energii wykorzystywanej na potrzeby kuchni wynosi 1300 kwh, gazu - w ilości 300 m3. Oferta cenowa powinna być podana w PLN zł oraz winna zawierać cenę jednostkową - stawkę żywieniową za jeden dzień obejmującą trzy posiłki dziennie: (śniadanie, obiad, kolacja) na jednego pacjenta oraz umowną wartość oferty za rok. Oferta cenowa winna zawierać całkowity koszt wykonania usługi za okres 12 miesięcy, który oznacza faktyczną ilość stawek żywieniowych dziennych przypadających na jednego pacjenta w ciągu roku pomnożoną przez cenę jedn. (stawkę żywieniową za jeden dzień). Wykonawca zobowiązany jest do zachowania szczególnej staranności przy wykonywaniu zamówienia, przy uwzględnieniu specyficznego charakteru prowadzonej działalności. Wykonawca zobowiązuje się do wykonania usług z zachowaniem wszelkich przepisów i norm sanitarnych i higienicznych i bhp jakie są wymagane do tego rodzaju usług. Wykonawca odpowiada bezpośrednio przed organami nadzorująco - kontrolnymi zamawiającego za utrzymanie reżimu sanitarnego żywienia zbiorowego. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za niewykonanie lub nienależyte wykonanie przedmiotu umowy. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za szkody powstałe na: osobach i mieniu osób przebywających na terenie szpitala oraz mieniu zamawiającego, które wynikły z niewykonania, bądź nie należytego wykonania przedmiotu umowy. Zamawiający przedstawia niezbędne dla oferenta informacje w formie załączników: - spis urządzeń gastronomicznych do dystrybucji posiłków - harmonogram dystrybucji posiłków w oddziały szpitalne. - normy żywienia zbiorowego Zamawiający przedstawia niezbędne dla Wykonawcy informacje dotyczące zakresu usług: - liczba łóżek przypadających na oddziały szpitalne - 162 - średnioroczna liczba przyjętych do szpitala pacjentów rok 2012 - 5 574 osób - średnie obłożenie Łózek - 46% - liczba stawek żywieniowych dziennych w ciągu roku - 25 000 średnia dzienna liczna wydawanych posiłków - ok. 60 - 70 Usługa będzie wykonywana wewnątrz czynnego budynku szpitala i wszystkie usługi będą prowadzone przy czynnych oddziałach szpitalnych. W związku z tym Zamawiający wymaga od Wykonawcy zapoznania się z podstawowymi zasadami pracy w szpitalu i stosowania ich tak, aby nie zakłócały jego funkcjonowania, w tym pracy personelu medycznego, pacjentom i firmie. Ponadto wykonawca zobowiązuje się nie wykonywać prac związanych z realizacją niniejszej umowy w godzinach szpitalnej ciszy nocnej (od godz. 22.00 do godz. 6.00 rano). Zamawiający dopisuje treść pytań z poprzedniego postępowania, które należy traktować jako wiążące. Pyt 1 Czy pomieszczenia, które będą wydzierżawione Wykonawcy w związku z realizacją przedmiotu zamówienia odpowiadają obowiązującym przepisom prawa, a w tym dotyczących HACCP, bezpieczeństwa i higieny pracy, ppoż., oraz czy uwzględniają potrzeby osób niepełnosprawnych w zakresie przystosowania pomieszczeń z wymaganiami dostępności do nich? Odp: Wydzierżawiane pomieszczenia odpowiadają obowiązującym przepisom prawa, w tym dotyczących HACCP, bhp i higieny pracy ale nie uwzględniają potrzeb osób niepełnosprawnych w zakresie przystosowania pomieszczeń z wymaganiami dostępności do nich. Pyt 2 Prosimy o doprecyzowanie kwestii dotyczącej decyzji Sanepidu dotyczącej dojścia do kuchni od strony parkingu? Odp: Dojście jest przywrócone do użytkowania. Pyt 3 Czy wykonanie decyzji Sanepidu, o której mowa powyżej leży po stronie Zamawiającego? Odp: Dojście zostało wykonane przez Zamawiającego, natomiast Zamawiający informuje, iż przyszły Wykonawca przejmie na siebie reżim sanitarno-epidemiologiczny i zalecenia SANEPID-u związane z wykonywaniem przedmiotowej usługi. Czy wentylacja w wymaganych pomieszczeniach kuchennych jest sprawna? Odp: Tak. Pyt 4 Czy w kuchni jest drożna kanalizacja? Odp: Tak. Pyt 5 Czy Zamawiający zwróci Wykonawcy poniesione nakłady i wydatki w związku z dzierżawa pomieszczeń, a w szczególności w przypadku wcześniejszego rozwiązania niniejszej umowy, odstąpienia od umowy lub innego sposobu wygaśnięcia stosunku zobowiązaniowego wynikającego z niniejszej umowy, bez względu na przyczynę jej rozwiązania? Odp: Nie, Zamawiający nie przewiduje zwrotu takich kosztów. Pyt 6 Ile osób obecnie realizuje przedmiot zamówienia? Odp: Zamawiający nie ingeruje w kwestie pracownicze Wykonawcy, jest to jego indywidualna sprawa. Pyt 7 Czy koszt dzierżawy podany w SIWZ (3750 zł netto) zawiera także podatek od nieruchomości? Odp: Tak. Pyt 8 Prosimy o podanie kwot netto jakimi Zamawiający obciążył obecnego Wykonawcę usługi żywienia pacjentów za zużycie energii elektrycznej w okresie rocznym ? Odp: Koszty zużycia energii w okresie rocznym ok: 5.000,00 zł. Pyt 9 Prosimy o podanie kwot netto jakimi Zamawiający obciążył obecnego Wykonawcę usługi żywienia za zużycie gazu w okresie rocznym ? Odp: Koszty zużycia gazu ok: 4. 000,00zł. Pyt 10 Czy na kuchni jest wdrożony system HACCP i czy jest własnością Zamawiającego? Odp: System HACCP Jest wdrożony, natomiast jest on własnością Wykonawcy. Pyt 11 Ile osób wykonuje aktualnie przedmiot niniejszego zamówienia? Na jakiej podstawie? Prosimy o podanie rodzaju umów oraz na jaki okres zostały one zawarte, np. umowa o pracę na czas określony, umowa o pracę na czas nieokreślony, umowa zlecenia, umowa o dzieło itp. Odp: Na chwilę obecną jest zatrudnionych około 8 osób. Podstawa zatrudnienia, okres, ilość osób jest indywidualną sprawą Wykonawcy. Pyt 12 Ile osób pracowało u Zamawiającego przy wykonywaniu przedmiotu niniejszego zamówienia a ile zostało przejętych od Zamawiającego do firmy zewnętrznej? Czy pracowników wykonujących przedmiot niniejszego zamówienia bądź wykonujących usługi w najmowanych pomieszczeniach obowiązuje Układ Zbiorowy Pracy? Odp: PCZ w Kamiennej Górze Sp z o. o. NZOZ Szpital Powiatowy jest spółką od 2003 roku i od czasu przekształcenia usługą ta świadczona jest przez wykonawcę wyłonionego w drodze przetargu publicznego. Pyt 13 Czy umowy zawarte z osobami wykonującymi przedmiot niniejszego zamówienia rozwiązują się w ostatnim dniu wykonywania zamówienia przez dotychczasowego Wykonawcę? Odp: Zamawiający nie ingeruje w sprawy zatrudnienia. Pyt 14 Czy pracownicy wykonujący przedmiot niniejszego zamówienia są lub będą w okresie wykonywania zamówienia objęci ochroną w rozumieniu art. 39 Kodeksu pracy (ochrona pracowników w wieku przedemerytalnym)? Odp: J/w. Pyt 15 Czy wśród pracowników kuchni są osoby niepełnosprawne? Odp: Wykonawca nie zatrudnia osób niepełnosprawnych.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Nie wymaga się wpłaty wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.pcz.org.pl/
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach