Przetargi.pl
Przygotowanie i dostawa posiłków jednodaniowych do placówek szkolnych tj. Publicznego Gimnazjum Chlewiska, Publicznych Szkół Podstawowych w: Chlewiskach, Skłobach, Pawłowie, Cukrówce, Budkach.

Gmina Chlewiska ogłasza przetarg

  • Adres: 25-510 Chlewiska, ul. Czachowskiego 49
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 48 6287054 , fax. 48 6287271
  • Data zamieszczenia: 2010-12-16
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Chlewiska
    ul. Czachowskiego 49 49
    25-510 Chlewiska, woj. mazowieckie
    tel. 48 6287054, fax. 48 6287271
    REGON: 67022355700000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostawa posiłków jednodaniowych do placówek szkolnych tj. Publicznego Gimnazjum Chlewiska, Publicznych Szkół Podstawowych w: Chlewiskach, Skłobach, Pawłowie, Cukrówce, Budkach.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest: Przygotowanie i dostawę posiłków jednodaniowych do placówek szkolnych tj. Publicznego Gimnazjum Chlewiska, Publicznych Szkół Podstawowych w Chlewiskach, Skłobach, Pawłowie, Cukrówce, Budkach, (wg. wspólnego słownika zamówień CPV 55.52.31.00 Usługi w zakresie posiłków, 55.52.40.00 Usługi dostarczania posiłków do szkół). 2. Łączna ilość planowanych dziennie posiłków 280. 3. Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie przemiennie:3 razy zupy i 2 razy w tygodniu drugie danie według rodzaju dań ujętych w jadłospisie. A. Zupy a) Zupa jarzynowa z pomidorami - porcja 400g: wywar z mięsa wieprzowego, ziemniaki, mieszanka warzywna, przyprawy, koncentrat pomidorowy, śmietana + pieczywo, jabłko; b) Żurek z kiełbasą - porcja 400g: wywar z kości, kiełbasa, ziemniaki, marchew, pietruszka, cebula, przyprawy, śmietana + pieczywo; c) Zupa zarzutka - porcja 400g: wywar mięsny, ziemniaki, warzywa (marchew, seler, por, pietruszka, cebula), kapusta kiszona, olej, mąka, przyprawy + pieczywo + banan; d) Zupa pieczarkowa z makaronem - porcja 400g: wywar mięsny, warzywa, pieczarki, masło, przyprawy, śmietana, makaron, pieczywo ciemne, owoc; e) Zupa fasolowa zasmażana - porcja 400g: wywar z kości, ziemniaki, warzywa, fasola biała, olej, mąka, przyprawy, pieczywo; B. Drugie danie a) Kotlety z piersi kurczaka z ziemniakami i z marchwią - porcja 400g, składniki: pierś z kurczaka, jaja, bułka tarta, ziemniaki, woda, przyprawy, olej, marchew, masło, mąka; b) Paluszki rybne lub filet rybny z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej - porcja 400g, składniki: jaja, bułka tarta, paluszki rybne, przyprawy, ziemniaki, olej, kapusta kiszona, marchew, jabłko, cukier; c) Kopytka w sosie myśliwskim - porcja 400g, składniki: ziemniaki, jaja, mąka, przyprawy, woda, kiełbasa zwyczajna, ogórek kiszony, cebula koncentrat pomidorowy; d) Potrawka z kurczaka z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej - porcja 400g, składniki: kurczak, woda, warzywa, mąka, śmietana, ziemniaki, przyprawy, kapusta pekińska, marchew, jabłko, kwasek cytrynowy, olej; e) Kotlety mielone z ziemniakami i ogórkiem kiszonym - porcja 400g, składniki: mięso wieprzowo - wołowe, jaja, bułka, cebula, ziemniaki, ogórek kiszony. 4. Danie mięsne musi występować w co najmniej czterech rodzajach nie powtarzających się w przeciągu dwóch tygodni (do dań mięsnych nie zalicza się wątróbki, kaszanki, bigosu, łazanki). Do posiłków drugo daniowych mają być podawane przemiennie w danym tygodniu surówki i jarzyny gotowane. 5. Gramatura gorącego posiłku obiadowego: a) zupa - min. 300ml b) ziemniaki, kasza, ryż, makaron, kopytka itp. - min. 150g c) surówka, jarzyny gotowane - min. 100g d) naleśniki, pierogi, placki ziemniaczane - min. 250g e) mięso lub ryba - min. 100g f) pieczywo - min. 80g 6. Gorący posiłek musi odpowiadać normom odżywczym odpowiadającym w tzw. punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności, według wymogów sztuki kulinarnej i sanitarnej (zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2006r.( Dz. U. z 2010 r., Nr 136, poz. 914 ze zm.). Zamawiający wymaga urozmaicenia produktów i potraw tak, by gwarantowały one dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych i zapobiegały monotonii żywienia. Zamawiający oczekuje, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodne z zalecanym modelem żywienia o charakterze pro zdrowotnym poprzez: a) stosowanie tłuszczów roślinnych, b) ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych, c) umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego, d) stosowanie mięsa drobiowego, e) stosowanie ryb, f) umiarkowane stosowanie jaj, cukru, soli, g) duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także roślin strączkowych. 7. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność zamawianego posiłku. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu zamawiający kosztami obciąży Wykonawcę. Wykonawca przygotowywać będzie posiłki o kaloryczności nie mniejszej niż 600 kcal z przewagą: a) węglowodanów - 75g, b) tłuszczu - 18g, c) białka - 17g, d) witamin z grupy C, B1 i B2 - 17,5g e) żelaza - 13,3g f) wapnia - 0,15g 8. Ilość posiłków uzależniona jest od ilości dożywianych dzieci w szkołach. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia dożywianych uczniów. Zaoferowana cena za przygotowanie i dostarczenie posiłku nie może ulec zmianie przez cały okres realizacji zamówienia. 9. Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć gorące posiłki własnym transportem na własny koszt w atestowanych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłku W pozostałym zakresie posiłki winny być dostarczone w sposób zachowujący przestrzeganie odpowiednich warunków sanitarno - epidemiologicznych w zakresie personelu i warunków produkcji oraz bierze odpowiedzialność za ich przestrzeganie. 10. Wykonawca jest zobowiązany do dostarczenia posiłków do szkół. Wykonawca zobowiązany jest do sprzątnięcia, odebrania ze szkół wszelkich pozostałych odpadów pokonsumpcyjnych i nieczystości. 11. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia Zamawiającemu oraz do szkoły wykazu proponowanych posiłków stanowiących przedmiot umowy - jadłospisu z co najmniej 10 - dniowym wyprzedzeniem. 12. Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć posiłki w ściśle ustalonych godzinach oraz dniach nauki szkolnej w terminie uzgodnionym z Dyrektorem placówki. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do ścisłej współpracy z Dyrektorami Szkół i Kierownikiem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Chlewiskach. 13. Zamawiający zastrzega sobie możliwość wykupienia u Wykonawcy posiłków dla osób dorosłych, które są objęte programem dożywiania, za cenę określoną przez Wykonawcę w formularzu ofertowym. 14. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych. 15. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych. 16. Wykonawca jest zobowiązany wskazać w ofercie zadania, których wykonanie zamierza ewentualnie powierzyć podwykonawcom. 17. Zamawiający nie przewiduje zamówienia uzupełniającego.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 6 miesięcy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.chlewiska.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach