Przetargi.pl
Świadczenie usług gastronomicznych w zakresie całodobowego żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Łodzi ul. Sierakowskiego 65

Dom Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 91-324 Łódź, ul. Sierakowskiego 65
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 42 6514408 , fax. 42 6511619
  • Data zamieszczenia: 2015-05-25
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej
    ul. Sierakowskiego 65 65
    91-324 Łódź, woj. łódzkie
    tel. 42 6514408, fax. 42 6511619
    REGON: 47001428000000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Dom Pomocy Społecznej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług gastronomicznych w zakresie całodobowego żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Łodzi ul. Sierakowskiego 65
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest usługa gastronomiczna polegająca na codziennej dostawie i dystrybucji codziennych posiłków dla 47 mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Łodzi. Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia: 1. Średnia miesięczna ilość przygotowanych posiłków wynosi : 5 posiłków dziennie x ilość dni w danym miesiącu x 47 osób. 2. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości zamawianych posiłków w przypadku pobytu mieszkańców w szpitalu, na przepustce - turnus rehabilitacyjny. 3. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem diet stosowanych w tutejszym Domu Pomocy Społecznej zgodnie z zaleceniem lekarza . 4. Posiłki dostarczane są w jeden punkt zbiorczy, tj. do rozdzielni posiłków znajdujący się na parterze budynku. 5. Wykonawca zobowiązany będzie świadczyć przedmiotową usługę zgodnie z zasadami GMP i GHP oraz z systemem HACCAP zgodnie z ustawą z 2010r. tekst jednolity DZ.U. z 2010 r. Nr 136, poz.914 z późn. zm. 6. Żywienie mieszkańców opiera się na niżej wymienionych dietach: - normalna podstawowa - 10 posiłków w tym gotowane mięso lub ryba, - lekkostrawna papkowata - 10 posiłków, - lekkostrawna mix - 25 posiłków, - cukrzycowa - 2 posiłki 1 x w całości, 1 x mix. I ŚNIADANIE - zupy mleczne - 31 porcji 400 ml z dodatkiem węglowodanowym: ryż, kasza, płatki owsiane, manna; do zupy po 3 kanapki: masło 15g, wędlina 40g, jajko, twarożek 40g, ser żółty 40g. parówka 1szt, dodatki: ogórek zielony, kiszony, pomidor, rzodkiewka, szczypior zmiksowane lub starte - w/w produkty do kanapek w całości: 4 porcje - w/w produkty do kanapek zmiksowane: 26 porcji + 1 porcja cukrzycowa (razem 27 porcji) - papki jarzynowe - 10 porcji (masło po 15g, wędlina, jajka, twarożek zmiksowane w osobnych pojemnikach z napisem - papka - same kanapki - 6 porcji po 4 kanapki w tym 1 cała cukrzycowa. Do śniadania: herbata słodzona z cytryną. II ŚNIADANIE Może składać się z: - maślanki, kefiru, jogurtu, galaretki z owocami, kiślu, budyniu z sokiem OBIAD Powinien składać się z: - zupy zawierającej warzywa, węglowodany ryż, kasza, makarony, ziemniaki oraz tłuszcz - drugiego dania w postaci węglowodanów: kasze, ziemniaki, ryż, makarony z dodatkiem białkowym chude mięsa, drób, ryby, twaróg, jaja, rośliny strączkowe, wieprzowina do diety podstawowej oraz warzywa w postaci gotowanej lub surowej, obowiązkowo sos do drugiego dania - kompotu z cukrem nie może być napój owocowy Tłuszcz dodawany do potraw powinien być w postaci śmietany lub masła. Zamawiający wymaga, aby zamawiane posiłki obiadowe dla każdej osoby składały się z zupy, drugiego dania oraz kompotu po obróbce termicznej w ilości wagowej: - zupa 400ml - ziemniaki do drugiego dania 220g - ryba 100g - mięso b/k 100g - mięso mielone 100g - mięso z kością 140g - surówka 110g - kasze, makarony, ryż jako II danie 200g - posiłek bezmięsny (jako II danie) 270g - kompot 250ml Rodzaj diet Ilość posiłków Obiady normalna- podstawowa 10 zupa + II danie + sos w tym 1 porcja mięsa zawsze gotowana kompot papka lekkostrawna 10 zupa + ziemniaki, warzywa razem zmiksowane, mięso do obiadu dostarczone w osobnym pojemniku 100g na osobę zmiksowane i dokładane do papki przy wydawaniu posiłków + sos, osobno zmiksowana surówka do obiadu, kompot lekkostrawna mix 25 25 zup zmiksowanych 25 porcji mięsa lub ryby zmiksowane + sos surówka lub warzywa do obiadu zmiksowane cukrzycowa 2 1 zupa w całości, 1 mix 1 porcja mięsa w całości, 1 mix sos kompot PODWIECZOREK Może składać się z: - owoców w tym sezonowych zmiksowane lub w całości: banany, truskawki, jabłko starte, musy owocowe ze śliwek, maliny, jagody, śliwki suszone 1x w tygodniu 20 g na osobę przez cały rok, ciasta ciasteczka, herbata słodzona z cytryną KOLACJA - zupy mleczne - 31 porcji (400 ml) z dodatkiem węglowodanowym: ryż, kasza, płatki owsiane, manna; do zupy po 3 kanapki: masło 15g, wędlina 40g, jajko, twarożek 40g, ser żółty 40g. parówka 1szt, dodatki: ogórek zielony, kiszony, pomidor, rzodkiewka, szczypior zmiksowane lub starte - w/w produkty do kanapek w całości: 4 porcje - w/w produkty do kanapek zmiksowane: 26 porcji + 1 porcja cukrzycowa razem 27 porcji - papki mleczne 400ml: 10 porcji (masło po 15g, wędlina, jajka, twarożek zmiksowane w osobnych pojemnikach z napisem - papka - same kanapki - 6 porcji po 4 kanapki (w tym 1 cała cukrzycowa) Do kolacji: herbata słodzona z cytryną. 7. Ponadto Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia : - codziennie 4 jogurtów i 4 danonków ilość może być zmienna, - raz w m-cu dodatek żywieniowy dla - 47 osób* tj .miesięczne zaopatrzenie trzech oddziałów w: - herbatę expersową 1 op. 100 szt. - herbatę owocową 3 op. - miętę expresową 3 op. - kaszkę smakowa błyskawiczną 3 op. - kleik ryżowy 3 op. - sok 0,5 l zagęszczony do rozcieńczania 3 szt. - ciastka kruche, maślane lub biszkopty ok.3 kg - miód lub dżem 3 szt. * przez dodatek żywieniowy Zamawiający rozumie podstawowe produkty żywnościowe i napoje dla diety ogólnej a w przypadku innych diet zgodnie ze wskazaniem lekarza dostępne przez całą dobę (§ 6 ust.6 pkt. d.- Rozporządzenie Ministra Polityki Społecznej dnia 19.10.2005 r. w sprawie domów pomocy społecznej (Dz.U.2005 Nr 217 poz.1837) 8. Posiłki muszą odpowiadać wymogom sztuki kulinarnej z zachowaniem norm żywieniowych zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia uwzględniające niezbędne składniki pokarmowe wartości odżywcze. 9. Każdy posiłek obiadowy powinien zawierać : produkty będące źródłem białka zwierzęcego takich jak : mięso, drób, ryby, jaja, ser biały lub nabiał, uzupełnione o produkty będące źródłem białka roślinnego dodatek owocowo-warzywny np.: jarzyny, surówki, sałatki lub owoce, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. 10. Posiłki muszą być sycące, smaczne, kaloryczne, zdrowe, urozmaicone, wysokiej jakości, zarówno co do wartości odżywczej, gramatury, jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycje kulinarną. Posiłki powinny zawierać dużo błonnika , warzyw , owoców. 11. Posiłki muszą być urozmaicone ze szczególnym uwzględnieniem owoców i warzyw - dodatek warzywny lub owocowy w każdym posiłku, chyba że rodzaj diety je wyklucza. 12. Wykonawca dostarczy posiłki w odpowiednio przeznaczonych do tego celu pojemnikach termoizolacyjnych zabezpieczających posiłki przed wylaniem lub schłodzeniem, z uwzględnieniem: termosy jednoskładnikowe przeznaczone do transportu gorących posiłków (zupa, napoje) oraz termosy wieloskładnikowe wypełnione pojemnikami GN, które występując w różnej konfiguracji zapewniają dostarczenie poszczególnych części posiłku. 13. Posiłki muszą posiadać odpowiednią temperaturę i musza być estetycznie podane. 14. Zamawiający wymaga od Wykonawcy przedstawienia Zamawiającemu do akceptacji z trzydniowym wyprzedzeniem planowanego na następną dekadę jadłospisu z uwzględnieniem gramatury. Posiłki powinny być urozmaicone, aby nie powtarzały się w ciągu dekady. 15. Wykonawca wywiesi na tablicy ogłoszeń zaakceptowany przez Zamawiającego jadłospis. 16. W ramach zamówienia Wykonawca zobowiązany jest do uwzględnienia w jadłospisach tradycyjnych posiłków w okresie świąt oraz okazjonalnych uroczystości. 17. Zamawiający zastrzega sobie prawo do wnoszenia zmian w jadłospisach (w uzgodnieniu z Wykonawcą). 18. Wykonawca przygotuje dla mieszkańców paczki z okazji świąt i Dnia Dziecka. 19. W przypadku jakichkolwiek awarii Wykonawca zobowiązuje się zapewnić posiłki na swój koszt z innych źródeł. 20. Wykonawca będzie rozdzielał i podawał posiłki przy pomocy własnych pracowników, którym zapewni odzież ochronną zgodna z wymogami sanitarno-higienicznymi. 21. Zamawianie ilości posiłków będzie się odbywało przez pielęgniarkę dyżurującą - pracownika tut. Domu codziennie do godz.10.00 na następny dzień. 22. W przypadku wyjazdu grupy mieszkańców, Zamawiający zgłosi z dwudniowym wyprzedzeniem, potrzebne artykuły żywnościowe , które należy dostarczyć na umówiona godzinę. 23. Wykonawca zapewnia niezbędną ilość termosów, sztućców oraz zastawy stołowej - talerze, kubki, dzbanki lekkie z tworzywa z atestem. Zamawiający nie dopuszcza możliwości podawania posiłków w naczyniach jednorazowego użytku oraz sztućców jednorazowego użytku. 24 . Wykonawca zapewni we własnym zakresie i na własny koszt lodówkę do przechowywania produktów żywnościowych oraz profesjonalną zmywarkę do naczyń. 25. Wykonawca ma obowiązek dostarczania posiłków transportem samochodowym spełniającym wymogi Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Koszty dowozu posiłków do siedziby Zamawiającego ponosi Wykonawca. 26. Wykonawca zobowiązany jest do odbioru resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych. Przygotowanie resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych do odbioru należy do Wykonawcy. Koszt odbioru ponosi Wykonawca. 27. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia pojemników do odbioru resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych i zabieranie ich każdego dnia. 28. Posiłki winny być dostarczone w odpowiednim czasie i wydawane w określonym czasie: - I śniadanie od godz. 7.50 - 8.10 - II śniadanie od godz. 9.50 - 10.00 - obiad od godz. 12.50 - 13.15 - podwieczorek od godz. 15.20 - 15.30 - kolacja od godz. 17:50 - 18:15 29. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność przed jednostkami uprawnionymi do kontroli w zakresie żywienia osób. 30. Rozliczenie za dostarczone posiłki następować będzie w okresach miesięcznych. Podstawą zapłaty za wydane posiłki będzie faktura wystawiona przez Wykonawcę określająca ilości rzeczywiście wydanych posiłków.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wpłata wadium nie jest wymagana

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: Biuletyn Informacji Publicznej BIP http://www.przetargi.bip.uml.lodz.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach