Przetargi.pl
PRZYGOTOWANIE I DOSTAWA POSIŁKÓW – CAŁODOBOWO – DLA PACJENTÓW SPZOZ MIĘDZYCHÓD – postępowanie powtórzone

Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej ogłasza przetarg

  • Adres: 64-400 Międzychód, Szpitalna
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. +48957482011 , fax. +48957482711
  • Data zamieszczenia: 2020-08-03
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
    Szpitalna 10
    64-400 Międzychód, woj. wielkopolskie
    tel. +48957482011, fax. +48957482711
    REGON: 00031024900000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    PRZYGOTOWANIE I DOSTAWA POSIŁKÓW – CAŁODOBOWO – DLA PACJENTÓW SPZOZ MIĘDZYCHÓD – postępowanie powtórzone
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia są PRZYGOTOWANIE I DOSTAWA POSIŁKÓW – CAŁODOBOWO – DLA PACJENTÓW SPZOZ MIĘDZYCHÓD – postępowanie powtórzone Wykonawca zobowiązany będzie do prowadzenia usługi żywienia zbiorowego w ochronie zdrowia z zachowaniem zasad dobrej praktyki higienicznej oraz zasad dobrej praktyki produkcyjnej oraz przestrzegać zasady systemu HACCP. Wykonawca zobowiązany będzie w trakcie realizacji zamówienia zapewnić jakość wyżywienia zgodną z zaleceniami dotyczącymi norm oraz składników pokarmowych i produktów spożywczych przypisanym placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem stosowanych diet, technologii przygotowania posiłków, wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, szczególnie w zakresie wartości odżywczych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw. Produkcja i dystrybucja posiłków winna gwarantować bezpieczeństwo sanitarne i epidemiologiczne. Produkcja posiłków powinna odbywać się z surowców świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych obowiązujących w szpitalach – zgodnie z obowiązującymi przepisami. Zakres świadczenia usług: - przygotowywanie, gotowanie posiłków wg norm i zasad żywienia przypisanym placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem diet, ściśle wg potrzeb Zamawiającego, według systemu HACCP; - dostarczenie gotowych posiłków do siedziby Zamawiającego, sztućców i naczyń Wykonawcy; - dostarczanie pojemników z posiłkami do kuchenek oddziałowych winno odbywać się w sposób gwarantujący zachowanie właściwej temperatury, czystości i jakości posiłków, tj. przy użyciu wózków transportowych, kontenerów; - dostarczanie obiadów – drugiego dania w pojemnikach - tackach jednorazowego użytku do maszyn zgrzewających, zafoliowanych próżniowo bez możliwości otwarcia przez osoby trzecie, dopuszczone do kontaktu z żywnością; - dostarczanie zupy (śniadanie, obiad), kawy w pojemnikach zbiorczych; - dostarczanie dodatków do śniadania i kolacji porcjowanych na talerzu lub w pojemniku; - dostarczanie surówek podawanych na zimno porcjowanych w jednorazowych pojemnikach dla każdego pacjenta; - odbiór z oddziałów szpitalnych zebranych po posiłkach naczyń/zastawy stołowej; - mycie i dezynfekcja naczyń; - odbieranie, wywóz i utylizacja odpadów – zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. Wykonawca przedmiotu zamówienia zobowiązany będzie do zawarcia umowy na wywóz i utylizację odpadów powstałych na skutek realizacji przedmiotu zamówienia w okresie obowiązywania umowy. Wykonawca musi dostarczyć posiłki własnym transportem, którego koszt ma być wliczony w cenę oferty. Jeśli Wykonawca nie dostarczy posiłków lub nie dostarczy odpowiedniej ilości posiłków do określonej w SIWZ i w umowie godziny, Zamawiający ma prawo zamówić posiłki w trybie pilnym u innego Wykonawcy na koszt Wykonawcy. Wymagane warunki dla usług przygotowania i dostawy posiłków całodobowo świadczonych przez Wykonawcę na rzecz SPZOZ Międzychód: 1. Jadłospis dekadowy sporządzany przez dietetyka szpitalnego, a zatwierdzony przez Kierowników Oddziałów SPZOZ Międzychód zawiera diety, tj. dietę podstawową, lekkostrawną oraz diety specjalne w poszczególnych oddziałach – zał. nr 9 do SIWZ. 2. Usługa musi być realizowana zgodnie z wymogami określonymi w: - Ustawie z dnia 15 kwietnia 2011 roku o działalności leczniczej (Dz. U. z 2018r. poz. 160 wraz z późniejszymi zmianami); - Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017r. poz. 149, 60 wraz z późniejszymi zmianami oraz aktami wykonawczymi); - Ustawie z dnia 16 grudnia 2005 roku o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2017 r. poz. 242, 471 wraz z późniejszymi zmianami oraz aktami wykonawczymi); - Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 roku w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. z dnia 09 maja 2007 roku Nr 80, poz. 545 wraz z późniejszymi zmianami); - Rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE.L 2004 Nr 139 z późniejszymi zmianami); - Rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE.L 2004 Nr 139 z późniejszymi zmianami); - Ustawie z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (Dz.U. z 2018r. poz. 21 z 2017r. poz. 2422 wraz z późniejszymi zmianami). 3. Wymagany jest dokument potwierdzający, że Wykonawca wdrożył system zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności HACCP w kuchni, gdzie przygotowywane są posiłki. 4. Posiłki dostarczane będą bezpośrednio do poszczególnych oddziałów szpitala w Międzychodzie i porcjowanie w odpowiednich opakowaniach, zgodnie z opisem zawartym w niniejszym rozdziale. 5. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia posiłków dla pacjentów do Szpitala w Międzychodzie zgodnie z zamówieniem złożonym przez osobę upoważnioną przez Zamawiającego. 6. Warunki przechowywania posiłków, transport oraz sposób przygotowania pożywienia muszą spełniać wszelkie wymogi sanitarno-epidemiologiczne. 7. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia posiłków do Szpitala w Międzychodzie przy ul. Szpitalnej 10 – wyżywienie całodzienne w ilości szacunkowej 65 porcji dziennie (każdy posiłek: śniadanie, obiad, kolacja), W/w posiłki należy dostarczyć w następujących godzinach: - śniadanie od godz. 8:00 do godz. 8:30, - obiad, podwieczorek, kolacja od godz. 11:30 do godz. 12:30. Dla pacjentów dorosłych, którym przypisana jest dieta cukrzycowa lub dieta wysokobiałkowa oraz dla dzieci – do dziennego wyżywienia zapewniony będzie czwarty posiłek, tj. podwieczorek – szacunkowo 25 porcji dziennie wraz z zagwarantowanym naczyń i sztućców jednorazowych. Ponadto Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia posiłków rozszerzonych w związku z udziałem Zamawiającego w programie pilotażowym „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” oraz podpisaniem umowy nr 150001425/18/5/0014/0/19/21 z dnia 30.09.2019r. z Wielkopolskim Oddziałem Narodowego Funduszu Zdrowia w Poznaniu w ramach w/w programu. Rozszerzona dieta: wyżywienie całodzienne w ilości szacunkowo 65 porcji dziennie, przy założeniu szacunkowo 10 porcji dziennie diety rozszerzonej dla kobiet w ciąży i w okresie poporodowym (każdy posiłek: śniadanie, obiad, kolacja, pozycje diety rozszerzonej): - śniadanie i II śniadanie od godz. 8:00 do godz. 8:30, - obiad, podwieczorek, kolacja oraz pozostałe pozycje diety rozszerzonej od godz. 11:30 do godz. 12:30. Dieta rozszerzona spełniać musi wytyczne Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2019r. w sprawie programu pilotażowego „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” (Dz.U. z 2019r. poz. 1537). Podane ilości są ilościami szacunkowymi. W przypadku zakupu mniejszych ilości porcji posiłków od podanych Wykonawca nie będzie rościł prawa do konieczności wykupu pozostałej części. W przypadku zapotrzebowania na zakup większej ilości porcji posiłków od podanych Wykonawca sprzeda posiłki po cenie ofertowej w oparciu o formularz ofertowy. 8. Posiłki winny być porcjowane zgodnie z jadłospisem i dostarczone bezpośrednio do poszczególnych oddziałów w naczyniach jednorazowego użytku. 9. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia niezbędnej ilości kompletnej zastawy stołowej jednorazowego użytku i sztućców jednorazowego użytku, które muszą posiadać atest dopuszczający do kontaktu z żywnością. 10. Czas odbioru ilościowego i jakościowego posiłków w punktach dostarczania nie może przekroczyć łącznie 30 minut. 11. Naczynia stołowe (w tym kubki z dziubkiem), w których dostarczane są posiłki typu: zupa, kawa, pasty, dżemy, wyporcjowane wędliny itp. oraz łyżki wazowe powinny być zabierane po posiłku i prawidłowo myte i wyparzane w wyznaczonym miejscu u Wykonawcy. 12. Wykonawca oświadcza, iż wszelkie czynności związane z przygotowaniem i dystrybucją posiłków, jak również zmywanie, wykonywać będzie zgodnie z zasadami sanitarnymi określonymi w przepisach odrębnych, z wykorzystaniem środków myjących i dezynfekujących dopuszczonych do stosowania w szpitalach. 13. Zużyte naczynia jednorazowe wraz z resztkami jedzenia (z całego szpitala) po każdym posiłku Wykonawca zobowiązuje się do zgromadzenia i zutylizowania we własnym zakresie i na własny koszt. Zamawiający dopuszcza możliwość obciążania Wykonawcy kosztami magazynowania i utylizacji odpadów pokonsumpcyjnych w oparciu o stosowny aneks do umowy. 14. Naczynia jednorazowe, w których dostarczane będą posiłki do Szpitala muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością. Jednocześnie Wykonawca zobowiązuje do zebrania i utylizowania we własnym zakresie zużytych naczyń wraz z resztkami jedzenia. Wszystkie opakowania (w tym zbiorcze) winny posiadać wszelkie wymagane prawem atesty, pozytywne opinie itp. 15. Ponadto Wykonawca musi zabezpieczyć personel wydający posiłki w: a) nabierki i inne narzędzia potrzebne do nakładania posiłków, b) pojemniki na odpady pokonsumpcyjne, c) worki koloru czerwonego na odpady pokonsumpcyjne, d) kontener na odpady bytowe. 16. Wraz z posiłkami Wykonawca dostarczy niezbędną ilość kompletnej zastawy stołowej i sztućców. W skład zastawy wchodzą: a) bulionówka do zupy (śniadanie, obiad) typu styropian dopuszczony do kontaktu z żywnością i ciepłych posiłków, b) talerz deserowy plastikowy jednorazowego użytku, c) kubki (do ciepłej kawy i herbaty) do śniadania i kolacji typu styropian dopuszczony do kontaktu z żywnością, d) kubki z dziubkiem plastikowe wielokrotnego użytku (dla pacjentów karmionych), e) talerz lub kubek do podwieczorku jednorazowego użytku, f) sztućce (łyżka, nóż, widelec) plastikowe jednorazowego użytku, g) odpowiednia ilość nabierek wazowych do nakładania posiłków, łyżki, łopatki. 17. Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania z każdego dnia próbek żywnościowych z poszczególnych diet zgodnie z obowiązującymi przepisami. 18. Koszt surowca nie może być niższy niż 50% stawki netto. 19. Rozliczenie nastąpi w okresie dekadowym. 20. Zamawiający zastrzega, iż stawka dziennego wyżywienia w przeliczeniu na jednego hospitalizowanego pacjenta nie może być wyższa niż 15,80 PLN brutto wraz z podwieczorkiem nie uwzględniając „diety mamy”. 21. Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie: – zgodności dostarczanych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym (tzw. gramówka), – podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków: a) zupy – temperatura 75˚C (±3˚C) b) II danie – temperatura 65˚C (±3˚C) c) kawa, herbata, kakao 75˚C (±3˚C) 22. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia dodatków do kolacji w następujący sposób: – dodatek do kolacji (np. wędliny, pasztet, sery, itp.) na czas przechowywania winien być pakowany zbiorczo dla każdego oddziału z podziałem na poszczególne diety – osobno – każda porcja. 23. Nadzór nad jakością, ilością i przestrzeganiem obowiązujących norm i uzgodnień oraz realizacją postanowień zawartych zawartych w umowie, sprawować będą koordynatorzy z ramienia Zamawiającego, którym Wykonawca zapewni dostęp do wszelkich dokumentów i danych niezbędnych do przeprowadzenia kontroli/audytu. 24. Zamawiający w celu kontroli jakości posiłków będzie miał prawo maksymalnie dwa razy w roku w czasie trwania umowy dokonać na koszt Wykonawcy sprawdzenia kaloryczności posiłków w wyspecjalizowanej w tym zakresie jednostce kontrolnej. 25. Wyrywkowej kontroli będzie także podlegała gramówka dostarczanych posiłków. 26. Obowiązek pobierania i przechowywania próbek potraw będzie dotyczył zakładu Wykonawcy, w którym potrawy te zostały wyprodukowane. Próbki potraw są udostępnione organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej na żądanie tych organów – Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego. 27. Przed złożeniem oferty Zamawiający zaleca przeprowadzenie wizji lokalnej obiektu w celu prawidłowego określenia sposobu dystrybucji posiłku.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15894220-9
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie precyzuje tego warunku poprzez przedłożenie dokumentów innych niż oświadczenie w trybie art. 22 ustawy PZP tj. załącznik nr 3 do SIWZ oraz dokumentów wymienionych w rozdziale VII pkt.3
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1) Ofertę Wykonawcy stanowiącą załącznik nr 1 do SIWZ. 2) Wykaz osób uprawnionych do reprezentowania Wykonawcy i składania oświadczeń woli wg wzoru stanowiącego załącznik nr 7 do SIWZ. 3) Pełnomocnictwo do reprezentowania Wykonawcy, jeśli nie wynika ono z innych przedstawionych dokumentów.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach