Przetargi.pl
Przygotowywanie i dostarczanie posiłków do szkół z terenu gminy Iława w roku 2012

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 14-200 Iława, ul. Gen. Wł. Andersa 2 A
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 89 649 08 18 , fax. 89 649 08 16
  • Data zamieszczenia: 2011-11-24
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Gen. Wł. Andersa 2 A 2 A
    14-200 Iława, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 89 649 08 18, fax. 89 649 08 16
    REGON: 00445020800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: gops@gops.ilawa.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie i dostarczanie posiłków do szkół z terenu gminy Iława w roku 2012
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest codzienne przygotowywanie i dostarczanie gorących dwudaniowych posiłków + sok lub napój niegazowany owocowy do szkół z terenu gminy Iława w roku 2012. Szacunkowa dzienna liczba uczniów korzystających z posiłków w roku 2012 wyniesie 155. Posiłki muszą być sporządzane i dostarczane zgodnie wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, powinny być urozmaicone o wysokiej wartości odżywczej sporządzane z pełnowartościowych produktów przy jak najmniejszym użyciu konserwantów spożywczych. Rozliczenie odbywać się będzie na podstawie podanej w ofercie jednostkowej ceny za 1 posiłek składający się z dwóch dań + sok lub napój niegazowany owocowy. Wykaz szkół objętych dożywianiem na terenie gminy Iława w załączniku. Warunki realizacji zamówienia: Przedmiot zamówienia obejmuje: przygotowywanie i dostarczanie do szkół z terenu gminy Iława gorącego posiłku składającego się z dwóch dań: I danie - zupa (przede wszystkim: pomidorowa, żurek, ogórkowa, buraczkowa, grochowa, rosół z makaronem, barszcz ukraiński, jarzynowa, kapuśniak, grzybowa) - 400 g II danie: - ryż lub ziemniaki (zamiennie) - 200 g, - mięso lub ryba - 100 g, - surówka - 100 g - sok lub napój niegazowany owocowy - 200 g. Drugie danie mogą stanowić m. in. stek z kurczaka, udko z kurczaka w sosie węgierskim, kotlet mielony z mięsa wieprzowego w sosie pieczarkowym, kotlet schabowy, bitki wołowe, gulasz, raz w tygodniu ryba z urozmaiconymi surówkami. Drugie danie mogą też stanowić pierogi, kopytka, naleśniki, makaron z serem, makaron z mięsem i z sosem, krokiety z mięsem lub z kapustą i grzybami, ryż z jabłkiem, spaghetti, lub inne dania. Do dań mięsnych nie zalicza się dań przygotowanych na bazie podrobów oraz bigos. Do mięsa podawane powinny być przede wszystkim ziemniaki. Zamawiający zastrzega sobie, aby nie podawano dzieciom skrzydełek drobiowych. Łączna wartość energetyczna posiłku nie może być niższa niż 1050 kcal. Podstawowymi przyprawami używanymi do sporządzania posiłków powinny być m.in.: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier oraz inne składniki np. śmietana. Wykonawca nie powinien przygotowywać posiłków z półproduktów. Uczniowie szkół muszą otrzymać zawsze gorący posiłek. Posiłki dostarczane w termosach powinny mieć w momencie odbioru temperaturę 630C. Przygotowywane posiłki muszą być sporządzane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Posiłki winny być dostosowane do wymogów sanitarnych dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego oraz wartości energetycznej i odżywczej racji pokarmowych dla żywionych grup wiekowych od 6 do 17 lat. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność w tym zakresie. Zamawiający zastrzega sobie prawo do sprawdzania jakości obiadów i ich temperatury. Do obowiązków wykonawcy należy przygotowywanie i przechowywanie próbek wszystkich potraw wchodzących w skład każdego posiłku na zasadach i do celów wskazanych w art. 71 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Dyrektorami szkół oraz z Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Iławie. Jadłospis będzie układany przez Wykonawcę i dostarczany Dyrektorom szkół najpóźniej w pierwszym dniu miesiąca. Wszelkie zmiany jadłospisu sugerowane przez Dyrektorów szkół będą brane pod uwagę przez Wykonawcę. Wykonawca każdorazowo będzie ustalał z Dyrektorami szkół ilość posiłków w danym dniu usługi. Do złożonej oferty Wykonawca załączy proponowany miesięczny jadłospis uwzględniający wytyczne Zamawiającego z SIWZ według załącznika nr 1 do oferty. Zamawiający zastrzega sobie, że oferowany asortyment musi być urozmaicony w sposób zapewniający różnorodność i niepowtarzalność potraw w okresie 10 dni. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych posiłków. W cenę należy wliczyć koszty transportu, koszty ubezpieczenia transportu, itp. Żywienie dzieci odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej w okresie od 1 stycznia 2012 r. do 31 grudnia 2012 r. z uwzględnieniem przerw w nauce (m.in.: ferii, wakacji, dni świątecznych). W szczególnie uzasadnionych przypadkach dopuszcza się możliwość dowozu posiłków w okresie przerwy w nauce szkolnej, tj. w okresie ferii i wakacji szkolnych oraz w razie konieczności odpracowania dnia wolnego od nauki. Przewidywana liczba dni nauki w 2012 roku - 194dni. Szacunkowa liczba uczniów objętych dożywianiem - 155 uczniów. Szacunkowa łączna liczba posiłków w 2012 r. - 30 070 porcji. Zamawiający zastrzega, że w trakcie roku liczba uczniów korzystających z posiłków może ulec zmianie - zmniejszeniu lub zwiększeniu o 20%. Zamawiający zastrzega, że dla Szkoły Podstawowej w Frednowie wykonawca dostarczał będzie jednorazowe naczynia i sztućce. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za zmniejszenie lub zwiększenie ilości posiłków. Harmonogram dostarczania posiłków do szkół Wykonawca będzie ustalał indywidualnie z Dyrektorami niżej wymienionych szkół: a) Szkoła Podstawowa Gromoty - 18 uczniów b) Gimnazjum Franciszkowo - 30 uczniów c) Szkoła Podstawowa Franciszkowo - 18 uczniów d) Szkoła Podstawowa Ławice - 7 uczniów e) Szkoła Podstawowa Frednowy - 17 uczniów f) Szkoła Podstawowa Wikielec - 33 uczniów g) Szkoła Podstawowa Laseczno - 19 uczniów h) Szkoła Podstawowa Tynwałd - 13 uczniów
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555240009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zgodnie z art. 45 ust.2 ustawy Pzp zamawiający nie żąda wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.gops.ilawa.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach