Przetargi.pl
Realizację usługi szkoleń zawodowych i kursów dla uczestników i uczestniczek projektu pn. Masz Okazję - Pomóż Sobie w roku 2014 współfinansowanego przez UE w ramach EFS

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 14-200 Iława, ul. Grunwaldzka 6a
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 89 6484124 , fax. 89 6499711
  • Data zamieszczenia: 2014-09-01
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Grunwaldzka 6a 6a
    14-200 Iława, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 89 6484124, fax. 89 6499711
    REGON: 00445021400000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.ilawa.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: jednostka budżetowa - ośrodek pomocy

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Realizację usługi szkoleń zawodowych i kursów dla uczestników i uczestniczek projektu pn. Masz Okazję - Pomóż Sobie w roku 2014 współfinansowanego przez UE w ramach EFS
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Zamówienie dotyczy przeprowadzenia usługi szkoleń zawodowych i kursów dla uczestników i uczestniczek projektu pn. Masz Okazję - Pomóż Sobie w roku 2014 współfinansowanego przez UE w ramach EFS dla 53 osób. Wykonawca zastrzega sobie, że ilość osób może ulec zmianie +/- 5 osób. Na szkolenia zawodowe MOPS w Iławie skieruje 49 podopiecznych (49 miejsc szkoleniowych), na zajęcia i kursy zostanie skierowane 70 podopiecznych (70 miejsc szkoleniowych). Wykonawca zastrzega sobie, że ilość miejsc szkoleniowych w obu grupach może ulec zmianie +/- 5 osób. Ponadto mogą wystąpić nieznaczne przesunięcia miedzy konkretnymi szkoleniami. Zajęcia powinny się odbywać według harmonogramu (załącznik nr 9). Czas zajęć liczony jest następująco - 1h = 45 min, po każdej godzinie powinna odbyć się 5 lub 10 minutowa przerwa, w tym jedna przerwa na catering 15 minutowa i 20 minutowa na obiad. Lp. Wyszczególnienie Liczba godzin 1 Wózki jezdniowe: 9 osób Tematyka: celem szkolenia jest przygotowanie uczestników kursu do samodzielnej obsługi wózków jezdniowych podnośnikowych i platformowych oraz do bezpiecznej wymiany butli gazowych w wózkach napędzanych gazem. Szkolenie umożliwia uczestnikom zdobycie odpowiedniego zakresu wiadomości i umiejętności niezbędnych do złożenia egzaminu kwalifikacyjnego i uzyskania uprawnień do obsługi wózków jezdniowych podnośnikowych. Kurs obejmuje następujące zagadnienia: Przepisy ogólne i dokumentacja techniczna, Typy stosowanych wózków jezdniowych, Budowa wózków jezdniowych podnośnikowych i platformowych, Obowiązki i czynności operatora przy obsłudze wózków, Podstawy ładunkoznawstwa, Przepisy bhp i ppoż, Przygotowanie kierowcy do wykonywania czynności związanych z bezpieczną wymianą butli gazowych oraz zapoznanie z zasadami ich przechowywania. Praktyczna nauka jazdy i manewrowania osprzętem wózków. 78h 37 h teoria 41 zajęcia praktyczne 2 Profesjonalny sprzedawca: 8 osób. Tematyka: towaroznawstwo, sprzedaż detaliczna i hurtowa, promocja w handlu, profesjonalna obsługa klienta, techniki sprzedażowe, dokumentacja obrotu towarowego, obsługa kasy fiskalnej. 100 h 60 teoria 40 zajęcia praktyczne 3 Handlowiec z prawem jazdy kat B, 18 osób Tematyka: elementy marketingu, towaroznawstwo, handel detaliczny i hurtowy, obsługa kas fiskalnych, minimum sanitarne, fakturowanie, kurs prawo jazdy kat. B 110 h 70 h teoria 40 zajęcia praktyczne 4 Szkolenie kelner/barman 3 osób - kurs powinien zawierać zagadnienia z zakresu: podstawowe wiadomości o zakładach gastronomicznym, obsługa kasy fiskalnej, systemy rozliczeń kelnerskich oraz sposoby załatwiania skarg i wniosków, podział przestrzenny zakładu gastronomicznego, wyposażenie części handlowej i ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego w podstawowy sprzęt potrzebny do obsługi konsumentów, rodzaje stanowisk pracy w części handlowej i ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego, systemy obsługi w zakładach gastronomicznych, czynności porządkowe wykonywane w części handlowe i ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego, przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi konsumenta, poziom i kultura obsługi konsumenta w zakładzie gastronomicznym, bufet i jego rola w zakładzie gastronomicznym, technika noszenia naczyń i tac, ogólne zasady serwowania dań w zakładzie gastronomicznym, organizacja i technika obsługi konsumenta przy podawaniu przekąsek, technika podawania potraw, sposoby podawania deserów, organizacja i technika obsługi konsumenta przy podawaniu śniadań, technika podawania napojów bezalkoholowych gorących i zimnych, technika podawania napojów alkoholowych, organizacja przyjęć - bankietów w zakładach gastronomicznych, koktajlbar i jego rola w zakładzie gastronomicznym, obsługa gości hotelowych w zakładach gastronomicznych, 96h 57 h teoria 39 h zajęcia praktyczne 5 Kurs własny wizerunek (5 osób +/- 5 osób) Tematyka: dbanie o własny wygląd, ubiór i wizerunek, opanowanie wiadomości o typach kolorystycznych, typach sylwetek, fasonach ubrań, sposobach pielęgnowania urody oraz sztuce makijażu. Zdobycie elementarnych wiadomości dotyczących autoprezentacji i komunikacji niewerbalnej. Nabycie umiejętności rozpoznawania typów kolorystycznych, doboru odpowiednich fasonów i kolorów garderoby, pielęgnacji urody, wykonywania makijażu stosownego do typu kolorystycznego. Nabycie umiejętności korzystnej autoprezentacji. 20 h 6 Kurs komputerowy (16 osób, 25 h +/- 5 osób) podstawy obsługi komputera dla początkujących (10h), obsługa programu MS Office Word (5h), Internet w życiu codziennym - obsługa konta bankowego online, poszukiwanie ofert pracy, korzystanie z serwisów lokalnych urzędów, korzystanie z rozkładu jazdy PKP (10h), przy czym Wykonawca zapewni taką ilość komputerów, by każdy uczestnik mógł pracować indywidualnie na swoim stanowisku 50 h 2gr.po 8 osób, po 25 h zajęcia przy komputerach na grupę 7 Kurs języka angielskiego (2 grupy po 7 i 8 osób +/- 5 osób) dla początkujących 45 h 8 Kurs przygotowanie do życia w rodzinie (5 osób +/- 5 osób) Tematyka: zagrożenia i pułaki, tematyka bezpiecznego seksu, profilaktyka, życie seksualne młodzieży, inicjacja seksualna, pułapki współżycia seksualnego, bezpieczny seks, choroby weneryczne, HIV, konsekwencje współżycia bez środków zabezpieczających, możliwości antykoncepcyjne, ciąża w młodym wieku, nauka ról społecznych związanych z płcią (matka, ojciec, mąż, żona). 20 h 9 Szkolenie opiekunka osób chorych i starszych (11 osób) Tematyka: ma na celu wyposażenie uczestników w wiedzę i umiejętności w zakresie opieki nad chorymi przewlekle. Anatomia i fizjologia człowieka, pierwsza pomoc, radzenie sobie ze stresem, techniki pomiaru podstawowych parametrów życiowych, podstawowe zasady higieny, higiena żywienia człowieka, pielęgnacja ran przewlekłych, pielęgnowanie i rehabilitacja po zabiegach operacyjnych, metodyka organizacji czasu wolnego 120 h 67 teoria 53 zajęcia praktyczne 10 Kurs zdrowe gotowanie (18 osób, dwie grupa+/- 5 osób) Tematyka: zasady i nauka zdrowego gotowania, dieta zbilansowana, wybór produktów, przypraw i dodatków oraz metod przygotowania oraz doboru naczyń. 60 h 15 teoria 15 zajęcia praktyczne 2 gr. po 30 h 2. Zamawiający zastrzega sobie, że zajęcia teoretyczne i kursy będą odbywały się na terenie miasta Iławy, w jednym budynku, by zapobiec dezorganizacji szkoleń i uzyskać jak najwyższą frekwencję uczestników i uczestniczek biorących udział w projekcie oraz by zapewnić systematyczny nadzór ze strony Zamawiającego. Szkolenia powinny odbywać się w pomieszczeniach oddzielnych (zamykanych), by kursanci dwóch różnych szkoleń nie przeszkadzali sobie nawzajem. Uczestnikom powinny być zapewnione sale o powierzchni gwarantującej ergonomiczny sposób przeprowadzenia zajęć oraz ogrzane w sezonie grzewczym. Zajęcia praktyczne lub symulacyjne (poza prawem jazdy) będą odbywały się na terenie miasta Iławy w miejscach wskazanych przez Wykonawcę i zaakceptowanych przez Zamawiającego. Kurs prawo jazdy - będzie realizowany w szkole nauki jazdy wskazanej przez Wykonawcę na terenie miasta Iławy, natomiast nauka jazdy wg wskazań Wykonawcy. 3. Zamawiający zastrzega sobie, żeby lokal/sala, w którym będą przeprowadzane zajęcia praktyczne i teoretyczne, winien być przystosowany dla osób niepełnosprawnych. Ponadto Wykonawca zapewnia pomoc w poruszaniu się osobie niepełnosprawnej na terenie lokalu, w którym odbywają się szkolenia. 4. Szkolenie zawodowe musi odbywać się zgodnie z planem nauczania. Zajęcia teoretyczne i symulacje nie powinny trwać dłużej niż do godziny 16:00. 5. Uczestnicy mieli możliwość zapisania się na kilka kursów, wobec powyższego Wykonawca musi tak stworzyć harmonogram zajęć, aby umożliwić uczestnikom udział w kilku kursach. Uczestnik lub uczestniczka szkoleń zawodowych (handlowiec z prawem jazdy, opiekunka osób starszych, kelner/barman, wózki jezdniowe, profesjonalny sprzedawca) ma prawo wybrać jeden lub więcej kurs/zajęcie (język angielski, kurs komputerowy, własny wizerunek, przygotowanie do życia w rodzinie, zdrowe gotowanie). Wykonawca musi wziąć pod uwagę, w momencie budowania harmonogramu, że niektórzy uczestnicy zadeklarowali udział w kilku zajęciach/kursach, pomijając szkolenia zawodowe. 6. Wykonawca składa też preliminarz kosztów szkolenia zawarty w kartach szkoleń (załącznik nr 5) z wyspecyfikowaniem: ogólnego kosztu szkolenia, kosztów szkolenia z uwzględnieniem zmniejszenia ilości uczestników (co jedną osobę), wydatków na materiały, badania, odzież itp. wykorzystywane w trakcie szkolenia, wysokość narzutu i zysku, innych wydatków związanych z organizacją i prowadzeniem kursu np. koszty wynajmu sal, sprzętu itp. oraz uroczystego zakończenia szkoleń. 7. Wymagane jest złożenie oświadczenia przez Wykonawcę o zapewnieniu sal wykładowych i zaplecza dydaktycznego (wg załącznika nr 6). 8. Pozostałe warunki jakie należy wziąć pod uwagę przy opracowywaniu formularza ofertowego, preliminarza kosztów, programu szkolenia (kursu) oraz jego organizacji: - ilość godzin teoretycznych szkolenia nie powinna przekroczyć 6 godzin w ciągu dnia, - należy zapewnić osobom na czas trwania szkolenia (kursu) składający się z kawy, herbaty, soków, wody mineralnej, ciastek kruchych i ciastek czekoladowych; - należy zapewnić obiad, przez obiad rozumie się II danie (ziemniaki, mięso/ryba, surówka), obiad należy przewidzieć w kosztach, jeżeli zajęcia w danym dniu trwają ponad 5 godzin. Reasumując, gdy zajęcia trwają do 5 godzin uczestnikom należy zapewnić kawę, herbatę, soki, wodę mineralnej, ciastka kruche i ciastka czekoladowe, jeżeli ponad 5 godzin to należy zapewnić kawę, herbatę, soki, wodę mineralnej, ciastka kruche i ciastka czekoladowe oraz II danie (ziemniaki, mięso/ryba, surówka), - należy zapewnić uczestnikom i uczestniczkom zajęć materiały szkoleniowe z logo EFS dla wszystkich uczestników i uczestniczek (teczka, długopis, zeszyt) oraz w temacie każdego ze szkoleń Wykonawca zapewnia co najmniej 1 publikację, podręcznik lub książkę , - Wykonawca zobowiązany jest do ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków wszystkie osoby biorące udział w szkoleniach (od pierwszego do ostatniego dnia szkolenia). - Wykonawca zapewni warunki zgodne z przepisami BHP w trakcie trwania szkolenia, - Wykonawca pokryje koszty niezbędnych, wymaganych badań lekarskich (jeżeli specyfika szkolenia tego wymaga). Koszt badań, wyrobienia książeczki zdrowia itp. należy ująć w cenie kursu, - Wykonawca pokryje koszt zakupu odzieży ochronnej (jeżeli specyfika szkolenia tego wymaga). Koszt ten należy ująć w cenie kursu, - Wykonawca pokryje koszt produktów spożywczych, naczyń garnków niezbędnych do przeprowadzenia kursu zdrowe gotowanie. Koszt ten należy ująć w cenie kursu, - Wykonawca ujmie w cenie kursu też koszt uroczystego zakończenia szkoleń związanego z rozdaniem zaświadczeń, certyfikatów lub dyplomów (w koszt należy wliczyć: salę z zapewnieniem miejsc siedzących dla 63 osób, oraz poczęstunek - w formie kawy, herbaty, wody mineralnej, kanapek z szynką, serem, pomidorem i ogórkiem - min. po 2 kanapki na osobę, ciasto sernik - min. po 1 kawałku na osobę i ciasto jabłecznik - min. po 1 kawałku na osobę), - Zamawiający zastrzega sobie, że w czasie trwania szkolenia, na miejscu (w Iławie) była osoba reprezentująca Wykonawcę, którą będzie kontrolowała organizację szkolenia i na bieżąco rozwiązywała ewentualne problemy lub zastrzeżenia co do realizacji przedmiotu zamówienia lub umowy zgłaszane przez Zamawiającego, - należy przeprowadzić ankietę ewaluacyjną na początku i na końcu szkoleń, - Wykonawca jest zobowiązany do promocji Europejskiego Funduszu Społecznego poprzez oznaczenia pomieszczeń, w których realizowany jest projekt oraz materiałów szkoleniowych zgodnie z wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki zamieszczonymi na stronie internetowej: www.efs.gov.pl lub www.mrr.gov.pl lub www.funduszestrukturalne.gov.pl. - należy na bieżąco informować Zamawiającego o przypadkach nieobecności osób na szkoleniu w trakcie jego trwania - należy zapewnić możliwość kontroli przebiegu szkolenia uprawnionemu pracownikowi MOPS w Iławie - należy przekazać Zamawiającemu po zakończeniu szkolenia sprawozdanie końcowe, które będzie zawierało informacje o usługach świadczonych przez Wykonawcę w całym okresie realizacji usługi -oryginały list obecności uczestników i uczestniczek szkoleń -imiennego wykazu osób, które nie ukończyły szkolenia, -kserokopii zaświadczeń i certyfikatów świadczących o ukończeniu szkolenia, kserokopie zaświadczeń i certyfikatów winny być potwierdzone za zgodność z oryginałem oraz w formacie A4, skopiowane w sposób umożliwiający upięcie w teczkach podopiecznych z zachowaniem lewego marginesu, -Kserokopii dziennika zajęć, -po jednym egzemplarzu materiałów używanych podczas szkoleń, - szkolenie winno zakończyć się wydaniem zaświadczenia o jego ukończeniu zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z dnia 17 lutego 2012 r.) - jednostka szkoleniowa zobowiązana jest każde szkolenie/kurs/zajęcia wpisać do bazy na portalu rządowym http:/www.inwestycjawkadry.info.pl/. 9. Wykonawca zobowiązuje się do przedłożenia, w dniu podpisania umowy, harmonogramu szkolenia. 10. Listy osób przypisanych do określonych grup zostaną przedłożone Wykonawcy najpóźniej w dniu podpisaniu umowy przez pracownika MOPS w Iławie. 11. Wykonawca zobowiązuje się zakończyć szkolenia do dnia 18 grudnia 2014, uroczyste zakończenie do dnia 22 grudnia 2014 r. 12. Oznaczenie wg Wspólnego Słownika Zamówień Kody CPV: 80530000-8 usługi szkoleń zawodowych, 8053200-1 kursy komputerowe, 80570000-0 usługi szkolenia w dziedzinie rozwoju osobistego, 80580000-3 oferowanie kursów językowych
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: KWALIFIKACJE KADRY DYDAKTYCZNEJ
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.mops.ilawa.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach