Przetargi.pl
Przygotowanie i dostawa ciepłych posiłków do oddziałów przedszkolnych i szkół na terenie gminy Łowicz

Gmina Łowicz ogłasza przetarg

  • Adres: 99-400 Łowicz, ul. Długa
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 46 830 26 30 , fax. 46 830 26 31
  • Data zamieszczenia: 2015-08-11
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Łowicz
    ul. Długa
    99-400 Łowicz, woj. łódzkie
    tel. 46 830 26 30, fax. 46 830 26 31
    REGON: 75014831900000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostawa ciepłych posiłków do oddziałów przedszkolnych i szkół na terenie gminy Łowicz
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    I. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa ciepłych posiłków dla dzieci z oddziałów przedszkolnych w Szkole Podstawowej w Dąbkowicach Dolnych oraz Szkole Podstawowej w Popowie, a także dożywianie dzieci w następujących szkołach: Gimnazjum w Popowie, Szkoła Podstawowa w Popowie, Szkoła Podstawowa w Zielkowicach, Szkoła Podstawowa w Dąbkowicach Dolnych. II. Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych. Przedmiot zamówienia został podzielony na dwie następujące części: CZĘŚĆ I: Przygotowanie i dostawa ciepłych posiłków do oddziałów przedszkolnych na terenie gminy Łowicz 1) Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostarczenie własnym transportem posiłku dla dzieci z oddziałów przedszkolnych w następujących placówkach: a) Szkoła Podstawowa im. Bohaterów Września w Dąbkowicach, Dąbkowice Dolne 50, 99-400 Łowicz, b) Szkoła Podstawowa w Popowie z siedzibą w Łowiczu przy ul. Poznańskiej 4, 99-400 Łowicz. 2) Forma wyżywienia: a) śniadanie typu: parówka, bułka weka, kanapka z wędliną, kanapka z serem białym, jajko, twarożek, kanapka z serem żółtym, kanapka z dżemem, płatki na mleku, jajecznica, itp. wraz z napojem (mleko, kakao, herbata, itp.) b) obiad dwudaniowy, w tym: zupa: np. jarzynowa, rosół, pomidorowa, ogórkowa, itp., drugie danie: : porcja mięsa (np.: udko, schab, pierś z kurczaka, kotlet mielony), filety rybne, ziemniaki, kopytka, naleśniki, pierogi z serem, surówka z kapusty, marchwi, jabłek, z białej kapusty, itp. oraz kompot/sok, (minimum raz w tygodniu ryba, dwa razy w tygodniu posiłek mięsny) c) podwieczorek: jogurt, serek, budyń, kisiel, rogalik lub bułka słodka, knedle z owocami, racuchy, zapiekanka, owoc wraz z ciasteczkiem, itp. oraz herbata/sok 3) Posiłki powinny dostarczać: śniadanie ok. 30 - 35% energii całodziennej, obiad ok. 35 - 40% energii całodziennej , podwieczorek ok. 25 - 30% energii całodziennej 4) Temperatura posiłków winna wynosić: zupa +75 C, drugie danie +63 C. 5) Wskazany w pkt 2 skład posiłków stanowi minimalny otwarty katalog proponowanych dań i może zostać poszerzony o dodatkowe pozycje w uzgodnieniu pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcą. 6) szczegółowe zestawienie ogólnej liczby zestawów wyżywienia przedstawiono w specyfikacji istotnych warunków zamówienia. 7) Ilość wydawanych posiłków uzależniona będzie od frekwencji dzieci w oddziale przedszkolnym. O liczbie wydawanych posiłków w danym dniu Wykonawca informowany będzie na bieżąco: w przypadku śniadania do godziny 17 dnia poprzedzającego, w przypadku obiadu i podwieczorku do godz. 8:30 danego dnia. W oparciu o uzyskane informacje Wykonawca dostarczać będzie określoną liczbę posiłków. 8) Wykonawca przygotowywał będzie posiłki: zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity: Dz. U. z 2015 r. poz.594) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w obiekcie, dla którego posiada decyzję Inspektora Sanitarnego o dopuszczeniu obiektu do przygotowania posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia, 9) Posiłki powinny być przygotowywane i dostarczone w najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP oraz zbiorowego żywienia i wymogami sanitarno-epidemiologicznymi z uwzględnieniem norm określonych przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży. 10) Posiłki winny być wykonane z naturalnych produktów bez używania produktów typu instant czy gotowych półproduktów (np. mrożone pierogi, krokiety itp.) z gwarancją świeżości artykułów i produktów i przygotowane w dniu dostawy. Wyklucza się mięso i przetwory z puszek konserwowych. 11) Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego. 12) Posiłki Wykonawca będzie dostarczał własnym transportem (samochód spełniający wymogi sanitarno-techniczne do przewozu żywności), na własny koszt (zgodnie z wymogami HACCP i Dobrych Praktyk). 13) Żywienie dzieci odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni opieki przedszkolnej. 14) Wykonawca wystawiać będzie faktury zgodnie z faktycznie dostarczaną liczbą posiłków. 15) W przypadku wyjazdu dzieci przedszkolnych na wycieczkę Wykonawca winien przygotować w ramach środków przeznaczonych na dany dzień żywieniowy tzw. suchy prowiant. O planowanej wycieczce Zamawiający poinformuje Wykonawcę pisemnie lub telefonicznie z 5 dniowym wyprzedzeniem. 16) Dostarczanie posiłków odbędzie się w naczyniach jednorazowych ze sztućcami jednorazowymi. Naczynia oraz sztućce muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. 17) Godziny dostarczania posiłków Wykonawca ustali z dyrektorami poszczególnych szkół. Odbioru posiłków będą dokonywali dyrektorzy poszczególnych szkół bądź upoważnieni przez nich pracownicy. Odbiór zużytych naczyń i sztućców jednorazowych oraz resztek niezjedzonych posiłków zapewnia Wykonawca. 18) Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres jednego miesiąca i po akceptacji przez Zamawiającego (dyrektora szkoły) dostarczany przez Wykonawcę do dyrektorów szkół z tygodniowym wyprzedzeniem. Każda zmiana w jadłospisie wymaga akceptacji Zamawiającego. 19) Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu 5 dni. 20) Wykonawca ma obowiązek pobierania oraz przechowywania próbek dostarczonych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godzin od upływu dnia pobierania próbek. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym oraz dokonywania oceny jadłospisów pod kątem zgodności z zasadami racjonalnego żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. W przypadku stwierdzenia, że posiłki nie spełniają parametrów określonych w obowiązujących przepisach, normach, zaleceniach oraz w specyfikacji istotnych warunków zamówienia, kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. Wykonawca zobowiązany jest podać adres miejsca, w którym przygotowywane będą posiłki oraz przedstawić dokumenty wydane przez odpowiedniego Powiatowego Inspektora Sanitarnego potwierdzające spełnienie wymagań do prowadzenia w/w działalności, w tym transportu posiłków. 21) Wykonawca ponosi koszty załadunku, transportu i rozładunku posiłków. Przygotowanie i dostarczenie posiłków powinno być wykonywane przez kadrę posiadającą wymagane kwalifikacje zawodowe oraz w oparciu o bazę kuchenną do sporządzania posiłków. Część II: Przygotowanie i dostawa ciepłych posiłków do szkół na terenie gminy Łowicz 1. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostarczenie własnym transportem gorącego posiłku: zupy oraz drugiego dania naprzemiennie dla uczniów następujących placówek oświatowych: Gimnazjum w Popowie, Szkoły Podstawowej w Popowie, Szkoły Podstawowej w Zielkowicach, Szkoły podstawowej w Dąbkowicach Dolnych 2. Charakterystyka 1 porcji gorącego posiłku: zupa z wkładką (np. mięsa) trzy razy w tygodniu o obowiązującej gramaturze: zupa-350 ml, wkładka -100 gram+ pieczywo- 2 kromki chleba; -kaloryczność nie ,mniej niż 450 kcal, drugie danie dwa razy w tygodniu składające się z: mięso lub jego porcja + ziemniaki, kasza lub ryż + surówka o obowiązującej gramaturze posiłku: mięso lub jego porcja - 100 gram, ziemniaki-150 gram(lub zamiennie kasza, ryż), surówka - 100 gram; kaloryczność nie mniej niż 500 kcal. Co najmniej raz na dwa tygodnie zamiast dania z mięsem winien być dostarczony filet rybny(100gram)+ziemniaki +surówka. Za danie z mięsem (z wyłączeniem dania z ryb), jeden raz w tygodniu posiłek stanowić mogą pierogi, naleśniki z serem, krokiety, kopytka lub danie z makaronem o nominalnej gramaturze -250 gram. Do dań mięsnych nie zalicza się: bigosu, kaszanki, wątróbki. 3. Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres jednego miesiąca i po akceptacji przez Zamawiającego dostarczony przez Wykonawcę do dyrektorów szkół z tygodniowym wyprzedzeniem Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu 10 dni żywieniowych. Każda zmiana w jadłospisie wymaga akceptacji Zamawiającego. 4. Posiłki dostarczane będą w jednorazowych naczyniach wraz ze sztućcami jednorazowymi w dni robocze w okresie od dnia 1 września 2015r. do dnia 24 czerwca 2016 r., z uwzględnieniem przerw świątecznych oraz innych dni wolnych od nauki, o których Wykonawca będzie informowany z trzydniowym wyprzedzeniem. 5. Posiłki Wykonawca będzie dostarczał własnym transportem (samochód spełniający wymogi sanitarno-techniczne do przewozu żywności), na własny koszt (zgodnie z wymogami HACCP i Dobrych Praktyk). Wykonawca ponosi koszty załadunku, transportu i rozładunku posiłków. 6. Temperatura posiłków winna wynosić: zupa +75 C, drugie danie +63 C. 7. Godziny dostarczania posiłków Wykonawca ustali z dyrektorami poszczególnych szkół. 8. Odbioru posiłków będą dokonywali dyrektorzy poszczególnych szkół bądź upoważnieni przez nich pracownicy. 9. Odbiór zużytych naczyń i sztućców jednorazowych oraz resztek niezjedzonych posiłków zapewnia Wykonawca. 10. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowywania i dostarczania posiłków w najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP oraz zbiorowego żywienia i wymogami sanitarno-epidemiologicznymi z uwzględnieniem norm określonych przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży. 11. Posiłki winny być wykonane z naturalnych produktów bez używania produktów typu instant czy gotowych półproduktów (np. mrożone pierogi, krokiety itp.) z gwarancją świeżości artykułów i produktów oraz przygotowane w dniu dostawy. 12. Naczynia oraz sztućce muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi 13. Przygotowanie i dostarczenie posiłków powinno być wykonywane przez kadrę posiadającą wymagane kwalifikacje zawodowe oraz w oparciu o bazę kuchenną do sporządzania posiłków. 14. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań kontrolujących zawartość kaloryczną i jakość posiłków. W przypadku stwierdzeniu, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu Wykonawca zostanie obciążony kosztami badań. 15. Wykonawca zobowiązuje się do wykonania usługi określonej w sposób zgodny z przepisami sanitarnymi i gwarantujący najwyższą jakość usługi. 16. W przypadku jakichkolwiek zastrzeżeń ze strony Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, bądź innych służb uprawnionych do przeprowadzenia kontroli, obowiązek usunięcia nieprawidłowości i skutków z tym związanych, obciążać będzie Wykonawcę. 17. Szczegółowe zestawienie ogólnej liczby zestawów wyżywienia przedstawiono w specyfikacji istotnych warunków zamówienia. III. Termin wykonania zamówienia: Część I: od dnia 1 września 2015 r. do dnia 30 lipca 2016 r. Część II: od dnia 1 września 2015 r. do dnia 24 czerwca 2016 r.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Przystępując do niniejszego postępowania każdy Wykonawca zobowiązany jest wnieść wadium w wysokości: Część I: 2 000,00 zł (słownie: dwa tysiące złotych), Część II: 2 500,00 zł (słownie: dwa tysiące pięćset złotych). 2. Wykonawca zobowiązany jest wnieść wadium przed upływem terminu składania ofert, t.j.: do dnia 20.08.2015 r. do godz. 10:00. 3. Wykonawca może wnieść wadium w jednej lub kilku formach przewidzianych w art. 45 ust. 6 ustawy p.z.p., tj.: 1) pieniądzu, 2) poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo - kredytowej, z tym że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym, 3) gwarancjach bankowych, 4) gwarancjach ubezpieczeniowych, 5) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6 b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r., o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. z 2007 Nr 42, poz. 275). 4. Wadium wnoszone w pieniądzu wpłaca się przelewem na rachunek bankowy: PKO SA II Oddział Łowicz 85 1240 1819 1111 0000 1088 6643 z adnotacją: wadium na posiłki do oddziałów przedszkolnych i szkół - Część ...... 5. Wadium wniesione w pieniądzu Zamawiający przechowuje na rachunku bankowym. 6. W przypadku wadium wnoszonego w pieniądzu, jako termin wniesienia wadium przyjęty zostaje termin uznania kwoty na rachunku Zamawiającego. Potwierdzoną za zgodność kserokopię dowodu zapłaty wadium należy dołączyć do oferty. 7. Wadium wniesione w pieniądzu, zostanie zwrócone wraz z odsetkami wynikającymi z umowy rachunku bankowego, na którym było ono przechowywane, pomniejszone o koszty prowadzenia rachunku bankowego oraz prowizji bankowej za przelew pieniędzy na rachunek bankowy wskazany przez Wykonawcę. 8. W przypadku wniesienia wadium w formie innej niż pieniądz należy złożyć w formie oryginału, razem z ofertą w osobnej kopercie oraz musi zawierać następujące elementy: wskazanie Wykonawcy, wskazanie Zamawiającego czyli beneficjenta gwarancji /ubezpieczenia, wskazanie Gwaranta (banku lub towarzystwa ubezpieczeniowego udzielającego gwarancji) oraz wskazanie ich siedzib, nazwę postępowania, wskazanie sumy gwarancyjnej, określenie terminu ważności gwarancji, z treści gwarancji lub poręczenia powinno wynikać bezwarunkowe i nieodwołalne zobowiązania gwaranta lub poręczyciela do zapłacenia Zamawiającemu na pierwsze pisemne żądanie pełnej sumy wadium w przypadku gdy zajdą ku temu ustawowe okoliczności określone w art. 46 ust. 4a oraz ust. 5 ustawy p.z.p. 9. Wadium musi być zabezpieczone na okres 30 dni, licząc od daty składania ofert - termin związania ofertą. 10. Zamawiający zwróci niezwłocznie wadium wszystkim wykonawcom po wyborze najkorzystniejszej oferty lub unieważnieniu postępowania, z wyjątkiem Wykonawcy, którego oferta zostanie wybrana jako najkorzystniejsza. 11. Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, Zamawiający zwróci wadium niezwłocznie po zawarciu umowy. 12. Zamawiający zwróci niezwłocznie wadium na wniosek Wykonawcy, który wycofał ofertę przed upływem terminu składania ofert. 13. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami zgodnie z art. 46 ustawy p.z.p. 14. Nie wniesienie wadium w terminie lub w sposób określony w SIWZ spowoduje wykluczenie Wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 2 ustawy p.z.p., a jego oferta zostanie uznana za odrzuconą na podstawie art. 24 ust. 4 ustawy p.z.p., a następnie odrzucona na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 5 ustawy p.z.p.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Termin płatności
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.lowicz.bipst.pl (Zakładka: PRZETARGI 2015)
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach