Przetargi.pl
Przygotowywanie jednodaniowych gorących posiłków oraz wydawanie ich osobom uprawnionym z terenu miasta Zduńska Wola

Miasto Zduńska Wola ogłasza przetarg

  • Adres: 98-220 Zduńska Wola, ul. Stefana Złotnickiego 12
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 043 8243136, 8254660 , fax. 043 8232605
  • Data zamieszczenia: 2010-12-09
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miasto Zduńska Wola
    ul. Stefana Złotnickiego 12 12
    98-220 Zduńska Wola, woj. łódzkie
    tel. 043 8243136, 8254660, fax. 043 8232605
    REGON: 00059842800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zdunskawola.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie jednodaniowych gorących posiłków oraz wydawanie ich osobom uprawnionym z terenu miasta Zduńska Wola
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie jednodaniowych gorących posiłków oraz wydawanie ich osobom uprawnionym z terenu miasta Zduńska Wola w okresie od 03.01.2011 roku do 30.12.2011 roku. 1.Usługa obejmować będzie przygotowywanie i wydawanie gorących posiłków osobom uprawnionym, które własnym staraniem nie mogą go sobie zapewnić, wskazanym przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej Centrum Opieki Socjalnej w Zduńskiej Woli, posiadającym abonament na bezpłatne posiłki. Abonament obejmuje okres jednego miesiąca i zawiera: numer seryjny, imię, nazwisko i adres zamieszkania posiłkobiorcy, okres świadczenia oraz pieczęć Urzędu Miasta Zduńska Wola i Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej Centrum Opieki Socjalnej w Zduńskiej Woli. 2.Abonamenty wydrukuje Zamawiający, a Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej Centrum Opieki Socjalnej w Zduńskiej Woli wyda je osobom uprawnionym. 3.Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy na 39.850 porcji posiłków. 3.1 Ostateczna ilość posiłków może ulec zmniejszeniu, w zależności od faktycznej liczby potrzebujących. 3.2 Z tytułu ewentualnego zmniejszenia wielkości zamówienia, Zamawiający nie ponosi żadnych konsekwencji. 4.Gwarantowany przez Wykonawcę czas wydawania gorących posiłków przez 7 dni w tygodniu, w godz. 12.00-14.00. 5. Termin świadczenia usługi od 03.01.2011 roku do 30. 12. 2011 roku. Liczba wydawanych posiłków dziennie w poszczególnych miesiącach wynosić będzie: w miesiącu styczniu, lutym, listopadzie grudniu po 120 porcji posiłków, natomiast w miesiącu marcu, kwietniu, maju, czerwcu, lipcu, sierpniu, wrześniu, październiku - po 110 porcji posiłków. 6. Gorący posiłek jednodaniowy składa się z : 1) zupy: - pojemność nie mniejsza niż 500 ml (500 g), - kaloryczność posiłku nie mniejsza niż 700 kcal - temperatura 85 0 C, 2) wkładki mięsnej (mięso lub kiełbasa) 70 g, (podane gramatury surowców są już po obróbce termicznej) 3) porcji pieczywa (2 kromki chleba). 7. Posiłki powinny być urozmaicone, świeże i przygotowywane w dniu wydania. 8. Osoby uprawnione powinny otrzymać posiłek gorący ( może być spożyty na miejscu bądź pobrany na wynos ). 9. Wykonawca zapewni możliwość spożycia posiłku na miejscu, w razie wystąpienia takiej potrzeby dla maksimum 25 osób. 10. Posiłki winny być przygotowywane według przedstawionego Zamawiającemu jednomiesięcznego jadłospisu. Wykonawca najpóźniej na 4 dni przed rozpoczęciem każdego kolejnego miesiąca świadczenia usługi ustali i przedstawi do zatwierdzenia Zamawiającemu propozycję jadłospisu na okres miesiąca, podobnie na następne okresy świadczenia. 11. Wykonawca ponosi wszelkie koszty związane z przygotowaniem i wydawaniem gorących posiłków. 12. Wykonawca obliczy i poda łączną wartość oferowanych posiłków. 13.Wykonawca poda cenę netto i brutto gorącego posiłku. Cena powinna uwzględniać wszystkie koszty i czynniki cenotwórcze. 14. Wykonawca powinien dysponować lokalem, w którym zamierza świadczyć usługę na czas obejmujący co najmniej okres obowiązywania umowy. Minimalny standard lokalu: a) powierzchnia sali konsumpcyjnej 25 m 2 b) lokal wraz z zapleczem spełniający warunki SANEPID konieczne do prowadzenia zbiorowego żywienia c) lokal wyposażony w wc z umywalką i bieżącą wodą dostępny bezpłatnie dla konsumentów. 15. Lokal Wykonawcy wraz z zapleczem musi posiadać aktualną decyzję Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej stwierdzającej spełnienie przez obiekt ustawowych wymagań. 16. Wykonawca przed wydaniem posiłków do spożycia, pobiera próbki żywności zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17.04.2007 roku ( Dz. U. z 2007 roku Nr 80, poz.545). 17. Posiłki będą wydawane w lokalu Wykonawcy przez pracowników Wykonawcy. 18. Personel musi posiadać odpowiednie zaświadczenie dokumentujące dopuszczenie tych osób do pracy przy żywieniu zbiorowym. 19. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki, o nie gorszej jakości na swój koszt, z innych źródeł. 20. Wykonawca nie może wydawać osobie przedstawiającej abonament suchego prowiantu półproduktów ani równowartości posiłku w gotówce. 21. Do obowiązków Wykonawcy i jego kosztów należeć będzie utrzymanie czystości i estetyki oraz zapewnienie zastawy stołowej i sztućców dla maksymalnie 25 osób w przypadku spożywania posiłku w lokalu Wykonawcy. Wykonawca odpowiada za czystość urządzeń gastronomicznych, w których przygotowywane będą posiłki. 22. Posiłki oraz miejsce ich przygotowania i wydawania muszą spełniać wymogi : ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 roku ( Dz. U. z 2006 roku Nr 171, poz. 1225 z późniejszymi zmianami ) wraz z aktami wykonawczymi. 23. Faktura za faktycznie zrealizowane posiłki wraz z załączonymi abonamentami powinna być dostarczona do Urzędu Miasta w ciągu 7 dni od zakończenia poprzedniego miesiąca. 24. Rozliczenia finansowe usługi Wykonawcy z Zamawiającym odbywać się będą na podstawie ilości faktycznie przygotowanych i wydanych posiłków oraz ich ceny jednostkowej. 25. Wynagrodzenie za sukcesywne wykonanie przedmiotu umowy będzie wypłacane Wykonawcy w terminie 21 dni od daty przyjęcia przez Zamawiającego poprawnie wystawionej faktury za każdy miesiąc świadczonej usługi. 26. Abonament nie może być realizowany z wyprzedzeniem ani po upływie okresu, na który został przyznany.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie żąda wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.zdunskawola.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach