Przetargi.pl
Przygotowanie posiłków dla Samorządowego Przedszkola w Serocku oraz Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Serocku

Samorządowe Przedszkole ogłasza przetarg

  • Adres: 05-140 Serock, ul. Włodzimierza Wolskiego 15
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 022 7827312 , fax. 022 7827312
  • Data zamieszczenia: 2015-06-25
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samorządowe Przedszkole
    ul. Włodzimierza Wolskiego 15 15
    05-140 Serock, woj. mazowieckie
    tel. 022 7827312, fax. 022 7827312
    REGON: 01300356300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.serock.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie posiłków dla Samorządowego Przedszkola w Serocku oraz Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Serocku
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.1 Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie posiłków dla Samorządowego Przedszkola w Serocku oraz Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Serocku. 1.2 Szczegóły dotyczące przedmiotu zamówienia: - Zamawiający oświadcza, iż dysponuje pomieszczeniami kuchni (rok budowy 1999-2000) z wyposażeniem w urządzenia i sprzęt wykazany w załączniku nr 8 i 9 do niniejszej specyfikacji, - Zamawiający wydzierżawi kuchnię z wyposażeniem Wykonawcy, wyłonionemu w drodze przetargu nieograniczonego, w celu prowadzenia żywienia zbiorowego dla dzieci przedszkolnych Samorządowego Przedszkola w Serocku, dzieci z oddziału przedszkolnego i uczniów w Szkole Podstawowej w Serocku oraz uczniów Gimnazjum w Serocku, - Przedmiot zamówienia obejmuje w szczególności prowadzenie przez Wykonawcę żywienia zbiorowego typu zamkniętego dla Samorządowego Przedszkola w Serocku oraz Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Serocku na następujących zasadach: a)codzienne przygotowanie i wydawanie szacunkowo około 280 obiadów uczniom Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Serocku od godziny 11.30 do godziny 15.00, wraz ze zmywaniem naczyń, z wyłączeniem okresów wolnych od nauki szkolnej. Zamawiający szacuje, iż przedmiot zamówienia będzie realizowany przez nie więcej niż 185 dni nauki w każdym w roku szkolnym, b)w roku szkolnym 2015/2016 codzienne przygotowanie szacunkowo około 170 obiadów dzieciom przedszkolnym z przedszkola oraz oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej od godziny 11.30 do godziny 12.30, wraz ze zmywaniem naczyń, z wyłączeniem przerwy wakacyjnej trwającej od 1 do 31 sierpnia, natomiast w roku szkolnym 2016/2017 codzienne przygotowanie szacunkowo około 130 obiadów dzieciom przedszkolnym z przedszkola od godziny 11.30 do godziny 12.30, wraz ze zmywaniem naczyń, z wyłączeniem przerwy wakacyjnej od 1 do 31 sierpnia, c)w roku szkolnym 2015/2016 codzienne przygotowanie dzieciom przedszkolnym z przedszkola oraz oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej szacunkowo około 170 śniadań, od godziny 8.30 do godziny 9.00 i około 160 podwieczorków od godziny 14.30 do godziny 15.15 wraz ze zmywaniem naczyń, z wyłączeniem przerwy wakacyjnej trwającej od 1 do 31 sierpnia, natomiast w roku szkolnym 2016/2017 codzienne przygotowanie dzieciom przedszkola szacunkowo około 130 śniadań od godziny 8.30 do godziny 9.00 i 120 podwieczorków od godz. 14.30 do godz. 15:15 wraz ze zmywaniem naczyń, z wyłączeniem przerwy wakacyjnej trwającej od 1 do 31 sierpnia, d)Zamawiający szacuje, iż przedmiot zamówienia będzie realizowany przez nie więcej niż 232 dni pracy przedszkola w każdym roku szkolnym, przy czym liczba dzieci korzystających z posiłków w okresie m-ca lipca wynosi nie więcej niż 40% podanego stanu, e)Zamawiający szacuje, że przez cały okres zamówienia tj. 24.08.2015 r. do 18.08.2017 r. ilość przygotowanych posiłków wyniesie: 1.obiadów szkolnych 103.600 szt. 2.obiadów przedszkolnych 69.600 szt. 3.śniadań 69.600 szt. 4.podwieczorków 64.960 szt. f)Podana ilość obiadów, śniadań i podwieczorków jest szacunkowa i może ulec zarówno zmniejszeniu jak i zwiększeniu w granicach 20% poszczególnych ilości zamawianych posiłków. g)Obiad dla wychowanka przedszkola i ucznia szkoły ma się składać z 4 części: zupy, drugiego dania, surówki lub sałatki, napoju. Śniadanie to: różnorodne zupy mleczne, napoje mleczne, do tego kanapki, warzywa i owoce sezonowe. Podwieczorek - ciasta pieczone, kanapki, jogurty, budyń, kisiel, owoce, soki, itp. h)Zamawiający ustala, iż do 31.08.2016 r. ceny posiłków, dla dziecka przedszkolnego i ucznia - równe kosztom surowców użytych do ich przygotowania będą wynosić: 1. obiad dla ucznia szkoły -4,66 zł 2. obiad dla dziecka przedszkolnego - 3,90 zł. 3. śniadanie dla dziecka przedszkolnego - 2,40 zł. 4. podwieczorek dla dziecka przedszkolnego - 1,70 zł. i)W roku szkolnym 2016/2017 ceny posiłków dla dziecka przedszkolnego i ucznia - równe kosztom surowców użytych do ich przygotowania wzrastają o prognozowany na 2016 r. średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem określony w ustawie budżetowej. j)Zamawiający pokryje koszty przygotowania posiłków: 1. do 31.08.2016 r. w wysokości określonej niniejszym przetargiem, 2. w roku szkolnym 2016/2017 koszt przygotowania posiłków wzrasta o prognozowany na 2016 r. średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem określony w ustawie budżetowej. 1.4. Przedmiot zamówienia ma być realizowany na następujących zasadach: a)przygotowywanie posiłków musi się odbywać w pomieszczeniu dzierżawionej kuchni (bez cateringu). Zamawiający nie dopuszcza wykonywania dodatkowych usług na rzecz osób trzecich na bazie dzierżawionych pomieszczeń i sprzętu. Przygotowanie posiłków obejmuje także: - załadunek gotowych posiłków dla przedszkola na wózki i przekazanie wózków pracownikom Zamawiającego przy drzwiach kuchni, - wydawanie posiłków dla uczniów szkoły przez okienko podawcze do ich dalszej konsumpcji na terenie stołówki szkolnej, - zmywanie talerzy i sztućców po konsumpcji dzieci przedszkola i uczniów szkół oraz zarządzanie odpadami, b)posiłki powinny spełniać normy żywieniowe zgodne z polskimi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z obowiązującymi normami. Posiłki muszą spełniać wymogi żywieniowe zalecane dla danej grupy wiekowej. Jadłospis obiadowy ma być dostosowany do grupy wiekowej żywienia (odrębny dla dzieci przedszkolnych). c)Wykonawca będzie dostarczał tygodniowy jadłospis na 2 dni przed terminem realizacji wraz z wagowym podaniem składników wchodzących w skład posiłku (np. ziemniaki - ilość (gram) , surówka - ilość (gram), kotlet - ilość (gram), zupa - ilość (gram) - do wiadomości Zamawiającego i umieszczenia w gablotach w stołówce szkolnej i na tablicy ogłoszeń w przedszkolu. d)Zamawiający ma prawo do bieżącej kontroli wykonywanego zamówienia oraz zlecenia kontroli odpowiednim służbom w zakresie wykonywania usługi, zgodnie z zasadami opisanymi w pkt 4 b) e)Zamawiający ma prawo wglądu do protokołów pokontrolnych SANEPID i innych służb w zakresie prowadzonego żywienia zbiorowego. f)w pomieszczeniach kuchni oraz na terenie użytkowanym - porządek i czystość ma odpowiadać wymogom odpowiednich służb. 5. Wykonawca zobowiązany będzie m.in. do: a)doposażenia zgodnie ze swoimi potrzebami, na własny koszt wydzierżawionych pomieszczeń w urządzenia i wyposażenie niezbędne do prowadzenia przedmiotowej działalności gospodarczej, b)wykonania na własny koszt konserwacji, remontu bieżącego pomieszczeń oraz urządzeń i sprzętu wydzierżawionego z częstotliwością zgodną z technologią ich użytkowania, c)uiszczania czynszu oraz opłat eksploatacyjnych, w tym np.: wynikających z umów zawartych przez Wykonawcę z dostawcami za: energię elektryczną, gaz, wodę zimną, wywóz nieczystości stałych związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej oraz według wskazań liczników rozliczenie z Zamawiającym za wodę podgrzaną i odprowadzanie ścieków, d)codziennego usuwania z terenu szkolnego resztek żywienia, e)oczyszczania separatora tłuszczu oraz przeprowadzania zabiegów deratyzacyjnych, cykliczne - zgodnie z potrzebami, f)organizacji zbierania należności za wydawane posiłki oraz terminowego rozliczania się z Zamawiającym za dzierżawione powierzchnie oraz urządzenia i wyposażenie. 6. Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: a)zasady prowadzenia żywienia zbiorowego muszą być zgodne z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia, b)jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu, c)w tygodniu powinien być przygotowany co najmniej 4 razy obiad z drugim daniem mięsnym (z przewagą drobiowego) lub rybnym, d)potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, e)w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone, f)do przygotowania posiłku zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli, 7.Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zachowując wymogi sanitarno - epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. 8.Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. 9.Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług. Wykonawca przed przystąpieniem do przetargu powinien zapoznać się ze stanem technicznym pomieszczeń, urządzeń, wyposażenia itd. 10.Łączna powierzchnia pomieszczeń podlegających wydzierżawieniu (kuchnia oraz pomieszczenia towarzyszące) wynosi 187,53 m2. Wykaz pomieszczeń przeznaczonych do wydzierżawienia zawarty jest w zał. Nr 8. Wykaz urządzeń i wyposażenia znajdujących się w wydzierżawionych pomieszczeniach, zawarty jest w zał. Nr 9 11.Za udostępnianie pomieszczeń kuchni oraz urządzeń i wyposażenia Wykonawca zapłaci Zamawiającemu: a)czynsz za dzierżawę pomieszczeń kuchni (ryczałtowo, miesięcznie) 500,00 zł z podatkiem VAT, b)czynsz za dzierżawę urządzeń i wyposażenia (ryczałtowo, miesięcznie ) 60,00 zł z podatkiem VAT, c)za podgrzanie 1m3 wody - 10,00 zł z podatkiem VAT. d)za odprowadzanie ścieków wg odczytów licznika i stawek obowiązujących u odbiorcy, należności za media płatne w ciągu 14 dni od otrzymania noty obciążeniowej. 12.Podatek od prowadzonej działalności. Wykonawca będzie zobowiązany do płacenia podatku od nieruchomości za wydzierżawiony lokal na prowadzenie działalności gospodarczej, w roku 2015 - 19,76 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej. Stawka podatku została ustalona uchwałą Nr 269/XXX/2012 Rady Miejskiej w Serocku z dnia 28 listopada 2012 r. Wysokość stawki podatku na 2016 r. i 2017 r. będzie określona uchwałą Rady Miejskiej w Serocku. 13.Pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną przekazane wykonawcy na podstawie protokołu zdawczo - odbiorczego. 14.Pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną zwrócone w stanie niepogorszonym ponad zużycie wynikające z normalnej eksploatacji. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za szkody powstałe w wyniku użytkowania sprzętu oraz pomieszczeń kuchni, wydawalni i zmywalni. 15.Zamawiający przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 ustawy - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2013 r. Nr 907 ze pózn. zm.). Zamawiający przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających do 10% wartości zamówienia polegającego na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówień. 16.Warunki prowadzenia usługi przygotowania posiłków dla Przedszkola w Serocku oraz Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Serocku musi być zgodne z Zarządzeniem Burmistrza nr 48/b/2015 z dnia 06.02.2015 r. w sprawie zaakceptowania warunków korzystania ze stołówek zorganizowanych w przedszkolach i szkołach, dla których organem prowadzącym jest Miasto i Gmina Serock, oraz upoważnienia dyrektorów szkół i przedszkoli do zwalniania z opłat za posiłki.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.serock.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach