Przetargi.pl
Sukcesywne dostawy mięsa czerwonego, mięsa białego i wędlin do jednostek gastronomicznych Fundacji ŻAK Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie

Fundacja "Żak" Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie ogłasza przetarg

  • Adres: 10-722 Olsztyn, ul. Kanafojskiego 2
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 089 52333231 w. 42 , fax. 089 5233366 w. 28, 0895234856
  • Data zamieszczenia: 2016-01-29
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Fundacja "Żak" Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
    ul. Kanafojskiego 2 2
    10-722 Olsztyn, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 089 52333231 w. 42, fax. 089 5233366 w. 28, 0895234856
    REGON: 51053665100000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zak.olsztyn.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Fundacja utworzona przez Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Sukcesywne dostawy mięsa czerwonego, mięsa białego i wędlin do jednostek gastronomicznych Fundacji ŻAK Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia są Sukcesywne dostawy mięsa czerwonego, mięsa białego i wędlin do jednostek gastronomicznych Fundacji ŻAK Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie; 2. Wykaz obiektów gastronomicznych administrowanych przez Fundację ŻAKUWM objętych usługami w zakresie objętym zamówieniem: a) Magazyn Żywności, Olsztyn, ul. Prawocheńskiego 4; b) Restauracja Kortowska, Olsztyn, ul. Heweliusza 28; c) Stołówka Akademicka Kuźnia smaków, Olsztyn, ul. Prawocheńskiego 4; d) Bar Pod Klonem, Olsztyn, ul. Oczapowskiego 12b e) Kropka, Olsztyn, ul. Kanfojskiego 4; f) Bar Filmowy, Olsztyn, ul. Obitza 1; g) Bufet Akademicki Centrum Konferencyjne ul. Dybowskiego 11.; h) Biblioteka Cafe, Olsztyn, ul. Oczapowskiego 12B; i) Cafe Bar, Olsztyn, ul. Warszawska 30, Budynek Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Olsztynie; 3. Zamawiający wymaga, aby wykonawca świadczył dostawy przez okres 6 dni (od poniedziałku do soboty) od godz. 5:30 do godz. 16:00. 4. Dostawa zamówienia powinna być realizowana na podstawie wypełnionego formularza Zlecenia na koszt i ryzyko Wykonawcy w środkach transportu przystosowanych do przewozu przedmiotu zamówienia w należytych warunkach sanitarnych zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach prawa. 5. Dostawy realizowane będą przez Wykonawcę od 1 kg, łącznie z rozładunkiem i wniesieniem zamówionego towaru (minimum logistyczne). 6. Czas realizacji złożonego zamówienia nie przekroczy 3h od godziny złożenia zamówienia. 7. Zamawiający zastrzega sobie możliwość przeprowadzenia badań mikrobiologicznych dostarczonego towaru w każdym czasie, a w szczególności w przypadku wystąpienia istotnych wątpliwości Zamawiającego co do jakości dostarczonego towaru (badanie jakościowe). W przypadku potwierdzenia wad jakościowych Wykonawca zostanie obarczony kosztami wykonanego badania. 8. Ocena świeżości mięsa będzie dokonywana przez Zamawiającego i uprawnione osoby metodą organoleptyczną biorąc pod uwagę wygląd zewnętrzny, barwę przekroju, konsystencję, zapach, konsystencję i zapach tłuszczu. Zamawiający uznaje, że mięso świeże będzie miało cienką i suchą skórkę. Mięso o podejrzanej świeżości odznaczać się będzie twardą skórą barwy żółtej, często wilgotną, a mięso nieświeże ma skórkę mocno wysuszoną lub wilgotną, często lepką o odcieniu ciemnym, zielonkawym. Zamawiający uznaje, że barwa mięsa świeżego na przekroju jest czerwona, powierzchnia lekko wilgotna, nielepka, a sok mięsny przezroczysty. Mięso o podejrzanej świeżości będzie uznawane przez Zamawiającego, gdy na przekroju będzie wilgotne, a sok mięsa mętny. Mięso nieświeże na przekroju będzie mokre i lepkie. Zamawiający przyjmuje, że mięso świeże jest jędrne, a wygniecenie w mięsie tworzące się wskutek nacisku palca szybko się wyrównuje się. Za mięso o podejrzanej świeżości Zamawiający uznaje, gdy zagłębienie wskutek nacisku palca powoli się wyrównuje. Zamawiający przyjmuje, że w mięsie nieświeżym zagłębienie palca nie wyrówna się. Zamawiający uznaje, że zapach mięsa świeżego jest przyjemny, charakterystyczny, lekko aromatyczny. Zapach mięsa nieświeżego może być kwaśny, stęchły lub gnilny, często nieprzyjemny. Zamawiający uznaje, że tłuszcz w mięsie świeżym jest biały, a zapach nie zjełczały. W mięsie nieświeżym tłuszcz jest szary z brudnym odcieniem, śluzowaty, często matowy, mazisty lub lepki. Zamawiający uznaje, że w mięsie świeżym czy w ścisłej kości całe wnętrze kości szpikowej powinno być wypełnione twardym, błyszczącym na przełomie tłuszczem o świeżym zapachu. W mięsie podejrzanej świeżości szpik odstaje od ścianek kości, na przełomie jest matowy, a zapach jest lekko zjełczały. W mięsie nieświeżym zawartość tłuszczu w kości szpikowej jest mała, konsystencja szpiku mazista, a zapach mocno zjełczały. 9. Zamawiający dokonuje kontroli, jakości dostarczanych produktów pod kątem zgodności oferowanego produktu z opisem produktu danego typu/rodzaju załączonym do oferty przy każdej dostawie, a w przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego niespełnienia przyjętych norm, Zamawiający nie przyjmuje całej partii zamawianego towaru, a wykonawca zobowiązuje się w 60 minut dostarczyć zamawianą partię towaru spełniające kryteria jakościowe Zamawiającego. 10. Wymagania odnośnie przedmiotu zamówienia: 9.1 Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymogi i wytworzone zgodnie z obowiązującymi przepisami w szczególności takimi jak: a) Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (tekst jednolity z dnia 08.04.2015r. Dz. U. z 2015r. poz. 594 ze zm.) b) Ustawa z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (tekst jednolity z dnia 07.11.2014r. Dz. U. z 2014r. poz. 1577 ze zm.), c) Ustawa z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno spożywczych (tekst jednolity z dnia 23.04.2015r. Dz. U. z 2015r. poz. 678 ze zm.), d) Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004r., str. 55; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14) zmienione przez Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1243/2007 z dnia 24.10.2007r. (Dz. Urz. UE L 281 z 25.10.2007r. str. 8), e) Rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004r., str. 206; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75) ze zmianami dotyczącymi Załącznika nr I - Świeże mięso - Rozporządzenie (WE) Nr 1021/2008 z dnia 18.10.2008r. Dz. Urz. UE L 277 z 18.10.2008r. ze zm.), f) Rozporządzenie Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa Żywnościowego, powołującego Europejski Urząd np.: Bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa Żywności (Dz. U. UE L Nr 31, poz. 1), g) Rozporządzenie nr 1935 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z Żywnością oraz uchylającego Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. U. UE L Nr 338, poz. 4), h) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007r. w sprawie znakowania środków spożywczych (tekst jednolity Dz. U. 2014r. poz. 774), i) Rozporządzenie nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L Nr 139, poz. 1). 9.2 Wykonawca zobowiązany jest do bezwzględnego zagwarantowania spełnienia warunków jakościowych produktów oraz terminów ważności na dostarczony towar. 9.3 Wykonawca dostarczy przedmiot zamówienia specjalistycznym transportem przystosowanym do przewozu żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami. 9.4 Opakowania jednostkowe oraz transportowe (zbiorcze) muszą być oznakowane zgodne z wymogami Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Do każdej dostawy Wykonawca dołączy dokumenty potwierdzające termin przydatności do spożycia na dany towar. 9.5 Zamawiający wymaga od Wykonawcy przy każdej dostawie złożenia dokumentu HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny) wystawionego zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 151000009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Każdy wykonawca chcący złożyć ofertę zobowiązany jest zabezpieczyć swą ofertę wadium, w wysokości 4.000,00 zł ( słownie: cztery tysiące złotych). Dalsze informacje dotyczące wadium zawarte są w SIWZ.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Jakość
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zak.olsztyn.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach