Przetargi.pl
PRZYGOTOWANIE I WYDAWANIE POSIŁKÓW W SZKOŁACH NA TERENIE GMINY WIELBARK W ROKU SZKOLNYM 2020/2021

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 12-160 Wielbark, ul. W. Jagiełły
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 89 621 83 31 , fax. 89 621 83 31
  • Data zamieszczenia: 2020-08-03
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. W. Jagiełły 8
    12-160 Wielbark, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 89 621 83 31, fax. 89 621 83 31
    REGON: 44538100000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://gops-wielbark.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    PRZYGOTOWANIE I WYDAWANIE POSIŁKÓW W SZKOŁACH NA TERENIE GMINY WIELBARK W ROKU SZKOLNYM 2020/2021
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiot zamówienia obejmuje: a) codzienne przygotowanie i dostawę do placówek oświatowych na terenie gminy Wielbark i punktu wydawania posiłków w Wielbarku oraz wydawanie gorących obiadów jednodaniowych dla 260 osób. b) jednorazowo przygotowanie i dostawę kolacji wigilijnej dla 90 osób. Wskazane posiłki muszą być przygotowane w następującej formie: a) dla posiłków przygotowanych do placówek oświatowych i punktu wydawania posiłków: - dwa razy w tygodniu (wtorki i czwartki) treściwa zupa na wywarze mięsnym z mięsną wkładką (bez stosowania kostek rosołowych i zasmażek) o pojemności 400 ml (w tym 50g mięsa lub kiełbasy za wyjątkiem parówek), podana ze świeżym pieczywem bez ograniczenia ilościowego. Zamawiający dopuszcza aby raz w miesiącu w wybrany wtorek lub czwartek była zupa bez mięsnej wkładki jednak z dodatkową słodką bułką lub pączkiem. - trzy razy w tygodniu (poniedziałki, środy i piątki) drugie danie będące posiłkiem mięsnym lub rybnym z surówką lub gotowanymi jarzynami oraz kompotem lub sokiem owocowym. Do mięsa mogą być podawane zamiennie ziemniaki, kasza, ryż, makaron. Drugie danie mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety, pyzy lub inne. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki jednodaniowe o kaloryczności nie mniejszej niż 550 kcal i gramaturze nie mniejszej niż: ziemniaki, kasza, ryż lub makaron - 200 g, mięso lub ryba - 100 g, surówka lub jarzyny - 100 g, pierogi, naleśniki z serem, kopytka, makaron z sosem, krokiety lub inne - 200 g, kompot, sok – 200 ml. Zamawiający zastrzega, że danie takie jak pierogi, naleśniki z serem, kopytka, makaron z sosem, krokiety, pyzy winny być maksimum dwa razy w miesiącu. b) kolacja wigilijna: - posiłek składający się z: ryba (150 g), ziemniaki (200 g), kapusta z grzybami (150 g), barszcz czerwony z uszkami (250 ml), pierogi z kapustą i grzybami (4 szt.), ciasto (150 g), ponadto kawa i herbata (termosy). Dożywianie ma być realizowane w dni objęte nauką szkolną od poniedziałku do piątku w czasie trwania roku szkolnego z uwzględnieniem przerw w nauce (przerwa wakacyjna oraz przerwy świąteczne, itp.) od dnia 02 września 2020 roku do 24 czerwca 2021 roku. Dożywianiem będą objęci wskazani, na podstawie list ze szkół, zatwierdzonych przez dyrektora, uczniowie placówek oświatowych z terenu gminy Wielbark oraz osoby dorosłe, wskazane uprzednio przez kierownika Zamawiającego w punkcie wydawania posiłków w Wielbarku. Wykonawca jest zobowiązany przedstawić dyrektorom poszczególnych szkół oraz kierownikowi Zamawiającego jadłospis miesięczny z wyprzedzeniem 2-dniowym z uwzględnieniem gramatury i kaloryczności potraw. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu 10 dni. Dostawa posiłków ma się odbywać w dni nauki szkolnej do następujących szkół: Szkoła Podstawowa w Wielbarku 133 uczniów Szkoła Podstawowa w Łatanej Wielkiej 68 uczniów Szkoła Podstawowa w Zabielach 39 uczniów Planowana liczba posiłków dziennie wynosi 240 sztuk dla uczniów placówek oświatowych oraz 20 sztuk dla osób dorosłych, dla których posiłki będą wydawane w punkcie wydawania posiłków w Wielbarku (łącznie 260 sztuk). Liczba posiłków może ulec zmianie (zwiększeniu lub zmniejszeniu), za co Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności. W przypadku nieobecności ucznia w szkole posiłek może odebrać, rodzic, opiekun, rodzeństwo na podstawie wydanej przez Zamawiającego decyzji. Przygotowanie posiłków – kolacji wigilijnej – w ilości 90 sztuk, będzie zrealizowane i wydawane w Wielbarku w okresie pomiędzy 7 a 23 grudnia 2020 r. po uprzednim zleceniu przez kierownika Zamawiającego. Posiłki muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Posiłki muszą też być wykonane ze świeżych warzyw i artykułów spożywczych, posiadających aktualny termin ważności i powinny opierać się na wykorzystaniu sezonowości występowania produktów. Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006r. Nr 17, poz. 1225) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnych żywności. Ponadto w zakresie jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniając ich różnorodność). Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym transportem (samochód spełniający wymogi sanitarno-techniczne do przewozu żywności) w pojemnikach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw (posiłki gorące, świeże, smaczne i estetyczne). Przewożenie żywności musi odbywać się zgodnie z systemem HACCP. System HACCP gwarantuje najwyższe standardy żywności, a tym samym zachowanie wysokiej jakości transportowanych produktów. W trakcie transportu potraw należy przestrzegać następujących zasad: 1. potrawy serwowane na gorąco winny utrzymywać temperaturę 600C i czas ich przewozu nie może przekraczać jednej godziny od czasu ich wytworzenia”. 2. Pojemniki transportowe muszą: • być czyste, w dobrym stanie, nie uszkodzone, łatwe do mycia czyszczenia i dezynfekcji, • zabezpieczać żywność przed zanieczyszczeniem, • nie być używane do transportu produktów innych niż żywność, które mogą być źródłem zanieczyszczenia, • zapewnić odseparowanie żywności surowej wymagającej obróbki termicznej od żywności, która nie będzie jej poddana przed spożyciem. 3. Środki transportu muszą: • być czyste, w dobrym stanie, • zapewnić bezpieczne odseparowanie żywności od innych produktów, zapobiegać zanieczyszczaniu, • nie być używane do transportu produktów innych niż żywność, które mogą być źródłem zanieczyszczenia, • zapewnić odseparowanie żywności surowej wymagającej obróbki termicznej od żywności, która nie będzie jej poddana przed spożyciem, • być poddane całkowitemu i dokładnemu procesowi mycia, jeśli były używane do transportu innych produktów niosących ryzyko zanieczyszczenia żywności. Wykonawca poniesie koszty przewozu, załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłku oraz ich wydawania. Ponadto Wykonawca zapewni naczynia (talerze, sztućce), na których będą spożywane posiłki. Naczynia oraz sztućce muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. Wykonawca zobowiązany jest do posprzątania pomieszczeń wydzielonych do wydawania i spożywania posiłków w poszczególnych szkołach oraz do zagospodarowania odpadów powstających w związku z realizacją przedmiotu umowy. Miejsce i godziny wydawania posiłków w szkołach zostaną ustalone przez wykonawcę indywidualnie dla każdej placówki bezpośrednio z dyrekcją szkoły, a w przypadku posiłków wydawanych w punkcie wydawania posiłków w Wielbarku i posiłków wydawanych w ramach kolacji wigilijnej, ustalone zostaną z kierownikiem Zamawiającego.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający uzna, że Wykonawca posiada kompetencje lub uprawnienia do prowadzania działalności, jeżeli zakład który będzie służył wykonawcy do wykonania zamówienia jest zatwierdzony przez właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego i jest wpisany do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1) Wykonawca, który polegać będzie na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia, zdolnościach finansowych lub ekonomicznych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków, zobowiązany jest udowodnić Zamawiającemu, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia (według załącznika nr 7 do SIWZ)

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach