Przetargi.pl
Przygotowanie i dostawa ciepłych posiłków dla uczniów szkół na terenie gminy Łowicz

Gmina Łowicz ogłasza przetarg

  • Adres: 99-400 Łowicz, ul. Długa
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 46 830 26 30 , fax. 46 830 26 31
  • Data zamieszczenia: 2013-09-23
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Łowicz
    ul. Długa
    99-400 Łowicz, woj. łódzkie
    tel. 46 830 26 30, fax. 46 830 26 31
    REGON: 75014831900000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostawa ciepłych posiłków dla uczniów szkół na terenie gminy Łowicz
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.Przedmiotem zamówienia jest dożywianie dzieci w szkołach na terenie gminy Łowicz: - Gimnazjum w Popowie - Szkoła Podstawowa w Popowie - Szkoła Podstawowa w Zielkowicach - Szkoła Podstawowa w Dąbkowicach Dolnych 2. Realizacja zamówienia polega na przygotowywaniu i dostarczaniu jednodaniowych gorących posiłków dzieciom i młodzieży szkolnej do szkół w naczyniach jednorazowych ze sztućcami jednorazowymi. Naczynia oraz sztućce muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. 3. Dożywianie odbywać się będzie od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej w okresie od dnia podpisania umowy do dnia 27 czerwca 2014 r. z uwzględnieniem przerw w nauce(dni świąteczne, ferie zimowe, wakacje). 4. Szacunkowa liczba dzieci korzystających z posiłków w skali 1 miesiąca- 110. 5. Dzienna ilość posiłków: - Gimnazjum w Popowie -15 - Szkoła Podstawowa w Popowie -15 - Szkoła Podstawowa w Zielkowicach -40 - Szkoła Podstawowa w Dąbkowicach Dolnych -40 Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia liczby dożywianych dzieci w zależności od frekwencji dzieci, powiadamiając o tym niezwłocznie Wykonawcę. Za wystarczające uważa się powiadomienie telefoniczne dokonane co najmniej na jeden dzień przed dostawą posiłków do godziny 15.00. Jest to podstawą do zapłaty tylko za faktycznie wydane (dostarczone) w danym dniu posiłki. Zmiana ilości dzieci korzystających z posiłków nie stanowi zmiany umowy o zamówienia publiczne. 6. W imieniu Zamawiającego powiadomienia dokonują dyrektorzy poszczególnych szkół. Godziny dostarczania posiłków Wykonawca ustali z dyrektorami poszczególnych szkół. Odbioru posiłków będą dokonywali dyrektorzy poszczególnych szkół bądź upoważnieni przez nich pracownicy. 7. Odbiór zużytych naczyń i sztućców jednorazowych oraz resztek niezjedzonych posiłków zapewnia Wykonawca. 8. Wraz z podpisaną umową Zamawiający przekaże Wykonawcy adresy placówek oświatowych. 9. Jadłospis winien obejmować: - zupy z wkładką (np. mięsa) trzy razy w tygodniu o obowiązującej gramaturze: zupa-350 ml, wkładka -100 gram+ pieczywo- 2 kromki chleba; Kaloryczność- nie mniej niż 450 kcal, - drugie danie dwa razy w tygodniu składające się z: mięso lub jego porcja + ziemniaki, kasza lub ryż + surówka o obowiązującej gramaturze posiłku: mięso lub jego porcja - 100 gram, ziemniaki-150 gram (lub zamiennie kasza, ryż), surówka -100 gram. Kaloryczność -nie mniej niż 500 kcal. Co najmniej raz na dwa tygodnie zamiast dania z mięsem winien być dostarczony filet rybny (100 gram)+ziemniaki +surówka. Za danie z mięsem ( z wyłączeniem dania z ryb), jeden raz w tygodniu posiłek stanowić mogą pierogi, naleśniki z serem, krokiety, kopytka lub danie z makaronem o nominalnej gramaturze -250 gram. Do dań mięsnych nie zalicza się : bigosu, kaszanki, wątróbki. 10. Temperatura posiłków winna wynosić: -zupa +75 C, drugie danie +63 C. 11. Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres jednego miesiąca i po akceptacji przez Zamawiającego (Urząd Gminy Łowicz) dostarczany przez Wykonawcę do dyrektorów szkół z tygodniowym wyprzedzeniem. 12. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu 10 dni żywieniowych. 13. Każda zmiana w jadłospisie wymaga akceptacji Zamawiającego. 14. Posiłki powinny być przygotowywane i dostarczone w najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP oraz zbiorowego żywienia i wymogami sanitarno-epidemiologicznymi z uwzględnieniem norm określonych przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży. 15. Posiłki winny być wykonane z naturalnych produktów bez używania produktów typu instant czy gotowych półproduktów (np. mrożone pierogi, krokiety itp.) z gwarancją świeżości artykułów i produktów i przygotowane w dniu dostawy. 16. Posiłki Wykonawca będzie dostarczał własnym transportem (samochód spełniający wymogi sanitarno-techniczne do przewozu żywności), na własny koszt (zgodnie z wymogami HACCP i Dobrych Praktyk). Wykonawca ponosi koszty załadunku, transportu i rozładunku posiłków. 17. Przygotowanie i dostarczenie posiłków powinno być wykonywane przez kadrę posiadającą wymagane kwalifikacje zawodowe oraz w oparciu o bazę kuchenną do sporządzania posiłków. 18. Wykonawca ma obowiązek pobierania oraz przechowywania próbek dostarczonych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godzin od upływu dnia pobierania próbek. 19. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym oraz dokonywania oceny jadłospisów pod kątem zgodności z zasadami racjonalnego żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. W przypadku stwierdzenia, że posiłki nie spełniają parametrów określonych w obowiązujących przepisach, normach, zaleceniach oraz w specyfikacji istotnych warunków zamówienia, kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. 20. Wykonawca zobowiązany jest podać adres miejsca, w którym przygotowywane będą posiłki oraz przedstawić dokumenty wydane przez odpowiedniego Powiatowego Inspektora Sanitarnego potwierdzające spełnienie wymagań do prowadzenia w/w działalności, w tym transportu posiłków. 21. Dostarczane posiłki muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności: a) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j.: Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.); b) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t.j.: Dz. U. z 2005 r. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.); c) Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra z dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463); d) Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319); e) Rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4).
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.lowicz.bipst.pl (Zakładka:PRZETARGI 2013)
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach