Przetargi.pl
Realizacja usługi szkoleń zawodowych i kursu pierwszej pomocy medycznej dla uczestników i uczestniczek projektu pn. Masz Okazję - Pomóż Sobie w roku 2012 współfinansowanego przez UE w ramach EFS

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 14-200 Iława, ul. Grunwaldzka 6a
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 089 6484124 , fax. 089 6499711
  • Data zamieszczenia: 2012-09-13
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Grunwaldzka 6a 6a
    14-200 Iława, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 089 6484124, fax. 089 6499711
    REGON: 00445021400000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: jednostka budżetowa - ośrodek pomocy społecznej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Realizacja usługi szkoleń zawodowych i kursu pierwszej pomocy medycznej dla uczestników i uczestniczek projektu pn. Masz Okazję - Pomóż Sobie w roku 2012 współfinansowanego przez UE w ramach EFS
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Zamówienie dotyczy przeprowadzenia usługi szkoleń zawodowych i kursu pierwszej pomocy medycznej dla uczestników i uczestniczek projektu pn. Masz Okazję - Pomóż Sobiew roku 2012 współfinansowanego przez UE w ramach EFS dla 62 podopiecznych MOPS w Iławie. Uczestnicy i uczestniczki projektu zostaną podzieleni na 7 grup, czas zajęć liczony jest następująco - 1h = 45 min, po każdej godzinie powinna odbyć się 5 lub 10 minutowa przerwa, w tym jedna przerwa na catering 15 lub 20 minutowa. 1) Pracownik obsługi zieleni 6 osób. Tematyka: celem szkolenia jest uzyskanie uprawnień do wykonywania pracy jako pracownik utrzymania zieleni, elementy prawa pracy i bezpieczeństwa, obsługa kosiarek i wykasza rek, podstawowe zasady związane z utrzymaniem zieleni 60 h 15h teoria 45h zajęcia praktyczne 6 2) Opiekunka osób przewlekle chorych 8 osób Tematyka: ma na celu wyposażenie uczestników w wiedzę i umiejętności w zakresie opieki nad chorymi przewlekle. Anatomia i fizjologia człowieka, pierwsza pomoc, radzenie sobie ze stresem, techniki pomiaru podstawowych parametrów życiowych, podstawowe zasady higieny, higiena żywienia człowieka, pielęgnacja ran przewlekłych, pielęgnowanie i rehabilitacja po zabiegach operacyjnych, metodyka organizacji czasu wolnego 160 h 90 h teoria 70 h zajęcia praktyczne 8 3) Handlowiec z prawem jazdy kat B 6 osób Tematyka: elementy marketingu, towaroznawstwo, handel detaliczny i hurtowy, obsługa kas fiskalnych, minimum sanitarne, fakturowanie, kurs prawo jazdy kat. B 156 h 96 teoria 60 prawo jazdy 6 4) Pokojówka z podstawami języka niemieckiego 8 os. Tematyka: kurs przygotowuje do podjęcia pracy w ośrodkach branży turystycznej i innych instytucjach posiadających bazę noclegową i/lub konferencyjną. Obejmuje: zasady komunikacji z gośćmi (savoir vivre) i kreowania pozytywnego wizerunku hotelu, typologia i zastosowanie środków chemicznych, podstawowe technologie sprzątania, organizacja pracy przy sprzątaniu pokoju hotelowego i kolejność czynności, w tym procedury związane z wymianą bielizny hotelowej, kontrola prac porządkowo-sanitarnych, współpraca z innymi działami hotelu, bezpieczeństwo i higiena pracy w zakresie usług hotelarskich w kontekście prawodawstwa krajowego i wspólnotowego, podstawowe zwroty i słownictwo w języku niemieckim przydatne w pracy pokojówki. 160h 80 h teoria 80 h zajęcia praktyczne 8 5) Szkolenie kelner/barman z podstawami języka niemieckiego 6 osób - kurs powinien zawierać zagadnienia z zakresu: podstawowe wiadomości o zakładach gastronomicznym, obsługa kasy fiskalnej, systemy rozliczeń kelnerskich oraz sposoby załatwiania skarg i wniosków, podział przestrzenny zakładu gastronomicznego, wyposażenie części handlowej i ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego w podstawowy sprzęt potrzebny do obsługi konsumentów, rodzaje stanowisk pracy w części handlowej i ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego, systemy obsługi w zakładach gastronomicznych, czynności porządkowe wykonywane w części handlowe i ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego, przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi konsumenta, poziom i kultura obsługi konsumenta w zakładzie gastronomicznym, bufet i jego rola w zakładzie gastronomicznym, technika noszenia naczyń i tac, ogólne zasady serwowania dań w zakładzie gastronomicznym, organizacja i technika obsługi konsumenta przy podawaniu przekąsek, technika podawania potraw, sposoby podawania deserów, organizacja i technika obsługi konsumenta przy podawaniu śniadań, technika podawania napojów bezalkoholowych gorących i zimnych, technika podawania napojów alkoholowych, organizacja przyjęć - bankietów w zakładach gastronomicznych, koktajlbar i jego rola w zakładzie gastronomicznym, obsługa gości hotelowych w zakładach gastronomicznych, podstawowe zwroty i słownictwo w jęz. niemieckim przydatne w pracy kelnera/barmana. 150h 80 h teoria 70 h zajęcia praktyczne 6 6) Kurs pierwszej pomocy medycznej 32 osoby (2 grupy po 16 osób = 20h), szkolenie obejmuje wykład, pokazy oraz ćwiczenia praktyczne na fantomie 2 grupy po 16 osób = 20h 32 2. Oznaczenie wg Wspólnego Słownika Zamówień Kody CPV: 80530000-8 usługi szkoleń zawodowych, 80320000-3 usługi edukacji medycznej 3. Zamawiający zastrzega sobie, że zajęcia teoretyczne i kursy pomocy medycznej będą odbywały się na terenie miasta Iławy, w jednym budynku, by zapobiec dezorganizacji szkoleń i uzyskać jak najwyższą frekwencję uczestników i uczestniczek biorących udział w projekcie oraz by zapewnić systematyczny nadzór ze strony Zamawiającego, natomiast zajęcia praktyczne lub symulacyjne (poza prawem jazdy) będą odbywały się na terenie miasta Iławy w miejscach wskazanych przez Wykonawcę i zaakceptowanych przez Zamawiającego. Kurs prawo jazdy - będzie realizowany w szkole nauki jazdy wskazanej przez Wykonawcę na terenie miasta Iławy, natomiast nauka jazdy wg wskazań Wykonawcy 4. Szkolenie musi odbywać się zgodnie z planem nauczania. Zajęcia teoretyczne i symulacje nie powinny trwać dłużej niż do godziny 16:00. 5. Wykonawca składa też preliminarz kosztów szkolenia zawarty w kartach szkoleń (załącznik nr 5) z wyspecyfikowaniem: ogólnego kosztu szkolenia, kosztów szkolenia z uwzględnieniem zmniejszenia ilości uczestników (co jedną osobę), wydatków na materiały, badania, odzież itp. wykorzystywane w trakcie szkolenia, wysokość narzutu i zysku, innych wydatków związanych z organizacją i prowadzeniem kursu np. koszty wynajmu sal, sprzętu itp. oraz uroczystego zakończenia szkoleń. 6. Wymagane jest złożenie oświadczenia przez Wykonawcę o zapewnieniu sal wykładowych i zaplecza dydaktycznego (wg załącznika nr 6). 7. Pozostałe warunki jakie należy wziąć pod uwagę przy opracowywaniu formularza ofertowego, programu szkolenia oraz jego organizacji: - ilość godzin teoretycznych szkolenia nie powinna przekroczyć 6 godzin w ciągu dnia - należy zapewnić osobom catering na czas trwania szkolenia składający się z kawy, herbaty, soków, wody mineralnej, ciastek kruchych i ciastek czekoladowych; - należy zapewnić uczestnikom i uczestniczkom zajęć materiały szkoleniowe z logo EFS dla wszystkich uczestników i uczestniczek (teczka, długopis, zeszyt) oraz w temacie każdego ze szkoleń Wykonawca zapewnia co najmniej 1 publikację, podręcznik lub książkę. - Wykonawca zobowiązany jest do ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków wszystkie osoby biorące udział w szkoleniach (od pierwszego do ostatniego dnia szkolenia). - Wykonawca zapewni warunki zgodne z przepisami BHP w trakcie trwania szkolenia, - Wykonawca pokryje koszty niezbędnych, wymaganych badań lekarskich (jeżeli specyfika szkolenia tego wymaga). Koszt badań, wyrobienia książeczki zdrowia itp. należy ująć w cenie kursu. - Wykonawca pokryje koszt zakupu odzieży ochronnej (jeżeli specyfika szkolenia tego wymaga). Koszt ten należy ująć w cenie kursu. - Wykonawca ujmie w cenie kursu też koszt uroczystego zakończenia szkoleń związanego z rozdaniem zaświadczeń, certyfikatów lub dyplomów (w koszt należy wliczyć: salę z zapewnieniem miejsc siedzących dla 62 osób, oraz poczęstunek - w formie kawy, herbaty, wody mineralnej, kanapek z szynką, serem, pomidorem i ogórkiem - min. po 2 kanapki na osobę, ciasto sernik - min. po 1 kawałku na osobę i ciasto jabłecznik - min. po 1 kawałku na osobę). - należy przeprowadzić ankietę ewaluacyjną na początku i na końcu szkoleń. - Wykonawca jest zobowiązany do promocji Europejskiego Funduszu Społecznego poprzez oznaczenia pomieszczeń, w których realizowany jest projekt oraz materiałów szkoleniowych zgodnie z wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki zamieszczonymi na stronie internetowej: www.efs.gov.pl lub www.mrr.gov.pl lub www.funduszestrukturalne.gov.pl. - należy na bieżąco informować Zamawiającego o przypadkach nieobecności osób na szkoleniu w trakcie jego trwania - należy zapewnić możliwość kontroli przebiegu szkolenia uprawnionemu pracownikowi MOPS w Iławie - należy przekazać Zamawiającemu po zakończeniu szkolenia sprawozdanie końcowe, które będzie zawierało informacje o usługach świadczonych przez Wykonawcę w całym okresie realizacji usługi (oryginały list obecności uczestników i uczestniczek szkoleń, imiennego wykazu osób, które nie ukończyły szkolenia, kserokopii zaświadczeń (lub innych dokumentów) świadczących o ukończeniu szkolenia, kserokopii dziennika zajęć, po jednym egzemplarzu materiałów używanych podczas szkoleń) - szkolenie winno zakończyć się oceną nabytych umiejętności i wydaniem zaświadczenia, certyfikatu lub dyplomu o jego ukończeniu zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z dnia 3 lutego 2006 r. w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (Dz. U. z dnia 27 lutego 2006 r.) - jednostka szkoleniowa zobowiązana jest każde szkolenie/kurs/zajęcia wpisać do bazy na portalu rządowym http://www.inwestycjawkadry.info.pl/. Hasło i dane do zalogowania się do portalu zostaną dostarczone przez Ośrodek. 8. Wykonawca zobowiązuje się do przedłożenia, w dniu podpisania umowy, harmonogramu szkolenia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.mops.ilawa.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach