Przetargi.pl
Świadczenie usług cateringowych w Przedszkolu Gminnym w Buczku w ramach projektu Dobry start z przedszkolem w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego

Gminne Przedszkole w Buczku ogłasza przetarg

  • Adres: 98-113 Buczek, ul. Szkolna 3
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 43 677 38 90 , fax. 43 677 38 90
  • Data zamieszczenia: 2014-07-08
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminne Przedszkole w Buczku
    ul. Szkolna 3 3
    98-113 Buczek, woj. łódzkie
    tel. 43 677 38 90, fax. 43 677 38 90
    REGON: 10162467900000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług cateringowych w Przedszkolu Gminnym w Buczku w ramach projektu Dobry start z przedszkolem w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa gotowych trzech posiłków: śniadanie, obiad i podwieczorek (catering) dla dzieci przedszkolnych w wieku 3 - 5 lat uczęszczających do Gminnego Przedszkola w Buczku, ul Szkolna 3, 98-113 Buczek w ramach realizowanego projektu Dobry start z przedszkolem w okresie od dnia 1 września 2014r. do 31 lipca 2015r. 2. Usługa, o której mowa w punkcie 1 będzie dotyczyć: 50 dzieci w wieku 3-5 lat w okresie od dnia podpisania umowy do 31 lipca 2015r. 3. Zamawiający określa maksymalną wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy tj. 01.09.2014 r. do 31.07.2015 r. (z wyjątkiem przerw w funkcjonowaniu Przedszkola)-tj. ok. 220 dni, czyli maksymalnie 11.000 śniadań, 11.000 obiadów dwudaniowych, 11.000 podwieczorków. 4. Liczba posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego do godz. 7.30 każdego dnia. 5. Posiłki Wykonawca dostarczał będzie na własny koszt, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. 6. Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę (zaleca się różnorodność i niepowtarzalność dziennych zestawów żywieniowych) na okres 10 dni i dostarczany Zamawiającemu do wcześniejszego zatwierdzenia na 3 dni przed planowaną realizacją jadłospisu. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy. Pierwszy jadłospis, na pierwsze 10 dni świadczenia usług, Wykonawca dostarcza przed podpisaniem umowy. 7. Tygodniowy jadłospis winien zawierać: Śniadanie 2 razy w tygodniu: mleko z mieszanką płatków zbożowych typu Müsli lub płatkami zbożowymi czekoladowymi wzbogaconymi witaminami, bułka z miodem lub kremem czekoladowo-orzechowym lub masłem i dżemem, napój, herbata z cukrem i cytryną lub sok 1 raz w tygodniu: pieczywo mieszane z masłem , chudą wędliną z dodatkiem warzyw+ herbata z cukrem i cytryną oraz kakao z mlekiem 1 raz w tygodniu: parówka na ciepło z ketchupem, pieczywem mieszanym z masłem,+ herbata z cukrem i cytryną oraz kakao z mlekiem 1 raz w tygodniu: pieczywo mieszane z serem żółtym i białym lub z jajkiem i majonezem z dodatkiem warzyw, + herbata z cukrem i cytryną oraz kakao z mlekiem gramatura potraw: 200 ml- zupy, 250 ml - mlecznego napoju lub innego napoju 150 g kanapka lub bułką z dodatkami, 150 g parówka, kaloryczność około 400 kcal Obiad I danie: porcja zupy nie częściej niż co 10 dni ten sam rodzaj oraz pieczywo jako dodatek pojemność zupy - 250 ml, pieczywo - około 25 g., kaloryczność około 150 kcal, temperatura w granicach 65 stopni Celsjusza, II danie: spełniające następujące warunki: 2 razy w tygodniu: posiłki mięsne np. udko, schab, pierś z kurczaka, kotlet mielony ziemniaki do każdego mięsa, 1 raz w tygodniu: posiłek półmięsny, np. spaghetti z sosem warzywno-mięsnym, gulasz z kaszą, 1 raz w tygodniu: posiłek bezmięsny-mączny naleśniki, pierogi, makaron, ryż z owocami, bitą śmietaną, 1 raz w tygodniu: posiłek - ryba ziemniaki Do każdego posiłku surówka lub warzywa gotowane, kompot lub sok Waga dania około 560 g, w tym : 100 g ziemniaki kasza, ryż, makaron zamiennie 80g mięso lub ryba, 80 g surówka lub jarzyny gotowane, 200 g naleśniki, spaghetti lub pierogi, 250 ml kompot, sok. Kaloryczność około 450 kcal Temperatura w granicach 65 stopni Celsjusza Podwieczorek : Raz w tygodniu: Jogurt smakowy min 150 g, ciepły kisiel z sokiem lub ciepły budyń z sokiem, min 150 g, galaretka z bitą śmietaną , min 150 g, smakowy serek homogenizowany, min 150 g, pieczywo mieszane z pasztetem drobiowym z pomidorami, min. 150g, Do każdego podwieczorku owoc, soczek ( 250 ml w kartoniku) oraz słodki dodatek, np. ciasteczka lub ciasto, batonik, bakalie. - min 40 g. Kaloryczność około 350 kcal 8.Posiłki będą dostarczane od poniedziałku do piątku w godzinach: 8.15 8.45 dostawa śniadania do przedszkola lub wykonanie śniadania z półproduktów dostarczonych w termosach, 11.30 - 12.00 dostawa i wydanie obiadu, 13.45 -14.15 dostawa podwieczorku. 9. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci zgodnie z otrzymaną od zamawiającego informacją., np. dieta bezmleczna lub bezcukrowa). 10. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP. Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów. Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych oraz muszą być zgodne z obowiązującymi normami żywieniowymi Instytutu Żywności i Żywienia. Nie mogą być przygotowywane z półproduktów, produktów typu instant, mięso nie może być MOM. Zaleca się różnorodność i niepowtarzalność dziennych zestawów żywieniowych w tygodniu. 11. Do obowiązków Wykonawcy realizowanych za pomocą personelu własnego należy: dostarczenie posiłków w specjalistycznych termosach własnym transportem (3 razy dziennie, samochód spełniający wymogi sanitarno techniczne do przewozu żywności) na określone miejsce, dbanie o właściwy stan dostarczanych posiłków (posiłki gorące, świeże, smaczne, estetyczne), codzienny odbiór odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości, przechowywanie próbek pożywienia zgodnie z wymogami SANEPID-u, dokonywanie comiesięcznych rozliczeń z Zamawiającym za dostarczone posiłki. 12. Sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z usług przedszkola obciążają Zamawiającego. 13. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł. 14. W przypadku wyjazdu dzieci na wycieczkę Wykonawca zobowiązuje się w ramach środków przeznaczonych na wyżywienie do przygotowania tzw. suchego prowiantu. Zamawiający poinformuje Wykonawcę o planowanej wycieczce telefonicznie z co najmniej 3-dniowym wyprzedzeniem. 15. W przypadku organizacji uroczystości przedszkolnej Wykonawca zobowiązuje się w ramach środków przeznaczonych na wyżywienie do przygotowania poczęstunku o równowartości zastępowanych posiłków. Zamawiający poinformuje Wykonawcę o planowanej uroczystości z co najmniej 3-dniowym wyprzedzeniem. 16. W cenie oferty należy uwzględnić koszt posiłków standardowych i dietetycznych w razie konieczności. 17. Cena jednego zestawu winna zawierać koszt przygotowania i dostarczenia posiłku (trzy transporty dziennie) oraz odbioru odpadów jedną ceną ryczałtową. 18. Wykonawca jest odpowiedzialny za zgodność z warunkami jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia. W przypadku zgłoszenia uzasadnionej reklamacji Zamawiający zwróci na koszt Wykonawcy towary będące przedmiotem reklamacji, a Wykonawca dostarczy towary wolne od wad. 19. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. 20. Wykonawca jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za przestrzeganie przez osoby wykonujące w jego imieniu zamówienie w pełnym zakresie obowiązujących przepisów BHP, p.poż. i higieniczno sanitarnych. Odpowiada on za ich działania, za działania własne oraz ponosi odpowiedzialność prawną i materialną wobec osób trzecich za naruszenie ww. przepisów oraz w zakresie wykonywanej usługi tj. jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności z obowiązującymi normami oraz wymaganiami higieniczno sanitarnymi i porządkowymi
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Wadium należy wnieść przed upływem terminu składania ofert. Zamawiający ustala kwotę wadium na 2 000,00 zł (dwa tysiące złotych), którą należy wnieść do dnia 17.07.2014 r do godz. 14.00 Wadium może być wnoszone w: 1.1 pieniądzu, terminem wniesienia wadium w pieniądzu jest termin uznania rachunku Zamawiającego. Zamawiający wykluczy Wykonawcę, w przypadku, gdy w ofercie będzie załączony przelew, a rachunek Zamawiającego w terminie upływu składania ofert nie będzie uznany, tzn. pieniądze nie będą na rachunku Zamawiającego w Banku Spółdzielczym w Warcie Oddział w Buczku nr konta : 80 9270 1016 0105 5412 2001 0002 1.2 poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo - kredytowej, z tym że poręczenie kasy jest zawsze zobowiązaniem pieniężnym 1.3 gwarancjach bankowych 1.4 gwarancjach ubezpieczeniowych 1.5 poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6 ust 3 pkt. 4 lit. b ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości ( Dz. U. Nr 109, poz. 1158 oraz z 2002 r. Nr 25,poz. 253, Nr 66, poz. 596 i Nr 216, poz. 1824 ). 2. W przypadku wniesienia wadium w formie niepieniężnej, w terminie wniesienia wadium należy dołączyć oryginał dowodu wniesienia wadium. 3. Wadium wnoszone w pieniądzu wpłaca się przelewem na rachunek bankowy wskazany przez Zamawiającego. Wadium wniesione w pieniądzu zamawiający przechowuje na rachunku bankowym. 4. Zamawiający zwraca ,zatrzymuje oraz żąda ponownego wniesienia wadium na zasadach określonych w Art 46 Ustawy PZP.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.buczek.e-bip.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach