Przetargi.pl
Świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych oraz ich dystrybucją na poszczególne oddziały szpitalne

Zespół Opieki Zdrowotnej ogłasza przetarg

  • Adres: 99-400 Łowicz, ul. Ułańska 28
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 046 8375368 w. 250 , fax. 046 8375991
  • Data zamieszczenia: 2013-06-06
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Opieki Zdrowotnej
    ul. Ułańska 28 28
    99-400 Łowicz, woj. łódzkie
    tel. 046 8375368 w. 250, fax. 046 8375991
    REGON: 75007966000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zoz.pol.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych oraz ich dystrybucją na poszczególne oddziały szpitalne
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia dotyczącymi norm zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Dystrybucja na poszczególne oddziały szpitalne - do kuchenek oddziałowych, wózkami do przewożenia posiłków Wykonawcy. Posiłki dla pacjentów przebywających na oddziałach szpitalnych przygotowuje Kuchnia główna w/m. Posiłki dla ok. 45 pacjentów przebywających na oddziale Fizjoterapiii Rehabilitacji w Stanisławowie, odległego 24 km od głównej siedziby szpitala powinny być dowożone z kuchni głównej, z zachowaniem przepisów sanitarnych. Posiłki przygotowywane są wg następującego harmonogramu; I śniadanie II Śniadanie (dla o/dziecięcego + dieta cukrzycowa) Obiad Podwieczorek (dla o/ dziecięcego + dieta cukrzycowa) Kolacja I śniadanie wydawane jest o godz. 8:00, II Śniadanie o godz. 9:30, Obiad o godz. 12:00, Podwieczorek o godz. 14:30, Kolacja o godz. 16:30. Posiłki na oddziały szpitalne w/m powinny być dostarczane w odpowiednich pojemnikach, posiłki do OFiR w Stanisławowie powinny być przewożone w termosach. Pojemniki i termosy muszą być zatwierdzone przez Stację Sanitarno - Epidemiologiczną, a posiłki wydawane w pomieszczeniu specjalnie do tego wyznaczonym. Samochód do przewozu posiłków musi posiadać Decyzję SSE zezwalającą na przewóz żywności. Wykonawca zapewni odpowiednią jakość usługi oraz gwarantuje, że proces przygotowania i transportu dostarczanych posiłków będzie spełniać wszelkie wymagane normy sanitarne, określone w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010r. Nr 136 poz. 914 j.t. ze zm.) w aktach wykonawczych wydanych na ich podstawie, a także z zasadami systemu HACCP. Wykonawca ponosi wyłączną odpowiedzialność za przestrzeganie Zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP). Realizacja zamówienia odbywać się będzie w systemie ciągłym ( 7 dni w tygodniu). Wykonawca zachowa obowiązujące normy sanitarno-epidemiologiczne oraz podda się nadzorowi epidemiologicznemu, audytom przeprowadzonym u Wykonawcy przez upoważnionego pracownika Zamawiającego. Każdorazowo na żądanie Zamawiającego Wykonawca winien okazać pracownicze książeczki zdrowia personelu oraz dokumentację z kontroli przeprowadzonych przez Stację Sanitarno-Epidemiologiczną. Wykonawca powinien przedstawić świadectwo dostosowania się do normy HACCP, zapewniającej bezpieczeństwo żywności i żywienia oraz certyfikat ISO 22000 - odpowiednie dokumenty należy dołączyć do składanej oferty. Po podpisaniu umowy Wykonawca usługi przedstawi opinię Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej dopuszczająca do świadczenia usług. Brak wymienionej opinii skutkuje zerwaniem umowy. Zamawiający będzie żądał przedstawienia badań na czystość mikrobiologiczną powierzchni, sprzętu oraz rąk personelu Wykonawcy każdorazowo w przypadku zatruć i zakażeń pokarmowych. Koszty tych badań pokrywa Wykonawca, który jest zobowiązany do dostarczania wyników Zamawiającemu. Zamawiający wymaga od Wykonawcy: 1.Przygotowywania posiłków z artykułów przez siebie zakupionych z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych. 2.Zatrudnienia dietetyka. 3.Przestrzegania realizacji zaleceń Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej oraz Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności zgodnie z obowiązującymi regulacjami prawnymi i zasadami systemu HACCP. 4.Wykonawca zapewni najwyższy standard bezpieczeństwa produkcji posiłków, w zgodzie z obowiązującymi obecnie przepisami sanitarnymi, a co za tym idzie - ich czystość mikrobiologiczną oraz fizykochemiczną. 5.Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwrotu żywności w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości jakościowych na podstawie pisemnej lub telefonicznej reklamacji. W miejsce zakwestionowanych posiłków muszą być dostarczone właściwe. 6.Wykonawca zobowiązany jest dostarczać posiłki do Oddziału Fizjoterapii i Rehabilitacj w Stanislawowie zodnie z obowiązującymi zasadami i przepisami. 7.Dostarczania posiłków do kuchenek oddziałowych: - Wózkami do tego celu przeznaczonymi - Pojemniki na posiłki szczelnie zamykane - Osoba transportująca posiłki ubrana w czysty fartuch ochronny, czepek zabezpieczający włosy - Temperatura posiłku ciepłego w granicach 60-75°C, kontrolowana i dokumentowana przez pracownika Wykonawcy - dostępna do wglądu w miejscu 8.Zakupu zastawy stołowej obiadowej dla pacjentów (średnio 140 pacjentów dziennie) 9.Dostarczanie posiłków dla Oddziału Anestezjologii i Intensywnej Terapii w jednorazowych naczyniach +sztućce. 10.Zamawiający informuje, że wydawaniem posiłków w oddziale bezpośrednio do pacjenta zajmuje się personel zamawiającego. 11.Naczynia stołowe od pacjentów myte/wyparzane/naświetlane w kuchenkach oddziałowych przez personel wyznaczony przez Zamawiającego. 12.Wózki do transportu posiłków, geny, resztki pokonsumpcyjne odwożone do kuchni głównej gdzie są poddawane procesowi dekontaminacji przez personel Wykonawcy. 13.Odbieranie odpadów pokonsumpcyjnych zgodnie z zaleceniami Sanepidu - umowa u Wykonawcy 14.Wykonawca zobowiązuje się do pobierania i przechowywania, próbek pokarmowych z każdej przyrządzonej na rzecz Szpitala potrawy, prowadząc stosowne zapisy dokumentujące prawidłowość ich pobierania i przechowywania, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r.(Dz.U.2007 nr 80 poz 545). 15.Świadczenia usług, na wysokim poziomie: a.posiłki będą odpowiednio zbilansowane pod względem: wartości kalorycznej, odżywczej oraz grup produktów. b.posiłki będą urozmaicone pod względem: barwy, smaku, doboru produktów. c.Posiłki będą spełniać wymagania diet obowiązujących w żywieniu szpitalnym. 16.Utrzymania płynności wydawania posiłków. 17.Dzienna ilość posiłków ustalana będzie codziennie na podstawie relewu ( codziennego zamówienia) wydawanego przez oddziały - dopuszcza się zgłoszenia telefoniczne. 18.Na etapie realizacji umowy Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany diet, jak również co do ilości posiłków w zależności od potrzeb i ilości leczonych pacjentów. 19.Pomieszczenia kuchenne, w których wykonawca będzie przygotowywał posiłki winny spełniać wymogi higieniczno - sanitarne konieczne do prowadzenia zbiorowego żywienia z uwzględnieniem bieżących zaleceń SSE i oraz prowadzeniem bieżących remontów. 20.Wykonawca zobowiązuje się do stosowania środków myjących, czyszczących i dezynfekujących dopuszczonych do kontaktu z żywnością 21.Bieżącej naprawy sprzętu stanowiącego wyposażenie kuchni niezbędnego do sporządzania posiłków. 22.Wykonawca poświadczy, że wszyscy pracownicy bezpośrednio zatrudnieni w procesie przygotowania posiłków posiadają aktualne książeczki do celów sanitarno- epidemiologicznych. 23.Termin płatności za usługę wynosi 30 dni. 24.Czynsz płatny będzie z góry do dnia 15 każdego miesiąca. 25.Po zakończeniu realizacji umowy pozostawienia poniesionych nakładów na pomieszczenia bez zapłaty ich równowartości. 26.Wykonawca zobowiązuje się do przejęcia 6 pracowników, w trybie art. 231KP przy zapewnieniu wszelkich praw i uprawnień im przysługującym. Pracownicy zatrudnieni są w firmie, która obecnie świadczy usługi na rzecz ZOZ i przejęła pracowników w myśl art. 231KP. Miesięczne koszty osobowe przejmowanych pracowników wynoszą 13.309,37zł (słownie: trzynaście tysięcy trzysta dziewięć złotych 37/100). 27.Na wynagrodzenie brutto pracowników składa się tylko uposażenie zasadnicze bez dodatków i kształtuje się jak niżej. Ponadto Wykonawca zobowiązuje się dzierżawienia pomieszczeń Szpitala na prowadzenie powyższej usługi. Zamawiający oddaje w dzierżawę pomieszczenia, w tym: kuchnia centralna z magazynami oraz stołówką o łącznej powierzchni 242,72 m2 oraz pomieszczenia kuchni i stołówki w Oddziale Fizjoterapii i Rehabilitacji w Stanisławowie k/Bielaw o łącznej powierzchni 46,50 m2, wraz z urządzeniami stanowiącymi wyposażenie kuchni, na podstawie protokołu zdawczo - odbiorczego zawierającego specyfikację przekazanego sprzętu. Brak zaleceń organów kontroli dotyczących pomieszczeń kuchni. Wykaz pomieszczeń i sprzętu stanowiących przedmiot dzierżawy i najmu zawiera załącznik nr 5 do niniejszej specyfikacji. Zamawiający ustala, iż kwota dzierżawy wynosi 1.685,96 zł netto miesięcznie + należny podatek VAT 23 % , co daje kwotę 2.073,73 zł brutto. Dnia 10.06.2013r. w godz. 9-12 Zamawiający udostępni Państwu pomieszczenia kuchni w celu przeprowadzenia wizji lokalnej.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wykonawcy na podstawie art. 45 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku Prawo zamówień publicznych zobowiązani są wnieść przed terminem składania ofert wadium. Zamawiający określa wadium w wysokości 10.000,00 zł. Wadium może być wnoszone w jednej lub kilku następujących formach: 1. pieniądzu przelewem na konto Zamawiającego: Bank Pekao S.A II o Łowicz 51124018191111000010887158. Uwaga! Pieniądze muszą znajdować się na koncie Zamawiającego najpóźniej na moment otwarcia ofert z zaznaczeniem: wadium - świadczenie usług związanych z przygotowaniem całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych oraz ich dystrybucją na poszczególne oddziały szpitalne, kserokopia dokumentu musi być potwierdzona za zgodność z oryginałem i dołączona do oferty. 2. w poręczeniach bankowych w postaci oryginału dokumentu lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo - kredytowej (poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym). 3. gwarancjach bankowych (w postaci oryginałów dokumentów), 4. gwarancjach ubezpieczeniowych (w postaci oryginałów dokumentów), 5. poręczeniach udzielonych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust.5 pkt 2 ustawy z dnia 9.11.2000r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. Nr 109, poz. 1158, z późn. zm.) w postaci oryginałów dokumentów.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: zoz.pol.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach