Przetargi.pl
Przygotowanie i dostarczanie posiłków dla 50 mieszkańców Domu Seniora-Rusinowa w Wałbrzychu na bazie kuchni Wykonawcy zlokalizowanej poza obiektem Zamawiającego

Dom Seniora - Rusinowa ogłasza przetarg

  • Adres: 58-308 Wałbrzych, Os. Górnicze 19A
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 661447590
  • Data zamieszczenia: 2016-04-06
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Seniora - Rusinowa
    Os. Górnicze 19A 19A
    58-308 Wałbrzych, woj. dolnośląskie
    tel. 661447590
    REGON: 02235907200000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: domseniora-rusinowa.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Jednostka samorządu terytorialnego

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostarczanie posiłków dla 50 mieszkańców Domu Seniora-Rusinowa w Wałbrzychu na bazie kuchni Wykonawcy zlokalizowanej poza obiektem Zamawiającego
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczanie posiłków dla 50 mieszkańców Domu Seniora w Wałbrzychu dziennie na bazie kuchni Wykonawcy zlokalizowanej poza obiektem Zamawiającego. 1) Wykonawca zobowiązuje się wytworzyć przedmiot zamówienia w oparciu o surowce i materiały zakupione we własnym zakresie i na własny koszt. 2) Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu sanitarnego posiłków dostarczanych oraz za jakość oferowanych posiłków: tj. odpowiednią gramaturę ,wartość odżywczą i właściwe walory smakowe i estetyczne, czystość dostarczanych potraw, dobór właściwych surowców oraz procesów technologicznych. 3) Dostarczane posiłki muszą być świeże, z bieżącej produkcji dziennej bez dodatkowej obróbki technologicznej przed dystrybucją w kuchenkach. Posiłki muszą być przygotowywane ze świeżych produktów zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywienia i Żywności. 4) Posiłki muszą być wysokiej jakości, urozmaicone, bez stosowania dodatkowych preparatów zastępczych oraz środków konserwujących. W szczególności zabrania się używania produktów typu instant oraz gotowych produktów np. pierogów mrożonych, pyz, klopsów, gołąbków itp. 5) Wykonawca jest zobowiązany do używania masła a nie produktów masłopodobnych oraz używania wędlin i mięsa I gatunku. 6) Posiłki powinny być urozmaicone. Posiłki wyszczególnione w jadłospisie nie mogą się powtarzać częściej niż co 7 dni. 7) Wykonawca zobowiązany jest zapewnić 4 posiłki dziennie dla mieszkańców z dietą podstawową ( śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) i 5 posiłków (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) dziennie dla mieszkańców z określoną jednostką chorobową wymagających odpowiedniej diety zgodnie ze złożonym zamówieniem. 8) Obiad składa się z dwóch dań. 9) W ramach całodziennego wyżywienia Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania napojów oraz podstawowych produktów żywnościowych między posiłkami zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 sierpnia 2012 r. w sprawie domów pomocy społecznej (Dz.U. z 2012 r., poz.964), wg tygodniowego zapotrzebowania kuchenek podręcznych. zaopatrzenie to będzie składać się z: -masła roślinnego 0,5 kg x 3 szt. -dżemu 280 gram x 7 szt. -serków topionych 100g. x 7 szt. -pieczywa białego 0,6 kg x 4 szt, pieczywa ciemnego 0,5 kg x 3 szt. -herbaty 100g. x 7 opakowań -kawy zbożowej ekspresowej typu Inka x 4 szt. -mleka 2% 1 l. w kartonie x 7 szt. -cukru x 10 kg - soku do wody x 5 litry. Wykonawca zaopatrywać będzie kuchenki podręczne na początku każdego tygodnia. 10) Wykonawca zobowiązany jest również zaopatrzyć kuchnię w sól, pieprz, przyprawę do zup w płynie, ketchup, musztardę. 11) W ramach wykonywanej umowy Wykonawca zapewni posiłki mające charakter świąteczny z uwzględnieniem tradycyjnych potraw i ciast na Boże Narodzenie i Wielkanoc oraz na uroczystości okolicznościowe (Dzień Babci 21 stycznia, Dzień Dziadka 22 stycznia, Światowy Dzień Chorego 11 lutego, Dzień Kobiet 8 marca, Tłusty Czwartek, Europejski Dzień Seniora 20 października). 12) Zamawiający wymaga: a)podawania do obiadu : zupa 0,5 l., mięso nie mniej niż 100 g., dodatek skrobiowy 250 g., surówka 120g., lub warzywa gotowane 150g., -3 x w tygodniu szt. mięsa (niemielonego) o gramaturze nie niższej niż 100 gramów czystego mięsa po obróbce, -1 x w tygodniu formy mielonej mięsa o gramaturze nie niższej niż 100 gramów. ( raz w miesiącu gołąbki - gramatura porcji nie mniej niż 250 gramów) -1 x ryby w postaci fileta w jednym kawałku- gramatura czystej ryby bez panierki po obróbce termicznej- 100 gramów, lub śledzia w śmietanie - gramatura czystego śledzia min. 100 gramów, - 2 x dania jarskiego nie mniej niż 250 gramów, b)podawania w ramach dania jarskiego minimum co dwa tygodnie zamiennie: pierogów jarskich, placków ziemniaczanych, kopytek, klusek śląskich naleśników, racuchów, placków z jabłkami, pyz, c)podawania co najmniej 1 x w tygodniu porcji ciasta, bułki słodkiej lub zamiennie ciastek, d)surówki i warzywa gotowane podawane do obiadu powinny być dostosowane do pory roku i diety. Surówki powinny być bezwzględnie dostosowane do możliwości przeżucia oraz przełknięcia przez osoby w podeszłym wieku oraz chore. Gramatura: surówki 120 gramów, warzywa gotowane 150 gramów. e)podawania zup mlecznych w porze śniadania od poniedziałku do niedzieli zamiennie z kawą zbożową z mlekiem lub kakao, jednak zupa mleczna powinna być nie rzadziej niż 5 razy w tygodniu. Niezależnie od podawania do śniadania napojów mlecznych należy dostarczyć herbatę dla osób, które nie piją napojów mlecznych. f)zachowania gramatury dziennej poniższych produktów w granicach: -Pieczywo nie mniej niż 215 g -Wędlina (różna) nie mniej niż 60g, -Wędlina różna na gorąco nie mniej niż 100 g. -Sałatki (różne) nie mniej niż 100g -Dodatki warzywne typu pomidor, ogórek, itp. nie mniej niż 50 g -Twarogi (różne) nie mniej niż 100g -Ser żółty nie mniej niż 100g -Produkty podawane w zestawie np. ser-wędlina gramatura dostosowana -Jajko nie mniej niż 1 szt. klasy L -Pasty (różne) nie mniej niż 100g -Zupy podawane do obiadu nie mniej niż 0,5 litra, -Mleko nie mniej niż 0,5 litra o zawartości 2% tłuszczu, podawanego jako zupa mleczna, -Kawa zbożowa lub kakao z mlekiem nie mniej niż 200 ml. -Masło śmietankowe nie mniej niż 40g, -Produkty typu jogurt, kefir, mus, galaretka, kisiel itp. nie mniej niż 100 g. podawania produktów typu jogurt, kefir, mus, galaretka, kisiel itp. nie rzadziej niż co 5 dni, 13) Zamawiający dopuszcza podawanie gorących posiłków w porze kolacji. 14) Do kolacji podawana powinna być herbata. 15) Minimalna temperatura podanych posiłków gorących powinna wynosić dla zupy: 75C, drugiego dania 65C, płynów 80 C. 16) Wysokość tzw. wsadu do kotła nie może być niższa niż 8,50zł netto na osobę w ciągu dnia. Zamawiający zastrzega sobie prawo wglądu do dokumentacji źródłowej celem sprawdzenia wartości wsadu do kotła. 17) Posiłki muszą być dostarczane 2 lub 3 razy dziennie do kuchni Zamawiającego -śniadanie i II śniadanie - w godz. 7.00-7.30 -obiad, podwieczorek i kolacja - w godz.12.00-12.30 -kolacja na ciepło - w godz. 17.30 18) Wykonawca zobowiązany jest do sporządzania 10-dniowych jadłospisów uwzględniających racje pokarmowe, wartość odżywczą i kaloryczną zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywienia i Żywności, zgodnie z ustalonymi przez Zamawiającego dietami. Jadłospis winien być przedstawiony do akceptacji wyznaczonej przez Zamawiającego osobie z 7-dniowym wyprzedzeniem. Zamawiający może wnieść w ciągu 3 dni w formie pisemnej zastrzeżenia co do przedłożonego jadłospisu. W razie wniesienia uwag do przedłożonego jadłospisu Wykonawca ma obowiązek je uwzględnić. Wykonawca zobowiązany jest do sporządzania zestawień wartości odżywczej (kaloryczności) każdego jadłospisu dekadowego. 19) O ewentualnych zmianach w jadłospisie należy powiadomić Zamawiającego. 20) Wykonawca i Zamawiający są zobowiązani do prowadzenia ewidencji dostarczanych posiłków: śniadania, obiady, kolacje, drugie śniadanie, podwieczorek oraz do każdorazowego imiennego potwierdzenia odbioru posiłków przez osoby upoważnione przez Zamawiającego do odbioru ilości i jakości posiłków. 21) Zamawiający zobowiązuje się do przekazywania informacji i dokumentacji dotyczącej zapotrzebowania na posiłki i wykazem diet (karty zapotrzebowania dziennego przekazane faksem lub e-mailem) do godziny 10:00 dnia poprzedniego, ale w szczególnych przypadkach, związanych z ruchem mieszkańców (urlopy, zgony, pobyt w szpitalu) zastrzega sobie prawo do zmiany ilości zamawianych posiłków.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Jadłospis dekadowy dla diety: ogólnej, żołądkowej, cukrzycowej, lekkostrawnej, płynnej
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: domseniora-rusinowa.pl/zamowienia-publiczne/
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach