Przetargi.pl
przygotowanie,gotowanie, dostarczenie i podawanie posiłków siedzibie Zamawiającego dla dzieci i uczniów uczęszczających do Zespołu Edukacyjnego Nr 8 w Zielonej Górze, tj. Szkoły Podstawowej nr 28 w Zielonej Górze oraz Miejskiego Przedszkola nr 44 w Zielonej Górze

ZESPÓŁ EDUKACYJNY NR 8 W ZIELONEJ GÓRZE ogłasza przetarg

  • Adres: 66-001 Zielona Góra, Zawada-Szkolna
  • Województwo: lubuskie
  • Telefon/fax: tel. 683211268, 683211268
  • Data zamieszczenia: 2016-12-15
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: ZESPÓŁ EDUKACYJNY NR 8 W ZIELONEJ GÓRZE
    Zawada-Szkolna 24
    66-001 Zielona Góra, woj. lubuskie
    tel. 683211268, 683211268
    REGON: 364942020
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: inny:

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    przygotowanie,gotowanie, dostarczenie i podawanie posiłków siedzibie Zamawiającego dla dzieci i uczniów uczęszczających do Zespołu Edukacyjnego Nr 8 w Zielonej Górze, tj. Szkoły Podstawowej nr 28 w Zielonej Górze oraz Miejskiego Przedszkola nr 44 w Zielonej Górze
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostarczenie i podawanie posiłków dla uczniów uczęszczających do Zespołu Edukacyjnego Nr 8 w Zielonej Górze, tj. Szkoły Podstawowej nr 28 oraz Miejskiego Przedszkola nr 44 w Zielonej Górze. Usługa ma polegać na samodzielnej produkcji obiadów w pomieszczeniach Zamawiającego na bazie półproduktów najwyżej jakości dostarczonych przez Wykonawcę do siedziby Zamawiającego oraz podawanie posiłków w jego stołówce. CPV – 55.52.31.00-3; 55.52.40.00-9; 55.32.00.00-9 Wymaga się, aby potrawy (w tym mięso) było przygotowywane w kuchni Zamawiającego. Zupy, kasze, makarony, ryże, ziemniaki (dodatki skrobiowe) oraz kompoty również mają być gotowane w pomieszczeniach Zamawiającego. Usługa będzie dotyczyć: 1) uczniów Szkoły Podstawowej nr 28 w Zielonej Górze obiadu składającego się z zupy, drugiego dania, surówki, owocu i kompotu a. w ilości maksymalnie dziennie: 71 obiadów w terminie od dnia 02 stycznia 2017r. do 22 czerwca 2017r., ilość dni żywieniowych: 105 w I półroczu 2017r. w sumie 7455 szt. obiadów b. w ilości maksymalnie dziennie: 92 obiady w terminie od dnia 05 września 2017r. - 22 grudnia 2017r., ilość dni żywieniowych: 77 w II półroczu 2017r. w sumie 7084 szt. obiadów z wyłączeniem dni: ferie: od 30-01-2017r. do 10-02-2017r., przerwa świąteczna: od 13-04-2017r. do 18-04-2017r., weekend majowy: od 1-05-2017r. do 3-05-2017r.,16-06-2017r. oraz od 31-10-2017r. do 01-11-2017r. 2) wychowanków Miejskiego Przedszkolna nr 44 w Zielonej Górze posiłku całodziennego, w tym: - śniadania składającego się z zupy mlecznej, pieczywa, wędliny, serów, warzyw i owoców; - obiadu składającego się z zupy, drugiego dania, surówki, owocu i kompotu; - podwieczorku w postaci przetworów mlecznych, sałatek owocowych, galaretek, owoców. a. w ilości maksymalnej dziennie: 60 posiłków - całodziennego wyżywienia (śniadanie, obiad, podwieczorek) w terminie od dnia 02 stycznia 2017r. - 14 lipca 2017r. ilość dni żywieniowych: 135 w I półroczu 2017r. w sumie 8100 szt. posiłków. b. w ilości maksymalnej dziennie: 60 posiłków - całodziennego wyżywienia (śniadanie, obiad, podwieczorek) w terminie od dnia 21 sierpnia 2017r. - 31 grudnia 2017r., ilość dni żywieniowych: 92 w II półroczu 2017r. w sumie 5520 szt. posiłków. z wyłączeniem dni: przerwy wakacyjnej od 15 lipca 2017r. do 20 sierpnia 2017r. 2.Wykonawca zapewnia: zastawę kuchenną (talerze, talerzyki śniadaniowe, talerze głębokie, kubki, sztućce) oraz sprzęt i wyposażenie niezbędne do prawidłowego realizowania przedmiotowego zamówienia (tj. lodówki, zmywarkę, garnki, patelnie itp.), osobę do obsługi przygotowania i wydawania posiłków w wyznaczonych godzinach - zgodnie z harmonogramem pracy Szkoły i Przedszkola, zmywania i wyparzania oraz zabezpieczania naczyń do czasu następnego posiłku - zatrudnioną na umowę o pracę na czas trwania umowy. 3. Całość przedmiotu zamówienia wynosi: do 14539 szt. obiadów i 13620 posiłków całodziennych ( śniadanie, obiad i podwieczorek). 4. Wytyczne Zamawiającego dotyczące wymagań do jadłospisów: 1) Wykonawca zobowiązany jest do załączenia przed podpisaniem umowy po 6 jadłospisów dla poszczególnych grup wiekowych - zbilansowane, urozmaicone (dany zestaw potraw nie pojawia się 3-4 krotnie w ciągu m-ca) na sezony: jesienno-zimowy i wiosenno-letni uwzględniający warzywa i owoce sezonowe) rozpisane na dekady (1 dekada to 10 dni) wraz z gramaturą, dokładnym opisem posiłków, wyszczególnieniem składników, podaniem wartości kalorycznej oraz wskazaniem alergenów: - dla uczniów Szkoły Podstawowej posiłek powinien pokryć ok. 35 % dziennego zapotrzebowania energetycznego; - dla wychowanków Miejskiego Przedszkola posiłek powinien pokryć ok. 75% dziennego zapotrzebowania energetycznego. 5. Wykonawca zobowiązuje się do realizacji przedmiotu zamówienia tj. transportu, przygotowania i wydawania posiłków zgodnie z: zasadami określonymi w obowiązujących przepisach a w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( tekst jednolity Dz. U. z Dz. U. z 2015r. poz.594 ze zmianami), Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016. poz.1154), rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności, Rozporządzeniu(WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r.w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U.UE L 139 z dnia 30 kwietnia 2004r.), zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz innymi obowiązującymi przepisami w zakresie żywienia. 6. Miejsce wykonywania zamówienia: 1) Zamawiający na czas realizacji zadania udostępnia pomieszczenia składające się z trzech pomieszczeń o łącznej powierzchni 60,26 m², znajdujące się w budynku Szkoły Podstawowej Nr 28 w Zielonej Górze na nieruchomości oznaczonej, jako działką nr 659/3 oraz w wyznaczonych godzinach stołówkę, znajdujące się na terenie Szkoły Podstawowej Nr 28 w Zielonej Górze, ul. Zawada-Szkolna 24. 2) Za udostępnienie pomieszczeń do przygotowywania i serwowania posiłków Wykonawca zapłaci Zamawiającemu na podstawie umowy czynsz w wysokości 300,00 brutto (słownie: trzysta złotych złotych) miesięcznie. Brak terminowej wpłaty za udostępnienie pomieszczeń może być podstawą do rozwiązania umowy w trybie natychmiastowym. 3) Oprócz czynszu, Wykonawca będzie ponosił koszty związane z wywozem nieczystości stałych. 4) Pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną przekazane Wykonawcy na podstawie protokołu zdawczo-odbiorczego. Pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną zwrócone Zamawiającemu w stanie niepogorszonym. Na najem lokalu zostanie zawarta odrębna umowa. 5) Koszt przystosowania Lokalu do wymogów SANEPID leży po stronie Wykonawcy. Pomieszczenia udostępniane przez Zamawiającego wymagają dodatkowego wyposażenia w sprzęt kuchenny niezbędny do prawidłowego realizowania przedmiotowego zamówienia zgodnie ze złożoną ofertą Wykonawcy. Wykonawca wyposaży te pomieszczenia w niezbędny mu sprzęt do wykonania usługi na własny koszt. 6) Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za szkody powstałe w wyniku użytkowania sprzętu oraz wynajmowanych pomieszczeń. Wszelkie dodatkowe wyposażanie wynajmowanego bloku żywieniowego dokonywane będzie na koszt Wykonawcy. Wykonawca będzie odpowiedzialny za odpowiednie zabezpieczenie tego mienia przed wypadkami losowymi i kradzieżą. Zamawiający nie będzie ponosił odpowiedzialności za ich ewentualną kradzież lub zniszczenie. W trakcie trwania umowy Wykonawca będzie zobowiązany do wykonania przeglądów nakazanych obowiązującymi przepisami prawa i ponoszenia wszelkich związanych z tym kosztów. 7) Zamawiający zaleca przeprowadzenie wizji lokalnej pomieszczeń stołówki i kuchni. 7. Wydawanie posiłków ma następować w godzinach wskazanych przez Zamawiającego, tj. odpowiednio: 1) dla Szkoły Podstawowej nr 28: obiad w godz. 11:30 do 11:45 – pierwsza przerwa w godz. 12:30 do 12:45 – druga przerwa 2) dla Miejskiego Przedszkola nr 44: śniadanie: w godz. 8:30 do 9:00 obiad: w godz. 11:45 do 12:30 podwieczorek: w godz. 12:45 do 13:00 Dopuszcza się zmiany godzin wydawania posiłków przez Zamawiającego w terminie 7 dni przed dniem wprowadzenia zmian. 8. Uwagi dla Wykonawcy: 1) Zamawiający na podstawie art. 29 ust. 3a ustawy Pzp wymaga, aby przy realizacji zamówienia Wykonawca lub Podwykonawca zatrudniał na umowę o pracę osobę bezpośrednio uczestniczącą przy gotowaniu, pomocy kuchennej, nadzorowaniu osób Sposób potwierdzenia zatrudnienia osób będzie na podstawie umowy o pracę. Kopia umowy o pracę powinna zostać zanonimizowana w sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych. Zamawiający zastrzega możliwość kontroli (sam lub przez inne służby np. PIP) pracowników wykonujących ww. czynności przy realizacji zamówienia na każdym etapie realizacji przedmiotu umowy. Zamawiający ma prawo żądania udokumentowania przez Wykonawcę faktu zatrudnienia osób wymienionych w wykazie na umowę o pracę. Uwaga! Za niezrealizowanie każdorazowo obowiązku (za każdego pracownika), o którym mowa z § 8 ust. 2 umowy Zamawiający będzie miał prawo do naliczenia kary umownej w wysokości 1000,00 zł brutto. 2) Przed podpisaniem umowy zgodnie z § 8 ust. 2 projektu umowy Wykonawca przedłoży Zamawiającemu kopie umów o pracę zanonimizowane w sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych. wraz z wykazem osób zatrudnionych na umowę o pracę przeznaczonych do realizacji zadania, z wyszczególnieniem Wykonywanych przez nie czynności. 3) Zatrudnienie na podstawie Umowy o pracę wyżej wymienionych osób powinno trwać nieprzerwanie przez cały okres trwania umowy. Wykonawca zobowiązany jest do przedłożenia Zamawiającemu w terminie określonym zapisami umowy i aktualizowania na bieżąco, tj. za każdym razem, gdy dojdzie do zmiany personalnej, listy osób biorących udział w realizacji zamówienia. 4) Wykonawca winien działać zgodnie z ustawą z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2015 r., poz. 2135 z późn. zm.). 5) Zamawiający wymaga aby Wykonawca: a. dysponował środkiem transportu (samochodem) przeznaczonym do przewozu artykułów spożywczych, półproduktów, zgodnie z obowiązującymi przepisami o dopuszczeniu pojazdu do przewozu żywności przez Państwowego Inspektora Sanitarnego, Wyłoniony Wykonawca zobowiązany jest złożyć Zamawiającemu przed podpisaniem umowy kopie Decyzji dotyczącej samochodu i lokalu zgodnie z wymaganiami. 9. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera pkt II SIWZ- Opis przedmiotu zamówienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach