Przetargi.pl
Przygotowanie i dowóz posiłków szkolnych dla uczniów szkół na terenie Gminy Lubawa

Ośrodek Pomocy Społecznej Gminy Lubawa ogłasza przetarg

  • Adres: 14260 Lubawa, Fijewo
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 0-89 6455439 , fax. 0-89 6455439
  • Data zamieszczenia: 2016-12-05
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Ośrodek Pomocy Społecznej Gminy Lubawa
    Fijewo 73
    14260 Lubawa, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 0-89 6455439, fax. 0-89 6455439
    REGON: 51002725700000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dowóz posiłków szkolnych dla uczniów szkół na terenie Gminy Lubawa
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie dziennie 200 posiłków, w tym: 110 posiłków – porcja normalna i 90 posiłków – porcja mała następującego rodzaju: Porcja normalna dla dzieci z klas 4– 6 szkół podstawowych i szkół gimnazjalnych Poniedziałek, Wtorek, Środa, Czwartek, Piątek zupa (300 ml) i drugie danie (350 g) w tym: mięso, ryba (100 g) ziemniaki, ryż, kasza (150 g), surówka, marchewka gotowana, buraczki wiórki (100 g) lub naleśniki, kopytka lub makaron z sosem (350 g), owoc: jabłko, gruszka, banan, sok 100% w kartoniku (200 ml) (różnorodny smakowo w danym tygodniu) Porcja mała o łagodnym smaku dla dzieci z klas 0 – 3 szkół podstawowych Poniedziałek, Wtorek, Środa, Czwartek, Piątek zupa (150 ml) i drugie danie (175 g) w tym: mięso, ryba (50 g) ziemniaki, ryż, kasza (75 g), surówka, marchewka gotowana, buraczki wiórki (50g) lub naleśniki, kopytka lub makaron z sosem (175 g), owoc: jabłko, gruszka, banan, sok 100% w kartoniku (200 ml) (różnorodny smakowo w danym tygodniu) oraz dostawa do stołówek/punktów wydawania posiłków w szkołach na terenie Gminy Lubawa: Zespół Szkół w Prątnicy, Szkoła Podstawowa w Tuszewie, Zespół Szkół Grabowo - Wałdyki, Zespół Szkół w Sampławie, Szkoła Podstawowa w Rumienicy, Zespół Szkół w Kazanicach, Szkoła Podstawowa w Rożentalu, Szkoła Podstawowa w Złotowie, Szkoła Podstawowa w Byszwałdzie. Przedmiot zamówienia winien być realizowany zgodnie z zasadami określonymi w obowiązujących przepisach, a w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. z 2015 r., poz. 594 z późn. zm.), oraz w przepisach wykonawczych a w szczególności w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach sytemu oświaty oraz wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016, poz, 1154) oraz normami żywienia i zaleceniami Instytutu żywności i Żywienia. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzane z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności. Posiłki muszą posiadać wartość odżywczą i energetyczną zgodną z wymogami i normami żywienia dzieci i młodzieży oraz winny być atrakcyjne pod względem organoleptycznym. Kaloryczność jednego obiadu powinna być dostosowana do przedziału wiekowego dzieci - porcja normalna i porcja mała. W przygotowaniu posiłków należy wyeliminować produkty przetworzone. Należy stosować naturalne, wartościowe produkty spożywcze. Wyklucza się mięso i przetwory z puszek konserwowych oraz produkty pochodzące z Banku Żywności, zbiórek i darowizn. Przygotowane przez Wykonawcę posiłki będą dowożone i dostarczane do stołówek/punktów wydawania posiłków w poszczególnych szkołach w ilości ok. 110 porcji normalnych i ok. 90 porcji małych, własnym transportem Wykonawcy, na jego koszt i ryzyko w ilości zgodnej z zamówieniem Zamawiającego na dany dzień w godzinach wskazanych przez Zamawiającego. Zamawiający zastrzega sobie u Wykonawcy możliwość wykupienia posiłków przez uczniów nie objętych dożywianiem, w cenie podanej przez Wykonawcę w złożonej ofercie. Posiłki muszą być dostarczane transportem Wykonawcy. Transport dań powinien się odbywać przy użyciu pojazdu przystosowanego do przewozu posiłków, dopuszczonym przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wykonawca gorącą zupę i gorące drugie danie winien dostarczać w specjalistycznych pojemnikach termoizolacyjnych lub termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury i jakości posiłków w sposób zapewniający odpowiednie warunki higieniczno – sanitarne wraz z jednorazowymi talerzami i sztućcami (nóż, widelec, łyżka). Temperatura zupy oraz temperatura drugiego dania winna mieścić się w granicach 60°C - 75°C (+/- 3°C). Wybrany Wykonawca zobowiązany jest do odbioru resztek i odpadów pokonsumpcyjnych pozostałych po spożyciu posiłków w danym dniu. W przypadku podejrzenia, że dostarczone posiłki są nie świeże, w nieodpowiedniej temperaturze, bądź swym wyglądem budzą wątpliwości co do ich jakości, dyrektor szkoły może takich posiłków nie przyjąć. W takim przypadku Wykonawcy nie przysługuje wynagrodzenie za te posiłki. Wykonawca pobiera i przechowuje próby pokarmowe do celów sanitarno – epidemiologicznych zgodnie z obowiązującymi przepisami. Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli zgodności dostarczanych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem kalorycznym, wagowym i jakościowym oraz zgodnym z jadłospisem. Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca zobowiązany jest umożliwić Zamawiającemu pobranie próbek posiłków wydawanych uczniom do spożycia w danym dniu w celu zbadania kaloryczności posiłku, zawartości białka, węglowodanów itd. Koszt takich badań posiłków ponosi Wykonawca. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiększenia / + 30%, - 30 %/ zamówienia w trakcie realizacji zamówienia w zależności od liczby osób objętych dożywianiem. W miesiącu styczniu 2017 r. oraz wrześniu 2017 r. w związku z rozpoczęciem realizacji dożywiania dzieci w szkołach liczba posiłków dziennie może nie osiągać dopuszczalnej min. ilości. Wykonawca jest zobowiązany do dostarczenia menu obejmującego okres jednego tygodnia Zamawiającemu i dyrektorom szkół najpóźniej na trzy dni przed rozpoczęciem jego realizacji. Wykonawca uwzględniać będzie przy przygotowywaniu posiłków zmienne ilości, które zostaną zgłoszone przez Zamawiającego w dniu poprzedzającym ich wydanie do godz. 12:00. Wykonawca ponosi całkowitą odpowiedzialność za szkody wyrządzone Zamawiającemu i osobom trzecim korzystającym z posiłków dostarczanych przez Wykonawcę. Posiłki będą przygotowywane przez Wykonawcę zgodnie z jadłospisem przygotowanym przez Zamawiającego. Dodatkowe wymagania związane z realizacją zamówienia – KLAUZULA SPOŁECZNA – art. 29 ust. 4 pkt 1 oraz art. 36 ust. 2 pkt 9 ustawy – Prawo zamówień publicznych realizacja zamówienia przewiduje zatrudnienie przy wykonywaniu zamówienia, co najmniej 1 osoby bezrobotnej na podstawie skierowania powiatowego urzędu pracy zgodnie z ustawą z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (tekst jednolity: Dz. U. z 2016 r., poz. 645 z późn. zm.) lub na podstawie właściwego dokumentu kierującego bezrobotnego do pracodawcy, wystawionego przez organ zajmujący się realizacją zadań z zakresu rynku pracy, określony w analogicznych przepisach państwa członkowskiego Unii Europejskiej, w którym Wykonawca ma miejsce zamieszkania albo siedzibę, zatrudnienie przy realizacji zamówienia powinno się rozpocząć nie później niż od dnia rozpoczęcia realizacji przedmiotu zamówienia i trwać do końca upływu terminu realizacji zamówienia, Wykonawca zobowiązany jest zatrudnić osobę bezrobotną na podstawie umowy o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy; w przypadku rozwiązania stosunku pracy przez bezrobotnego lub przez pracodawcę przed zakończeniem tego okresu, wykonawca będzie zobowiązany do zatrudnienia w ciągu 30 dni licząc od dnia rozwiązania stosunku pracy na to miejsce innego bezrobotnego; Wykonawca przedstawia Zamawiającemu zgłoszenia ofert pracy przedstawione powiatowemu urzędowi pracy, odpis skierowania bezrobotnego przez powiatowy urząd pracy do pracodawcy oraz umowę o pracę w ciągu 7 dni od rozpoczęcia realizacji przedmiotu zamówienia; Wykonawca ma obowiązek przedstawiać Zamawiającemu dokumentację zatrudnienia skierowanego bezrobotnego nie rzadziej niż raz na miesiąc (tj. m. in. listę obecności oraz listę płac zatrudnionego bezrobotnego), Zamawiający ma prawo w każdym okresie realizacji zamówienia zwrócić się do Wykonawcy o przedstawienie innej dokumentacji zatrudnienia skierowanego bezrobotnego, zaś Wykonawca ma obowiązek przedstawić ja niezwłocznie Zamawiającemu; w przypadku niezatrudnienia przy realizacji zamówienia co najmniej 1 osoby bezrobotnej, Wykonawca będzie zobowiązany do zapłacenia Zamawiającemu kary umownej w wysokości iloczynu kwoty najniższego wynagrodzenia wraz z należnymi składkami na ubezpieczenie społeczne oraz liczby miesięcy w okresie realizacji zamówienia za niezatrudnionego bezrobotnego, chyba że Wykonawca wykaże, że przedstawił zgłoszenie ofert pracy powiatowemu urzędowi pracy, a niezatrudnienie osoby bezrobotnej nastąpiło z przyczyn nieleżących po jego stronie. Za przyczynę nieleżącą po stronie Wykonawcy będzie uznany w szczególności brak na obszarze na którym jest realizowane zamówienie i w okresie jego realizacji osób bezrobotnych zdolnych do wykonania zamówienia lub odmowa podjęcia pracy przez taką osobę bezrobotną.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach